NYHET Publicerad

Ny praxis hjälper familjen Wu – får stanna i Sverige

ARBETSKRAFTSINVANDRING Efter en lång kamp har it-specialisten Yunzhi Wu, hans fru och två barn fått beskedet att de får stanna i Sverige. Det tack vare ny praxis från Migrationsöverdomstolen. ”Äntligen kan vi slappna av”, säger han.

Yunzhi Wu
Foto: Privat

Yunzhi Wu med sina barn

Yunzhi Wu

Yunzhi Wu

Foto: Privat
Pia Lind

Pia Lind, jurist

Foto: Privat

Entreprenör har skrivit om otaliga fall där arbetskraftsinvandrare har utvisats för bagatellartade fel, ofta orsakade av arbetsgivaren. Trots att felen oftast rättats till i efterhand, har utvisningen ändå varit ett faktum.

I december kom domarna i Migrationsöverdomstolen som många hoppas ska leda till en ny praxis. Det ena gällde pizzabagaren Danyar Mohammed, som under en kortare tid fått för lite i lön, något som sedan kompenserats. Det andra gällde att en person saknat försäkring under en kortare period, men som sedan fått det av sin arbetsgivare. 

Nyligen kom en av de första domarna sedan Migrationsöverdomstolens dom.

It-specialisten Yunzhi Wu kom till Sverige med fru och ett barn 2012, och sedan dess har de fått ett till barn. Det var när han skulle söka om permanent uppehållstillstånd, som han fick avslag från Migrationsverket. Yunzhis arbetsgivare hade nämligen inte betalat hans pension eller sjukförsäkring de sex första månaderna i Sverige, eftersom det var företagets policy för provanställningar.

Yunzhi överklagade Migrationsverkets beslut. Hans jurist Pia Lind yrkade på att domstolen skulle avvakta att avgöra ärendet till dess att den nya lagstiftningen trätt i kraft och Migrationsöverdomstolen kommit med sina domar. De kom i mitten av december.  

– Jag vet inte om det var därför domen dröjde, men det gjorde den. Vi fick beskedet att Yunzhi med familj beviljats permanent uppehållstillstånd den 12 januari i år. Det var naturligtvis otroligt glädjande, säger hon. 

Hade Yunzhis fall bedömts innan lagstiftningen trädde i kraft och Migrationsöverdomstolens nya dom, skulle familjen fått avslag, menar Pia Lind.

Annons

Dessutom kan domen göra att andra får rätt i kommande processer, menar hon. Detta eftersom hon hävdade att Yunzhis lön är så pass hög att han själv har möjlighet att stå för pensionssparande på egen hand.

– Att domstolen gick med på det resonemanget kan ge hopp för andra, speciellt inom it.

För Yunzhi och hans familj innebär beslutet att de äntligen kan slappna av.

– Nu kan vi fokusera på arbetet, att lära oss svenska bättre och att njuta av livet. Vi älskar Sverige, och det känns jättebra att vi får stanna kvar nu. Förut kunde vi inte planera saker, men det kan vi göra nu.

Han är framförallt tacksam för att hans äldsta barn får fortsätta i sin skola och att det yngre senare får börja i svensk skola.

– De har fått kompisar redan, så det är klart att det betyder mycket att vi får stanna kvar. Vi är också tacksamma för all hjälp vi har fått på vägen från vänner, och Pia såklart. Sverige är ett mycket bra land, det ska bli kul att få njuta av det nu!

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.