Johanna Jönsson (C) och Fredrik Bergman, Centrum för rättvisa
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Hamid Ershad Sarabi
NYHET Publicerad

Beslut idag: kompetensutvisningarna fortsätter

KOMPETENSUTVISNINGARNA Det blir ingen omfattande lagändring för att få bukt med kompetensutvisningarna den 1 december. Det stod klart efter socialförsäkringsutskottets möte på tisdagen. Kompetensutvisningarna fortsätter ett tag till, trots att det finns en majoritet i riksdagen som vill få stopp på dem. Men hoppet är inte ute.

Efter Lagrådets nej i förra veckan står det nu klart att kompetensutvisningarna kommer att fortsätta ett tag till. Socialförsäkringsutskottet konstaterar att det är omöjligt att genomföra Lagrådets förslag till förändringar på den korta tid det är kvar till 1 december. Istället är det nu regeringens ursprungliga förslag om självrättelse innan Migrationsverket upptäcker felen, som kommer att bli ny lag. Och utredningen om en mer omfattande förändring fortsätter.

– Vi har gjort vad vi har kunnat. Men självklart måste vi lyssna på Lagrådet, säger Centerpartiets integrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson.

– Vi har uppmanat regeringen att genomföra förändringarna i över ett år. Om de hade gjort som vi föreslagit hade förändringarna varit på plats innan sommaren 2016. Men vi kommer att fortsätta trycka på, säger Johanna Jönsson.

Fredrik Lundh Sammeli (S) är ordförande för socialförsäkringsutskottet. Han konstaterar att det finns en bred enighet kring problematiken.

– Regering, riksdag och samhället i stort är medvetna om problemet. Och det ska gå att mejsla fram något som borde hålla, säger han och betonar att ambitionen är att hitta en lösning.

Han tycker det är viktigt att lagen blir bra.

– Nu går bollen tillbaka till utredningen, men jag är glad att vi försökte snabba på arbetet, säger han.

Johanna Jönsson är noga med att påtala att det fortfarande finns hopp. Riksdagen är enig om att en förändring måste ske.

Annons

– Det finns en tydlig majoritet för att det här ska rättas till, berättar hon.

Centrum för rättvisa konstaterar chefsjuristen Fredrik Bergman att kompetensutvisningarna fortsatt är ett stort problem. Nu väntar han in de domar som kommer att komma från Migrationsöverdomstolen.

– Migrationsöverdomstolens avgöranden kommer att bli väldigt viktiga nu. Genom dem kommer det att klargöras om det gäller en proportionalitetsprincip eller om det fortfarande ska vara småfel som ska vara avgörande vid en utvisning, säger han.

Varje månad får hundratals människor som har jobb ett utvisningsbeslut, vilket är förödande för människorna som drabbas och även skadligt för Sveriges ekonomi, konstaterar Fredrik Bergman.

– Människor som behövs på svensk arbetsmarknad blir utvisade på löpande band, säger han.

Och han får medhåll från Johanna Jönsson.

– För varje vecka som går kommer fler att drabbas. Och då gäller det inte bara dem som utvisas, utan även deras arbetsgivare och anhöriga, säger hon.

– Jag är så ledsen för att vi inte lyckades nå hela vägen. Många människor kommer nu att hinna utvisas innan vi har fått något vettigt på plats, avslutar Johanna Jönsson.

Bakgrund

Kompetensutvisningarna drabbar arbetskraftsinvandrare varje vecka. Små fel, ofta begångna av tidigare arbetsgivare, blir grund för utvisning av nyckelmedarbetare på företag runt om i landet. En enig riksdag sa redan förra året att det här måste få ett stopp, men ännu har ingen förändring skett.

 

Regeringen har lagt fram ett lagförslag som innebär att fel som rättas till innan Migrationsverket upptäcker dem inte längre ska vara grund för utvisning, men det tyckte inte Alliansen var tillräckligt. Därför skrev Alliansen en egen motion, som bland annat innebar att det skulle kunna gå att rätta till fel även efter att Migrationsverket noterat dem samt att beslut om utvisning skulle ske baserat på alla omständigheter runt personen det berör, det vill säga genom en så kallad proportionalitetsprincip.

 

Som Entreprenör kunde berätta i slutet av september valde S, V och MP att säga ja till Alliansens motion i socialförsäkringsutskottet, något som gav hopp om att utvisningarna skulle få ett stopp. Men som Entreprenör kunde berätta i förra veckan sa Lagrådet nej, med invändningar på såväl arbetets gång som på det konkreta förslaget.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Fler äldre sätter högre tryck på välfärden

VÄLFÄRD Antalet stockholmare som är över åttio år kommer att öka dramatiskt de närmsta åren, vilket ställer större krav på utvecklingen. Men Reepalu-utredningen sätter käppar i hjulen för utvecklingen. "Jag hoppas att politikerna kommer att sansa sig", säger Catharina Tavakolinia, grundare av Kavat Vård.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

#MeToo: Lång väg kvar för byggsektorn

DEBATT Vår bransch är inte ett undantag från förekomsten av trakasserier och sexism. Vi måste skapa en bransch som är långsiktig och hållbar. För att klara kompetensförsörjningen krävs nolltolerans, skriver Catharina Elmsäter-Svärd.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.