Domarna hyllas:"En av de bästa dagarna i mitt liv"

123

Domarna Beskedet att Danyar Mohammed vann i Migrationsöverdomstolen och att ny praxis infördes med omedelbar verkan, firas av utvisningshotade arbetskraftsinvandrare i hela Sverige. ”Det blev en av de bästa dagarna i mitt liv”, säger Muhammad Usman Asif.

artikelserie bild Kompetensutvisningarna

Allt fler personer med spetskompetens utvisas ur Sverige på grund av bagatellartade missar, utan chans till rättelse. Detta samtidigt som företagen gör allt för att behålla deras kompetens.

Fler artiklar i denna serie

Danyar Mohammed
Foto: Centrum för rättvisa
Danyar Mohammed
Rafiqul Islam, talesperson för Work Permit Holders Association
Foto: Anders Wiklund/TT
Rafiqul Islam, talesperson för Work Permit Holders Association
Sergei Beilin
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sergei Beilin
Jörgen Eng, vd för techföretaget Dynamo Consulting
Jörgen Eng, vd för techföretaget Dynamo Consulting

Utöver Danyar Mohammeds vinst, kom det ännu en dom från Migrationsöverdomstolen igår. Även den gav en arbetskraftsinvandrare rätt, den gällde saknad av pension under en kortare period.

Båda domarna i Migrationsöverdomstolen innebär ny praxis med omedelbar verkan. Många av de fall som Entreprenör har rapporterat om har handlat om utvisningshotade personer som har drabbats av just lägre lön under kortare perioder samt saknad försäkring under kortare period.

I och med den nya domen och den nya vägledningen, är chanserna att få stanna i Sverige mycket större för tusentals arbetskraftsinvandrare, och en kollektiv lättnadens suck drogs igår.

Hyllningarna sprids på flera fronter, bland annat från organisationen Work Permit Holders Association (WPHA). Rafiqul Islam, talesperson, är lättad.

– Vi har drivit den här frågan om helhetsbedömning länge. Det är en tydlig signal från Migrationsöverdomstolen att människor som försöker att göra rätt, får rättvisa. Vi hoppas att Migrationsverket kommer att tolka de två domarna på ett realistiskt sätt så att enskilda arbetstagare verkligen känner sig trygga, vilket är lagens syfte.

Mjukvaruutvecklaren Sergei Beilin, som Entreprenör tidigare har skrivit om är försiktigt optimistisk.

– Det är verkligen bra nyheter, jag kan inte tro att det händer. Jag hoppas att det innebär att min familj och jag får stanna i Sverige, men vi kan inte veta säkert. Vi tror att chanserna är större nu, och vi försöker att tänka positivt, säger han.

Muhammad Usman Asif, utvecklare, är även han lättad och lycklig över beskedet.

– Det blev en av de bästa dagarna i mitt liv, och inatt var det nog många som sov riktigt gott.

Det är inte bara arbetskraftsinvandrarna som jublar över domarna, utan även flera arbetsgivare. Jörgen Eng, vd på Dynamo Consulting tog tacksamt emot beskedet.  

– Principen om en helhetsbedömning är det enda rimliga, det förstår vem som helst. Hos oss drar vi en kollektiv suck av lättnad över att detta äntligen får ett slut. Nu blickar vi framåt, även om det är svårt att inte gräma sig över att det skulle ta så lång tid att rätta till något som är så uppenbart fel.

Leif Andersson, vd Sjölanders Mekaniska, fick äran att berätta nyheten för sin medarbetare Vedran under gårdagen.

– Det känns jättebra att få informera Vedran om detta, han blev självfallet väldigt glad. Finns det någon rättvisa och logik så borde självklart Vedran få sitt uppehållstillstånd nu, säger han.

LW