NYHET Publicerad

Topptalanger ratar Sverige efter kompetensutvisningarna

KOMPETENSUTVISNING Nyligen kom beskedet att regeringen backar om kompetensutvisningarna. Det glädjer Rafiqul Islam från föreningen WPHA, som företräder arbetskraftsinvandrare i Sverige. Men osäkerheten är fortfarande stor och Sveriges rykte bland topptalangerna är redan fläckat. "Många ångrar att de inte valde Tyskland, Kanada eller Australien. De råder sina vänner att flytta dit istället för till Sverige då det är för osäkert här", säger han.

Rafiqul Islam, talesperson för föreningen Work Permit Holders Association
Foto: Anders Wiklund/TT

Rafiqul Islam, talesperson för föreningen Work Permit Holders Association

Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa.

Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa.

Foto: Hamid Ershad Sarabi

De senaste årens många uppmärksammade fall av kompetensutvisningar har inte varit utan negativa konsekvenser för Sverige. Många av de topptalanger som tvingats lämna landet den senaste tiden har varit här länge. De har skaffat familj, barn, vänner och rotat sig i samhället. Trots det har de utvisats, för fel som inte är deras. Det är orimligt, menar Rafiqul Islam, talesperson för föreningen Work Permit Holders Association (WPHA).

– De flesta har bott i Sverige i minst fem år och integrerat sig i samhället. De har gjort något bra här i Sverige, men någon gång under flera år har ett fel begåtts, fel som man inte ens kan påverka. Det är inte rättvist att utvisas för sådant. När man har skapat sig ett liv är det tungt att tvingas bort från det, det är svårt att börja om, säger Rafiqul Islam.

Nyligen kom ett väldigt efterlängtat besked: Regeringen backar om kompetensutvisningarna och går på Alliansens motion om förändrade regler. Den innebär att Migrationsverket ska börja se helheten i varje fall och bedöma om utvisning står i proportion till det begångna misstagen. Motionen ger även arbetsgivare möjlighet att rätta till misstag efter att Migrationsverket har upptäckt dem. Förhoppningen är att de nya reglerna ska träda i kraft den 1 december i år.

Men trots de goda nyheterna, så kommer de inte att innebära en omedelbar lättnad. Det återstår allt för många frågetecken, menar Rafiqul Islam, WPHA.

– Vi vet inte vad som kommer att räknas som små misstag och hur Migrationsverket kommer att tillämpa regeländringarna. Vi är fortfarande osäkra, men glada att dörren för diskussioner har öppnats, säger han.

Många av den senaste tidens utvisningar har väckt uppmärksamhet även utanför Sverige. Rafiqul Islam vittnar om att många av WPHA:s medlemmar till och med ångrar att de valde Sverige.

– Många ångrar att de inte valde Tyskland, Kanada eller Australien. De har en stabil, förutsägbar och verklighetsbaserad policy. Många säger åt sina vänner att flytta dit istället för till Sverige, det är för osäkert här, säger han.

Annons

Detta bekräftas av Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa. Han har fått det intrycket efter samtal med flera utvisade it-specialister som har hört av sig.

– Ryktet har fått den spridningen att bland annat många it-specialister inte längre ser Sverige som ett rättssäkert land, och att många inte ens söker jobben här längre.

Det är skadligt, både för landet och branschen, menar Fredrik Bergman. Han menar också att detta påverkar Sverigebilden överlag.

– Det är verkligen skadligt, både för vår möjlighet att attrahera välbehövlig kompetens och för individen som råkar illa ut. Det finns en bild av Sverige som ett rättssäkert land. Att den bilden nu riskerar att påverkas är väldigt allvarligt, säger Fredrik Bergman.

Rafiqul Islam vittnar om att många av föreningens medlemmar har börjat oroa sig för de senaste årens utvisningar, och själva söker med ljus och lykta efter felaktigheter i sina egna papper.

– Det är jättemånga som får sina fall granskade, eftersom många har samma typ av problem som nu rapporteras om i media. Många är väldigt rädda för framtiden. Det gör också att man inte vågar uttala sig i media, för att minimera risken att påverka sitt ärende negativt.

Det ser Fredrik Bergman allvarligt på.   

– Det är skrämmande att folk inte vågar tala med media på grund av rädsla för repressalier.

WPHA hoppas nu att helhetsbedömningar ska börja användas. Det skulle rädda många arbetskraftsinvandrare från utvisning.  

– En helhetsbedömning öppnar möjligheter att granska de misstag som arbetsgivare eller arbetstagare har gjort på grund av kunskapsbrist eller omedvetenhet. Att utvisas för ett misstag som påverkar livet, och som man inte ens kan göra något åt, är inte rimligt, säger Rafiqul Islam.

Tipsa Entreprenör

Riskerar du, eller någon du känner, att utvisas för bagatellartade fel i samband med anställning eller studier? Tipsa oss på redaktionen! Mejla till redaktionen@entreprenor.se och berätta mer.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.