NYHET Publicerad

Ny praxis hjälper familjen Wu – får stanna i Sverige

ARBETSKRAFTSINVANDRING Efter en lång kamp har it-specialisten Yunzhi Wu, hans fru och två barn fått beskedet att de får stanna i Sverige. Det tack vare ny praxis från Migrationsöverdomstolen. ”Äntligen kan vi slappna av”, säger han.

Yunzhi Wu
Foto: Privat

Yunzhi Wu med sina barn

Yunzhi Wu

Yunzhi Wu

Foto: Privat
Pia Lind

Pia Lind, jurist

Foto: Privat

Entreprenör har skrivit om otaliga fall där arbetskraftsinvandrare har utvisats för bagatellartade fel, ofta orsakade av arbetsgivaren. Trots att felen oftast rättats till i efterhand, har utvisningen ändå varit ett faktum.

I december kom domarna i Migrationsöverdomstolen som många hoppas ska leda till en ny praxis. Det ena gällde pizzabagaren Danyar Mohammed, som under en kortare tid fått för lite i lön, något som sedan kompenserats. Det andra gällde att en person saknat försäkring under en kortare period, men som sedan fått det av sin arbetsgivare. 

Nyligen kom en av de första domarna sedan Migrationsöverdomstolens dom.

It-specialisten Yunzhi Wu kom till Sverige med fru och ett barn 2012, och sedan dess har de fått ett till barn. Det var när han skulle söka om permanent uppehållstillstånd, som han fick avslag från Migrationsverket. Yunzhis arbetsgivare hade nämligen inte betalat hans pension eller sjukförsäkring de sex första månaderna i Sverige, eftersom det var företagets policy för provanställningar.

Yunzhi överklagade Migrationsverkets beslut. Hans jurist Pia Lind yrkade på att domstolen skulle avvakta att avgöra ärendet till dess att den nya lagstiftningen trätt i kraft och Migrationsöverdomstolen kommit med sina domar. De kom i mitten av december.  

– Jag vet inte om det var därför domen dröjde, men det gjorde den. Vi fick beskedet att Yunzhi med familj beviljats permanent uppehållstillstånd den 12 januari i år. Det var naturligtvis otroligt glädjande, säger hon. 

Hade Yunzhis fall bedömts innan lagstiftningen trädde i kraft och Migrationsöverdomstolens nya dom, skulle familjen fått avslag, menar Pia Lind.

Annons

Dessutom kan domen göra att andra får rätt i kommande processer, menar hon. Detta eftersom hon hävdade att Yunzhis lön är så pass hög att han själv har möjlighet att stå för pensionssparande på egen hand.

– Att domstolen gick med på det resonemanget kan ge hopp för andra, speciellt inom it.

För Yunzhi och hans familj innebär beslutet att de äntligen kan slappna av.

– Nu kan vi fokusera på arbetet, att lära oss svenska bättre och att njuta av livet. Vi älskar Sverige, och det känns jättebra att vi får stanna kvar nu. Förut kunde vi inte planera saker, men det kan vi göra nu.

Han är framförallt tacksam för att hans äldsta barn får fortsätta i sin skola och att det yngre senare får börja i svensk skola.

– De har fått kompisar redan, så det är klart att det betyder mycket att vi får stanna kvar. Vi är också tacksamma för all hjälp vi har fått på vägen från vänner, och Pia såklart. Sverige är ett mycket bra land, det ska bli kul att få njuta av det nu!

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Gäller GDPR alla mina medarbetares mejl?

FRÅGA EXPERTEN En kollega till mig sade att GDPR gäller för varenda namn och adress som finns nånstans i min e-postlåda? Kan det verkligen vara så? Där finns tusentals mejl och jag har ingen översikt över allt som finns där, än mindre över vad som finns i mina medarbetares e-postlådor. Vad ska jag göra?
NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.