NYHET Publicerad

Migrationsverkets nya rutiner saboterar svensk forskning

KOMPETENSUTVISNINGARNA Migrationsverkets nya rutiner innebär att utländska studenter tvingas åka hem för att förnya uppehållstillstånd. Det slår mot ett 70-tal studenter årligen. Nu överväger professor Staffan Strömblad med flera att sluta rekrytera doktorander från vissa länder för att undkomma vad som beskrivs som ”absurda procedurer”.

Forskare, genrebild
Foto: TT
Parisa Rebeifar

Parisa Rebeifar, doktorand

Staffan Strömblad, professor KI

Staffan Strömblad, professor KI

Foto: Staffan Larsson
Marianne Schultzberg, dekan för forskarutbildningen vid KI

Marianne Schultzberg, dekan för forskarutbildningen vid KI

Leif Karlsson, doktorandansvarig vid Medicinska föreningen på KI

Leif Karlsson, doktorandansvarig vid Medicinska föreningen på KI

Migrationsverkets nya regler riskerar att drabba ett 70-tal studenter årligen, vilket är en betydande del av doktorandkåren. Det enligt Karolinska Institutet. En av de drabbade doktoranderna är Parisa Rabiefar, som kom till Sverige för åtta år sedan från Iran.

Hon behövde nyligen söka nytt uppehållstillstånd. Efter att ha skickat in sin ansökan tog det nio månader innan hon fick beskedet att för att ansökan skulle behandlas måste hon lämna Sverige direkt. Regelverket gör nämligen gällande att den sökande i fråga måste befinna sig i hemlandet för att ansökan ska kunna fullföljas.

Parisa Rebeifar tvingades lämna Sverige mitt i ett känsligt skede av sin forskning.

– Om jag hade vetat att det skulle bli så här skulle jag inte valt Sverige för min forskarutbildning. Det är så mycket enklare i Norge, eller i andra grannländer, även om de också har komplexa regelverk, säger hon.

Parisa Rabiefars forskningsprojekt vid Karolinska Institutet, som handlar om cancersjukdomar, har beviljats stora forskningsanslag som involverade laboratoriearbete. När Migrationsverkets besked kom genomförde hon analyser av ett unikt material som inte gick att sätta på paus. Det hade myndigheten inget överseende med, trots påstötningar från hennes handledare, professor Staffan Strömblad vid KI.

– Det är helt absurt och ett stort slöseri med anslag. Man saboterar forskningsprojekt, och på individnivå så riskerar man hela Parisas forskarutbildning. Ingen kommer att ge oss nya pengar för att göra om det här projektet varav en viktig del nu gått i stöpet, säger han.

Han riktar kritik mot Migrationsverket, som inte verkar uppfatta hur hanteringen påverkar både arbetsplatsen och individerna, säger han.

Annons

– När vi var i kontakt med myndigheten stod det klart att man inte hade någon möjlighet att göra undantag. De hänvisar bara till sina rutiner, säger Staffan Strömblad.

Han menar att detta kommer att påverka antagningarna av doktorander i framtiden.

– Vi väljer ju internationellt för att kunna få de allra bästa. För den här tjänsten hade vi 120 sökanden och Parisa var den starkaste kandidaten. Framöver kommer både jag och andra vara tveksamma inför att rekrytera studenter från vissa länder.

LÄS MIGRATIONSVERKETS SVAR

Marianne Schultzberg, dekan för forskarutbildningen vid KI , berättar att konsekvenserna för såväl forskningens kvalitet och forskarna som drabbas blir påtagliga.

– Det finns idag en stor oro bland utländska studenter och doktorander, till exempel då flera studenter som ur egen ficka betalat sin mastersutbildning fått avslag på sin ansökan om förlängning av uppehållstillståndet, säger hon.

– På sikt kan det innebära att utländska studenter och doktorander avstår från att komma till Sverige och forskare kan komma att avstå från att rekrytera internationellt. Detta skulle innebära både ett avbräck för internationella forskningssamarbeten och för Sveriges rykte i världen, menar Marianne Schultzberg.  

Hon menar också att de långa handläggningstiderna gör det svårt för doktorander och forskare att resa, något man inte får göra i väntan på beslut.

– Utbyten med utländska universitet är i sig en utbildningsaktivitet inom forskarutbildning, säger Marianne Schultzberg.   

Problemen med tillståenden kommer att innebära ett kontinuerligt problem, då 15-20 procent av KI:s doktorander kommer årligen från länder utanför EU/ESS. Det har lyfts med Migrationsverket, säger hon.

– Responsen har varit att man följer befintliga regelverk. Vi skulle välkomna att doktorander som antagits till KI:s forskarutbildning direkt får uppehållstillstånd för hela sin studietid.

Leif Karlsson, doktorandansvarig vid Medicinska föreningen på KI, håller med Staffan Strömblad och Marianne Schultzberg i vittnesmålen om att situationen för utländska doktorander har försämrats avsevärt sedan de nya reglerna infördes.

– Vissa får avslag, som de sedan får överklaga. Det har hänt redan och det är inte alltid avslagen grundar sig på fakta, menar han.

Informationshämtningen från Migrationsverket skiljer sig åt på individnivå. I Parisa Rabiefars fall så efterfrågade myndigheten detaljerade uppgifter om hennes tidigare studier i Iran, trots att hon sedan flera år var aktiv i det svenska studiesystemet. Utöver det ville myndigheten ha information om olika familjemedlemmar i Iran.

För att få sin ansökan godkänd uppmanades hon resa tillbaka till Iran och ta den av myndigheten efterfrågade ”selfien” på sig själv och sitt pass i en offentligt känd miljö för att bekräfta att hon var på plats i landet.

– Efter detta fick jag omedelbart beslut om förlängning för ett år, men de skickade beslutet till min svenska adress. Som tur är har jag en sambo som i sin tur kunde skicka beslutet till mig i Iran som jag sedan kunde ta med för att på nytt resa in i Sverige, berättar hon.

Migrationsverkets nya regler
  • Lagen säger att den som ska söka uppehållstillstånd (för studier eller arbete) i Sverige som regel skall göra detta innan inresa i Sverige.
  • Det omfattar sedan maj 2017 även den som redan är i Sverige och skall söka nytt uppehållstillstånd och/eller byta skäl för sitt uppehållstillstånd.
  • Migrationsverket hänvisar till att de arbetar utifrån två domar från Migrationsöverdomstolen som kom i september 2016 som blivit vägledande.
  • Före dess klassificerades doktorandstudier i regel som ”synnerliga skäl” vilket medförde att man kunde ansöka om uppehållstillstånd som doktorand i Sverige utan att behöva lämna landet. Idag krävs individuella prövningar för att ges undantag från detta krav.
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.