NYHET Publicerad

Sjölanders Mekaniska kämpar för sin utvisade spetskompetens

KOMPETENSUTVISNINGARNA Familjeföretaget Sjölanders Mekaniska konkurrerar i den tuffa verkstadsbranschen och skriker efter rätt utbildad arbetskraft. I det läget har en av deras anställda utvisats – CNC-operatören Vedran Kutic. "Nu jobbar vi för fullt för att få tillbaka Vedran. Vi behöver honom", säger vd:n Leif Andersson.

Vedran Kutic och Leif Andersson
Foto: VLT

Vedran Kutic och Leif Andersson

På Sjölanders Mekaniskas hemsida möts man av en annons där företaget söker CNC-operatörer som är specialister på att sköta datorsystem som styr verkstadsmaskiner. Det lilla familjeföretaget i Västerås kämpar på en hård marknad. Kampen handlar inte bara om lukrativa uppdrag utan också om arbetskraft med spetskompetens.

– Det råder en jättebrist på duktiga yrkesmän och vi konkurrerar med större företag om dem. Vi förlorar pengar varje dag när vi inte har folk till våra maskiner, säger Leif Andersson, vd.

Hans före detta anställda Vedran Kutic kom till Sverige från Serbien för fem år sedan. Han började jobba och fick arbetstillstånd i omgångar. I augusti 2016 började han jobba som CNC-operatör på Sjölanders.

– Vedran passade in direkt hos oss. Han var duktig och omtyckt av alla, säger Leif Andersson.

Vedran etablerade sig snabbt i det svenska samhället med fast jobb, bil, lägenhet, fru och barn. Men i somras slogs tryggheten sönder när Migrationsverket i ett brev meddelade att familjen skulle utvisas. Enligt myndigheten hade Vedrans tidigare arbetsgivare inte ordnat ett korrekt försäkringspaket.

Med hjälp av Sjölanders överklagade Vedran, utan att vinna.

– Jag känner mig straffad två gångar för något jag inte gjort. Först försäkringspapperen som före detta företaget inte skötte som det skulle, och sedan när vi blir utvisade för något som vi inte visste var ett problem, sa Vedran Kutic till VLT i början av februari.

Annons

Några dagar senare, den 10 februari, kastades familjen ut ur Sverige. Leif Andersson är upprörd.

– Nu jobbar vi för fullt för att få tillbaka Vedran. Vi lägger ner mycket tid och kraft på det här. Det är svårt att hitta operatörer. Vi behöver honom. För varje maskin som saknar operatör förlorar vi 1,5 miljoner på årsbasis.

Sjölanders Mekaniska startade 1898, i en tid då Sverige var ett fattigt och underutvecklat land. Verkstadsindustrins framgångar var en av orsakerna till att Sverige under 1900-talet blev ett av världens rikaste länder. Idag har Sjölanders Mekaniska i Västerås ett 50-tal anställda och 70 miljoner kronor i omsättning.

– Redan 1910 tecknade vi kollektivavtal med Metall och vi försöker alltid att göra rätt för oss. För oss är det självklart att kämpa för Vedran. Det är så tragiskt att ett bagatellartat fel kan leda till att en duktig människa slängs ut ur vårt land, säger Leif Andersson.

Sjölanders ansöker nu om att bli certifierad arbetsgivare hos Migrationsverket, vilket innebär att handläggningen om nya arbetstillstånd kan klaras av på 20 dagar. Företaget ska ha tillbaka sin CNC-operatör.

– Vi hoppas att någon politiker eller myndighetsperson träder in med sitt sunda förnuft när det gäller kompetensutvisningarna. För i den här frågan finns inga vinnare utan bara förlorare, säger Leif Andersson.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.