NYHET Publicerad

Topptalanger ratar Sverige efter kompetensutvisningarna

KOMPETENSUTVISNING Nyligen kom beskedet att regeringen backar om kompetensutvisningarna. Det glädjer Rafiqul Islam från föreningen WPHA, som företräder arbetskraftsinvandrare i Sverige. Men osäkerheten är fortfarande stor och Sveriges rykte bland topptalangerna är redan fläckat. "Många ångrar att de inte valde Tyskland, Kanada eller Australien. De råder sina vänner att flytta dit istället för till Sverige då det är för osäkert här", säger han.

Rafiqul Islam, talesperson för föreningen Work Permit Holders Association
Foto: Anders Wiklund/TT

Rafiqul Islam, talesperson för föreningen Work Permit Holders Association

Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa.

Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa.

Foto: Hamid Ershad Sarabi

De senaste årens många uppmärksammade fall av kompetensutvisningar har inte varit utan negativa konsekvenser för Sverige. Många av de topptalanger som tvingats lämna landet den senaste tiden har varit här länge. De har skaffat familj, barn, vänner och rotat sig i samhället. Trots det har de utvisats, för fel som inte är deras. Det är orimligt, menar Rafiqul Islam, talesperson för föreningen Work Permit Holders Association (WPHA).

– De flesta har bott i Sverige i minst fem år och integrerat sig i samhället. De har gjort något bra här i Sverige, men någon gång under flera år har ett fel begåtts, fel som man inte ens kan påverka. Det är inte rättvist att utvisas för sådant. När man har skapat sig ett liv är det tungt att tvingas bort från det, det är svårt att börja om, säger Rafiqul Islam.

Nyligen kom ett väldigt efterlängtat besked: Regeringen backar om kompetensutvisningarna och går på Alliansens motion om förändrade regler. Den innebär att Migrationsverket ska börja se helheten i varje fall och bedöma om utvisning står i proportion till det begångna misstagen. Motionen ger även arbetsgivare möjlighet att rätta till misstag efter att Migrationsverket har upptäckt dem. Förhoppningen är att de nya reglerna ska träda i kraft den 1 december i år.

Men trots de goda nyheterna, så kommer de inte att innebära en omedelbar lättnad. Det återstår allt för många frågetecken, menar Rafiqul Islam, WPHA.

– Vi vet inte vad som kommer att räknas som små misstag och hur Migrationsverket kommer att tillämpa regeländringarna. Vi är fortfarande osäkra, men glada att dörren för diskussioner har öppnats, säger han.

Många av den senaste tidens utvisningar har väckt uppmärksamhet även utanför Sverige. Rafiqul Islam vittnar om att många av WPHA:s medlemmar till och med ångrar att de valde Sverige.

– Många ångrar att de inte valde Tyskland, Kanada eller Australien. De har en stabil, förutsägbar och verklighetsbaserad policy. Många säger åt sina vänner att flytta dit istället för till Sverige, det är för osäkert här, säger han.

Annons

Detta bekräftas av Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa. Han har fått det intrycket efter samtal med flera utvisade it-specialister som har hört av sig.

– Ryktet har fått den spridningen att bland annat många it-specialister inte längre ser Sverige som ett rättssäkert land, och att många inte ens söker jobben här längre.

Det är skadligt, både för landet och branschen, menar Fredrik Bergman. Han menar också att detta påverkar Sverigebilden överlag.

– Det är verkligen skadligt, både för vår möjlighet att attrahera välbehövlig kompetens och för individen som råkar illa ut. Det finns en bild av Sverige som ett rättssäkert land. Att den bilden nu riskerar att påverkas är väldigt allvarligt, säger Fredrik Bergman.

Rafiqul Islam vittnar om att många av föreningens medlemmar har börjat oroa sig för de senaste årens utvisningar, och själva söker med ljus och lykta efter felaktigheter i sina egna papper.

– Det är jättemånga som får sina fall granskade, eftersom många har samma typ av problem som nu rapporteras om i media. Många är väldigt rädda för framtiden. Det gör också att man inte vågar uttala sig i media, för att minimera risken att påverka sitt ärende negativt.

Det ser Fredrik Bergman allvarligt på.   

– Det är skrämmande att folk inte vågar tala med media på grund av rädsla för repressalier.

WPHA hoppas nu att helhetsbedömningar ska börja användas. Det skulle rädda många arbetskraftsinvandrare från utvisning.  

– En helhetsbedömning öppnar möjligheter att granska de misstag som arbetsgivare eller arbetstagare har gjort på grund av kunskapsbrist eller omedvetenhet. Att utvisas för ett misstag som påverkar livet, och som man inte ens kan göra något åt, är inte rimligt, säger Rafiqul Islam.

Tipsa Entreprenör

Riskerar du, eller någon du känner, att utvisas för bagatellartade fel i samband med anställning eller studier? Tipsa oss på redaktionen! Mejla till redaktionen@entreprenor.se och berätta mer.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Regeringen borde höja ersättningarna

DEBATT Att löneökningarna är betydligt högre än höjningen av ersättningen för personlig assistans gör att företag kommer tvingas lämna kollektivavtalen, skriver debattörerna. Nu uppmanar de regeringen att höja ersättningarna.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.
NYHET Publicerad:

Upplev framtiden i 360 grader

ENTREPRENÖR Virtuella lägenhetsvisningar är ett populärt inslag på bostadsmarknaden. Mycket tack vare Mattias von Corswant och Per Hjaldahl, grundarna av VR-företaget Wec360. Nio år efter starten är de den främsta aktören på VR-marknaden. ”Att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer”, säger Mattias von Corswant.
NYHET Publicerad:

Vann mot Skatteverket i högsta instans – kan vara förgäves

SKATTEVERKETS METODER Han har drivit momsfrågan mot Skatteverket i 27 år, genom alla rättsinstanser och fått en lag uppkallad efter sig. Nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen frågan till hans fördel. Men det bekymrar inte Skatteverket som fortsätter att särbehandla honom, något som kostat företaget miljonbelopp.
NYHET Publicerad:

Fortsatta framgångar innanför boxen

VAD HÄNDE SEN Stabil efterfrågan och en produkt med hög kvalitet. Det har gjort att Frozzypack kunnat stå emot de piratkopior som dyker upp. Den egna produktutvecklingen fortsätter att hålla sig till grundidén, en matlåda med inbyggd kylning.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Stitch väcker liv i svensk textilindustri

NYKLÄCKT Med ambitionen att väcka liv i svensk textilindustri har Mia Berg och Stina Anderson startat syfabriken Stitch. De har fått en otrolig respons.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.