Johanna Jönsson (C) och Fredrik Bergman, Centrum för rättvisa
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Hamid Ershad Sarabi
NYHET Publicerad

Beslut idag: kompetensutvisningarna fortsätter

KOMPETENSUTVISNINGARNA Det blir ingen omfattande lagändring för att få bukt med kompetensutvisningarna den 1 december. Det stod klart efter socialförsäkringsutskottets möte på tisdagen. Kompetensutvisningarna fortsätter ett tag till, trots att det finns en majoritet i riksdagen som vill få stopp på dem. Men hoppet är inte ute.

Efter Lagrådets nej i förra veckan står det nu klart att kompetensutvisningarna kommer att fortsätta ett tag till. Socialförsäkringsutskottet konstaterar att det är omöjligt att genomföra Lagrådets förslag till förändringar på den korta tid det är kvar till 1 december. Istället är det nu regeringens ursprungliga förslag om självrättelse innan Migrationsverket upptäcker felen, som kommer att bli ny lag. Och utredningen om en mer omfattande förändring fortsätter.

– Vi har gjort vad vi har kunnat. Men självklart måste vi lyssna på Lagrådet, säger Centerpartiets integrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson.

– Vi har uppmanat regeringen att genomföra förändringarna i över ett år. Om de hade gjort som vi föreslagit hade förändringarna varit på plats innan sommaren 2016. Men vi kommer att fortsätta trycka på, säger Johanna Jönsson.

Fredrik Lundh Sammeli (S) är ordförande för socialförsäkringsutskottet. Han konstaterar att det finns en bred enighet kring problematiken.

– Regering, riksdag och samhället i stort är medvetna om problemet. Och det ska gå att mejsla fram något som borde hålla, säger han och betonar att ambitionen är att hitta en lösning.

Han tycker det är viktigt att lagen blir bra.

– Nu går bollen tillbaka till utredningen, men jag är glad att vi försökte snabba på arbetet, säger han.

Johanna Jönsson är noga med att påtala att det fortfarande finns hopp. Riksdagen är enig om att en förändring måste ske.

Annons

– Det finns en tydlig majoritet för att det här ska rättas till, berättar hon.

Centrum för rättvisa konstaterar chefsjuristen Fredrik Bergman att kompetensutvisningarna fortsatt är ett stort problem. Nu väntar han in de domar som kommer att komma från Migrationsöverdomstolen.

– Migrationsöverdomstolens avgöranden kommer att bli väldigt viktiga nu. Genom dem kommer det att klargöras om det gäller en proportionalitetsprincip eller om det fortfarande ska vara småfel som ska vara avgörande vid en utvisning, säger han.

Varje månad får hundratals människor som har jobb ett utvisningsbeslut, vilket är förödande för människorna som drabbas och även skadligt för Sveriges ekonomi, konstaterar Fredrik Bergman.

– Människor som behövs på svensk arbetsmarknad blir utvisade på löpande band, säger han.

Och han får medhåll från Johanna Jönsson.

– För varje vecka som går kommer fler att drabbas. Och då gäller det inte bara dem som utvisas, utan även deras arbetsgivare och anhöriga, säger hon.

– Jag är så ledsen för att vi inte lyckades nå hela vägen. Många människor kommer nu att hinna utvisas innan vi har fått något vettigt på plats, avslutar Johanna Jönsson.

Bakgrund

Kompetensutvisningarna drabbar arbetskraftsinvandrare varje vecka. Små fel, ofta begångna av tidigare arbetsgivare, blir grund för utvisning av nyckelmedarbetare på företag runt om i landet. En enig riksdag sa redan förra året att det här måste få ett stopp, men ännu har ingen förändring skett.

 

Regeringen har lagt fram ett lagförslag som innebär att fel som rättas till innan Migrationsverket upptäcker dem inte längre ska vara grund för utvisning, men det tyckte inte Alliansen var tillräckligt. Därför skrev Alliansen en egen motion, som bland annat innebar att det skulle kunna gå att rätta till fel även efter att Migrationsverket noterat dem samt att beslut om utvisning skulle ske baserat på alla omständigheter runt personen det berör, det vill säga genom en så kallad proportionalitetsprincip.

 

Som Entreprenör kunde berätta i slutet av september valde S, V och MP att säga ja till Alliansens motion i socialförsäkringsutskottet, något som gav hopp om att utvisningarna skulle få ett stopp. Men som Entreprenör kunde berätta i förra veckan sa Lagrådet nej, med invändningar på såväl arbetets gång som på det konkreta förslaget.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

"Migrationsverkets regelverk påminner om terror"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Johannes Tovatt driver en arkitektbyrå och riskerar att bli av med en av sina topparkitekter, på grund av Migrationsverkets regelverk. "Processen påminner om terror. Jag ser ju på henne hur hon mår", säger han.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri dopas med statliga pengar

KONKURRENS Landskrona kommun har startat ett tvätteri för att få arbetslösa i arbete med så kallade extratjänster som betalas av staten. Det sätter konkurrensen ur spel, menar Sveriges Tvätteriförbund.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.