Rafiqul Islam
Foto: Fredrik Sandberg/TT, Anders Wiklund/TT
NYHET Publicerad

Efter Lagrådets svar: ”Vi är förkrossade”

KOMPETENSUTVISNINGAR Lagrådet avstyrker det förslag till ändring i lagen som skulle innebära en minskning av kompetensutvisningarna. Skälen är att Lagrådet anser att beredningen har gått för fort samt att det skulle vara en grundläggande förändring i systemet för arbetskraftsinvandring. Men Lagrådet får kritik från flera håll. ”Vi är förkrossade”, säger WPHA:s Rafiqul Islam.

Patrik Karlsson

Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert Svenskt Näringsliv, förstår inte varför Lagrådet har dragit den slutsats de har.

Rafiqul Islam, talesperson för Work Permit Holders Association

Rafiqul Islam på WPHA berättar att de är förkrossade över lagrådets besked.

Foto: Anders Wiklund/TT
Charlotte Olsson, Stockholms Handelskammare

Charlotte Olsson på Stockholms handelskammare menar att läget är akut

Foto: Pressbild
Fredrik Bergman, Centrum för rättvisa

Fredrik Bergman på Centrum för rättvisa tycker det är viktigt att förslaget är tillräckligt bra.

Foto: Hamid Ershad Sarabi

Kompetensutvisningar, alltså utvisningar av nyckelmedarbetare baserat på småfel, har länge varit ett stort problem. Trots att riksdagen vid flera tillfällen har gjort klart att utvisningarna måste få ett stopp har regeringens arbete gått långsamt. Till slut fick Alliansen nog och skrev en egen motion, som S, V och MP i socialförsäkringsutskottet instämde i. Men nu har Lagrådet valt att avstyrka lagförslaget.

Lagförslaget handlar dels om att införa en proportionalitetsprincip, där alla faktorer kring en person ska vägas samman vid beslut om personen ska få stanna i Sverige eller inte, dels om att ändra en återkallelseregel i utlänningslagen till att arbetstillstånd ”får” återkallas istället för ”ska” återkallas. Lagrådet menar dels att arbetet har fått för fort och dels att själva lagförslaget innebär en grundläggande förändring i det befintliga systemet för arbetskraftsinvandring.

– Jag har svårt att förstå varför Lagrådet landar i den slutsats som de gör. Ordet ”får” finns i andra återkallelseparagrafer, så det borde vara rimligt att det står så även här, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv och förklarar att även med den nya lydelsen kommer Migrationsverket ha möjlighet att återkalla arbetstillstånd om det är en proportionerlig åtgärd.

Word Permit Holders Association (WPHA) har varje dag kontakt med medlemmar som har fått beslut om utvisning. Sekreteraren Rafiqul Islam berättar att situationen känns hopplös.

– Vi är förkrossade! Våra medlemmar kontaktar oss och undrar vad de ska göra nu, berättar han och säger att de hade förväntat sig att Lagrådet skulle godkänna lagförslaget.

Stockholms Handelskammare har länge drivit frågan om att komma till bukt med kompetensutvisningarna. Charlotte Olsson är näringspolitisk expert där. Hon är tydlig med att Lagrådet som institution rent principiellt bör värnas och att den kritik som Lagrådet har bör beaktas. Men hon är också noga med att understryka att läget är akut.

– Utskottets förslag innebär en väldigt viktig ändring som vi fortfarande ställer oss bakom, säger Charlotte Olsson.

Annons

Entreprenör har tidigare skrivit om flera fall där personer har blivit utvisade eller riskerat utvisning på grund av småfel som tidigare eller nuvarande arbetsgivare har gjort. I det uppmärksammade fallet med Tayyab Shabab handlade det till exempel om att en tidigare arbetsgivare hade missat att betala in tjänstepension. Ett annat exempel är fallet med företaget Clipsource som riskerar att mista en medarbetare eftersom Migrationsverket menar att medarbetaren med familj bor för trångt. Så länge lagstiftningen inte ändras kan utvisningarna fortsätta.

Ytterligare ett exempel handlar om Danyar Mohammed, pizzabagaren i Jokkmokk, som kan komma att utvisas på grund av en liten lönemiss från arbetsgivaren. Just det fallet har tagits upp i Migrationsöverdomstolen och en dom väntas inom kort.

– Utgången av fallet blir vägledande, säger Centrum för Rättvisas Fredrik Bergman.

Centrum för rättvisa vill få stopp på det som de menar är orimliga utvisningar och anser att det stora problemet är att Migrationsverket har tolkat den befintliga lagen för stelbent och strikt. De konstaterar att Lagrådet har kommit med allvarlig kritik mot lagförslagets innehåll och hur det har kommit till.

– Det är givetvis viktigt att det förslaget är tillräckligt bra, så att man inte ersätter en otydlig lagstiftning med en annan, säger Fredrik Bergman.

Ordförande för socialförsäkringsutskottet, Fredrik Lundh Sammeli (S), säger i en skriftlig kommentar att Lagrådet är en viktig del i beredningen av alla lagförslag oavsett om de kommer via regering eller riksdag. ”Vi har just tagit del av deras yttrande och fortsätter vårt arbete i frågan. I dagsläget är det dock för tidigt att säga hur deras yttrande kommer påverka vårt ställningstagande”, skriver han.

Johanna Jönsson (C) är en av dem som skrivit den ursprungliga motionen. Hon är noga med att poängtera att det var väntat att Lagrådet skulle kritisera beredningen och säger att de nu behöver se över hur de kan förändra lagförslaget utifrån Lagrådets övriga rekommendationer. Hon vill fortfarande se ett förslag som kan få en majoritet i riksdagen.

– Jag är fortsatt hoppfull, säger Johanna Jönsson.

Vad som händer nu är oklart. Socialförsäkringsutskottet sammanträder på tisdag. Inför det mötet lär det komma ytterligare besked.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Fler äldre sätter högre tryck på välfärden

VÄLFÄRD Antalet stockholmare som är över åttio år kommer att öka dramatiskt de närmsta åren, vilket ställer större krav på utvecklingen. Men Reepalu-utredningen sätter käppar i hjulen för utvecklingen. "Jag hoppas att politikerna kommer att sansa sig", säger Catharina Tavakolinia, grundare av Kavat Vård.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

#MeToo: Lång väg kvar för byggsektorn

DEBATT Vår bransch är inte ett undantag från förekomsten av trakasserier och sexism. Vi måste skapa en bransch som är långsiktig och hållbar. För att klara kompetensförsörjningen krävs nolltolerans, skriver Catharina Elmsäter-Svärd.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.