Rafiqul Islam
Foto: Fredrik Sandberg/TT, Anders Wiklund/TT
NYHET Publicerad

Efter Lagrådets svar: ”Vi är förkrossade”

KOMPETENSUTVISNINGAR Lagrådet avstyrker det förslag till ändring i lagen som skulle innebära en minskning av kompetensutvisningarna. Skälen är att Lagrådet anser att beredningen har gått för fort samt att det skulle vara en grundläggande förändring i systemet för arbetskraftsinvandring. Men Lagrådet får kritik från flera håll. ”Vi är förkrossade”, säger WPHA:s Rafiqul Islam.

Patrik Karlsson

Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert Svenskt Näringsliv, förstår inte varför Lagrådet har dragit den slutsats de har.

Rafiqul Islam, talesperson för Work Permit Holders Association

Rafiqul Islam på WPHA berättar att de är förkrossade över lagrådets besked.

Foto: Anders Wiklund/TT
Charlotte Olsson, Stockholms Handelskammare

Charlotte Olsson på Stockholms handelskammare menar att läget är akut

Foto: Pressbild
Fredrik Bergman, Centrum för rättvisa

Fredrik Bergman på Centrum för rättvisa tycker det är viktigt att förslaget är tillräckligt bra.

Foto: Hamid Ershad Sarabi

Kompetensutvisningar, alltså utvisningar av nyckelmedarbetare baserat på småfel, har länge varit ett stort problem. Trots att riksdagen vid flera tillfällen har gjort klart att utvisningarna måste få ett stopp har regeringens arbete gått långsamt. Till slut fick Alliansen nog och skrev en egen motion, som S, V och MP i socialförsäkringsutskottet instämde i. Men nu har Lagrådet valt att avstyrka lagförslaget.

Lagförslaget handlar dels om att införa en proportionalitetsprincip, där alla faktorer kring en person ska vägas samman vid beslut om personen ska få stanna i Sverige eller inte, dels om att ändra en återkallelseregel i utlänningslagen till att arbetstillstånd ”får” återkallas istället för ”ska” återkallas. Lagrådet menar dels att arbetet har fått för fort och dels att själva lagförslaget innebär en grundläggande förändring i det befintliga systemet för arbetskraftsinvandring.

– Jag har svårt att förstå varför Lagrådet landar i den slutsats som de gör. Ordet ”får” finns i andra återkallelseparagrafer, så det borde vara rimligt att det står så även här, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv och förklarar att även med den nya lydelsen kommer Migrationsverket ha möjlighet att återkalla arbetstillstånd om det är en proportionerlig åtgärd.

Word Permit Holders Association (WPHA) har varje dag kontakt med medlemmar som har fått beslut om utvisning. Sekreteraren Rafiqul Islam berättar att situationen känns hopplös.

– Vi är förkrossade! Våra medlemmar kontaktar oss och undrar vad de ska göra nu, berättar han och säger att de hade förväntat sig att Lagrådet skulle godkänna lagförslaget.

Stockholms Handelskammare har länge drivit frågan om att komma till bukt med kompetensutvisningarna. Charlotte Olsson är näringspolitisk expert där. Hon är tydlig med att Lagrådet som institution rent principiellt bör värnas och att den kritik som Lagrådet har bör beaktas. Men hon är också noga med att understryka att läget är akut.

– Utskottets förslag innebär en väldigt viktig ändring som vi fortfarande ställer oss bakom, säger Charlotte Olsson.

Annons

Entreprenör har tidigare skrivit om flera fall där personer har blivit utvisade eller riskerat utvisning på grund av småfel som tidigare eller nuvarande arbetsgivare har gjort. I det uppmärksammade fallet med Tayyab Shabab handlade det till exempel om att en tidigare arbetsgivare hade missat att betala in tjänstepension. Ett annat exempel är fallet med företaget Clipsource som riskerar att mista en medarbetare eftersom Migrationsverket menar att medarbetaren med familj bor för trångt. Så länge lagstiftningen inte ändras kan utvisningarna fortsätta.

Ytterligare ett exempel handlar om Danyar Mohammed, pizzabagaren i Jokkmokk, som kan komma att utvisas på grund av en liten lönemiss från arbetsgivaren. Just det fallet har tagits upp i Migrationsöverdomstolen och en dom väntas inom kort.

– Utgången av fallet blir vägledande, säger Centrum för Rättvisas Fredrik Bergman.

Centrum för rättvisa vill få stopp på det som de menar är orimliga utvisningar och anser att det stora problemet är att Migrationsverket har tolkat den befintliga lagen för stelbent och strikt. De konstaterar att Lagrådet har kommit med allvarlig kritik mot lagförslagets innehåll och hur det har kommit till.

– Det är givetvis viktigt att det förslaget är tillräckligt bra, så att man inte ersätter en otydlig lagstiftning med en annan, säger Fredrik Bergman.

Ordförande för socialförsäkringsutskottet, Fredrik Lundh Sammeli (S), säger i en skriftlig kommentar att Lagrådet är en viktig del i beredningen av alla lagförslag oavsett om de kommer via regering eller riksdag. ”Vi har just tagit del av deras yttrande och fortsätter vårt arbete i frågan. I dagsläget är det dock för tidigt att säga hur deras yttrande kommer påverka vårt ställningstagande”, skriver han.

Johanna Jönsson (C) är en av dem som skrivit den ursprungliga motionen. Hon är noga med att poängtera att det var väntat att Lagrådet skulle kritisera beredningen och säger att de nu behöver se över hur de kan förändra lagförslaget utifrån Lagrådets övriga rekommendationer. Hon vill fortfarande se ett förslag som kan få en majoritet i riksdagen.

– Jag är fortsatt hoppfull, säger Johanna Jönsson.

Vad som händer nu är oklart. Socialförsäkringsutskottet sammanträder på tisdag. Inför det mötet lär det komma ytterligare besked.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Olle Burell skjuter från höften om friskolorna

DEBATT Politikerna borde tänka på kvaliteten all vaken tid och inte kasta ur sig uttalanden som får stora konsekvenser. Det menar debattören Johan Sjölin. Han reagerar starkt på att Stockholms socialdemokratiske skolborgarråd Olle Burell kräver förbud mot aktiebolagsdrivna skolor.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skanska-chef om #MeToo: ”Det finns ingen quick-fix”

ARBETSMARKNAD Kampanjen #MeToo har under de senaste dagarna cirkulerat på sociala medier. Den syftar till att synliggöra sexuella trakasserier och övergrepp, och har fått tusentals kvinnor dela med sig av sina historier. ”Som arbetsgivare har man ett jättestort ansvar för att vara tydlig med att det råder nolltolerans mot alla former av diskriminering” säger Veronica Rörsgård, hr-chef på Skanska.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

De jammar fram innovationerna

I PRAKTIKEN Via digitala innovationsgig väcker Volvo cars liv i medarbetarnas innovationskraft. Alla är inbjudna och alla åsikter tas till vara. Jakten på den unika uppfinningen kräver ett öppet sinne. ”Vårt fokus ligger på att kicka igång kreativiteten och få folk att dela med sig av sina idéer”, säger Charlotta Ahlberg, Corporate innovation manager på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Nytänkare stöper om psykiatrin

TOPP-50-LISTAN Hallå där… Anna Wiklund, grundare, ägare och operativ styrelseordförande i Prima barn- och vuxenpsykiatri.
Grattis till sjundeplatsen på listan över de 50 största kvinnliga företagarna i Sverige! Du har själv startat och byggt upp Prima tillsammans med två kvinnliga kollegor och idag är ert företag landets största vårdgivare inom specialistpsykiatri med 15 mottagningar, en akutenhet, två vårdavdelningar samt en psykossektion.
NYHET Publicerad:

Sveriges 50 största kvinnliga företagare

TOPP-50-LISTAN Carin Stoeckmann, ägare och vd på Byggmästarn i Skåne, toppar listan över Sveriges 50 största kvinnliga företagare, räknat efter företagets omsättning. Hennes byggföretag omsätter nästan en miljard kronor. Det visar en unik undersökning som Women's Business Research Institute gjort på uppdrag av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.