Receptionen på Migrationsverket.
Foto: Marcus Ericsson/TT
NYHET Publicerad

Migrationsverket: "Det stämmer att avslagen har ökat"

KOMPETENS Avslagen av utländska studenter har ökat. Det bekräftar Patrik Pettersson, rättslig expert på migrationsrättsenheten på Migrationsverket, i en intervju med Entreprenör.

Patrik Pettersson, rättslig expert på migrationsrättsenheten på Migrationsverket, i en intervju med Entreprenör.

Avslagen av utländska studenter har ökat. Det bekräftar Patrik Pettersson, rättslig expert på migrationsrättsenheten på Migrationsverket, i en intervju med Entreprenör.

De senaste åren har avslagen för internationella studenters ansökningar av uppehållstillstånd ökat, samtidigt uppger svenska lärosäten att det har blivit svårare för studenter att komma till Sverige och att det görs fler utredningar från myndighetens sida. Enligt Entreprenörs granskning har dubbelt så många utländska studenter fått avslag på sin ansökan under förra året jämfört med året dessförinnan.

Vad beror det på?
– Det stämmer, avslagen har ökat och det håller i sig om man ser till de avslag vi har för det innevarande året också. Vi har framförallt blivit bättre på att identifiera de ärenden som vi behöver utreda. Det är något som vi jobbat aktivt med de senaste åren. När vi får någon indikation på att en ansökan inte är seriös och att man inte uppfyller kraven på till exempel studieavsikt så måste vi ta det på allvar och vi har blivit bättre på att upptäcka dessa situationer.

Kan du ge något exempel på vad ni stöter på under era utredningar?
– Något som är ganska vanligt är att språkförståelsen är bristfällig på ett sådant sätt hos den som ansöker om uppehållstillstånd att vi har anledning att tro att man inte har för avsikt att studera i Sverige. Ibland är engelskan på en så låg nivå att intervjuerna inte ens kan fullföljas. Det som händer då är att vi får information om detta från ambassaden, där det ofta är lokalanställda som genomför intervjuerna, och vi tar med detta i vår bedömning av helheten vid en ansökan.

Bland lärosätena finns en stor frustration över situationen. Förra året ökade antalet utredningar av studenter från vissa regioner, och i höstas var det en närmast akutartad situation, beskriver flera lärosäten som Entreprenör pratat med.

Vad säger du om lärosätenas frustration och hur samarbetar ni med lärosätena?
– Vi har en övergripande dialog med högskolor och universitet, men på enskild individnivå finns inte informationsutbyte på det sättet. Migrationsverket har en direktkontakt med studenten och studenten i sin tur kan vända sig till lärosätet och på så sätt ge dem information om processen. En stor del av vårt arbete omfattas av sekretess och det gör att det inte är möjligt att vidareförmedla det som framkommer i våra utredningar.

Varför är det vanligare att studenter från vissa regioner får avslag?
– Det är svårt för oss att säga, men vissa utbildningar lockar till sig fler sökanden från vissa länder.

Vad är det ni misstänker för andra motiv än att man ska studera?
– När det gäller länder med viseringsplikt finns det risk för att uppsåtet att komma till Sverige handlar om något annat, som att man ska ta sig vidare in i Europa eller att man har ett väntande illegalt arbete någonstans. Det händer även att den som fått uppehållstillstånd för studier vid ett senare tillfälle ansöker om asyl. Vi kan ju inte veta om personen planerade det från början eller om förutsättningarna förändrades sedan man kom hit, men detta händer med jämna mellanrum.

Annons

I veckan publicerade Migrationsverket en nyhet på hemsidan om att ett tätare informationsutbyte sker mellan myndigheten och Säkerhetspolisen. Det betyder att myndigheten med automatik förser Säkerhetspolisen med information i alla nya ärenden om uppehållstillstånd, vilket gäller asyl, arbete, studier, anknytning och besök.

Påverkar detta studenter som vill komma till Sverige?
– Nej, det skulle i så fall kunna gälla något enskilt fall men påverkar inte i stort dessa processer.

Tipsa Entreprenör!

Riskerar du, eller någon du känner, att utvisas för bagatellartade fel i samband med anställning eller studier? Tipsa oss på redaktionen! Mejla till redaktionen@entreprenor.se och berätta mer.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.