NYHET Publicerad

Kompetensutvisningarna fortsätter: "Det är inte värdigt Sverige"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Migrationsöverdomstolens två beslut i december borde omedelbart ha inneburit ny praxis för arbetskraftsinvandringen, och ett stopp för utvisningar orsakade av bagatellartade fel. Men efter två månader har fortfarande ingen ändring skett, och både Hamed Jahangiran och Lulzim Rashiti med familj utvisas. ”Vi känner oss lurade”, säger Lulzim Rashiti.

Fredrik Bergman, Centrum för rättvisa

Fredrik Bergman, Centrum för rättvisa

Foto: Hamid Ershad Sarabi
Rafiqul Islam, talesperson för Work Permit Holders Association

Rafiqul Islam, Work Permit Holders Association

Foto: Anders Wiklund/TT
Hamed Jahanrigan

Hamed Jahanrigan

Foto: Privat
Lulzim Rashiti

Lulzim Rashiti

Foto: Lina Salomonsson

Migrationsöverdomstolen levererade två domar på samma dag i slutet av förra året, vilka skulle vara prejudicerande för arbetskraftsinvandring. Det skulle innebära att arbetskraftsinvandrare inte längre riskerade att utvisas för minimala felaktigheter, och de borde gälla med omedelbar verkan, sa Fredrik Bergman, tillförordnad vd på Centrum för Rättvisa, då.

Men Migrationsverket har fortfarande inte analyserat färdigt domarna, och låter meddela ett skriftligt svar via presstjänsten:

"I nuläget arbetar vi fortfarande med att analysera domarna och se över på vilket sätt den rättsliga styrningen behöver ändras och kompletteras. Detta underlag kommer tas fram så snart som möjligt. I anslutning till att domarna hade meddelats uppmärksammades verksamheten på att Migrationsöverdomstolen kommit med ny praxis. I vanlig ordning har Migrationsverkets personal att följande gällande praxis ifrån Migrationsöverdomstolen och domarna måste såklart beaktas i prövningen, även om Migrationsverkets interna rättsliga styrning ännu inte har uppdaterats."

Nu utvisas Lulzim Rashiti med familj och Hamed Jahangiran, eftersom deras beslut är fattade med bakgrund av tidigare praxis.

Lulzim med familj kom till Sverige från Kosovo för fem år sedan, och har sedan dess arbetat som frisör. Hans fru är kommunanställd, och tillsammans har de tre barn, varav ett är fött i Sverige. Lulzims arbetsgivare missade att höja hans lön i enlighet med kollektivavtal, och under en period tjänade han 273 kronor för lite i månaden. Arbetsgivaren har kompenserat honom, men trots det utvisas familjen. Frun får inte stanna i Sverige med barnen, eftersom de kom som anhöriga till Lulzim på hans tillstånd.

– Min fru och jag blir av med våra jobb och mina barn förlorar sin skolgång och sina vänner. Vi har klarat oss själva och jobbat hårt sedan vi kom, men nu förlorar vi allt. Det är barnen vi har jobbat hårdast för, och nu förstörs deras framtid. Vi har inget kvar i Kosovo, inte ens familj, säger Lulzim.

De nya domarna hjälper inte, eftersom Lulzim fick sitt beslut i november. Han känner sig lurad, eftersom han trodde att ny praxis innebar att Migrationsverket skulle stoppa utvisningar som ännu inte trätt i kraft. Så är inte fallet.

Annons

– Jag kan inte beskriva hur det känns, mina barn kastas bort från det som de ser som sitt hem. Vi måste följa lagen, men det känns fruktansvärt. Vi har ju inte gjort något fel. Det är inte värdigt ett land som Sverige med en sådan lag, säger han.

Även Hamed Jahangiran hotas av utvisning på grund av för låg lön, som har kompenserats i efterhand. Han ansökte om permanent uppehållstillstånd 2014, men fick beskedet först efter två och ett halvt år, i december 2016. Då fick han besked om utvisning, ett beslut som inte gick att överklaga.

– Det känns som om de letade efter en anledning att slänga ut mig efter sju år i Sverige. Nu måste jag åka tillbaka till Iran, men där har jag ingenting. Det var inte såhär jag planerade mitt liv, säger Hamed.

Rafiqul Islam, talesperson för Work Permit Holders Association (WPHA), säger att läget för föreningens medlemmar är fortsatt förvirrat, kanske mer nu än innan.

– Några av våra medlemmar har berättat att deras handläggare inte hade någon aning om att Migrationsöverdomstolen har kommit med nya prejudicerande domar. Olika beslut fattas för samma typ av misstag, vi vet inte varför och det är inte rättssäkert. Ju längre tid det tar att analysera domarna, desto fler duktiga arbetskraftsinvandrare kommer att utvisas under tiden, säger han.

Fredrik Bergman från Centrum för Rättvisa, menar att det är av största vikt att Migrationsverket nu skyndar på i sin analys.

– Det har nu kommit två vägledande och tydliga domar. Dessa måste beaktas omedelbart av såväl Migrationsverket som migrationsdomstolarna. Om det inte sker, så är det mycket allvarligt, säger han. 

Rafiqul Islam efterfrågar nu ett snabbt besked, och att Migrationsverket pausar alla utvisningsärenden för arbetskraftsinvandrare tills vidare.

– Den akuta situationen har inte uppfattats. Vi har kämpat i flera år för nya regler, och nu dröjs det av att domarna från Migrationsverket inte har analyserats än. Under tiden begär vi att Migrationsverket pausar handläggning och beslutsfattanden av sådana ärenden. Det borde göras så snart som möjligt, fortfarande riskerar tusentals personer utvisning på felaktiga grunder.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.