Amerikanska Miranda Andersson kan tvingas att lämna Sverige innan hon hinner ta sin examen vid Uppsala universitet.
Foto: TT/Privat.

Amerikanska Miranda Andersson kan tvingas att lämna Sverige innan hon hinner ta sin examen vid Uppsala universitet.

NYHET Publicerad

Amerikanska Miranda riskerar utvisning precis före examen

KOMPETENSUTVISNINGARNA Studenten Miranda Andersson jobbar deltid på en PR-byrå i Stockholm och ska ta examen vid Uppsala universitet i vår. Nu hotas hennes framtid i Sverige på grund av att Migrationsverket inte tror att hon kan försörja sig själv. "Det är frustrerande att inte veta om jag får vara kvar i Sverige", säger Miranda Andersson.

I slutet på förra året fick studenten Miranda Andersson, som kommer från Atlanta i USA, kritiska frågor om vem som egentligen hade kontroll över hennes bankkonto från Migrationsverket.

– Jag hade fört över pengar till mina föräldrar. Det kändes bättre om de hade koll på pengarna. Jag visste inte att Migrationsverket hade något emot det. Så fort jag fick veta att de hade synpunkter på detta förde jag tillbaka pengarna igen, säger Miranda Andersson.

För att få uppehållstillstånd som student i Sverige måste du kunna bevisa att du har möjlighet att försörja dig själv under studietiden. Det innebär i praktiken att Migrationsverket när som helst ska kunna gå in på ditt konto och kolla att du har tillräckligt mycket pengar för att klara uppehället. Studentlivet i Sverige är dock nästintill synonymt med ett spartanskt leverne fram till månadens CSN-utbetalning för de flesta studenter. Utomeuropeiska studenter har ju dessutom inte möjlighet att får studielån via CSN.

Miranda Anderssons avslag från Migrationsverket, efter frågetecken kring hennes privatekonomi, är knappast unikt, säger hennes juridiska ombud, Arvid Danielsson på CJ Advokatbyrå.

– Jag har jobbat med flera studenter i liknande situationer. Migrationsverket tittar på utrikesfödda studenter utifrån ett hundraprocentigt svenskt perspektiv. Det ställs egentligen högre krav på dessa studenter än på någon svensk medborgare när det kommer till privatekonomin, säger han.

Arvid Danielsson påpekar att en svensk student ofta är mer eller mindre ekonomiskt självständig redan vid 20-årsåldern. Utomeuropeiska stundeter däremot kommer ofta från kulturella förhållanden där det är självklart att släkt och familj finansierar studierna.

– Och till skillnad från Miranda Andersson har många utländska studenter inte alltid turen att kunna föra sin egen talan på flytande engelska. När bankutdrag och annat är på till exempel persiska kan det bli bra mycket krångligare, framhåller Arvid Danielsson.

Annons

David Lindstrand, rättslig expert vid Migrationsverket har tidigare kommenterat Mirandas fall i Expressen, som först uppmärksammande hennes situation. Han anser inte att lagstiftningen gör myndighetens bedömning av utomeuropeiska studenter stelbent.

– Jag har egentligen inget att tillägga. Vi beviljar uppehållstillstånd till de allra flesta studenter som söker sig till Sverige för studier. Nu har en bedömning av Miranda Anderssons fall gjorts och man har kommit fram till att hon inte har försörjningen tryggad. Hon har i sin tur överklagat, vilket innebär att det är upp till Migrationsdomstolen att ta ett beslut, säger David Lindstrand.

Inför prövningen i Migrationsdomstolen är det upp till Miranda Andersson att bevisa att hon visst haft egen och ensam kontroll över sitt bankkonto och de pengar som tagits ut och satts in. En märklig och frustrerande situation tycker hon själv.

– Det är frustrerande att inte veta om jag får vara kvar i Sverige. Jag arbetar och tjänar pengar här. Trots det har jag inte kunnat åka hem för att träffa mina föräldrar för då riskerar jag att inte släppas in i Sverige igen, säger Miranda Andersson.

Arvid Danielsson vid CJ Advokatbyrå anser att informationen till utländska stundeter i Sverige måste bli betydligt bättre än i dag. För såväl deras som för Sveriges skull.

– Varför ska lovande talanger söka sig till Sverige för nästan ta sin examen? Det kan inte vara meningen att någon ska behöva hamna i den här situationen, säger han.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Musikentreprenören som fick stjärnproducenterna på kroken

ENTREPRENÖR Hans musiktjänst Auddly hjälper artister och låtskrivare att få koll på sina rättigheter. Det har fått stjärnproducenter som Björn Ulvaeus och Max Martin att öppna plånboken. Möt den musikaliska mångsysslaren Niclas Molinder, vars nya affärsidé är att göra Örebro till Sveriges svängigaste företagshubb. 
NYHET Publicerad:

Konkursen gav nya affärsidé – Splitgrid hjälper butiker med likviditeten

NYKLÄCKT När Göran Erikssons klädbutik gick i konkurs slogs han av tanken: Varför ska handlare behöva låsa in en massa pengar i varulager och varför ska leverantörerna behöva vänta på att få betalt? Tanken blev en ny affärsidé – en programvara för säkra betalningar mellan butiker och leverantörer.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.