NYHET Publicerad

Nya turer kring kompetensutvisningarna

KOMPETENSUTVISNINGARNA Minimala fel som har skett under anställningen ska inte var skäl för utvisning. Det föreslår regeringens utredare. Men mottagandet är minst sagt delat. Stockholms Handelskammare hyllar förslaget, Svenskt Näringsliv menar att det riskerar att slå fel.

Maria Rankka, vd Stockholms Handelskammare

Maria Rankka, vd Stockholms Handelskammare

Foto: Orlando G. Boström
Amelie Berg

Amelie Berg, expert arbetsgivarfrågor Svenskt Näringsliv.

I Entreprenörs granskning har det rapporterats om flera arbetskraftsinvandrare som hotas av utvisning på grund av minimala fel som deras, ofta före detta, arbetsgivare har gjort. Orimligheten i detta har uppmärksammats stort och regeländringar har gjorts.

Första steget blev nya regler den 1 december. Sedan dess kan arbetsgivare åtgärda mindre fel innan Migrationsverket har upptäckt dem.

Förra veckan kom en överraskning, när två domar från Migrationsöverdomstolen satte ny praxis för arbetskraftsinvandrare. En av domarna gällde Danyar Mohammed, en pizzabagare från Jokkmokk som får stanna kvar i Sverige. Han skulle utvisas för att han hade fått 460 kronor för lite i lön, trots att hans arbetsgivare kompenserade detta när det uppdagades.

Den andra domen gällde ett försäkringsärende. Både lön och försäkringar är problem som många andra arbetskraftsinvandrare också har haft. Från och med den 13 december 2017 råder alltså ny praxis inom båda områden.

Nu kommer nästa ändring. Regeringens utredare Bertil Ahnborg föreslår idag att ”det ska bli möjligt att under vissa omständigheter korrigera tidigare misstag så att arbetskraftsinvandraren inte ska behöva lämna landet”, enligt ett pressmeddelande från regeringen. Det innebär att fel kan rättas även efter det att Migrationsverket upptäckt dem, till skillnad från bara innan som det är nu.

Förslaget hyllas av Stockholms Handelskammare.

– För näringslivet är det här en tidig julklapp. Redan förra veckans domar från Migrationsöverdomstolen skapade förutsättningar för att kunna stoppa kompetensutvisningar, men det här blir så klart ytterligare en förstärkning av tryggheten för företag och deras anställda. Det är otroligt positivt, säger Maria Rankka, vd Stockholms Handelskammares i ett pressmeddelande.

Annons

Men Svenskt Näringsliv vill inte stämma in helhjärtat i hyllningskören.

– Utredningens förslag är bra när det gäller deras tydliggörande av att fel från före detta arbetsgivare inte automatiskt ska leda till återkallelse av arbetstillstånd. Det är också bra att helhetsbedömningar kan göras i enskilda fall, säger Amelie Berg, expert arbetsgivarfrågor.

Men hon menar också att utredningens förslag inte är lika kraftfullt som Migrationsöverdomstolens prejudicerande domar från förra veckan. Anledningen till det är att utredningen färdigställdes innan domarna hann offentliggöras.

Utredningens förslag riskerar att leda till nya kompetensutvisningar, menar Amelie Berg.

– Det hade varit bättre om utredningen hade inväntat domarna från Migrationsöverdomstolen. Då hade den här osäkerheten som utredningens förslag skapar, kunnat undvikas, säger hon.

Enligt Alexandra Elias, presskommunikatör på Migrationsverket välkomnar myndigheten Migrationsöverdomstolens beslut och regeringens utredning.

– Migrationsverket välkomnar Migrationsöverdomstolens beslut i denna fråga, och vi kommer nu att analysera domen. Först därefter kan vi säga vilka praktiska konsekvenser den får för våra bedömningar framöver, säger hon.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kristersson till Löfven: "Er skattepolitik utdömd sen 70-talet"

SKATTER Moderatledaren Ulf Kristersson pikade Stefan Löfven och beskrev regeringens skattepolitik som företagsfientlig och förlegad. Det var bara ett exempel på en hård ordväxling om skattepolitiken i höstens första partiledardebatt i riksdagen.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.