Rafiqul Islam
Foto: Fredrik Sandberg/TT, Anders Wiklund/TT
NYHET Publicerad

Efter Lagrådets svar: ”Vi är förkrossade”

KOMPETENSUTVISNINGAR Lagrådet avstyrker det förslag till ändring i lagen som skulle innebära en minskning av kompetensutvisningarna. Skälen är att Lagrådet anser att beredningen har gått för fort samt att det skulle vara en grundläggande förändring i systemet för arbetskraftsinvandring. Men Lagrådet får kritik från flera håll. ”Vi är förkrossade”, säger WPHA:s Rafiqul Islam.

Patrik Karlsson

Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert Svenskt Näringsliv.

Rafiqul Islam, talesperson för Work Permit Holders Association

Rafiqul Islam på WPHA berättar att de är förkrossade över lagrådets besked.

Foto: Anders Wiklund/TT
Charlotte Olsson, Stockholms Handelskammare

Charlotte Olsson på Stockholms handelskammare menar att läget är akut

Foto: Pressbild
Fredrik Bergman, Centrum för rättvisa

Fredrik Bergman på Centrum för rättvisa tycker det är viktigt att förslaget är tillräckligt bra.

Foto: Hamid Ershad Sarabi

Kompetensutvisningar, alltså utvisningar av nyckelmedarbetare baserat på småfel, har länge varit ett stort problem. Trots att riksdagen vid flera tillfällen har gjort klart att utvisningarna måste få ett stopp har regeringens arbete gått långsamt. Till slut fick Alliansen nog och skrev en egen motion, som S, V och MP i socialförsäkringsutskottet instämde i. Men nu har Lagrådet valt att avstyrka lagförslaget.

Lagförslaget handlar dels om att införa en proportionalitetsprincip, där alla faktorer kring en person ska vägas samman vid beslut om personen ska få stanna i Sverige eller inte, dels om att ändra en återkallelseregel i utlänningslagen till att arbetstillstånd ”får” återkallas istället för ”ska” återkallas. Lagrådet menar dels att arbetet har fått för fort och dels att själva lagförslaget innebär en grundläggande förändring i det befintliga systemet för arbetskraftsinvandring.

– Jag har svårt att förstå varför Lagrådet landar i den slutsats som de gör. Ordet ”får” finns i andra återkallelseparagrafer, så det borde vara rimligt att det står så även här, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv och förklarar att även med den nya lydelsen kommer Migrationsverket ha möjlighet att återkalla arbetstillstånd om det är en proportionerlig åtgärd.

Word Permit Holders Association (WPHA) har varje dag kontakt med medlemmar som har fått beslut om utvisning. Sekreteraren Rafiqul Islam berättar att situationen känns hopplös.

– Vi är förkrossade! Våra medlemmar kontaktar oss och undrar vad de ska göra nu, berättar han och säger att de hade förväntat sig att Lagrådet skulle godkänna lagförslaget.

Stockholms Handelskammare har länge drivit frågan om att komma till bukt med kompetensutvisningarna. Charlotte Olsson är näringspolitisk expert där. Hon är tydlig med att Lagrådet som institution rent principiellt bör värnas och att den kritik som Lagrådet har bör beaktas. Men hon är också noga med att understryka att läget är akut.

– Utskottets förslag innebär en väldigt viktig ändring som vi fortfarande ställer oss bakom, säger Charlotte Olsson.

Annons

Entreprenör har tidigare skrivit om flera fall där personer har blivit utvisade eller riskerat utvisning på grund av småfel som tidigare eller nuvarande arbetsgivare har gjort. I det uppmärksammade fallet med Tayyab Shabab handlade det till exempel om att en tidigare arbetsgivare hade missat att betala in tjänstepension. Ett annat exempel är fallet med företaget Clipsource som riskerar att mista en medarbetare eftersom Migrationsverket menar att medarbetaren med familj bor för trångt. Så länge lagstiftningen inte ändras kan utvisningarna fortsätta.

Ytterligare ett exempel handlar om Danyar Mohammed, pizzabagaren i Jokkmokk, som kan komma att utvisas på grund av en liten lönemiss från arbetsgivaren. Just det fallet har tagits upp i Migrationsöverdomstolen och en dom väntas inom kort.

– Utgången av fallet blir vägledande, säger Centrum för Rättvisas Fredrik Bergman.

Centrum för rättvisa vill få stopp på det som de menar är orimliga utvisningar och anser att det stora problemet är att Migrationsverket har tolkat den befintliga lagen för stelbent och strikt. De konstaterar att Lagrådet har kommit med allvarlig kritik mot lagförslagets innehåll och hur det har kommit till.

– Det är givetvis viktigt att det förslaget är tillräckligt bra, så att man inte ersätter en otydlig lagstiftning med en annan, säger Fredrik Bergman.

Ordförande för socialförsäkringsutskottet, Fredrik Lundh Sammeli (S), säger i en skriftlig kommentar att Lagrådet är en viktig del i beredningen av alla lagförslag oavsett om de kommer via regering eller riksdag. ”Vi har just tagit del av deras yttrande och fortsätter vårt arbete i frågan. I dagsläget är det dock för tidigt att säga hur deras yttrande kommer påverka vårt ställningstagande”, skriver han.

Johanna Jönsson (C) är en av dem som skrivit den ursprungliga motionen. Hon är noga med att poängtera att det var väntat att Lagrådet skulle kritisera beredningen och säger att de nu behöver se över hur de kan förändra lagförslaget utifrån Lagrådets övriga rekommendationer. Hon vill fortfarande se ett förslag som kan få en majoritet i riksdagen.

– Jag är fortsatt hoppfull, säger Johanna Jönsson.

Vad som händer nu är oklart. Socialförsäkringsutskottet sammanträder på tisdag. Inför det mötet lär det komma ytterligare besked.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

"Migrationsverkets regelverk påminner om terror"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Johannes Tovatt driver en arkitektbyrå och riskerar att bli av med en av sina topparkitekter, på grund av Migrationsverkets regelverk. "Processen påminner om terror. Jag ser ju på henne hur hon mår", säger han.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri dopas med statliga pengar

KONKURRENS Landskrona kommun har startat ett tvätteri för att få arbetslösa i arbete med så kallade extratjänster som betalas av staten. Det sätter konkurrensen ur spel, menar Sveriges Tvätteriförbund.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.