Nyckelmedarbetare bor i tvåa – riskerar utvisning

Johan Wiklund, vd Clipsource.
Foto: Claudio Bresciani/TT
3.621k

Kompetensutvisning Än en gång riskerar Johan Wiklund, vd för Clipsource, att mista en nyckelmedarbetare på grund av Migrationsverkets stelbenta regelverk. Orsaken? Medarbetaren med familj bor för litet. Fru och barn kan komma att utvisas, vilket gör att han inte heller vill stanna. ”Det är så dumt. Han har utbildat sig i Sverige och har jobbat här i fyra år. Eftersom deras tre små barn delar rum måste de skaffa större boende för att få stanna", säger Johan Wiklund.

artikelserie bild Kompetensutvisningarna

Allt fler personer med spetskompetens utvisas ur Sverige på grund av bagatellartade missar, utan chans till rättelse. Detta samtidigt som företagen gör allt för att behålla deras kompetens.

Fler artiklar i denna serie

Snabbväxande Clipsource är ett av de många tech-företag som slåss om it-utvecklare för att kunna ta bolaget vidare när bolaget expanderar utomlands. Företaget startade 2010 och har idag tio anställda varav fyra personer kommer från länder utanför Europa. Tre anställda väntar just nu på besked om förlängt arbetstillstånd.

En annan medarbetare har dessutom ansökt om permanent uppehållstillstånd efter att ha bott och arbetat i Sverige i fyra år. Ett beslut som mest var formalia, trodde Johan Wiklund, vd för Clipsource.

Han berättar hur de ansträngt sig för att se till att uppfylla alla krav som Migrationsverket ställer på arbetsgivare. Allt för att förenkla ansökningsprocessen för sina anställda. Men det räckte inte, konstaterar han.

För tre veckor sedan fick medarbetaren tillbaka sin ansökan från Migrationsverket där de förklarar att han inte uppfyller försörjningskravet, eftersom han bor tillsammans med sin fru och tre små barn i en lägenhet med två rum och kök. Ska familjen få permanent uppehållstillstånd måste de bo i en trerummare. Det handlar alltså inte om att han ska få ett arbetstillstånd utan om att hans fru och barn ska få permanent uppehållstillstånd på anknytning till honom. Om familjen inte får stanna ser medarbetaren ingen möjlighet att vara kvar i Sverige utan dem.

– Man tror inte att det är sant. Den här personen har skaffat sig ett första handskontrakt och har ett välbetalt jobb. Vad är rimligheten i att kräva av en familj med tre små barn, varav en är nyfödd, måste bo i tre rum och kök för att få stanna i Sverige?

– Titta bara på Söder här i Stockholm där svenska familjer med flera barn bor i tvårumslägenhet, säger Johan Wiklund.

Medarbetaren, som inte vill gå ut med sitt namn, har nu ställt sig i bostadskö till en större lägenhet. Och på Clipsource sprider nu sig oron bland de andra anställda som väntar på svar om förlängt arbetstillstånd. 

– De vänder och vrider på sina ansökningar för att få allting rätt. Oron för att Migrationsverket ska komma upp med ett nytt krav som ingen hört talas om tidigare är stor. Som det är idag är det svårt att göra rätt. Man får hela tiden vara beredd på att Migrationsverket drar fram ett nytt kort ur leken som riskerar att utvisa en från landet, säger Johan Wiklund. 

Han talar av erfarenhet. Sedan i våras sitter en av hans utvecklare, Rashid Khan, och jobbar från Pakistan eftersom han inte fick förlängt arbetstillstånd. Han hade tjänat för lite när han arbetade som tidningsbud under sin studietid och blev utvisad på grund av det. 

– Det här är innebär en otrolig personlig ansträngning för de här människorna. Hela deras liv som de byggt upp här raseras om de tvingas åka hem. I fallet med Rashid Khan har vi hjälpt till att skicka in en ny ansökan som det kommer ta ett antal månader eller år att få svar på. Den här lösningen är inte optimal för oss med tidsskillnad och icke fysisk närvaro. Vi vill så klart ha honom på kontoret.

Att lösa all byråkrati kring arbetstillstånden tar energi och fokus från expansionen av Clipsource till utlandet. 

– Att hela tiden riskera att mista nyckelkompetens på väldigt kort varsel leder till att vi inte har en stabil plattform att stå på. Det gör det svårt att driva på saker framåt i den takt vi vill. Nu hoppas vi på att vår medarbetare lyckas hitta en trerummare så att han får stanna.

Tipsa Entreprenör!

Riskerar du, eller någon du känner, att utvisas för bagatellartade fel i samband med anställning? Tipsa oss på redaktionen! Mejla till redaktionen@entreprenor.se och berätta mer.

PH