Ahmed Alnomany med sin innovation, en drönarteknik som lämpar sig i gruvmiljö.
Foto: Erik Nylander/TT

Ahmed Alnomany har fått ett utvisningsbeslut från Migrationsverket eftersom han sänkte sin lön för att rädda sitt företag.

NYHET Publicerad

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Han begick ”misstaget” att avstå lön till förmån för det företag han driver och är delägare i. Därför utvisas han. ”Lagstiftningen skadar Sveriges entreprenöriella ekosystemet”, säger Ahmed Alnomany 32 år, medgrundaren till teknikföretaget Inkonova AB.

Ahmed Alnomany fick under hösten 2017 ett utvisningsbeslut av Migrationsverket på grund av att han hade för låg lön under 2015. Ahmed Alnomany är en av de drivande krafterna i företaget. Han står också för innovationen som företaget bygger på – drönare anpassade till gruvor med en teknik som kan skapa 3D-kartor och självstyrande navigationslösningar för mörka platser dit GPS-tekniken inte når.

– Som entreprenör är det vanligt att man sänker sin lön för att rädda företaget och stärka kassan under vissa kritiska perioder. I vårt fall handlade det bland annat om hyror som skulle betalas, tekniska utvecklingskostnader och löner till anställda. Det är något som många svenska företagare kan vittna om. Men det verkar inte vara okej om man är invandrare, säger Ahmed Alnomany.

Ahmed Alnomany föddes i Dubai. Sedan dess har han bott i flera länder. Han kom till Sverige sommaren 2015 då han startade och blev delägare i företaget Inkonova. Företaget har haft flera framgångar och har samarbete med flera internationella företag, som Kanada, USA, Peru, Argentina och Tyskland. Tillämpningsområden för tekniken är bland annat gruvindustrin där den lämpar sig för att rädda liv vid ras i gruvor.

Entreprenör rapporterade om företaget för ett par år sedan.

Där berättade Ahmed Alnomany om företagets humanitära mål, och om hur drönartekniken skulle kunna användas i katastrofzoner för att rädda liv i flera olika sammanhang. Nu är förhoppningarna stora att tekniken ska få sitt stora genombrott inom kort, men de ser ut att grusas. 

– Utvisningsbeslutet slår hårt mot vårt företag. Vi har bokstavligen talat luft under vingarna men nu försvåras uppstartsfasen, både på det teknologiska planet och på det affärsmässiga. Det äventyrar dessutom arbetet för våra fem sysselsatta.

Ahmed Alnomany har stora delar av sitt liv studerat i USA. Sedan dess har han arbetat i många länder. När han valde att satsa på företagande ville han verka i ett land som han uppfattade som lämpligt för nyföretagande.

Annons

– Jag uppfattade då Sverige som ett land där entreprenörskap uppmuntras. Som reglerna är nu tror jag att många utländska entreprenörer i Sverige kommer att råka ut för samma problem om dessa regler ska fortsätta tillämpas, säger Ahmed Alnomany.

Migrationsverket skriver i sitt beslut att hans lön inte varit i nivå med vad som utlovades i det anställningserbjudande som Alnomany fick av bolaget. Det strider också mot den avtalade lönenivån och anses vara under försörjningskravet. Då villkoren för anställningen inte varit uppfyllda kan han inte beviljas förlängt arbetstillstånd.

”Att det både enligt dig och din arbetsgivare skulle vara vanligt att medarbetare i start-upföretag frivilligt avstår från lön eller del av lön i perioder ändrar inte denna bedömning”, skriver Migrationsverket i beslutet och avslår därför ansökan enligt utlänningslagen.

– Jag är medveten om att Migrationsverket följer lagen och att jag har haft en för låg lön under en lång period. Men vi har gjort allt i vår makt att i efterhand kompensera mig för den bortfallna lönen. I framtiden kommer jag bli kompenserad med råge om jag bara får chansen. Vilka signaler sänder detta ut till utländska entreprenörer som vill etablera sig här?

Ahmed Alnomany har nu överklagat Migrationsverkets beslut. Han vet dock inte när han får besked från Migrationsdomstolen och det är krångligt resa utanför Sverige för att träffa kunder under processens gång.

– Det innebär en stor press för mig, samt alla som är involverade i mitt företag, säger Ahmed Alnomany.

På Migrationsverket har man att förhålla sig till det regelverk som finns och säger sig inte kunna ta hänsyn till omständigheter som att personen har startat företag med anställda.

– Jag kan inte uttala mig om det specifika fallet. Men om någon ansöker om arbetstillstånd som anställd så är det enligt det regelverket vi måste gå efter. Om arbetsgivaren inte har levt upp till de regler som gäller under den period han ansökte för så måste vi ta beslut utifrån det regelverk som finns, även om förseelsen gjordes några år tillbaka i tiden, säger Lisa Danling, presstalesperson vid Migrationsverket. 

Finns inga rutiner för nya bedömningar utifrån aktuellt läge? Han är framgångsrik företagare och belastar inte bidragssystemet?

– Jag uttalar mig som sagt inte om just honom, men vi har svårt att göra en ny bedömning om regelverket inte har följts. För entreprenörer som vill flytta till Sverige finns ett annat tillstånd att söka. Men då måste man ansöka om det från början. Man kan inte ändra sin ansökan i efterhand.

Men detta riskerar ju att drabba ett växande företag som har möjlighet att skapa nya jobb åt människor i Sverige?

– Det är ju självklart olyckligt att en lagförseelse får konsekvenser även för andra människor. Men som förvaltande myndighet måste vi följa de lagar som finns, säger Lisa Danling.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.