NYHET Publicerad

Topptalangen Sergei utvisas – "Fullkomligt uppåt väggarna"

KOMPETENSUTVISNINGAR Utvecklaren Sergei Beilin med familj är nästa topptalang att utvisas Sverige, på grund av ett minimalt fel av en före detta arbetsgivare. ”Jag hoppas verkligen att vi får stanna, men jag vet att chansen är promillesvag”, säger han. Hans arbetsgivare, Dinesh Nayar, strider nu för Sergeis skull.

Sergei Beilin och Dinesh Nayar, vd och grundare Fyndiq
Foto: Janerik Henriksson/TT

Systemutvecklaren Sergei Beilin får stöd av sin arbetsgivare, Dinesh Nayar, vd och grundare Fyndiq.

Sergei Beilin kom till Sverige från Ryssland för fyra år sedan med en doktorsexamen i matematik i bagaget. Han har även en spetskompetens som systemutvecklare. Efter sina första 10 månader i Sverige bytte han arbetsgivare till Fyndiq, ett svenskt techbolag som driver en marknadsplats på nätet för fyndshopping.

I samband med att han bytte jobb skickade han in en ny ansökan till Migrationsverket, helt enligt reglerna. Den blev godkänd och Sergei började sitt jobb på Fyndiq. Allt var frid och fröjd, tills Sergei (med familj) skickade in en ansökan om förnyelse av arbetstillstånd till Migrationsverket i månadsskiftet mars/april i år.

Migrationsverket krävde fler uppgifter, och sommaren ägnades åt att skicka in kompletterande handlingar till myndigheten. Då kom smällen: hans första arbetsgivare hade inte tecknat rätt sjukförsäkring till Sergei. Det misstaget gör att Sergei med fru, även hon med en doktorsexamen, och dotter nu ska utvisas till Ryssland enligt beslut från Migrationsverket.

– Jag kände ju till Tayyabs fall och hade hört talas om andra som utvisats, men jag trodde att vi hade allt vi behövde. Jag trodde inte att vi skulle få problem. Vi hade ju inte gjort några fel, så det känns ganska konstigt att straffas, säger han.

Sergeis arbetsgivare, Dinesh Nayar, vd och grundare Fyndiq, är väldigt besviken på beskedet.  

– Som arbetsgivare är det såklart tufft att bli av med en högkompetent medarbetare. Men som medmänniska känns det vedervärdigt. Att hans före detta arbetsgivare missade en försäkring under en kort tid, som leder till Sergeis utvisning, är fullkomligt uppåt väggarna, säger han.

Sergei överklagade beskedet om utvisning i slutet av oktober, och nu är det bara att vänta. Samtidigt drabbar beskedet Fyndiqs verksamhet och påverkar de andra anställda.

Annons

– I absolut närhet skapar det naturligtvis oro inom organisationen. Speciellt för dem som är utomeuropéer, vilket omkring 15 av våra 70 anställda är. Många är oroliga att drabbas på samma sätt som Sergei, säger Dinesh.  

På grund av det har företaget börjat jobba aktivt med frågan, genom att ta hjälp av andra företag som hanterar ansökningar till Migrationsverket så att inga fel uppstår. Dessutom har Dinesh själv blivit expert inom området.

– I Sergeis fall har vi gjort allt rätt, men drabbas ändå. Det här tar fokus från det vi ska göra, nämligen att skala upp bolaget och bli en framgångsrik spelare på en internationell arena. Istället sitter jag och driver frågan om arbetskraftsinvandring. Det är inte vad jag hade tänkt mig bli expert på, säger Dinesh.

Både Sergei och Dinesh vittnar om hur Sveriges rykte bland utvecklare och it-specialister har solkats ned rejält de senaste åren, vilket Entreprenör tidigare har skrivit om. Sergei menar att tecknen på rättsosäkerheten är de mest allvarliga, sett från utlandet.

– Ingen förstår hur Sverige, av alla länder, kan ha lagar som utfärdar retroaktiva bestraffningar. Det var för ungefär två år sedan som ryktet började sprida sig, och nu varnar folk varandra från att flytta hit på it-forum online. Det är ett välkänt problem, folk väljer nu andra länder, som Tyskland, säger han.

Dinesh håller med Sergei, och varnar för att Sverige riskerar att tappa stort i digitaliseringen om utvisningarna fortsätter.

– Det finns inga tendenser på att digitaliseringen inte kommer att fortsätta. Det finns redan en stor kompetensbrist i branschen, det är ett verkligt hot mot Sverige om vi inte kan haka på den internationella utvecklingen.

Utvecklarna står redan idag högt i kurs internationellt, menar Dinesh.

– Det här är folk vi behöver, de är högutbildade personer med konkurrenskraftiga löner som har boende och betalar skatt. De kan vraka och välja arbete fritt på en global marknad, och just nu säger vi i princip till folk att inte komma hit. Det gör mig förbannad, säger Dinesh.

Sergei och hans familj håller hoppet uppe, och paret har precis berättat för dottern att hon kanske måste flytta tillbaka till ett land hon inte kommer ihåg. Hennes svenska är bättre än ryskan, och hon har svårt att förstå anledningen.

– Om vi tvingas härifrån kommer vi att göra allt för att få komma tillbaka. Vi har flyttat hit och interagerat oss, varför skulle vi vilja flytta någon annanstans? Men det är fruktansvärt jobbigt, ingen som inte sitter i vår situation kan förstå vad vi går igenom. Att vi straffas för ett fel som inte är vårt, och att behöva rycka upp vår dotter från hennes trygghet. Det vill ingen förälder gå igenom.

Tipsa Entreprenör

Riskerar du, eller någon du känner, att utvisas för bagatellartade fel i samband med anställning? Tipsa oss på redaktionen! Mejla till redaktionen@entreprenor.se och berätta mer.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Fler äldre sätter högre tryck på välfärden

VÄLFÄRD Antalet stockholmare som är över åttio år kommer att öka dramatiskt de närmsta åren, vilket ställer större krav på utvecklingen. Men Reepalu-utredningen sätter käppar i hjulen för utvecklingen. "Jag hoppas att politikerna kommer att sansa sig", säger Catharina Tavakolinia, grundare av Kavat Vård.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

#MeToo: Lång väg kvar för byggsektorn

DEBATT Vår bransch är inte ett undantag från förekomsten av trakasserier och sexism. Vi måste skapa en bransch som är långsiktig och hållbar. För att klara kompetensförsörjningen krävs nolltolerans, skriver Catharina Elmsäter-Svärd.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.