Amerikanska Miranda Andersson kan tvingas att lämna Sverige innan hon hinner ta sin examen vid Uppsala universitet.
Foto: TT/Privat.

Amerikanska Miranda Andersson kan tvingas att lämna Sverige innan hon hinner ta sin examen vid Uppsala universitet.

NYHET Publicerad

Amerikanska Miranda riskerar utvisning precis före examen

KOMPETENSUTVISNINGARNA Studenten Miranda Andersson jobbar deltid på en PR-byrå i Stockholm och ska ta examen vid Uppsala universitet i vår. Nu hotas hennes framtid i Sverige på grund av att Migrationsverket inte tror att hon kan försörja sig själv. "Det är frustrerande att inte veta om jag får vara kvar i Sverige", säger Miranda Andersson.

I slutet på förra året fick studenten Miranda Andersson, som kommer från Atlanta i USA, kritiska frågor om vem som egentligen hade kontroll över hennes bankkonto från Migrationsverket.

– Jag hade fört över pengar till mina föräldrar. Det kändes bättre om de hade koll på pengarna. Jag visste inte att Migrationsverket hade något emot det. Så fort jag fick veta att de hade synpunkter på detta förde jag tillbaka pengarna igen, säger Miranda Andersson.

För att få uppehållstillstånd som student i Sverige måste du kunna bevisa att du har möjlighet att försörja dig själv under studietiden. Det innebär i praktiken att Migrationsverket när som helst ska kunna gå in på ditt konto och kolla att du har tillräckligt mycket pengar för att klara uppehället. Studentlivet i Sverige är dock nästintill synonymt med ett spartanskt leverne fram till månadens CSN-utbetalning för de flesta studenter. Utomeuropeiska studenter har ju dessutom inte möjlighet att får studielån via CSN.

Miranda Anderssons avslag från Migrationsverket, efter frågetecken kring hennes privatekonomi, är knappast unikt, säger hennes juridiska ombud, Arvid Danielsson på CJ Advokatbyrå.

– Jag har jobbat med flera studenter i liknande situationer. Migrationsverket tittar på utrikesfödda studenter utifrån ett hundraprocentigt svenskt perspektiv. Det ställs egentligen högre krav på dessa studenter än på någon svensk medborgare när det kommer till privatekonomin, säger han.

Arvid Danielsson påpekar att en svensk student ofta är mer eller mindre ekonomiskt självständig redan vid 20-årsåldern. Utomeuropeiska stundeter däremot kommer ofta från kulturella förhållanden där det är självklart att släkt och familj finansierar studierna.

– Och till skillnad från Miranda Andersson har många utländska studenter inte alltid turen att kunna föra sin egen talan på flytande engelska. När bankutdrag och annat är på till exempel persiska kan det bli bra mycket krångligare, framhåller Arvid Danielsson.

Annons

David Lindstrand, rättslig expert vid Migrationsverket har tidigare kommenterat Mirandas fall i Expressen, som först uppmärksammande hennes situation. Han anser inte att lagstiftningen gör myndighetens bedömning av utomeuropeiska studenter stelbent.

– Jag har egentligen inget att tillägga. Vi beviljar uppehållstillstånd till de allra flesta studenter som söker sig till Sverige för studier. Nu har en bedömning av Miranda Anderssons fall gjorts och man har kommit fram till att hon inte har försörjningen tryggad. Hon har i sin tur överklagat, vilket innebär att det är upp till Migrationsdomstolen att ta ett beslut, säger David Lindstrand.

Inför prövningen i Migrationsdomstolen är det upp till Miranda Andersson att bevisa att hon visst haft egen och ensam kontroll över sitt bankkonto och de pengar som tagits ut och satts in. En märklig och frustrerande situation tycker hon själv.

– Det är frustrerande att inte veta om jag får vara kvar i Sverige. Jag arbetar och tjänar pengar här. Trots det har jag inte kunnat åka hem för att träffa mina föräldrar för då riskerar jag att inte släppas in i Sverige igen, säger Miranda Andersson.

Arvid Danielsson vid CJ Advokatbyrå anser att informationen till utländska stundeter i Sverige måste bli betydligt bättre än i dag. För såväl deras som för Sveriges skull.

– Varför ska lovande talanger söka sig till Sverige för nästan ta sin examen? Det kan inte vara meningen att någon ska behöva hamna i den här situationen, säger han.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.