NYHET Publicerad

Flydde från Syrien och anställdes som it-specialist – nu utvisas hon

KOMPETENSUTVISNING Safinaz Awad flydde från krigets Syrien med man och barn, för att ta sig till tryggheten i Europa. De hamnade i Sverige, där Safinaz IT-kompetens gjorde att hon snabbt fick jobb. Nu utvisas familjen till Grekland, samtidigt som hennes bransch skriker efter kompetens. "Vi trodde vi var i säkerhet i Sverige", säger hon.

Safinaz Awad och Klas-Magnus Hilberth, grundare Sweet Systems
Foto: Henrik Montgomery/TT

Safinaz Awad och Klas-Magnus Hilberth, grundare Sweet Systems

Klas-Magnus Hilberth, grundare Sweet Systems

Klas-Magnus Hilberth, grundare Sweet Systems

Foto: Henrik Montgomery/TT
Safinaz Awad

Safinaz Awad

Foto: Henrik Montgomery/TT

Hon flydde med man och en fyra månaders baby från Syrien för tre år sedan. Nu har hon jobb som IT-specialist i Sverige och har hunnit bli en av nyckelkompetenserna på IT-företaget Sweet Systems AB i Stockholm. Men trots yrkeskunskaper som är extremt eftertraktade i Sverige utvisas hon nu till Grekland, som var det första landet där hon sökte asyl. I Grekland har de ingenstans att ta vägen ­– men företaget har lovat att hjälpa henne så gott det går.

– Det är helt vansinnigt! Ena året hör man politikerna tala om hur vi alla ska ställa upp, öppna våra hjärtan och ta tillvara den arbetskraft som strömmar in. Sedan, när vi har anställt en duktig medarbetare från Syrien som har etablerat sig i Sverige med sin familj, får vi höra att de kastas ut, säger Klas-Magnus Hilberth som är medgrundare och ägare av företaget.

Safinaz Awad, hennes man och treåriga son flydde från krigets Syrien över Medelhavet till Grekland där de sökte och beviljades asyl. Så småningom kom de till Sverige där hennes kompetens inom IT var hett eftertraktad vilket snabbt ledde till anställning på ett it-företag. Men Dublinförordningen säger att man inte kan få asyl i ytterligare ett EU-land, utöver det första man fått det i. Därför kan familjen inte få asyl i Sverige.

För två veckor sedan fick så Safinaz Awad beskedet från Migrationsverket att hon ska utvisas till Grekland. Hon måste lämna landet redan den 31 januari. I Grekland möter hon och hennes familj en oviss framtid.

– Det är fruktansvärt. Det har dröjt tre år innan vi fick beskedet. Vi har etablerat oss i Sverige, min son Ward har hunnit få kompisar och pratar svenska. Jag har fått mitt drömjobb där jag trivs otroligt bra med både arbetsuppgifter och kollegor, säger Safinaz Awad.

Branschen skriker efter hennes kompetens och hon får hela tiden jobberbjudanden. Organisationen It- och telekomföretagen uppskattar i sina beräkningar att det saknas runt 30 000 it-specialister och programmerare i Sverige och att det inom fem år kommer att saknas över 70 000. Samma bild ger även Arbetsförmedlingen.

– Som arbetsgivare blir man bestört på flera plan. Vi är runt 60 medarbetare och behöver varenda en. Safinaz blivit en nyckelperson i sitt team. Vi är beredda att gå väldigt långt för att behålla henne. På ett litet företag lär man också känna sina medarbetare och man ömmar för dem när de har det jobbigt, säger Klas-Magnus Hilberth.

Annons

Hon hade hunnit jobba som programmerare i Syrien i fem år innan kriget kom. Sedan ställdes allt på ända. Flykten från Syrien var, som för så många andra, mycket traumatisk. Hennes bror dödades i kriget och när hon fick sin son beslutade sig familjen för att fly. Efter många riskfyllda resor hamnade de till slut i Grekland där de nödgades stanna medan mor och syster lyckades fly vidare till Sverige.

– Vi trodde verkligen att vi hade hamnat i säkerhet nu, efter tre år i Sverige. Beskedet från Migrationsverket kom som en chock, säger Safinaz.

Där integrationen brister i myndighetssverige väljer nu företaget att gå in och ställa upp för Safinaz och hennes familj så gott de kan. Klas-Magnus Hilberth berättar hur de kommer att försöka hjälpa henne med boende i Grekland och hoppas innerligt att hon därifrån ska kunna söka arbetstillstånd för att återvända till Sverige med sin familj.

– Rent tekniskt följer Migrationsverket lagar och regler. Men människor är inte bara datapunkter. De som arbetar på Migrationsverket borde kunna ta beslut utifrån vissa unika omständigheter. Nu måste familjen utstå ytterligare trauman innan de eventuellt kan komma att återvända till Sverige, säger Klas-Magnus Hilberth.

Han och Safinaz Awad har också valt att skriva ett öppet brev till regeringen, adresserat till migrationsminister Heléne Fritzon och näringsminister Mikael Damberg, där de undrar hur arbetsgivare och allmänheten ska tolka de signaler som ett fall som Safinaz sänder ut.

– Jag väljer att berätta om mina omständigheter för allmänheten och medierna även om det är svårt. Jag vill undvika att andra i min situation går samma öde till mötes, säger Safinaz Awad.

Entreprenör har sökt migrationsminister Heléne Fritzon för en kommentar men inte fått något svar.

Dublinförordningen

När du ansöker om asyl i Sverige börjar Migrationsverket med att undersöka om det är Sverige eller något annat EU-land som ska ansvara för din asylansökan. Om du har fått visum till, har vissa typer av uppehållstillstånd i,  eller har ansökt om asyl i ett annat EU-land på vägen till Sverige, kanske du måste åka tillbaka dit. Dessa regler finns i Dublinförordningen.

Dublinförordningen ändrades den 1 januari 2014. Nedan finns information där du kan läsa om reglerna som gäller för dig som har ansökt om asyl i Sverige efter den 1 januari 2014. Det finns fyra broschyrer som informerar om olika delar av Dublinförordningen.

Källa: Migrationsverket

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Musikentreprenören som fick stjärnproducenterna på kroken

ENTREPRENÖR Hans musiktjänst Auddly hjälper artister och låtskrivare att få koll på sina rättigheter. Det har fått stjärnproducenter som Björn Ulvaeus och Max Martin att öppna plånboken. Möt den musikaliska mångsysslaren Niclas Molinder, vars nya affärsidé är att göra Örebro till Sveriges svängigaste företagshubb. 
NYHET Publicerad:

Konkursen gav nya affärsidé – Splitgrid hjälper butiker med likviditeten

NYKLÄCKT När Göran Erikssons klädbutik gick i konkurs slogs han av tanken: Varför ska handlare behöva låsa in en massa pengar i varulager och varför ska leverantörerna behöva vänta på att få betalt? Tanken blev en ny affärsidé – en programvara för säkra betalningar mellan butiker och leverantörer.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.