Ny praxis hjälper familjen Wu – får stanna i Sverige

376

Arbetskraftsinvandring Efter en lång kamp har it-specialisten Yunzhi Wu, hans fru och två barn fått beskedet att de får stanna i Sverige. Det tack vare ny praxis från Migrationsöverdomstolen. ”Äntligen kan vi slappna av”, säger han.

Yunzhi Wu
Foto: Privat
Yunzhi Wu med sina barn
artikelserie bild Kompetensutvisningarna

Allt fler personer med spetskompetens utvisas ur Sverige på grund av bagatellartade missar, utan chans till rättelse. Detta samtidigt som företagen gör allt för att behålla deras kompetens.

Fler artiklar i denna serie

Yunzhi Wu
Foto: Privat
Yunzhi Wu
Pia Lind
Foto: Privat
Pia Lind, jurist

Entreprenör har skrivit om otaliga fall där arbetskraftsinvandrare har utvisats för bagatellartade fel, ofta orsakade av arbetsgivaren. Trots att felen oftast rättats till i efterhand, har utvisningen ändå varit ett faktum.

I december kom domarna i Migrationsöverdomstolen som många hoppas ska leda till en ny praxis. Det ena gällde pizzabagaren Danyar Mohammed, som under en kortare tid fått för lite i lön, något som sedan kompenserats. Det andra gällde att en person saknat försäkring under en kortare period, men som sedan fått det av sin arbetsgivare. 

Nyligen kom en av de första domarna sedan Migrationsöverdomstolens dom.

It-specialisten Yunzhi Wu kom till Sverige med fru och ett barn 2012, och sedan dess har de fått ett till barn. Det var när han skulle söka om permanent uppehållstillstånd, som han fick avslag från Migrationsverket. Yunzhis arbetsgivare hade nämligen inte betalat hans pension eller sjukförsäkring de sex första månaderna i Sverige, eftersom det var företagets policy för provanställningar.

Yunzhi överklagade Migrationsverkets beslut. Hans jurist Pia Lind yrkade på att domstolen skulle avvakta att avgöra ärendet till dess att den nya lagstiftningen trätt i kraft och Migrationsöverdomstolen kommit med sina domar. De kom i mitten av december.  

– Jag vet inte om det var därför domen dröjde, men det gjorde den. Vi fick beskedet att Yunzhi med familj beviljats permanent uppehållstillstånd den 12 januari i år. Det var naturligtvis otroligt glädjande, säger hon. 

Hade Yunzhis fall bedömts innan lagstiftningen trädde i kraft och Migrationsöverdomstolens nya dom, skulle familjen fått avslag, menar Pia Lind.

Dessutom kan domen göra att andra får rätt i kommande processer, menar hon. Detta eftersom hon hävdade att Yunzhis lön är så pass hög att han själv har möjlighet att stå för pensionssparande på egen hand.

– Att domstolen gick med på det resonemanget kan ge hopp för andra, speciellt inom it.

För Yunzhi och hans familj innebär beslutet att de äntligen kan slappna av.

– Nu kan vi fokusera på arbetet, att lära oss svenska bättre och att njuta av livet. Vi älskar Sverige, och det känns jättebra att vi får stanna kvar nu. Förut kunde vi inte planera saker, men det kan vi göra nu.

Han är framförallt tacksam för att hans äldsta barn får fortsätta i sin skola och att det yngre senare får börja i svensk skola.

– De har fått kompisar redan, så det är klart att det betyder mycket att vi får stanna kvar. Vi är också tacksamma för all hjälp vi har fått på vägen från vänner, och Pia såklart. Sverige är ett mycket bra land, det ska bli kul att få njuta av det nu!

LW