Receptionen på Migrationsverket.
Foto: Marcus Ericsson/TT
NYHET Publicerad

Migrationsverket: "Det stämmer att avslagen har ökat"

KOMPETENS Avslagen av utländska studenter har ökat. Det bekräftar Patrik Pettersson, rättslig expert på migrationsrättsenheten på Migrationsverket, i en intervju med Entreprenör.

Patrik Pettersson, rättslig expert på migrationsrättsenheten på Migrationsverket, i en intervju med Entreprenör.

Avslagen av utländska studenter har ökat. Det bekräftar Patrik Pettersson, rättslig expert på migrationsrättsenheten på Migrationsverket, i en intervju med Entreprenör.

De senaste åren har avslagen för internationella studenters ansökningar av uppehållstillstånd ökat, samtidigt uppger svenska lärosäten att det har blivit svårare för studenter att komma till Sverige och att det görs fler utredningar från myndighetens sida. Enligt Entreprenörs granskning har dubbelt så många utländska studenter fått avslag på sin ansökan under förra året jämfört med året dessförinnan.

Vad beror det på?
– Det stämmer, avslagen har ökat och det håller i sig om man ser till de avslag vi har för det innevarande året också. Vi har framförallt blivit bättre på att identifiera de ärenden som vi behöver utreda. Det är något som vi jobbat aktivt med de senaste åren. När vi får någon indikation på att en ansökan inte är seriös och att man inte uppfyller kraven på till exempel studieavsikt så måste vi ta det på allvar och vi har blivit bättre på att upptäcka dessa situationer.

Kan du ge något exempel på vad ni stöter på under era utredningar?
– Något som är ganska vanligt är att språkförståelsen är bristfällig på ett sådant sätt hos den som ansöker om uppehållstillstånd att vi har anledning att tro att man inte har för avsikt att studera i Sverige. Ibland är engelskan på en så låg nivå att intervjuerna inte ens kan fullföljas. Det som händer då är att vi får information om detta från ambassaden, där det ofta är lokalanställda som genomför intervjuerna, och vi tar med detta i vår bedömning av helheten vid en ansökan.

Bland lärosätena finns en stor frustration över situationen. Förra året ökade antalet utredningar av studenter från vissa regioner, och i höstas var det en närmast akutartad situation, beskriver flera lärosäten som Entreprenör pratat med.

Vad säger du om lärosätenas frustration och hur samarbetar ni med lärosätena?
– Vi har en övergripande dialog med högskolor och universitet, men på enskild individnivå finns inte informationsutbyte på det sättet. Migrationsverket har en direktkontakt med studenten och studenten i sin tur kan vända sig till lärosätet och på så sätt ge dem information om processen. En stor del av vårt arbete omfattas av sekretess och det gör att det inte är möjligt att vidareförmedla det som framkommer i våra utredningar.

Varför är det vanligare att studenter från vissa regioner får avslag?
– Det är svårt för oss att säga, men vissa utbildningar lockar till sig fler sökanden från vissa länder.

Vad är det ni misstänker för andra motiv än att man ska studera?
– När det gäller länder med viseringsplikt finns det risk för att uppsåtet att komma till Sverige handlar om något annat, som att man ska ta sig vidare in i Europa eller att man har ett väntande illegalt arbete någonstans. Det händer även att den som fått uppehållstillstånd för studier vid ett senare tillfälle ansöker om asyl. Vi kan ju inte veta om personen planerade det från början eller om förutsättningarna förändrades sedan man kom hit, men detta händer med jämna mellanrum.

Annons

I veckan publicerade Migrationsverket en nyhet på hemsidan om att ett tätare informationsutbyte sker mellan myndigheten och Säkerhetspolisen. Det betyder att myndigheten med automatik förser Säkerhetspolisen med information i alla nya ärenden om uppehållstillstånd, vilket gäller asyl, arbete, studier, anknytning och besök.

Påverkar detta studenter som vill komma till Sverige?
– Nej, det skulle i så fall kunna gälla något enskilt fall men påverkar inte i stort dessa processer.

Tipsa Entreprenör!

Riskerar du, eller någon du känner, att utvisas för bagatellartade fel i samband med anställning eller studier? Tipsa oss på redaktionen! Mejla till redaktionen@entreprenor.se och berätta mer.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kristersson till Löfven: "Er skattepolitik utdömd sen 70-talet"

SKATTER Moderatledaren Ulf Kristersson pikade Stefan Löfven och beskrev regeringens skattepolitik som företagsfientlig och förlegad. Det var bara ett exempel på en hård ordväxling om skattepolitiken i höstens första partiledardebatt i riksdagen.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.