Johanna Jönsson (C) och Fredrik Bergman, Centrum för rättvisa
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Hamid Ershad Sarabi
NYHET Publicerad

Beslut idag: kompetensutvisningarna fortsätter

KOMPETENSUTVISNINGARNA Det blir ingen omfattande lagändring för att få bukt med kompetensutvisningarna den 1 december. Det stod klart efter socialförsäkringsutskottets möte på tisdagen. Kompetensutvisningarna fortsätter ett tag till, trots att det finns en majoritet i riksdagen som vill få stopp på dem. Men hoppet är inte ute.

Efter Lagrådets nej i förra veckan står det nu klart att kompetensutvisningarna kommer att fortsätta ett tag till. Socialförsäkringsutskottet konstaterar att det är omöjligt att genomföra Lagrådets förslag till förändringar på den korta tid det är kvar till 1 december. Istället är det nu regeringens ursprungliga förslag om självrättelse innan Migrationsverket upptäcker felen, som kommer att bli ny lag. Och utredningen om en mer omfattande förändring fortsätter.

– Vi har gjort vad vi har kunnat. Men självklart måste vi lyssna på Lagrådet, säger Centerpartiets integrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson.

– Vi har uppmanat regeringen att genomföra förändringarna i över ett år. Om de hade gjort som vi föreslagit hade förändringarna varit på plats innan sommaren 2016. Men vi kommer att fortsätta trycka på, säger Johanna Jönsson.

Fredrik Lundh Sammeli (S) är ordförande för socialförsäkringsutskottet. Han konstaterar att det finns en bred enighet kring problematiken.

– Regering, riksdag och samhället i stort är medvetna om problemet. Och det ska gå att mejsla fram något som borde hålla, säger han och betonar att ambitionen är att hitta en lösning.

Han tycker det är viktigt att lagen blir bra.

– Nu går bollen tillbaka till utredningen, men jag är glad att vi försökte snabba på arbetet, säger han.

Johanna Jönsson är noga med att påtala att det fortfarande finns hopp. Riksdagen är enig om att en förändring måste ske.

Annons

– Det finns en tydlig majoritet för att det här ska rättas till, berättar hon.

Centrum för rättvisa konstaterar chefsjuristen Fredrik Bergman att kompetensutvisningarna fortsatt är ett stort problem. Nu väntar han in de domar som kommer att komma från Migrationsöverdomstolen.

– Migrationsöverdomstolens avgöranden kommer att bli väldigt viktiga nu. Genom dem kommer det att klargöras om det gäller en proportionalitetsprincip eller om det fortfarande ska vara småfel som ska vara avgörande vid en utvisning, säger han.

Varje månad får hundratals människor som har jobb ett utvisningsbeslut, vilket är förödande för människorna som drabbas och även skadligt för Sveriges ekonomi, konstaterar Fredrik Bergman.

– Människor som behövs på svensk arbetsmarknad blir utvisade på löpande band, säger han.

Och han får medhåll från Johanna Jönsson.

– För varje vecka som går kommer fler att drabbas. Och då gäller det inte bara dem som utvisas, utan även deras arbetsgivare och anhöriga, säger hon.

– Jag är så ledsen för att vi inte lyckades nå hela vägen. Många människor kommer nu att hinna utvisas innan vi har fått något vettigt på plats, avslutar Johanna Jönsson.

Bakgrund

Kompetensutvisningarna drabbar arbetskraftsinvandrare varje vecka. Små fel, ofta begångna av tidigare arbetsgivare, blir grund för utvisning av nyckelmedarbetare på företag runt om i landet. En enig riksdag sa redan förra året att det här måste få ett stopp, men ännu har ingen förändring skett.

 

Regeringen har lagt fram ett lagförslag som innebär att fel som rättas till innan Migrationsverket upptäcker dem inte längre ska vara grund för utvisning, men det tyckte inte Alliansen var tillräckligt. Därför skrev Alliansen en egen motion, som bland annat innebar att det skulle kunna gå att rätta till fel även efter att Migrationsverket noterat dem samt att beslut om utvisning skulle ske baserat på alla omständigheter runt personen det berör, det vill säga genom en så kallad proportionalitetsprincip.

 

Som Entreprenör kunde berätta i slutet av september valde S, V och MP att säga ja till Alliansens motion i socialförsäkringsutskottet, något som gav hopp om att utvisningarna skulle få ett stopp. Men som Entreprenör kunde berätta i förra veckan sa Lagrådet nej, med invändningar på såväl arbetets gång som på det konkreta förslaget.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Olle Burell skjuter från höften om friskolorna

DEBATT Politikerna borde tänka på kvaliteten all vaken tid och inte kasta ur sig uttalanden som får stora konsekvenser. Det menar debattören Johan Sjölin. Han reagerar starkt på att Stockholms socialdemokratiske skolborgarråd Olle Burell kräver förbud mot aktiebolagsdrivna skolor.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skanska-chef om #MeToo: ”Det finns ingen quick-fix”

ARBETSMARKNAD Kampanjen #MeToo har under de senaste dagarna cirkulerat på sociala medier. Den syftar till att synliggöra sexuella trakasserier och övergrepp, och har fått tusentals kvinnor dela med sig av sina historier. ”Som arbetsgivare har man ett jättestort ansvar för att vara tydlig med att det råder nolltolerans mot alla former av diskriminering” säger Veronica Rörsgård, hr-chef på Skanska.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

De jammar fram innovationerna

I PRAKTIKEN Via digitala innovationsgig väcker Volvo cars liv i medarbetarnas innovationskraft. Alla är inbjudna och alla åsikter tas till vara. Jakten på den unika uppfinningen kräver ett öppet sinne. ”Vårt fokus ligger på att kicka igång kreativiteten och få folk att dela med sig av sina idéer”, säger Charlotta Ahlberg, Corporate innovation manager på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Nytänkare stöper om psykiatrin

TOPP-50-LISTAN Hallå där… Anna Wiklund, grundare, ägare och operativ styrelseordförande i Prima barn- och vuxenpsykiatri.
Grattis till sjundeplatsen på listan över de 50 största kvinnliga företagarna i Sverige! Du har själv startat och byggt upp Prima tillsammans med två kvinnliga kollegor och idag är ert företag landets största vårdgivare inom specialistpsykiatri med 15 mottagningar, en akutenhet, två vårdavdelningar samt en psykossektion.
NYHET Publicerad:

Sveriges 50 största kvinnliga företagare

TOPP-50-LISTAN Carin Stoeckmann, ägare och vd på Byggmästarn i Skåne, toppar listan över Sveriges 50 största kvinnliga företagare, räknat efter företagets omsättning. Hennes byggföretag omsätter nästan en miljard kronor. Det visar en unik undersökning som Women's Business Research Institute gjort på uppdrag av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.