Topptalangen återvände till Sverige efter utvisningen

173

Kompetensutvisningarna Nu har Safinaz Awad återvänt till Sverige efter att ha varit utvisad. ”Vi är otroligt tacksamma för att få tillbaka Safinaz till oss”, säger Bodil Ekström Hilberth, vd på Sweet Systems AB i Stockholm. Samtidigt är både hon och Safinaz Awad kritiska till att så mycket tid och resurser skulle krävas för att Migrationsverkets skulle godkänna hennes arbetstillstånd.

Safinaz
Safinaz Awad med sina medarbetare
Bodil Ekström Hilberth, vd Sweet Systems.
Bodil Ekström Hilberth, vd Sweet Systems.

Entreprenör rapporterade i januari om Safinaz Awad som flydde från krigets Syrien till Europa med man och barn. Så småningom kom familjen till Sverige där hon snabbt fick jobb med sin starkt efterfrågade kompetens som it-specialist.

Men Safinaz hade inte arbetstillstånd i Sverige. På grund av att Grekland var det första land hon sökte asyl i så fick familjen ett utvisningsbeslut tillbaka dit ­– efter tre år. Detta trots att hon hade hunnit bli en nyckelmedarbetare på företaget Sweet Systems AB i Stockholm. Någon möjlighet att söka arbetstillstånd i Sverige fanns inte.  

– I januari var hon tvungen att resa tillbaka till Grekland. Vi ville så gärna ha kvar henne hos oss så vi bekostade hennes resa plus boende i Grekland så att hon kunde söka arbetstillstånd i Sverige därifrån. Efter bara fyra veckor beviljade Migrationsverket hennes arbetstillstånd, säger Bodil Ekström Hilberth, vd Sweet Systems.

Det är både hon och Safinaz oerhört glada för. Men det har krävt mycket tid, resurser och psykisk press för Safinaz och hennes familj. Något de anser hade kunnat undvikas om regelverket ändrades.  

­– Det är mycket märkligt att inte kunna söka arbetstillstånd här i Sverige, utan att man ska behöva åka tillbaka till första asyllandet och göra det. Det var tufft för min son att återvända dit. Vi kunde inte språket och ovissheten var stor om vi överhuvudtaget skulle få återvända, säger Safinaz Awad.

Men allt har gått bra och hon blev förvånad över att Migrationsverket hanterade ärendet så pass snabbt som de gjorde. Efter fyra veckor hade hon ett arbetstillstånd klart. De tror att den stora medieuppmärksamheten har varit till stor hjälp.

­– Det var en helt fantastisk känsla att komma tillbaka till arbetsplatsen och bli så väl mottagen. Jag gick hit med ett stort leende på läpparna i dag, säger Safinaz som nu har ett arbetstillstånd som gäller i två år i Sverige.

På företaget Sweet System AB är man mycket tacksam för att ha fått tillbaka en god medarbetare och vän.

­– Det känns oerhört bra. Men att det ska vara så otroligt krångligt att söka arbetstillstånd om man har kommit som asylsökande från ett annat land är orimligt. Det är kanske inte alla arbetsgivare som kan ställa upp och hjälpa till både ekonomiskt och prakiskt så som vi har gjort. Jag tror att Sverige går miste om många kompetenta personer genom sitt agerande, säger Bodil Ekström Hilberth.

­­– Allt som har skrivits om oss i media har förmodligen hjälpt oss på traven. Nu hoppas jag detta leder till regelförändringar så att fler människor i min situation kan få stanna på sina arbetsplatser i Sverige utan krångel, säger Safinas Awad.

Henrik Sjögren