"Kompetensutvisningarna ställer till det rejält"

73

Kompetensutvisning Techföretaget Dynamo Consulting har på kort tid blivit av med två av sina bästa programmerare. Detta på grund av minimala fel som deras tidigare arbetsgivare gjort. ”Vi behöver kompetensen, men när vi väl lyckas hitta rätt så sparkar myndigheterna ut dem i en rasande takt”, säger Jörgen Eng, vd.

Jörgen Eng, vd för techföretaget Dynamo Consulting
artikelserie bild Kompetensutvisningarna

Allt fler personer med spetskompetens utvisas ur Sverige på grund av bagatellartade missar, utan chans till rättelse. Detta samtidigt som företagen gör allt för att behålla deras kompetens.

Fler artiklar i denna serie

Dynamo Consulting har drabbats hårt av Migrationsverkets allt strängare hållning vid förnyelse av arbetstillstånd för arbetskraftsinvandrare. Det är nämligen där allt fler med spetskompetens får avslag, och utvisas.

Under 2016 började allt fler fall att uppmärksammas, och sedan dess har fallen staplats på rad. Personer som Tayyab Shabab, Syed Latif och Safiqul Alam har alla uppmärksammats i olika medier, samtliga utvisade på grund av bagatellartade fel deras tidigare arbetsgivare gjort. Alla försök att rätta till felen i efterhand har varit förgäves.  

Nu riskerar Sveriges rykte att snabbt försämras, speciellt i programmerarkretsar. Det menar Jörgen Eng, vd på Dynamo Consultning, som tvingades säga hejdå till två av sina bästa programmerare på två veckor. 

– Bilden av Sverige kan sabbas snabbt nu när detta sprids allt mer. Talangerna söker sig redan till Tyskland och andra länder framför Sverige, och jag förstår det. Varför stå ut med osäkerheten här, när du kan bo i ett land som uppskattar dina kunskaper?, säger han.

Rameez Hussain bestämde sig för att självmant lämna Sverige när han sett hur före detta kollegan, Tayyab Shabab, kämpat förgäves under en lång tid. Han hade inte orken att ge sig in i det, berättar Jörgen Eng.

– Det är fruktansvärt. Att han tvingades bort ställer till det rejält. Inte bara för verksamheten som blir av med värdefull personal, utan även för Rameez personligen, och alla oss som lärt känna honom under åren, säger Jörgen Eng.

Oron har även börjat sprida sig på företaget, och många anställda har börjat att gå igenom sina papper mycket noggrant. Omkring hälften av arbetsstyrkan är från länder utanför EU/ESS, och därför beroende av fläckfria papper för att inte riskera utvisning.

Detta sker samtidigt som branschen skriker efter programmeringskompetens, som saknar 60 000 utbildade personer för att täcka behoven. Att söka efter kompetensen utomlands är därför nödvändigt, menar Jörgen Eng.

– Vi behöver kompetensen, men när vi väl lyckas hitta rätt så sparkar myndigheterna ut dem i en rasande takt. Det är katastrof och komplett vansinne, i en redan hårt ansatt bransch. Det gör det ännu svårare för oss att kunna växa och anställa.

Tipsa Entreprenör!

Riskerar du, eller någon du känner, att utvisas för bagatellartade fel i samband med anställning? Tipsa oss på redaktionen! Mejla till redaktionen@entreprenor.se och berätta mer.

LW