Kompetensutvisningarna fortsätter: "Det är inte värdigt Sverige"

132

Kompetensutvisningarna Migrationsöverdomstolens två beslut i december borde omedelbart ha inneburit ny praxis för arbetskraftsinvandringen, och ett stopp för utvisningar orsakade av bagatellartade fel. Men efter två månader har fortfarande ingen ändring skett, och både Hamed Jahangiran och Lulzim Rashiti med familj utvisas. ”Vi känner oss lurade”, säger Lulzim Rashiti.

artikelserie bild Kompetensutvisningarna

Allt fler personer med spetskompetens utvisas ur Sverige på grund av bagatellartade missar, utan chans till rättelse. Detta samtidigt som företagen gör allt för att behålla deras kompetens.

Fler artiklar i denna serie

Fredrik Bergman, Centrum för rättvisa
Foto: Hamid Ershad Sarabi
Fredrik Bergman, Centrum för rättvisa. Foto: Hamid Ershad Sarabi
Rafiqul Islam, talesperson för Work Permit Holders Association
Foto: Anders Wiklund/TT
Rafiqul Islam, Work Permit Holders Association
Hamed Jahanrigan
Foto: Privat
Hamed Jahanrigan
Lulzim Rashiti
Foto: Lina Salomonsson
Lulzim Rashiti

Migrationsöverdomstolen levererade två domar på samma dag i slutet av förra året, vilka skulle vara prejudicerande för arbetskraftsinvandring. Det skulle innebära att arbetskraftsinvandrare inte längre riskerade att utvisas för minimala felaktigheter, och de borde gälla med omedelbar verkan, sa Fredrik Bergman, tillförordnad vd på Centrum för Rättvisa, då.

Men Migrationsverket har fortfarande inte analyserat färdigt domarna, och låter meddela ett skriftligt svar via presstjänsten:

”I nuläget arbetar vi fortfarande med att analysera domarna och se över på vilket sätt den rättsliga styrningen behöver ändras och kompletteras. Detta underlag kommer tas fram så snart som möjligt. I anslutning till att domarna hade meddelats uppmärksammades verksamheten på att Migrationsöverdomstolen kommit med ny praxis. I vanlig ordning har Migrationsverkets personal att följande gällande praxis ifrån Migrationsöverdomstolen och domarna måste såklart beaktas i prövningen, även om Migrationsverkets interna rättsliga styrning ännu inte har uppdaterats.”

Nu utvisas Lulzim Rashiti med familj och Hamed Jahangiran, eftersom deras beslut är fattade med bakgrund av tidigare praxis.

Lulzim med familj kom till Sverige från Kosovo för fem år sedan, och har sedan dess arbetat som frisör. Hans fru är kommunanställd, och tillsammans har de tre barn, varav ett är fött i Sverige. Lulzims arbetsgivare missade att höja hans lön i enlighet med kollektivavtal, och under en period tjänade han 273 kronor för lite i månaden. Arbetsgivaren har kompenserat honom, men trots det utvisas familjen. Frun får inte stanna i Sverige med barnen, eftersom de kom som anhöriga till Lulzim på hans tillstånd.

– Min fru och jag blir av med våra jobb och mina barn förlorar sin skolgång och sina vänner. Vi har klarat oss själva och jobbat hårt sedan vi kom, men nu förlorar vi allt. Det är barnen vi har jobbat hårdast för, och nu förstörs deras framtid. Vi har inget kvar i Kosovo, inte ens familj, säger Lulzim.

De nya domarna hjälper inte, eftersom Lulzim fick sitt beslut i november. Han känner sig lurad, eftersom han trodde att ny praxis innebar att Migrationsverket skulle stoppa utvisningar som ännu inte trätt i kraft. Så är inte fallet.

– Jag kan inte beskriva hur det känns, mina barn kastas bort från det som de ser som sitt hem. Vi måste följa lagen, men det känns fruktansvärt. Vi har ju inte gjort något fel. Det är inte värdigt ett land som Sverige med en sådan lag, säger han.

Även Hamed Jahangiran hotas av utvisning på grund av för låg lön, som har kompenserats i efterhand. Han ansökte om permanent uppehållstillstånd 2014, men fick beskedet först efter två och ett halvt år, i december 2016. Då fick han besked om utvisning, ett beslut som inte gick att överklaga.

– Det känns som om de letade efter en anledning att slänga ut mig efter sju år i Sverige. Nu måste jag åka tillbaka till Iran, men där har jag ingenting. Det var inte såhär jag planerade mitt liv, säger Hamed.

Rafiqul Islam, talesperson för Work Permit Holders Association (WPHA), säger att läget för föreningens medlemmar är fortsatt förvirrat, kanske mer nu än innan.

– Några av våra medlemmar har berättat att deras handläggare inte hade någon aning om att Migrationsöverdomstolen har kommit med nya prejudicerande domar. Olika beslut fattas för samma typ av misstag, vi vet inte varför och det är inte rättssäkert. Ju längre tid det tar att analysera domarna, desto fler duktiga arbetskraftsinvandrare kommer att utvisas under tiden, säger han.

Fredrik Bergman från Centrum för Rättvisa, menar att det är av största vikt att Migrationsverket nu skyndar på i sin analys.

– Det har nu kommit två vägledande och tydliga domar. Dessa måste beaktas omedelbart av såväl Migrationsverket som migrationsdomstolarna. Om det inte sker, så är det mycket allvarligt, säger han. 

Rafiqul Islam efterfrågar nu ett snabbt besked, och att Migrationsverket pausar alla utvisningsärenden för arbetskraftsinvandrare tills vidare.

– Den akuta situationen har inte uppfattats. Vi har kämpat i flera år för nya regler, och nu dröjs det av att domarna från Migrationsverket inte har analyserats än. Under tiden begär vi att Migrationsverket pausar handläggning och beslutsfattanden av sådana ärenden. Det borde göras så snart som möjligt, fortfarande riskerar tusentals personer utvisning på felaktiga grunder.

LW