Danyar Mohammed riskerar utvisning på grund av några hundralappar.
Foto: Centrum för rättvisa

Danyar Mohammed

NYHET Publicerad

Danyar kan utvisas – tjänade 460 kronor för lite

KOMPETENSUTVISNINGAR Danyar Mohammed har bott och arbetat i Jokkmokk i sju år. En minimal lönemiss från arbetsgivaren, som redan åtgärdats, har gjort att han riskerar utvisning. Nu kan hans fall bli prejudicerande, sedan Migrationsöverdomstolen beviljat honom prövning.

Danyar Mohammed, 28, har bott i Jokkmokk i sju år och arbetar som pizzabagare. Han lärde sig snabbt svenska och arbetar bland annat ideellt på ett lokalt asylboende där han hjälper nyanlända ungdomar att etablera sig. Men nu kan Danyar Mohammed komma att utvisas ur Sverige på grund av ett bagatellartat misstag. Migrationsverket anser att han har tjänat för lite, vilket upptäcktes när Danyar Mohammed förra året skulle ansöka om förlängt uppehålls- och arbetstillstånd. 

Danyar Mohammed har varit anställd på pizzerian sedan oktober 2013. När Danyar började på pizzerian fick han en lön på 20 529 kronor, vilket är långt över försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare, vilket är 13 000 kronor. Men hans arbetsgivare missade att lägstanivån för lönen enligt kollektivavtalet ändrades i juni 2014, till 20 989 kronor.

– Då sa Migrationsverket att jag hade tjänat för lite och jag ringde min arbetsgivare som gav mig pengarna direkt. Men det spelade ingen roll för Migrationsverket.

Danyar överklagade då till Migrationsdomstolen. I sitt överklagande förde han fram att han har haft en löneförmån i form av fri bostad mellan 2013 och 2015. Detta samtidigt som hans sammanlagda inkomst mellan oktober 2013 till juli 2016 landar på 21 333 kronor i månaden. Det är 230 kronor högre i månaden än den genomsnittliga kollektivavtalslönen.

Migrationsdomstolen avslog överklagandet och Danyar överklagade till Migrationsöverdomstolen med hjälp av organisationen Centrum för rättvisa. Organisationen har under de senaste åren tagit sig an fall där arbetskraftsinvandrare riskerar utvisning för bagatellartade misstag.

– Danyar har levt länge i Sverige, han talar språket och han har ett jobb där han trivs. Arbetsgivaren har uppfyllt alla arbetsvillkoren förutom en liten miss – som dessutom rättades till. Det är orimligt att han riskerar utvisning på grund av det, säger Clarence Crafoord, jurist och vd för centrum för rättvisa.

I början av 2017 meddelade Migrationsöverdomstolen att man beviljade prövningstillstånd och i början av oktober var fallet uppe för förhandling. Danyars fall kan nu bli prejudicerade.

Annons

– Den här processen har tagit mer än ett år. Det är otroligt jobbigt att behöva vänta. Jag jobbar fortfarande på pizzerian och vågar inte tänka på vad som händer ifall jag utvisas. Jag älskar mitt liv här i Jokkmokk, säger Danyar.

Clarence Crafoord berättar att deras förhoppning är att proportionalitetsprincipen ska beaktas i högre utsträckning av både Migrationsverket och migrationsdomstolarna. 

– Migrationsöverdomstolen har nu alla möjligheter att visa att de kan göra avväganden kring vad som är orimligt och rimligt. Att en person har kunnat försörja sig själv och dessutom haft en lön som är långt över försörjningskravet, borde vara nog för att domstolen ska se att han inte har utnyttjats.

Domen väntas inom några veckor och Clarence Crafoord är hoppfull.

– Jag tror på förnuftet och att det ska visa sig i Migrationsöverdomstolen. Syftet med lagen är att oseriösa arbetsgivare inte ska kunna utnyttja utländska arbetare. Men det här ärendet har inget att göra med oseriösa arbetsgivare. Det är helt enkelt helt orimligt att Danyar ska utvisas.

Vad säger regelverket?

Lön och försäkringar:

För att kunna söka arbetstillstånd i Sverige måste lönen och övriga anställningsvillkor vara minst i nivå med kollektivavtal eller enligt branschpraxis.

Lönen måste komma upp i 13 000 kronor före skatt i månaden. Kravet ställs för att arbetstagaren måste kunna försörja sig. Även där stöter många på patrull. Huvudregeln är att lönen måste uppgå till minst 13 000 kronor per månad. Hamnar lönen vissa månader under den summan, riskerar man utvisning. 

Man måste omfattas av sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring vid arbetsskada och tjänstepensionsförsäkring under hela den tid man haft anställning i Sverige. Ofta är det här många faller när en tidigare arbetsgivare missat någon månad av försäkringen. Det är skäl för utvisning.

Arbetsgivaren måste först annonsera jobben inom EU/EES och Schweiz i minst tio kalenderdagar innan anställningen kan påbörjas och den berörda fackliga organisationen måste getts tillfälle att yttra sig om arbetsvillkoren. Fackens yttrande är en del i tillståndsprocessen, men utgör inget veto.

 

Byte av arbetsgivare eller yrke:

De första 24 månaderna gäller arbetstillståndet enbart hos den arbetsgivare och för det yrke som det står i beslutet. Om arbetstagaren byter arbetsuppgifter så att det kan anses vara ett nytt yrke eller får ny arbetsgivare, måste han/hon ansöka om nytt arbetstillstånd.

Om man, efter 24 månader, får förnyat arbetstillstånd, får man även byta arbetsgivare. Det kan göras utan att lämna in en ny ansökan, så länge yrket är detsamma. Byter du yrke, måste en ny ansökan göras. 

Den nya arbetsgivaren måste ha annonserat ut jobbet inom EU/ESS och Schweiz i minst tio dagar innan anställningen kan påbörjas. Annars finns skäl för utvisning. 

 

Permanent uppehållstillstånd:

Om man har haft arbetstillstånd och arbetat under sammanlagt fyra år, under de senaste sju åren, kan man få permanent uppehållstillstånd. Viktigt då är att man ska ha arbetat för den arbetsgivaren och i det yrke man haft tillstånd för. 

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kristersson till Löfven: "Er skattepolitik utdömd sen 70-talet"

SKATTER Moderatledaren Ulf Kristersson pikade Stefan Löfven och beskrev regeringens skattepolitik som företagsfientlig och förlegad. Det var bara ett exempel på en hård ordväxling om skattepolitiken i höstens första partiledardebatt i riksdagen.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.