NYHET Publicerad

Topptalangen återvände till Sverige efter utvisningen

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu har Safinaz Awad återvänt till Sverige efter att ha varit utvisad. ”Vi är otroligt tacksamma för att få tillbaka Safinaz till oss”, säger Bodil Ekström Hilberth, vd på Sweet Systems AB i Stockholm. Samtidigt är både hon och Safinaz Awad kritiska till att så mycket tid och resurser skulle krävas för att Migrationsverkets skulle godkänna hennes arbetstillstånd.

Safinaz

Safinaz Awad med sina medarbetare

Bodil Ekström Hilberth, vd Sweet Systems.

Bodil Ekström Hilberth, vd Sweet Systems.

Entreprenör rapporterade i januari om Safinaz Awad som flydde från krigets Syrien till Europa med man och barn. Så småningom kom familjen till Sverige där hon snabbt fick jobb med sin starkt efterfrågade kompetens som it-specialist.

Men Safinaz hade inte arbetstillstånd i Sverige. På grund av att Grekland var det första land hon sökte asyl i så fick familjen ett utvisningsbeslut tillbaka dit ­– efter tre år. Detta trots att hon hade hunnit bli en nyckelmedarbetare på företaget Sweet Systems AB i Stockholm. Någon möjlighet att söka arbetstillstånd i Sverige fanns inte.  

– I januari var hon tvungen att resa tillbaka till Grekland. Vi ville så gärna ha kvar henne hos oss så vi bekostade hennes resa plus boende i Grekland så att hon kunde söka arbetstillstånd i Sverige därifrån. Efter bara fyra veckor beviljade Migrationsverket hennes arbetstillstånd, säger Bodil Ekström Hilberth, vd Sweet Systems.

Det är både hon och Safinaz oerhört glada för. Men det har krävt mycket tid, resurser och psykisk press för Safinaz och hennes familj. Något de anser hade kunnat undvikas om regelverket ändrades.  

­– Det är mycket märkligt att inte kunna söka arbetstillstånd här i Sverige, utan att man ska behöva åka tillbaka till första asyllandet och göra det. Det var tufft för min son att återvända dit. Vi kunde inte språket och ovissheten var stor om vi överhuvudtaget skulle få återvända, säger Safinaz Awad.

Men allt har gått bra och hon blev förvånad över att Migrationsverket hanterade ärendet så pass snabbt som de gjorde. Efter fyra veckor hade hon ett arbetstillstånd klart. De tror att den stora medieuppmärksamheten har varit till stor hjälp.

­– Det var en helt fantastisk känsla att komma tillbaka till arbetsplatsen och bli så väl mottagen. Jag gick hit med ett stort leende på läpparna i dag, säger Safinaz som nu har ett arbetstillstånd som gäller i två år i Sverige.

Annons

På företaget Sweet System AB är man mycket tacksam för att ha fått tillbaka en god medarbetare och vän.

­– Det känns oerhört bra. Men att det ska vara så otroligt krångligt att söka arbetstillstånd om man har kommit som asylsökande från ett annat land är orimligt. Det är kanske inte alla arbetsgivare som kan ställa upp och hjälpa till både ekonomiskt och prakiskt så som vi har gjort. Jag tror att Sverige går miste om många kompetenta personer genom sitt agerande, säger Bodil Ekström Hilberth.

­­– Allt som har skrivits om oss i media har förmodligen hjälpt oss på traven. Nu hoppas jag detta leder till regelförändringar så att fler människor i min situation kan få stanna på sina arbetsplatser i Sverige utan krångel, säger Safinas Awad.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.