Danyar Mohammed riskerar utvisning på grund av några hundralappar.
Foto: Centrum för rättvisa

Danyar Mohammed

NYHET Publicerad

Danyar kan utvisas – tjänade 460 kronor för lite

KOMPETENSUTVISNINGAR Danyar Mohammed har bott och arbetat i Jokkmokk i sju år. En minimal lönemiss från arbetsgivaren, som redan åtgärdats, har gjort att han riskerar utvisning. Nu kan hans fall bli prejudicerande, sedan Migrationsöverdomstolen beviljat honom prövning.

Danyar Mohammed, 28, har bott i Jokkmokk i sju år och arbetar som pizzabagare. Han lärde sig snabbt svenska och arbetar bland annat ideellt på ett lokalt asylboende där han hjälper nyanlända ungdomar att etablera sig. Men nu kan Danyar Mohammed komma att utvisas ur Sverige på grund av ett bagatellartat misstag. Migrationsverket anser att han har tjänat för lite, vilket upptäcktes när Danyar Mohammed förra året skulle ansöka om förlängt uppehålls- och arbetstillstånd. 

Danyar Mohammed har varit anställd på pizzerian sedan oktober 2013. När Danyar började på pizzerian fick han en lön på 20 529 kronor, vilket är långt över försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare, vilket är 13 000 kronor. Men hans arbetsgivare missade att lägstanivån för lönen enligt kollektivavtalet ändrades i juni 2014, till 20 989 kronor.

– Då sa Migrationsverket att jag hade tjänat för lite och jag ringde min arbetsgivare som gav mig pengarna direkt. Men det spelade ingen roll för Migrationsverket.

Danyar överklagade då till Migrationsdomstolen. I sitt överklagande förde han fram att han har haft en löneförmån i form av fri bostad mellan 2013 och 2015. Detta samtidigt som hans sammanlagda inkomst mellan oktober 2013 till juli 2016 landar på 21 333 kronor i månaden. Det är 230 kronor högre i månaden än den genomsnittliga kollektivavtalslönen.

Migrationsdomstolen avslog överklagandet och Danyar överklagade till Migrationsöverdomstolen med hjälp av organisationen Centrum för rättvisa. Organisationen har under de senaste åren tagit sig an fall där arbetskraftsinvandrare riskerar utvisning för bagatellartade misstag.

– Danyar har levt länge i Sverige, han talar språket och han har ett jobb där han trivs. Arbetsgivaren har uppfyllt alla arbetsvillkoren förutom en liten miss – som dessutom rättades till. Det är orimligt att han riskerar utvisning på grund av det, säger Clarence Crafoord, jurist och vd för centrum för rättvisa.

I början av 2017 meddelade Migrationsöverdomstolen att man beviljade prövningstillstånd och i början av oktober var fallet uppe för förhandling. Danyars fall kan nu bli prejudicerade.

Annons

– Den här processen har tagit mer än ett år. Det är otroligt jobbigt att behöva vänta. Jag jobbar fortfarande på pizzerian och vågar inte tänka på vad som händer ifall jag utvisas. Jag älskar mitt liv här i Jokkmokk, säger Danyar.

Clarence Crafoord berättar att deras förhoppning är att proportionalitetsprincipen ska beaktas i högre utsträckning av både Migrationsverket och migrationsdomstolarna. 

– Migrationsöverdomstolen har nu alla möjligheter att visa att de kan göra avväganden kring vad som är orimligt och rimligt. Att en person har kunnat försörja sig själv och dessutom haft en lön som är långt över försörjningskravet, borde vara nog för att domstolen ska se att han inte har utnyttjats.

Domen väntas inom några veckor och Clarence Crafoord är hoppfull.

– Jag tror på förnuftet och att det ska visa sig i Migrationsöverdomstolen. Syftet med lagen är att oseriösa arbetsgivare inte ska kunna utnyttja utländska arbetare. Men det här ärendet har inget att göra med oseriösa arbetsgivare. Det är helt enkelt helt orimligt att Danyar ska utvisas.

Vad säger regelverket?

Lön och försäkringar:

För att kunna söka arbetstillstånd i Sverige måste lönen och övriga anställningsvillkor vara minst i nivå med kollektivavtal eller enligt branschpraxis.

Lönen måste komma upp i 13 000 kronor före skatt i månaden. Kravet ställs för att arbetstagaren måste kunna försörja sig. Även där stöter många på patrull. Huvudregeln är att lönen måste uppgå till minst 13 000 kronor per månad. Hamnar lönen vissa månader under den summan, riskerar man utvisning. 

Man måste omfattas av sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring vid arbetsskada och tjänstepensionsförsäkring under hela den tid man haft anställning i Sverige. Ofta är det här många faller när en tidigare arbetsgivare missat någon månad av försäkringen. Det är skäl för utvisning.

Arbetsgivaren måste först annonsera jobben inom EU/EES och Schweiz i minst tio kalenderdagar innan anställningen kan påbörjas och den berörda fackliga organisationen måste getts tillfälle att yttra sig om arbetsvillkoren. Fackens yttrande är en del i tillståndsprocessen, men utgör inget veto.

 

Byte av arbetsgivare eller yrke:

De första 24 månaderna gäller arbetstillståndet enbart hos den arbetsgivare och för det yrke som det står i beslutet. Om arbetstagaren byter arbetsuppgifter så att det kan anses vara ett nytt yrke eller får ny arbetsgivare, måste han/hon ansöka om nytt arbetstillstånd.

Om man, efter 24 månader, får förnyat arbetstillstånd, får man även byta arbetsgivare. Det kan göras utan att lämna in en ny ansökan, så länge yrket är detsamma. Byter du yrke, måste en ny ansökan göras. 

Den nya arbetsgivaren måste ha annonserat ut jobbet inom EU/ESS och Schweiz i minst tio dagar innan anställningen kan påbörjas. Annars finns skäl för utvisning. 

 

Permanent uppehållstillstånd:

Om man har haft arbetstillstånd och arbetat under sammanlagt fyra år, under de senaste sju åren, kan man få permanent uppehållstillstånd. Viktigt då är att man ska ha arbetat för den arbetsgivaren och i det yrke man haft tillstånd för. 

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.