NYHET Publicerad

Domarna hyllas:"En av de bästa dagarna i mitt liv"

DOMARNA Beskedet att Danyar Mohammed vann i Migrationsöverdomstolen och att ny praxis infördes med omedelbar verkan, firas av utvisningshotade arbetskraftsinvandrare i hela Sverige. ”Det blev en av de bästa dagarna i mitt liv”, säger Muhammad Usman Asif.

Danyar Mohammed

Danyar Mohammed

Foto: Centrum för rättvisa
Rafiqul Islam, talesperson för Work Permit Holders Association

Rafiqul Islam, talesperson för Work Permit Holders Association

Foto: Anders Wiklund/TT
Sergei Beilin

Sergei Beilin

Foto: Janerik Henriksson/TT
Jörgen Eng, vd för techföretaget Dynamo Consulting

Jörgen Eng, vd för techföretaget Dynamo Consulting

Utöver Danyar Mohammeds vinst, kom det ännu en dom från Migrationsöverdomstolen igår. Även den gav en arbetskraftsinvandrare rätt, den gällde saknad av pension under en kortare period.

Båda domarna i Migrationsöverdomstolen innebär ny praxis med omedelbar verkan. Många av de fall som Entreprenör har rapporterat om har handlat om utvisningshotade personer som har drabbats av just lägre lön under kortare perioder samt saknad försäkring under kortare period.

I och med den nya domen och den nya vägledningen, är chanserna att få stanna i Sverige mycket större för tusentals arbetskraftsinvandrare, och en kollektiv lättnadens suck drogs igår.

Hyllningarna sprids på flera fronter, bland annat från organisationen Work Permit Holders Association (WPHA). Rafiqul Islam, talesperson, är lättad.

– Vi har drivit den här frågan om helhetsbedömning länge. Det är en tydlig signal från Migrationsöverdomstolen att människor som försöker att göra rätt, får rättvisa. Vi hoppas att Migrationsverket kommer att tolka de två domarna på ett realistiskt sätt så att enskilda arbetstagare verkligen känner sig trygga, vilket är lagens syfte.

Mjukvaruutvecklaren Sergei Beilin, som Entreprenör tidigare har skrivit om är försiktigt optimistisk.

– Det är verkligen bra nyheter, jag kan inte tro att det händer. Jag hoppas att det innebär att min familj och jag får stanna i Sverige, men vi kan inte veta säkert. Vi tror att chanserna är större nu, och vi försöker att tänka positivt, säger han.

Annons

Muhammad Usman Asif, utvecklare, är även han lättad och lycklig över beskedet.

– Det blev en av de bästa dagarna i mitt liv, och inatt var det nog många som sov riktigt gott.

Det är inte bara arbetskraftsinvandrarna som jublar över domarna, utan även flera arbetsgivare. Jörgen Eng, vd på Dynamo Consulting tog tacksamt emot beskedet.  

– Principen om en helhetsbedömning är det enda rimliga, det förstår vem som helst. Hos oss drar vi en kollektiv suck av lättnad över att detta äntligen får ett slut. Nu blickar vi framåt, även om det är svårt att inte gräma sig över att det skulle ta så lång tid att rätta till något som är så uppenbart fel.

Leif Andersson, vd Sjölanders Mekaniska, fick äran att berätta nyheten för sin medarbetare Vedran under gårdagen.

– Det känns jättebra att få informera Vedran om detta, han blev självfallet väldigt glad. Finns det någon rättvisa och logik så borde självklart Vedran få sitt uppehållstillstånd nu, säger han.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.