NYHET Publicerad

Topptalangen Sergei utvisas – "Fullkomligt uppåt väggarna"

KOMPETENSUTVISNINGAR Utvecklaren Sergei Beilin med familj är nästa topptalang att utvisas Sverige, på grund av ett minimalt fel av en före detta arbetsgivare. ”Jag hoppas verkligen att vi får stanna, men jag vet att chansen är promillesvag”, säger han. Hans arbetsgivare, Dinesh Nayar, strider nu för Sergeis skull.

Sergei Beilin och Dinesh Nayar, vd och grundare Fyndiq
Foto: Janerik Henriksson/TT

Systemutvecklaren Sergei Beilin får stöd av sin arbetsgivare, Dinesh Nayar, vd och grundare Fyndiq.

Sergei Beilin kom till Sverige från Ryssland för fyra år sedan med en doktorsexamen i matematik i bagaget. Han har även en spetskompetens som systemutvecklare. Efter sina första 10 månader i Sverige bytte han arbetsgivare till Fyndiq, ett svenskt techbolag som driver en marknadsplats på nätet för fyndshopping.

I samband med att han bytte jobb skickade han in en ny ansökan till Migrationsverket, helt enligt reglerna. Den blev godkänd och Sergei började sitt jobb på Fyndiq. Allt var frid och fröjd, tills Sergei (med familj) skickade in en ansökan om förnyelse av arbetstillstånd till Migrationsverket i månadsskiftet mars/april i år.

Migrationsverket krävde fler uppgifter, och sommaren ägnades åt att skicka in kompletterande handlingar till myndigheten. Då kom smällen: hans första arbetsgivare hade inte tecknat rätt sjukförsäkring till Sergei. Det misstaget gör att Sergei med fru, även hon med en doktorsexamen, och dotter nu ska utvisas till Ryssland enligt beslut från Migrationsverket.

– Jag kände ju till Tayyabs fall och hade hört talas om andra som utvisats, men jag trodde att vi hade allt vi behövde. Jag trodde inte att vi skulle få problem. Vi hade ju inte gjort några fel, så det känns ganska konstigt att straffas, säger han.

Sergeis arbetsgivare, Dinesh Nayar, vd och grundare Fyndiq, är väldigt besviken på beskedet.  

– Som arbetsgivare är det såklart tufft att bli av med en högkompetent medarbetare. Men som medmänniska känns det vedervärdigt. Att hans före detta arbetsgivare missade en försäkring under en kort tid, som leder till Sergeis utvisning, är fullkomligt uppåt väggarna, säger han.

Sergei överklagade beskedet om utvisning i slutet av oktober, och nu är det bara att vänta. Samtidigt drabbar beskedet Fyndiqs verksamhet och påverkar de andra anställda.

Annons

– I absolut närhet skapar det naturligtvis oro inom organisationen. Speciellt för dem som är utomeuropéer, vilket omkring 15 av våra 70 anställda är. Många är oroliga att drabbas på samma sätt som Sergei, säger Dinesh.  

På grund av det har företaget börjat jobba aktivt med frågan, genom att ta hjälp av andra företag som hanterar ansökningar till Migrationsverket så att inga fel uppstår. Dessutom har Dinesh själv blivit expert inom området.

– I Sergeis fall har vi gjort allt rätt, men drabbas ändå. Det här tar fokus från det vi ska göra, nämligen att skala upp bolaget och bli en framgångsrik spelare på en internationell arena. Istället sitter jag och driver frågan om arbetskraftsinvandring. Det är inte vad jag hade tänkt mig bli expert på, säger Dinesh.

Både Sergei och Dinesh vittnar om hur Sveriges rykte bland utvecklare och it-specialister har solkats ned rejält de senaste åren, vilket Entreprenör tidigare har skrivit om. Sergei menar att tecknen på rättsosäkerheten är de mest allvarliga, sett från utlandet.

– Ingen förstår hur Sverige, av alla länder, kan ha lagar som utfärdar retroaktiva bestraffningar. Det var för ungefär två år sedan som ryktet började sprida sig, och nu varnar folk varandra från att flytta hit på it-forum online. Det är ett välkänt problem, folk väljer nu andra länder, som Tyskland, säger han.

Dinesh håller med Sergei, och varnar för att Sverige riskerar att tappa stort i digitaliseringen om utvisningarna fortsätter.

– Det finns inga tendenser på att digitaliseringen inte kommer att fortsätta. Det finns redan en stor kompetensbrist i branschen, det är ett verkligt hot mot Sverige om vi inte kan haka på den internationella utvecklingen.

Utvecklarna står redan idag högt i kurs internationellt, menar Dinesh.

– Det här är folk vi behöver, de är högutbildade personer med konkurrenskraftiga löner som har boende och betalar skatt. De kan vraka och välja arbete fritt på en global marknad, och just nu säger vi i princip till folk att inte komma hit. Det gör mig förbannad, säger Dinesh.

Sergei och hans familj håller hoppet uppe, och paret har precis berättat för dottern att hon kanske måste flytta tillbaka till ett land hon inte kommer ihåg. Hennes svenska är bättre än ryskan, och hon har svårt att förstå anledningen.

– Om vi tvingas härifrån kommer vi att göra allt för att få komma tillbaka. Vi har flyttat hit och interagerat oss, varför skulle vi vilja flytta någon annanstans? Men det är fruktansvärt jobbigt, ingen som inte sitter i vår situation kan förstå vad vi går igenom. Att vi straffas för ett fel som inte är vårt, och att behöva rycka upp vår dotter från hennes trygghet. Det vill ingen förälder gå igenom.

Tipsa Entreprenör

Riskerar du, eller någon du känner, att utvisas för bagatellartade fel i samband med anställning? Tipsa oss på redaktionen! Mejla till redaktionen@entreprenor.se och berätta mer.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Olle Burell skjuter från höften om friskolorna

DEBATT Politikerna borde tänka på kvaliteten all vaken tid och inte kasta ur sig uttalanden som får stora konsekvenser. Det menar debattören Johan Sjölin. Han reagerar starkt på att Stockholms socialdemokratiske skolborgarråd Olle Burell kräver förbud mot aktiebolagsdrivna skolor.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skanska-chef om #MeToo: ”Det finns ingen quick-fix”

ARBETSMARKNAD Kampanjen #MeToo har under de senaste dagarna cirkulerat på sociala medier. Den syftar till att synliggöra sexuella trakasserier och övergrepp, och har fått tusentals kvinnor dela med sig av sina historier. ”Som arbetsgivare har man ett jättestort ansvar för att vara tydlig med att det råder nolltolerans mot alla former av diskriminering” säger Veronica Rörsgård, hr-chef på Skanska.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

De jammar fram innovationerna

I PRAKTIKEN Via digitala innovationsgig väcker Volvo cars liv i medarbetarnas innovationskraft. Alla är inbjudna och alla åsikter tas till vara. Jakten på den unika uppfinningen kräver ett öppet sinne. ”Vårt fokus ligger på att kicka igång kreativiteten och få folk att dela med sig av sina idéer”, säger Charlotta Ahlberg, Corporate innovation manager på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Nytänkare stöper om psykiatrin

TOPP-50-LISTAN Hallå där… Anna Wiklund, grundare, ägare och operativ styrelseordförande i Prima barn- och vuxenpsykiatri.
Grattis till sjundeplatsen på listan över de 50 största kvinnliga företagarna i Sverige! Du har själv startat och byggt upp Prima tillsammans med två kvinnliga kollegor och idag är ert företag landets största vårdgivare inom specialistpsykiatri med 15 mottagningar, en akutenhet, två vårdavdelningar samt en psykossektion.
NYHET Publicerad:

Sveriges 50 största kvinnliga företagare

TOPP-50-LISTAN Carin Stoeckmann, ägare och vd på Byggmästarn i Skåne, toppar listan över Sveriges 50 största kvinnliga företagare, räknat efter företagets omsättning. Hennes byggföretag omsätter nästan en miljard kronor. Det visar en unik undersökning som Women's Business Research Institute gjort på uppdrag av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.