Danyar Mohammed, 28, har bott i Jokkmokk i sju år och arbetar som pizzabagare. Han lärde sig snabbt svenska och arbetar bland annat ideellt på ett lokalt asylboende där han hjälper nyanlända ungdomar att etablera sig. Men nu kan Danyar Mohammed komma att utvisas ur Sverige på grund av ett bagatellartat misstag. Migrationsverket anser att han har tjänat för lite, vilket upptäcktes när Danyar Mohammed förra året skulle ansöka om förlängt uppehålls- och arbetstillstånd.
Danyar Mohammed har varit anställd på pizzerian sedan oktober 2013. När Danyar började på pizzerian fick han en lön på 20 529 kronor, vilket är långt över försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare, vilket är 13 000 kronor. Men hans arbetsgivare missade att lägstanivån för lönen enligt kollektivavtalet ändrades i juni 2014, till 20 989 kronor.
– Då sa Migrationsverket att jag hade tjänat för lite och jag ringde min arbetsgivare som gav mig pengarna direkt. Men det spelade ingen roll för Migrationsverket.
Danyar överklagade då till Migrationsdomstolen. I sitt överklagande förde han fram att han har haft en löneförmån i form av fri bostad mellan 2013 och 2015. Detta samtidigt som hans sammanlagda inkomst mellan oktober 2013 till juli 2016 landar på 21 333 kronor i månaden. Det är 230 kronor högre i månaden än den genomsnittliga kollektivavtalslönen.
Migrationsdomstolen avslog överklagandet och Danyar överklagade till Migrationsöverdomstolen med hjälp av organisationen Centrum för rättvisa. Organisationen har under de senaste åren tagit sig an fall där arbetskraftsinvandrare riskerar utvisning för bagatellartade misstag.
– Danyar har levt länge i Sverige, han talar språket och han har ett jobb där han trivs. Arbetsgivaren har uppfyllt alla arbetsvillkoren förutom en liten miss – som dessutom rättades till. Det är orimligt att han riskerar utvisning på grund av det, säger Clarence Crafoord, jurist och vd för centrum för rättvisa.
I början av 2017 meddelade Migrationsöverdomstolen att man beviljade prövningstillstånd och i början av oktober var fallet uppe för förhandling. Danyars fall kan nu bli prejudicerade.
– Den här processen har tagit mer än ett år. Det är otroligt jobbigt att behöva vänta. Jag jobbar fortfarande på pizzerian och vågar inte tänka på vad som händer ifall jag utvisas. Jag älskar mitt liv här i Jokkmokk, säger Danyar.
Clarence Crafoord berättar att deras förhoppning är att proportionalitetsprincipen ska beaktas i högre utsträckning av både Migrationsverket och migrationsdomstolarna.
– Migrationsöverdomstolen har nu alla möjligheter att visa att de kan göra avväganden kring vad som är orimligt och rimligt. Att en person har kunnat försörja sig själv och dessutom haft en lön som är långt över försörjningskravet, borde vara nog för att domstolen ska se att han inte har utnyttjats.
Domen väntas inom några veckor och Clarence Crafoord är hoppfull.
– Jag tror på förnuftet och att det ska visa sig i Migrationsöverdomstolen. Syftet med lagen är att oseriösa arbetsgivare inte ska kunna utnyttja utländska arbetare. Men det här ärendet har inget att göra med oseriösa arbetsgivare. Det är helt enkelt helt orimligt att Danyar ska utvisas.