NYHET Publicerad

Migrationsverket utvisar blivande vd – kan strida mot egen praxis

KOMPETENSUTVISNING Blivande vd:n Hussein Ismail på Birka BioStorage AB i Lund utvisas till Libanon. Anledningen: för snart tre år sedan fick han för lite i lön, för att företaget skulle klara sig igenom en kritisk period. ”En lagöverträdelse” enligt Migrationsverket. Men utvisningsbeslutet kan strida mot ny praxis.

Hussein Ismail
Foto: Johan Nilsson/TT

Hussein Ismail med sin kollega Anna Gisselsson

Hussein Ismail

Hussein Ismail

Foto: Johan Nilsson/TT

Hussein Ismail har under flera år varit en nyckelperson för det biomedicinska företaget Birka Biostorage AB i Lund och skulle inom kort ta över som vd. Dessutom ansvarar han för en omfattande nybyggnation. Nu utvisas han till Libanon och hela företaget riskerar att gå miste om en stark expansion med många förlorade arbetstillfällen som följd.

Varför? Migrationsverket anser att Ismail tjänade några tusen kronor för lite under tre månader för snart tre år sedan.

– Vi är i chock. Alla jag har talat med på företaget har sovit dåligt i natt. Företaget står inför ett expansionsskede men detta sätter allt på spel. Vi har fått stoppa ett bygge och stora delar av den övriga verksamheten tills vidare, säger Anna Gisselsson, som arbetar som affärsutvecklare på Birka Biostorage AB.

Det var så sent som den 30 januari som Hussein Ismail fick beskedet från Migrationsverket. Han måste frivilligt lämna landet inom fyra veckor.

– Jag trodde att det bara var en ren teknikalitet som var enkel att rätta till. Jag fick uppehålls- och arbetstillstånd när jag flyttade hit 2014 och ville förlänga det 2016. Sedan dess har jag fått komplettera med en lång rad uppgifter och lönespecifikationer. Här har Migrationsverket noterat att jag tjänade 11 706 kronor under maj månad år 2015. Bolaget har i efterhand kompenserat mig för det, med råge. Men det hjälpte inte, säger Hussein Ismail.

I Migrationsverkets beslut står att Ismail under en månad haft en lön som varit under försörjningskravet och att villkoren inte har uppfyllts. Därför avslås hans ansökan med stöd av utlänningslagen. Att årslönen som helhet har varit en bra bit över försörjningskravet bryr sig Migrationsverket inte om.

– Det är orimligt! Jag har aldrig haft några problem att försörja mig och min familj. Även min fru har jobb, säger Hussein Ismail.

Annons

Enligt Svenskt Näringslivs expert Amelie Berg kan beslutet strida mot ny praxis i enlighet med Migrationsöverdomstolens avgöranden i december 2017. Enligt domarna ska Migrationsverket göra en helhetsbedömning av anställningsvillkoren för den sökande under hela tillståndsperioden.

– Villkorsavvikelser under enstaka månader när det gäller exempelvis lön ska bedömas utifrån ett helhetsperspektiv, samt arbetsgivarens syfte med avvikelsen. Här verkar Migrationsverket inte följa praxis, säger Amelie Berg.

Alexandra Elias, presskommunikatör vid Migrationsverket, säger att avsteg från de lagstadgade kraven inte kan bedömas som genuina misstag från arbetsgivaren. Att Hussein Ismail gjorde några medvetna avsteg från lagen tar man inte hänsyn till.

Varför tar ni inte hänsyn till den nya praxis som infördes efter Migrationsöverdomstolens domar?

– Domarna ger oss möjlighet att göra en helhetsbedömning när mindre genuina misstag gjorts från seriösa arbetsgivare. Medvetna avsteg från de lagstadgade kraven, som i det här fallet, kan dock inte jämställas med genuina misstag.

Hussein Ismail trodde att detta bara var en enkel teknikalitet och försökte rätta till det i efterhand. Vad har ni att säga till honom?

– Jag har full förståelse för hans situation och att han upplever lagen som fyrkantig. Men den är till för att skydda arbetstagare från att utnyttjas. Men det är viktigt att han känner till rätten att överklaga om han anser att beslutet är felaktigt, säger Alexandra Elias.

Men Hussein Ismail har inte gjort några medvetna avsteg från lagen, eftersom ingen i bolaget vid denna tid kände till att den tillfälliga lönesänkningen skulle vara en lagöverträdelse.

– När bolaget blev uppmärksammade på problemet, som är ett genuint misstag, rättades det genast till, säger han.

Hussein Ismail kommer också att överklaga och har kopplat in en jurist på ärendet. Men hela processen har redan tagit enorma resurser i anspråk.

– Migrationsverkets process har krävt mycket tid och kraft. Jag har till exempel inte fått tillåtelse att resa utomlands och träffa våra nyckelkunder. Mycket energi har gått åt till att tillmötesgå Migrationsverkets krav på dokumentation. Resurserna hade kunnat komma till bättre nytta för företaget och medarbetarna, säger Hussein Ismail.

Han och hans familj har nu fyra veckor på sig att frivilligt lämna landet för att undvika återresebeslut. Men han tänker överklaga.

– Min fru har arbete och vi har små barn, fyra och fem år gamla. De har fått kompisar på dagis och pratar svenska. Nu väntar en helt annorlunda tillvaro för dem. Jag har ännu inte vågat tala om för barnen hur det ligger till. Det kommer att skapa enorm oro för oss alla, säger Hussein Ismail.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.