NYHET Publicerad

Sjölanders Mekaniska kämpar för sin utvisade spetskompetens

KOMPETENSUTVISNINGARNA Familjeföretaget Sjölanders Mekaniska konkurrerar i den tuffa verkstadsbranschen och skriker efter rätt utbildad arbetskraft. I det läget har en av deras anställda utvisats – CNC-operatören Vedran Kutic. "Nu jobbar vi för fullt för att få tillbaka Vedran. Vi behöver honom", säger vd:n Leif Andersson.

Vedran Kutic och Leif Andersson
Foto: VLT

Vedran Kutic och Leif Andersson

På Sjölanders Mekaniskas hemsida möts man av en annons där företaget söker CNC-operatörer som är specialister på att sköta datorsystem som styr verkstadsmaskiner. Det lilla familjeföretaget i Västerås kämpar på en hård marknad. Kampen handlar inte bara om lukrativa uppdrag utan också om arbetskraft med spetskompetens.

– Det råder en jättebrist på duktiga yrkesmän och vi konkurrerar med större företag om dem. Vi förlorar pengar varje dag när vi inte har folk till våra maskiner, säger Leif Andersson, vd.

Hans före detta anställda Vedran Kutic kom till Sverige från Serbien för fem år sedan. Han började jobba och fick arbetstillstånd i omgångar. I augusti 2016 började han jobba som CNC-operatör på Sjölanders.

– Vedran passade in direkt hos oss. Han var duktig och omtyckt av alla, säger Leif Andersson.

Vedran etablerade sig snabbt i det svenska samhället med fast jobb, bil, lägenhet, fru och barn. Men i somras slogs tryggheten sönder när Migrationsverket i ett brev meddelade att familjen skulle utvisas. Enligt myndigheten hade Vedrans tidigare arbetsgivare inte ordnat ett korrekt försäkringspaket.

Med hjälp av Sjölanders överklagade Vedran, utan att vinna.

– Jag känner mig straffad två gångar för något jag inte gjort. Först försäkringspapperen som före detta företaget inte skötte som det skulle, och sedan när vi blir utvisade för något som vi inte visste var ett problem, sa Vedran Kutic till VLT i början av februari.

Annons

Några dagar senare, den 10 februari, kastades familjen ut ur Sverige. Leif Andersson är upprörd.

– Nu jobbar vi för fullt för att få tillbaka Vedran. Vi lägger ner mycket tid och kraft på det här. Det är svårt att hitta operatörer. Vi behöver honom. För varje maskin som saknar operatör förlorar vi 1,5 miljoner på årsbasis.

Sjölanders Mekaniska startade 1898, i en tid då Sverige var ett fattigt och underutvecklat land. Verkstadsindustrins framgångar var en av orsakerna till att Sverige under 1900-talet blev ett av världens rikaste länder. Idag har Sjölanders Mekaniska i Västerås ett 50-tal anställda och 70 miljoner kronor i omsättning.

– Redan 1910 tecknade vi kollektivavtal med Metall och vi försöker alltid att göra rätt för oss. För oss är det självklart att kämpa för Vedran. Det är så tragiskt att ett bagatellartat fel kan leda till att en duktig människa slängs ut ur vårt land, säger Leif Andersson.

Sjölanders ansöker nu om att bli certifierad arbetsgivare hos Migrationsverket, vilket innebär att handläggningen om nya arbetstillstånd kan klaras av på 20 dagar. Företaget ska ha tillbaka sin CNC-operatör.

– Vi hoppas att någon politiker eller myndighetsperson träder in med sitt sunda förnuft när det gäller kompetensutvisningarna. För i den här frågan finns inga vinnare utan bara förlorare, säger Leif Andersson.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.