"Migrationsverkets regelverk påminner om terror"

53

Kompetensutvisningarna Johannes Tovatt driver en arkitektbyrå och riskerar att bli av med en av sina topparkitekter, på grund av Migrationsverkets regelverk. "Processen påminner om terror. Jag ser ju på henne hur hon mår", säger han.

Johannes Tovatt
Johannes Tovatt

Tovatt Architects i Stockholm är en arkitektbyrå som är verksam över hela Europa. Företaget kämpar för att få tag i rätt typ av arbetskraft, och för nästan två år sedan hittade Johannes Tovatt en ukrainska som gick sin andra mastersutbildning på Kungliga Tekniska Högskolan.

– Hon passade perfekt in på profilen att kunna hantera stora komplexa stadsbyggnadsprojekt, säger han.

Kvinnan hade då ett halvår kvar på sitt studentvisum. Arkitektbyrån gav henne fast anställning direkt. Hon fick sina fyra sista siffror i personnumret, bankkonto, kollektivavtal, tjänstepension och försäkringar.

– Vi trodde att det var en formsak att hon skulle få permanent arbets- och uppehållstillstånd. Istället har en lång process inletts där både vi och vår advokat är osäkra på vad som gäller, säger Johannes Tovatt.

Enligt Johannes Torvatt har arkitekten hamnat i ett konstant ansökningsförfarande och att det är oklart vad Migrationsverket vill.

– Snart börjar en ny ansökan handläggas vilket kan ta ytterligare 12-14 månader. Vad är det Migrationsverket efterforskar egentligen? Det här är en vuxen kvinna med hög lön som är viktig för oss och vi har gjort alla rätt. Processen påminner om terror. Jag ser ju på henne hur hon mår. Snart kanske hon ger upp, säger han.

Arkitektbyrån oroar sig för att arkitekten inte orkar slåss mot svenska myndigheter och istället flyttar till Tyskland. Johannes Tovatt uppger att konkurrensen om topputbildade arkitekter är knivskarp.

– Sverige kan lära mycket av Tyskland. Tyskarna dammsuger marknader utanför Europa på kompetens. Vad jag förstått har Tyskland en mycket snabbare process av arbetstillstånd och gör en enda bedömning. Man sätter inte igång en cykel av förlängningar, säger han.

Johannes Tovatt hoppas att någon tar tag i problemet med kompetensutvisningar.

– Det kanske behövs en kriskommission. Det som sker nu är inte bra för svenskt näringsliv.

ZC