NYHET Publicerad

Experten: ”Vet inte om kompetensutvisningarna kommer upphöra”

KOMPETENSUTVISNINGARNA Efter flera månaders väntan har Migrationsverkets rättsliga kommentar till de två prejudicerande domarna från Migrationsöverdomstolen i slutet på förra året, kommit. Amelie Berg, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv, menar att kommentaren inte svarar på om de orättfärdiga kompetensutvisningarna kommer att upphöra.

Migrationsverket
Foto: Janerik Henriksson/TT
Amelie Berg, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv

Amelie Berg, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv

Patrik Karlsson

Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert Svenskt Näringsliv.

Förhoppningen var de två domarna från Migrationsöverdomstolen som kom i december skulle innebära ett stopp för utvisningar orsakade av bagatellartade fel. Men trots beslut i högsta instans, som skulle vara prejudicerande, har personer med spetskompetens fortsatt att utvisas från Sverige.

I början av mars kom Migrationsverkets efterlängtade rättsliga ställningstagande rörande bedömning av anställningsvillkor. Det beslutar hur myndigheten ska se på domarna och hur de ska implementeras. I kommentaren framgår att Migrationsverket framöver ska göra helhetsbedömningar av anställningsvillkoren, och att villkoren inte längre ska bedömas månad för månad vid förlängningstillfället. Det har tidigare varit en betydande del av kritiken. 

Men myndighetens resonemang får nu kritik från arbetsgivarsidan. Enligt Patrik Karlsson och Amelie Berg, som jobbar med arbetsmarknadsfrågor på branschorganisationen Svenskt Näringsliv, är myndighetens resonemang inte helt solklart.

– Migrationsverkets rättsliga kommentar går i rätt riktning men det är fortfarande högst oklart vad som gäller för de fall villkor avviker från kollektivavtal. Vi vet fortfarande inte om de orättfärdiga kompetensutvisningarna kommer att upphöra och det är svårt att se att denna tillämpning fungerar för till exempel start-up företag, säger Amelie Berg.

Migrationsverket konstaterar nu även att det ska vara okej att anställningsvillkoren kan avvika från kollektivavtalens nivåer.

– Men, samtidigt uttalar Migrationsverket att de inte har kunskap om praxis och förhållanden inom alla olika branscher som förekommer i arbetstillståndsärenden. Därför kommer Migrationsverkets prövning att ta sin utgångspunkt i gällande kollektivavtal och yttranden från fackliga organisationer, säger Patrik Karlsson.

Han menar att eftersom den som söker har bevisbördan ska denne visa att villkoren överensstämmer med kollektivavtal eller branschpraxis. Det betyder att det i bedömningen av villkoren ska till exempel ansökningshandlingar, anställningserbjudandet och det fackliga yttrandet beaktas.

Annons

– Det är bekymmersamt att fackens yttrande ska beaktas i bedömningen där branschpraxis gäller och där företag som inte tecknat kollektivavtal är involverade. Det vore mer relevant att göra en helhetsbedömning av samtliga anställningsvillkor i förhållande till befintligt anställda på företaget och i branschen samt vad som gäller för motsvarande arbetstagare bosatta i Sverige, säger han.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.