NYHET Publicerad

Migrationsverket utvisar blivande vd – kan strida mot egen praxis

KOMPETENSUTVISNING Blivande vd:n Hussein Ismail på Birka BioStorage AB i Lund utvisas till Libanon. Anledningen: för snart tre år sedan fick han för lite i lön, för att företaget skulle klara sig igenom en kritisk period. ”En lagöverträdelse” enligt Migrationsverket. Men utvisningsbeslutet kan strida mot ny praxis.

Hussein Ismail
Foto: Johan Nilsson/TT

Hussein Ismail med sin kollega Anna Gisselsson

Hussein Ismail

Hussein Ismail

Foto: Johan Nilsson/TT

Hussein Ismail har under flera år varit en nyckelperson för det biomedicinska företaget Birka Biostorage AB i Lund och skulle inom kort ta över som vd. Dessutom ansvarar han för en omfattande nybyggnation. Nu utvisas han till Libanon och hela företaget riskerar att gå miste om en stark expansion med många förlorade arbetstillfällen som följd.

Varför? Migrationsverket anser att Ismail tjänade några tusen kronor för lite under tre månader för snart tre år sedan.

– Vi är i chock. Alla jag har talat med på företaget har sovit dåligt i natt. Företaget står inför ett expansionsskede men detta sätter allt på spel. Vi har fått stoppa ett bygge och stora delar av den övriga verksamheten tills vidare, säger Anna Gisselsson, som arbetar som affärsutvecklare på Birka Biostorage AB.

Det var så sent som den 30 januari som Hussein Ismail fick beskedet från Migrationsverket. Han måste frivilligt lämna landet inom fyra veckor.

– Jag trodde att det bara var en ren teknikalitet som var enkel att rätta till. Jag fick uppehålls- och arbetstillstånd när jag flyttade hit 2014 och ville förlänga det 2016. Sedan dess har jag fått komplettera med en lång rad uppgifter och lönespecifikationer. Här har Migrationsverket noterat att jag tjänade 11 706 kronor under maj månad år 2015. Bolaget har i efterhand kompenserat mig för det, med råge. Men det hjälpte inte, säger Hussein Ismail.

I Migrationsverkets beslut står att Ismail under en månad haft en lön som varit under försörjningskravet och att villkoren inte har uppfyllts. Därför avslås hans ansökan med stöd av utlänningslagen. Att årslönen som helhet har varit en bra bit över försörjningskravet bryr sig Migrationsverket inte om.

– Det är orimligt! Jag har aldrig haft några problem att försörja mig och min familj. Även min fru har jobb, säger Hussein Ismail.

Annons

Enligt Svenskt Näringslivs expert Amelie Berg kan beslutet strida mot ny praxis i enlighet med Migrationsöverdomstolens avgöranden i december 2017. Enligt domarna ska Migrationsverket göra en helhetsbedömning av anställningsvillkoren för den sökande under hela tillståndsperioden.

– Villkorsavvikelser under enstaka månader när det gäller exempelvis lön ska bedömas utifrån ett helhetsperspektiv, samt arbetsgivarens syfte med avvikelsen. Här verkar Migrationsverket inte följa praxis, säger Amelie Berg.

Alexandra Elias, presskommunikatör vid Migrationsverket, säger att avsteg från de lagstadgade kraven inte kan bedömas som genuina misstag från arbetsgivaren. Att Hussein Ismail gjorde några medvetna avsteg från lagen tar man inte hänsyn till.

Varför tar ni inte hänsyn till den nya praxis som infördes efter Migrationsöverdomstolens domar?

– Domarna ger oss möjlighet att göra en helhetsbedömning när mindre genuina misstag gjorts från seriösa arbetsgivare. Medvetna avsteg från de lagstadgade kraven, som i det här fallet, kan dock inte jämställas med genuina misstag.

Hussein Ismail trodde att detta bara var en enkel teknikalitet och försökte rätta till det i efterhand. Vad har ni att säga till honom?

– Jag har full förståelse för hans situation och att han upplever lagen som fyrkantig. Men den är till för att skydda arbetstagare från att utnyttjas. Men det är viktigt att han känner till rätten att överklaga om han anser att beslutet är felaktigt, säger Alexandra Elias.

Men Hussein Ismail har inte gjort några medvetna avsteg från lagen, eftersom ingen i bolaget vid denna tid kände till att den tillfälliga lönesänkningen skulle vara en lagöverträdelse.

– När bolaget blev uppmärksammade på problemet, som är ett genuint misstag, rättades det genast till, säger han.

Hussein Ismail kommer också att överklaga och har kopplat in en jurist på ärendet. Men hela processen har redan tagit enorma resurser i anspråk.

– Migrationsverkets process har krävt mycket tid och kraft. Jag har till exempel inte fått tillåtelse att resa utomlands och träffa våra nyckelkunder. Mycket energi har gått åt till att tillmötesgå Migrationsverkets krav på dokumentation. Resurserna hade kunnat komma till bättre nytta för företaget och medarbetarna, säger Hussein Ismail.

Han och hans familj har nu fyra veckor på sig att frivilligt lämna landet för att undvika återresebeslut. Men han tänker överklaga.

– Min fru har arbete och vi har små barn, fyra och fem år gamla. De har fått kompisar på dagis och pratar svenska. Nu väntar en helt annorlunda tillvaro för dem. Jag har ännu inte vågat tala om för barnen hur det ligger till. Det kommer att skapa enorm oro för oss alla, säger Hussein Ismail.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.