NYHET Publicerad

Experten: ”Vet inte om kompetensutvisningarna kommer upphöra”

KOMPETENSUTVISNINGARNA Efter flera månaders väntan har Migrationsverkets rättsliga kommentar till de två prejudicerande domarna från Migrationsöverdomstolen i slutet på förra året, kommit. Amelie Berg, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv, menar att kommentaren inte svarar på om de orättfärdiga kompetensutvisningarna kommer att upphöra.

Migrationsverket
Foto: Janerik Henriksson/TT
Amelie Berg, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv

Amelie Berg, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv

Patrik Karlsson

Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert Svenskt Näringsliv.

Förhoppningen var de två domarna från Migrationsöverdomstolen som kom i december skulle innebära ett stopp för utvisningar orsakade av bagatellartade fel. Men trots beslut i högsta instans, som skulle vara prejudicerande, har personer med spetskompetens fortsatt att utvisas från Sverige.

I början av mars kom Migrationsverkets efterlängtade rättsliga ställningstagande rörande bedömning av anställningsvillkor. Det beslutar hur myndigheten ska se på domarna och hur de ska implementeras. I kommentaren framgår att Migrationsverket framöver ska göra helhetsbedömningar av anställningsvillkoren, och att villkoren inte längre ska bedömas månad för månad vid förlängningstillfället. Det har tidigare varit en betydande del av kritiken. 

Men myndighetens resonemang får nu kritik från arbetsgivarsidan. Enligt Patrik Karlsson och Amelie Berg, som jobbar med arbetsmarknadsfrågor på branschorganisationen Svenskt Näringsliv, är myndighetens resonemang inte helt solklart.

– Migrationsverkets rättsliga kommentar går i rätt riktning men det är fortfarande högst oklart vad som gäller för de fall villkor avviker från kollektivavtal. Vi vet fortfarande inte om de orättfärdiga kompetensutvisningarna kommer att upphöra och det är svårt att se att denna tillämpning fungerar för till exempel start-up företag, säger Amelie Berg.

Migrationsverket konstaterar nu även att det ska vara okej att anställningsvillkoren kan avvika från kollektivavtalens nivåer.

– Men, samtidigt uttalar Migrationsverket att de inte har kunskap om praxis och förhållanden inom alla olika branscher som förekommer i arbetstillståndsärenden. Därför kommer Migrationsverkets prövning att ta sin utgångspunkt i gällande kollektivavtal och yttranden från fackliga organisationer, säger Patrik Karlsson.

Han menar att eftersom den som söker har bevisbördan ska denne visa att villkoren överensstämmer med kollektivavtal eller branschpraxis. Det betyder att det i bedömningen av villkoren ska till exempel ansökningshandlingar, anställningserbjudandet och det fackliga yttrandet beaktas.

Annons

– Det är bekymmersamt att fackens yttrande ska beaktas i bedömningen där branschpraxis gäller och där företag som inte tecknat kollektivavtal är involverade. Det vore mer relevant att göra en helhetsbedömning av samtliga anställningsvillkor i förhållande till befintligt anställda på företaget och i branschen samt vad som gäller för motsvarande arbetstagare bosatta i Sverige, säger han.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.