Danyar vinner i Migrationsöverdomstolen – Domen blir ny praxis

241

Dom Danyar Mohammed hotades av utvisning för en lönemiss på 460 kronor. Nu vinner han i Migrationsöverdomstolen, som slår fast att han får stanna i Sverige. Domen blir ny praxis. ”Jag är så glad över det här beskedet”, säger han.

Danyar Mohammed
Foto: Centrum för rättvisa
Danyar Mohammed
artikelserie bild Kompetensutvisningarna

Allt fler personer med spetskompetens utvisas ur Sverige på grund av bagatellartade missar, utan chans till rättelse. Detta samtidigt som företagen gör allt för att behålla deras kompetens.

Fler artiklar i denna serie

Fredrik Bergman, Centrum för rättvisa
Foto: Hamid Ershad Sarabi
Fredrik Bergman, Centrum för rättvisa

Danyar Mohammed har hotats av utvisning på grund av ett bagatellartat misstag, och hans fall gick ända upp i högsta instans. Idag kom domen. Migrationsöverdomstolen slår fast att han får stanna i Sverige. Till Centrum för Rättvisa, som har drivit hans fall, delar han med sig av sin glädje:

– Jag är så glad över det här beskedet att jag får fortsätta bo och arbeta i Sverige. Jag vill tacka alla i Jokkmokk och runt om i Sverige som har stöttat mig. Nu är jag ett steg närmare min dröm att få öppna en egen restaurang i mitt älskade Jokkmokk. 

Danyar Mohammed, 28, kom till Sverige för nio år sedan, och har sedan dess blivit en välkänd person i sin hemort Jokkmokk. Han har hotats av utvisning sedan 2016, när Migrationsverket menade att han skulle utvisas på grund av en administrativ miss från en före detta arbetsgivare. Hans lön hade varit 460 kronor för låg under 12 månader, eftersom arbetsgivaren hade missat att kollektivavtalet hade ändrats. Det kompenserades så snart det upptäcktes.

Men det räckte som skäl för Migrationsverket att avslå hans ansökan på uppehålls- och arbetstillstånd. Danyar Mohammeds fall gick alltså ända upp i Migrationsöverdomstolen, och har av många ansetts vara chansen att ändra den stränga praxis som rått sedan den senaste domen från 2015.

Fredrik Bergman, tf chef på Centrum för Rättvisa, drev Danyars fall. Han menar att det är ett fantastiskt besked som kom på förmiddagen.

– Det var fantastiskt att få ringa Danyar och lämna beskedet, som en tidig julklapp! Han har varit så orolig under en så lång tid. Det enda han ville var att stanna kvar hemma i Jokkmokk där han har sitt liv, säger Fredrik Bergman.

Han menar att domen blir en vägledande dom, och att den omedelbart sätter stopp för de i princip automatiska utvisningarna av arbetskraftsinvandrare som skett på grund av bagatellartade felaktigheter.

– Migrationsöverdomstolen konstaterar att Migrationsverket har tolkat regelverket för strängt. Bagatellartade misstag kan inte leda till utvisning längre, och det gäller från och med nu. Från och med idag måste domstolarna anpassa sina domar detta. Det känns fantastiskt.

Han menar att det sätter punkt för hundratals, kanske tusentals, utvisningar av kompetenta personer som Sveriges arbetsmarknad behöver.

– Dessutom sätter det stopp för de oerhörda personliga tragedierna vi har hört talas om. Detta kommer att lösa upp många knutar, säger Fredrik Bergman.

Läs hela domen här

LW