NYHET Publicerad

Domarna hyllas:"En av de bästa dagarna i mitt liv"

DOMARNA Beskedet att Danyar Mohammed vann i Migrationsöverdomstolen och att ny praxis infördes med omedelbar verkan, firas av utvisningshotade arbetskraftsinvandrare i hela Sverige. ”Det blev en av de bästa dagarna i mitt liv”, säger Muhammad Usman Asif.

Danyar Mohammed

Danyar Mohammed

Foto: Centrum för rättvisa
Rafiqul Islam, talesperson för Work Permit Holders Association

Rafiqul Islam, talesperson för Work Permit Holders Association

Foto: Anders Wiklund/TT
Sergei Beilin

Sergei Beilin

Foto: Janerik Henriksson/TT
Jörgen Eng, vd för techföretaget Dynamo Consulting

Jörgen Eng, vd för techföretaget Dynamo Consulting

Utöver Danyar Mohammeds vinst, kom det ännu en dom från Migrationsöverdomstolen igår. Även den gav en arbetskraftsinvandrare rätt, den gällde saknad av pension under en kortare period.

Båda domarna i Migrationsöverdomstolen innebär ny praxis med omedelbar verkan. Många av de fall som Entreprenör har rapporterat om har handlat om utvisningshotade personer som har drabbats av just lägre lön under kortare perioder samt saknad försäkring under kortare period.

I och med den nya domen och den nya vägledningen, är chanserna att få stanna i Sverige mycket större för tusentals arbetskraftsinvandrare, och en kollektiv lättnadens suck drogs igår.

Hyllningarna sprids på flera fronter, bland annat från organisationen Work Permit Holders Association (WPHA). Rafiqul Islam, talesperson, är lättad.

– Vi har drivit den här frågan om helhetsbedömning länge. Det är en tydlig signal från Migrationsöverdomstolen att människor som försöker att göra rätt, får rättvisa. Vi hoppas att Migrationsverket kommer att tolka de två domarna på ett realistiskt sätt så att enskilda arbetstagare verkligen känner sig trygga, vilket är lagens syfte.

Mjukvaruutvecklaren Sergei Beilin, som Entreprenör tidigare har skrivit om är försiktigt optimistisk.

– Det är verkligen bra nyheter, jag kan inte tro att det händer. Jag hoppas att det innebär att min familj och jag får stanna i Sverige, men vi kan inte veta säkert. Vi tror att chanserna är större nu, och vi försöker att tänka positivt, säger han.

Annons

Muhammad Usman Asif, utvecklare, är även han lättad och lycklig över beskedet.

– Det blev en av de bästa dagarna i mitt liv, och inatt var det nog många som sov riktigt gott.

Det är inte bara arbetskraftsinvandrarna som jublar över domarna, utan även flera arbetsgivare. Jörgen Eng, vd på Dynamo Consulting tog tacksamt emot beskedet.  

– Principen om en helhetsbedömning är det enda rimliga, det förstår vem som helst. Hos oss drar vi en kollektiv suck av lättnad över att detta äntligen får ett slut. Nu blickar vi framåt, även om det är svårt att inte gräma sig över att det skulle ta så lång tid att rätta till något som är så uppenbart fel.

Leif Andersson, vd Sjölanders Mekaniska, fick äran att berätta nyheten för sin medarbetare Vedran under gårdagen.

– Det känns jättebra att få informera Vedran om detta, han blev självfallet väldigt glad. Finns det någon rättvisa och logik så borde självklart Vedran få sitt uppehållstillstånd nu, säger han.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kristersson till Löfven: "Er skattepolitik utdömd sen 70-talet"

SKATTER Moderatledaren Ulf Kristersson pikade Stefan Löfven och beskrev regeringens skattepolitik som företagsfientlig och förlegad. Det var bara ett exempel på en hård ordväxling om skattepolitiken i höstens första partiledardebatt i riksdagen.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.