Sjölanders Mekaniska kämpar för sin utvisade spetskompetens

33

Kompetensutvisningarna Familjeföretaget Sjölanders Mekaniska konkurrerar i den tuffa verkstadsbranschen och skriker efter rätt utbildad arbetskraft. I det läget har en av deras anställda utvisats – CNC-operatören Vedran Kutic. "Nu jobbar vi för fullt för att få tillbaka Vedran. Vi behöver honom", säger vd:n Leif Andersson.

Vedran Kutic och Leif Andersson
Foto: VLT
Vedran Kutic och Leif Andersson
artikelserie bild Kompetensutvisningarna

Allt fler personer med spetskompetens utvisas ur Sverige på grund av bagatellartade missar, utan chans till rättelse. Detta samtidigt som företagen gör allt för att behålla deras kompetens.

Fler artiklar i denna serie

På Sjölanders Mekaniskas hemsida möts man av en annons där företaget söker CNC-operatörer som är specialister på att sköta datorsystem som styr verkstadsmaskiner. Det lilla familjeföretaget i Västerås kämpar på en hård marknad. Kampen handlar inte bara om lukrativa uppdrag utan också om arbetskraft med spetskompetens.

– Det råder en jättebrist på duktiga yrkesmän och vi konkurrerar med större företag om dem. Vi förlorar pengar varje dag när vi inte har folk till våra maskiner, säger Leif Andersson, vd.

Hans före detta anställda Vedran Kutic kom till Sverige från Serbien för fem år sedan. Han började jobba och fick arbetstillstånd i omgångar. I augusti 2016 började han jobba som CNC-operatör på Sjölanders.

– Vedran passade in direkt hos oss. Han var duktig och omtyckt av alla, säger Leif Andersson.

Vedran etablerade sig snabbt i det svenska samhället med fast jobb, bil, lägenhet, fru och barn. Men i somras slogs tryggheten sönder när Migrationsverket i ett brev meddelade att familjen skulle utvisas. Enligt myndigheten hade Vedrans tidigare arbetsgivare inte ordnat ett korrekt försäkringspaket.

Med hjälp av Sjölanders överklagade Vedran, utan att vinna.

– Jag känner mig straffad två gångar för något jag inte gjort. Först försäkringspapperen som före detta företaget inte skötte som det skulle, och sedan när vi blir utvisade för något som vi inte visste var ett problem, sa Vedran Kutic till VLT i början av februari.

Några dagar senare, den 10 februari, kastades familjen ut ur Sverige. Leif Andersson är upprörd.

– Nu jobbar vi för fullt för att få tillbaka Vedran. Vi lägger ner mycket tid och kraft på det här. Det är svårt att hitta operatörer. Vi behöver honom. För varje maskin som saknar operatör förlorar vi 1,5 miljoner på årsbasis.

Sjölanders Mekaniska startade 1898, i en tid då Sverige var ett fattigt och underutvecklat land. Verkstadsindustrins framgångar var en av orsakerna till att Sverige under 1900-talet blev ett av världens rikaste länder. Idag har Sjölanders Mekaniska i Västerås ett 50-tal anställda och 70 miljoner kronor i omsättning.

– Redan 1910 tecknade vi kollektivavtal med Metall och vi försöker alltid att göra rätt för oss. För oss är det självklart att kämpa för Vedran. Det är så tragiskt att ett bagatellartat fel kan leda till att en duktig människa slängs ut ur vårt land, säger Leif Andersson.

Sjölanders ansöker nu om att bli certifierad arbetsgivare hos Migrationsverket, vilket innebär att handläggningen om nya arbetstillstånd kan klaras av på 20 dagar. Företaget ska ha tillbaka sin CNC-operatör.

– Vi hoppas att någon politiker eller myndighetsperson träder in med sitt sunda förnuft när det gäller kompetensutvisningarna. För i den här frågan finns inga vinnare utan bara förlorare, säger Leif Andersson.

ZC