Topptalangen Sergei utvisas – "Fullkomligt uppåt väggarna"

173

Kompetensutvisningar Utvecklaren Sergei Beilin med familj är nästa topptalang att utvisas Sverige, på grund av ett minimalt fel av en före detta arbetsgivare. ”Jag hoppas verkligen att vi får stanna, men jag vet att chansen är promillesvag”, säger han. Hans arbetsgivare, Dinesh Nayar, strider nu för Sergeis skull.

Sergei Beilin och Dinesh Nayar, vd och grundare Fyndiq
Foto: Janerik Henriksson/TT
Systemutvecklaren Sergei Beilin får stöd av sin arbetsgivare, Dinesh Nayar, vd och grundare Fyndiq.
artikelserie bild Kompetensutvisningarna

Allt fler personer med spetskompetens utvisas ur Sverige på grund av bagatellartade missar, utan chans till rättelse. Detta samtidigt som företagen gör allt för att behålla deras kompetens.

Fler artiklar i denna serie

Sergei Beilin kom till Sverige från Ryssland för fyra år sedan med en doktorsexamen i matematik i bagaget. Han har även en spetskompetens som systemutvecklare. Efter sina första 10 månader i Sverige bytte han arbetsgivare till Fyndiq, ett svenskt techbolag som driver en marknadsplats på nätet för fyndshopping.

I samband med att han bytte jobb skickade han in en ny ansökan till Migrationsverket, helt enligt reglerna. Den blev godkänd och Sergei började sitt jobb på Fyndiq. Allt var frid och fröjd, tills Sergei (med familj) skickade in en ansökan om förnyelse av arbetstillstånd till Migrationsverket i månadsskiftet mars/april i år.

Migrationsverket krävde fler uppgifter, och sommaren ägnades åt att skicka in kompletterande handlingar till myndigheten. Då kom smällen: hans första arbetsgivare hade inte tecknat rätt sjukförsäkring till Sergei. Det misstaget gör att Sergei med fru, även hon med en doktorsexamen, och dotter nu ska utvisas till Ryssland enligt beslut från Migrationsverket.

– Jag kände ju till Tayyabs fall och hade hört talas om andra som utvisats, men jag trodde att vi hade allt vi behövde. Jag trodde inte att vi skulle få problem. Vi hade ju inte gjort några fel, så det känns ganska konstigt att straffas, säger han.

Sergeis arbetsgivare, Dinesh Nayar, vd och grundare Fyndiq, är väldigt besviken på beskedet.  

– Som arbetsgivare är det såklart tufft att bli av med en högkompetent medarbetare. Men som medmänniska känns det vedervärdigt. Att hans före detta arbetsgivare missade en försäkring under en kort tid, som leder till Sergeis utvisning, är fullkomligt uppåt väggarna, säger han.

Sergei överklagade beskedet om utvisning i slutet av oktober, och nu är det bara att vänta. Samtidigt drabbar beskedet Fyndiqs verksamhet och påverkar de andra anställda.

– I absolut närhet skapar det naturligtvis oro inom organisationen. Speciellt för dem som är utomeuropéer, vilket omkring 15 av våra 70 anställda är. Många är oroliga att drabbas på samma sätt som Sergei, säger Dinesh.  

På grund av det har företaget börjat jobba aktivt med frågan, genom att ta hjälp av andra företag som hanterar ansökningar till Migrationsverket så att inga fel uppstår. Dessutom har Dinesh själv blivit expert inom området.

– I Sergeis fall har vi gjort allt rätt, men drabbas ändå. Det här tar fokus från det vi ska göra, nämligen att skala upp bolaget och bli en framgångsrik spelare på en internationell arena. Istället sitter jag och driver frågan om arbetskraftsinvandring. Det är inte vad jag hade tänkt mig bli expert på, säger Dinesh.

Både Sergei och Dinesh vittnar om hur Sveriges rykte bland utvecklare och it-specialister har solkats ned rejält de senaste åren, vilket Entreprenör tidigare har skrivit om. Sergei menar att tecknen på rättsosäkerheten är de mest allvarliga, sett från utlandet.

– Ingen förstår hur Sverige, av alla länder, kan ha lagar som utfärdar retroaktiva bestraffningar. Det var för ungefär två år sedan som ryktet började sprida sig, och nu varnar folk varandra från att flytta hit på it-forum online. Det är ett välkänt problem, folk väljer nu andra länder, som Tyskland, säger han.

Dinesh håller med Sergei, och varnar för att Sverige riskerar att tappa stort i digitaliseringen om utvisningarna fortsätter.

– Det finns inga tendenser på att digitaliseringen inte kommer att fortsätta. Det finns redan en stor kompetensbrist i branschen, det är ett verkligt hot mot Sverige om vi inte kan haka på den internationella utvecklingen.

Utvecklarna står redan idag högt i kurs internationellt, menar Dinesh.

– Det här är folk vi behöver, de är högutbildade personer med konkurrenskraftiga löner som har boende och betalar skatt. De kan vraka och välja arbete fritt på en global marknad, och just nu säger vi i princip till folk att inte komma hit. Det gör mig förbannad, säger Dinesh.

Sergei och hans familj håller hoppet uppe, och paret har precis berättat för dottern att hon kanske måste flytta tillbaka till ett land hon inte kommer ihåg. Hennes svenska är bättre än ryskan, och hon har svårt att förstå anledningen.

– Om vi tvingas härifrån kommer vi att göra allt för att få komma tillbaka. Vi har flyttat hit och interagerat oss, varför skulle vi vilja flytta någon annanstans? Men det är fruktansvärt jobbigt, ingen som inte sitter i vår situation kan förstå vad vi går igenom. Att vi straffas för ett fel som inte är vårt, och att behöva rycka upp vår dotter från hennes trygghet. Det vill ingen förälder gå igenom.

Tipsa Entreprenör

Riskerar du, eller någon du känner, att utvisas för bagatellartade fel i samband med anställning? Tipsa oss på redaktionen! Mejla till redaktionen@entreprenor.se och berätta mer.

LW