NYHET Publicerad

Flydde från Syrien och anställdes som it-specialist – nu utvisas hon

KOMPETENSUTVISNING Safinaz Awad flydde från krigets Syrien med man och barn, för att ta sig till tryggheten i Europa. De hamnade i Sverige, där Safinaz IT-kompetens gjorde att hon snabbt fick jobb. Nu utvisas familjen till Grekland, samtidigt som hennes bransch skriker efter kompetens. "Vi trodde vi var i säkerhet i Sverige", säger hon.

Safinaz Awad och Klas-Magnus Hilberth, grundare Sweet Systems
Foto: Henrik Montgomery/TT

Safinaz Awad och Klas-Magnus Hilberth, grundare Sweet Systems

Klas-Magnus Hilberth, grundare Sweet Systems

Klas-Magnus Hilberth, grundare Sweet Systems

Foto: Henrik Montgomery/TT
Safinaz Awad

Safinaz Awad

Foto: Henrik Montgomery/TT

Hon flydde med man och en fyra månaders baby från Syrien för tre år sedan. Nu har hon jobb som IT-specialist i Sverige och har hunnit bli en av nyckelkompetenserna på IT-företaget Sweet Systems AB i Stockholm. Men trots yrkeskunskaper som är extremt eftertraktade i Sverige utvisas hon nu till Grekland, som var det första landet där hon sökte asyl. I Grekland har de ingenstans att ta vägen ­– men företaget har lovat att hjälpa henne så gott det går.

– Det är helt vansinnigt! Ena året hör man politikerna tala om hur vi alla ska ställa upp, öppna våra hjärtan och ta tillvara den arbetskraft som strömmar in. Sedan, när vi har anställt en duktig medarbetare från Syrien som har etablerat sig i Sverige med sin familj, får vi höra att de kastas ut, säger Klas-Magnus Hilberth som är medgrundare och ägare av företaget.

Safinaz Awad, hennes man och treåriga son flydde från krigets Syrien över Medelhavet till Grekland där de sökte och beviljades asyl. Så småningom kom de till Sverige där hennes kompetens inom IT var hett eftertraktad vilket snabbt ledde till anställning på ett it-företag. Men Dublinförordningen säger att man inte kan få asyl i ytterligare ett EU-land, utöver det första man fått det i. Därför kan familjen inte få asyl i Sverige.

För två veckor sedan fick så Safinaz Awad beskedet från Migrationsverket att hon ska utvisas till Grekland. Hon måste lämna landet redan den 31 januari. I Grekland möter hon och hennes familj en oviss framtid.

– Det är fruktansvärt. Det har dröjt tre år innan vi fick beskedet. Vi har etablerat oss i Sverige, min son Ward har hunnit få kompisar och pratar svenska. Jag har fått mitt drömjobb där jag trivs otroligt bra med både arbetsuppgifter och kollegor, säger Safinaz Awad.

Branschen skriker efter hennes kompetens och hon får hela tiden jobberbjudanden. Organisationen It- och telekomföretagen uppskattar i sina beräkningar att det saknas runt 30 000 it-specialister och programmerare i Sverige och att det inom fem år kommer att saknas över 70 000. Samma bild ger även Arbetsförmedlingen.

– Som arbetsgivare blir man bestört på flera plan. Vi är runt 60 medarbetare och behöver varenda en. Safinaz blivit en nyckelperson i sitt team. Vi är beredda att gå väldigt långt för att behålla henne. På ett litet företag lär man också känna sina medarbetare och man ömmar för dem när de har det jobbigt, säger Klas-Magnus Hilberth.

Annons

Hon hade hunnit jobba som programmerare i Syrien i fem år innan kriget kom. Sedan ställdes allt på ända. Flykten från Syrien var, som för så många andra, mycket traumatisk. Hennes bror dödades i kriget och när hon fick sin son beslutade sig familjen för att fly. Efter många riskfyllda resor hamnade de till slut i Grekland där de nödgades stanna medan mor och syster lyckades fly vidare till Sverige.

– Vi trodde verkligen att vi hade hamnat i säkerhet nu, efter tre år i Sverige. Beskedet från Migrationsverket kom som en chock, säger Safinaz.

Där integrationen brister i myndighetssverige väljer nu företaget att gå in och ställa upp för Safinaz och hennes familj så gott de kan. Klas-Magnus Hilberth berättar hur de kommer att försöka hjälpa henne med boende i Grekland och hoppas innerligt att hon därifrån ska kunna söka arbetstillstånd för att återvända till Sverige med sin familj.

– Rent tekniskt följer Migrationsverket lagar och regler. Men människor är inte bara datapunkter. De som arbetar på Migrationsverket borde kunna ta beslut utifrån vissa unika omständigheter. Nu måste familjen utstå ytterligare trauman innan de eventuellt kan komma att återvända till Sverige, säger Klas-Magnus Hilberth.

Han och Safinaz Awad har också valt att skriva ett öppet brev till regeringen, adresserat till migrationsminister Heléne Fritzon och näringsminister Mikael Damberg, där de undrar hur arbetsgivare och allmänheten ska tolka de signaler som ett fall som Safinaz sänder ut.

– Jag väljer att berätta om mina omständigheter för allmänheten och medierna även om det är svårt. Jag vill undvika att andra i min situation går samma öde till mötes, säger Safinaz Awad.

Entreprenör har sökt migrationsminister Heléne Fritzon för en kommentar men inte fått något svar.

Dublinförordningen

När du ansöker om asyl i Sverige börjar Migrationsverket med att undersöka om det är Sverige eller något annat EU-land som ska ansvara för din asylansökan. Om du har fått visum till, har vissa typer av uppehållstillstånd i,  eller har ansökt om asyl i ett annat EU-land på vägen till Sverige, kanske du måste åka tillbaka dit. Dessa regler finns i Dublinförordningen.

Dublinförordningen ändrades den 1 januari 2014. Nedan finns information där du kan läsa om reglerna som gäller för dig som har ansökt om asyl i Sverige efter den 1 januari 2014. Det finns fyra broschyrer som informerar om olika delar av Dublinförordningen.

Källa: Migrationsverket

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.