NYHET Publicerad

Nya turer kring kompetensutvisningarna

KOMPETENSUTVISNINGARNA Minimala fel som har skett under anställningen ska inte var skäl för utvisning. Det föreslår regeringens utredare. Men mottagandet är minst sagt delat. Stockholms Handelskammare hyllar förslaget, Svenskt Näringsliv menar att det riskerar att slå fel.

Maria Rankka, vd Stockholms Handelskammare

Maria Rankka, vd Stockholms Handelskammare

Foto: Orlando G. Boström
Amelie Berg, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv

Amelie Berg, expert arbetsgivarfrågor Svenskt Näringsliv.

I Entreprenörs granskning har det rapporterats om flera arbetskraftsinvandrare som hotas av utvisning på grund av minimala fel som deras, ofta före detta, arbetsgivare har gjort. Orimligheten i detta har uppmärksammats stort och regeländringar har gjorts.

Första steget blev nya regler den 1 december. Sedan dess kan arbetsgivare åtgärda mindre fel innan Migrationsverket har upptäckt dem.

Förra veckan kom en överraskning, när två domar från Migrationsöverdomstolen satte ny praxis för arbetskraftsinvandrare. En av domarna gällde Danyar Mohammed, en pizzabagare från Jokkmokk som får stanna kvar i Sverige. Han skulle utvisas för att han hade fått 460 kronor för lite i lön, trots att hans arbetsgivare kompenserade detta när det uppdagades.

Den andra domen gällde ett försäkringsärende. Både lön och försäkringar är problem som många andra arbetskraftsinvandrare också har haft. Från och med den 13 december 2017 råder alltså ny praxis inom båda områden.

Nu kommer nästa ändring. Regeringens utredare Bertil Ahnborg föreslår idag att ”det ska bli möjligt att under vissa omständigheter korrigera tidigare misstag så att arbetskraftsinvandraren inte ska behöva lämna landet”, enligt ett pressmeddelande från regeringen. Det innebär att fel kan rättas även efter det att Migrationsverket upptäckt dem, till skillnad från bara innan som det är nu.

Förslaget hyllas av Stockholms Handelskammare.

– För näringslivet är det här en tidig julklapp. Redan förra veckans domar från Migrationsöverdomstolen skapade förutsättningar för att kunna stoppa kompetensutvisningar, men det här blir så klart ytterligare en förstärkning av tryggheten för företag och deras anställda. Det är otroligt positivt, säger Maria Rankka, vd Stockholms Handelskammares i ett pressmeddelande.

Annons

Men Svenskt Näringsliv vill inte stämma in helhjärtat i hyllningskören.

– Utredningens förslag är bra när det gäller deras tydliggörande av att fel från före detta arbetsgivare inte automatiskt ska leda till återkallelse av arbetstillstånd. Det är också bra att helhetsbedömningar kan göras i enskilda fall, säger Amelie Berg, expert arbetsgivarfrågor.

Men hon menar också att utredningens förslag inte är lika kraftfullt som Migrationsöverdomstolens prejudicerande domar från förra veckan. Anledningen till det är att utredningen färdigställdes innan domarna hann offentliggöras.

Utredningens förslag riskerar att leda till nya kompetensutvisningar, menar Amelie Berg.

– Det hade varit bättre om utredningen hade inväntat domarna från Migrationsöverdomstolen. Då hade den här osäkerheten som utredningens förslag skapar, kunnat undvikas, säger hon.

Enligt Alexandra Elias, presskommunikatör på Migrationsverket välkomnar myndigheten Migrationsöverdomstolens beslut och regeringens utredning.

– Migrationsverket välkomnar Migrationsöverdomstolens beslut i denna fråga, och vi kommer nu att analysera domen. Först därefter kan vi säga vilka praktiska konsekvenser den får för våra bedömningar framöver, säger hon.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.