NYHET Publicerad

Migrationsverket: Svårt att säga om vi lyckas – mer vägledning behövs

MIGRATIONSVERKET SVARAR Migrationsverket medger att reglerna kan uppfattas som krångliga för studenter från länder utanför EU/ESS. ”Vi välkomnar ett förtydligande från Migrationsöverdomstolen”, säger Johanna Lindblad Ó Duinnín, migrationsrättslig expert på myndigheten.

Migrationsverket
Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Johanna Lindblad Ó Duinnín, migrationsrättslig expert på Migrationsverket, medger att det kan uppfattas som märkligt att personer från länder utanför EU/ESS har svårt att fullfölja sina doktorandstudier.

– Jag förstår att de tycker det verkar märkligt. Det jag kan säga är att det är möjligt med statusbyte utan att behöva resa ifrån Sverige. Däremot kan jag inte uttala mig om enskilda fall, säger hon.

Hon berättar att huvudregeln i lagstiftningen är att man ska söka uppehållstillstånd innan inresa i Sverige. Det gäller även om man redan är i Sverige med uppehållstillstånd på en annan grund. Det finns ett antal undantag, där man kan beviljas uppehållstillstånd efter inresa.

– Förut var det tillräckligt om man redan var i Sverige med uppehållstillstånd, vilket i sig räknades som skäl för undantag. Sedan september 2016, efter en vägledande dom från Migrationsöverdomstolen, har praxis ändrats, säger Johanna Lindblad Ó Duinnín.

Kritiker menar att många doktorander berörs av denna försämring, och att reglerna även bidrar till att göra det svårare för studenter att stanna i Sverige. Johanna Lindblad Ó Duinnín menar att myndigheten har blivit strängare i enlighet med ny praxis.

– Självklart har vi blivit mer restriktiva eftersom Migrationsöverdomstolens avgörande gick i en restriktiv riktning. Det är så vi ska agera. Förut gjordes inga individuella bedömningar, då det inte behövdes, nu måste vi göra det och vi har inte fått någon vägledning för hur man ska vikta olika faktorer, förklarar hon.

Hur lyckas ni med dessa individuella bedömningar?

Annons

– Vi har inte gjort någon kvalitetsuppföljning, så det är svårt att säga. Det är klart att det tar tid att hitta rätt i nya avgränsningar, och det är svårt. Vi har dock gått ut med viss intern vägledning som betonar att om det handlar om en person som har haft upprepade tidigare uppehållstillstånd så ska det väga tungt.

Hon menar att den nya tillämpningen har försvårat arbetet för handläggarna.

– Det finns alltid en svårighet i att göra individuella bedömningar, och det är klart att det var enklare tidigare. Vi välkomnar ett förtydligande kring hur vi ska göra dessa avvägningar. Där skulle vi gärna få mer vägledning från Migrationsöverdomstolen, avslutar hon.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.