Ahmed Alnomany med sin innovation, en drönarteknik som lämpar sig i gruvmiljö.
Foto: Erik Nylander/TT

Ahmed Alnomany har fått ett utvisningsbeslut från Migrationsverket eftersom han sänkte sin lön för att rädda sitt företag.

NYHET Publicerad

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Han begick ”misstaget” att avstå lön till förmån för det företag han driver och är delägare i. Därför utvisas han. ”Lagstiftningen skadar Sveriges entreprenöriella ekosystemet”, säger Ahmed Alnomany 32 år, medgrundaren till teknikföretaget Inkonova AB.

Ahmed Alnomany fick under hösten 2017 ett utvisningsbeslut av Migrationsverket på grund av att han hade för låg lön under 2015. Ahmed Alnomany är en av de drivande krafterna i företaget. Han står också för innovationen som företaget bygger på – drönare anpassade till gruvor med en teknik som kan skapa 3D-kartor och självstyrande navigationslösningar för mörka platser dit GPS-tekniken inte når.

– Som entreprenör är det vanligt att man sänker sin lön för att rädda företaget och stärka kassan under vissa kritiska perioder. I vårt fall handlade det bland annat om hyror som skulle betalas, tekniska utvecklingskostnader och löner till anställda. Det är något som många svenska företagare kan vittna om. Men det verkar inte vara okej om man är invandrare, säger Ahmed Alnomany.

Ahmed Alnomany föddes i Dubai. Sedan dess har han bott i flera länder. Han kom till Sverige sommaren 2015 då han startade och blev delägare i företaget Inkonova. Företaget har haft flera framgångar och har samarbete med flera internationella företag, som Kanada, USA, Peru, Argentina och Tyskland. Tillämpningsområden för tekniken är bland annat gruvindustrin där den lämpar sig för att rädda liv vid ras i gruvor.

Entreprenör rapporterade om företaget för ett par år sedan.

Där berättade Ahmed Alnomany om företagets humanitära mål, och om hur drönartekniken skulle kunna användas i katastrofzoner för att rädda liv i flera olika sammanhang. Nu är förhoppningarna stora att tekniken ska få sitt stora genombrott inom kort, men de ser ut att grusas. 

– Utvisningsbeslutet slår hårt mot vårt företag. Vi har bokstavligen talat luft under vingarna men nu försvåras uppstartsfasen, både på det teknologiska planet och på det affärsmässiga. Det äventyrar dessutom arbetet för våra fem sysselsatta.

Ahmed Alnomany har stora delar av sitt liv studerat i USA. Sedan dess har han arbetat i många länder. När han valde att satsa på företagande ville han verka i ett land som han uppfattade som lämpligt för nyföretagande.

Annons

– Jag uppfattade då Sverige som ett land där entreprenörskap uppmuntras. Som reglerna är nu tror jag att många utländska entreprenörer i Sverige kommer att råka ut för samma problem om dessa regler ska fortsätta tillämpas, säger Ahmed Alnomany.

Migrationsverket skriver i sitt beslut att hans lön inte varit i nivå med vad som utlovades i det anställningserbjudande som Alnomany fick av bolaget. Det strider också mot den avtalade lönenivån och anses vara under försörjningskravet. Då villkoren för anställningen inte varit uppfyllda kan han inte beviljas förlängt arbetstillstånd.

”Att det både enligt dig och din arbetsgivare skulle vara vanligt att medarbetare i start-upföretag frivilligt avstår från lön eller del av lön i perioder ändrar inte denna bedömning”, skriver Migrationsverket i beslutet och avslår därför ansökan enligt utlänningslagen.

– Jag är medveten om att Migrationsverket följer lagen och att jag har haft en för låg lön under en lång period. Men vi har gjort allt i vår makt att i efterhand kompensera mig för den bortfallna lönen. I framtiden kommer jag bli kompenserad med råge om jag bara får chansen. Vilka signaler sänder detta ut till utländska entreprenörer som vill etablera sig här?

Ahmed Alnomany har nu överklagat Migrationsverkets beslut. Han vet dock inte när han får besked från Migrationsdomstolen och det är krångligt resa utanför Sverige för att träffa kunder under processens gång.

– Det innebär en stor press för mig, samt alla som är involverade i mitt företag, säger Ahmed Alnomany.

På Migrationsverket har man att förhålla sig till det regelverk som finns och säger sig inte kunna ta hänsyn till omständigheter som att personen har startat företag med anställda.

– Jag kan inte uttala mig om det specifika fallet. Men om någon ansöker om arbetstillstånd som anställd så är det enligt det regelverket vi måste gå efter. Om arbetsgivaren inte har levt upp till de regler som gäller under den period han ansökte för så måste vi ta beslut utifrån det regelverk som finns, även om förseelsen gjordes några år tillbaka i tiden, säger Lisa Danling, presstalesperson vid Migrationsverket. 

Finns inga rutiner för nya bedömningar utifrån aktuellt läge? Han är framgångsrik företagare och belastar inte bidragssystemet?

– Jag uttalar mig som sagt inte om just honom, men vi har svårt att göra en ny bedömning om regelverket inte har följts. För entreprenörer som vill flytta till Sverige finns ett annat tillstånd att söka. Men då måste man ansöka om det från början. Man kan inte ändra sin ansökan i efterhand.

Men detta riskerar ju att drabba ett växande företag som har möjlighet att skapa nya jobb åt människor i Sverige?

– Det är ju självklart olyckligt att en lagförseelse får konsekvenser även för andra människor. Men som förvaltande myndighet måste vi följa de lagar som finns, säger Lisa Danling.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.