NYHET Publicerad

Topptalanger ratar Sverige efter kompetensutvisningarna

KOMPETENSUTVISNING Nyligen kom beskedet att regeringen backar om kompetensutvisningarna. Det glädjer Rafiqul Islam från föreningen WPHA, som företräder arbetskraftsinvandrare i Sverige. Men osäkerheten är fortfarande stor och Sveriges rykte bland topptalangerna är redan fläckat. "Många ångrar att de inte valde Tyskland, Kanada eller Australien. De råder sina vänner att flytta dit istället för till Sverige då det är för osäkert här", säger han.

Rafiqul Islam, talesperson för föreningen Work Permit Holders Association
Foto: Anders Wiklund/TT

Rafiqul Islam, talesperson för föreningen Work Permit Holders Association

Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa.

Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa.

Foto: Hamid Ershad Sarabi

De senaste årens många uppmärksammade fall av kompetensutvisningar har inte varit utan negativa konsekvenser för Sverige. Många av de topptalanger som tvingats lämna landet den senaste tiden har varit här länge. De har skaffat familj, barn, vänner och rotat sig i samhället. Trots det har de utvisats, för fel som inte är deras. Det är orimligt, menar Rafiqul Islam, talesperson för föreningen Work Permit Holders Association (WPHA).

– De flesta har bott i Sverige i minst fem år och integrerat sig i samhället. De har gjort något bra här i Sverige, men någon gång under flera år har ett fel begåtts, fel som man inte ens kan påverka. Det är inte rättvist att utvisas för sådant. När man har skapat sig ett liv är det tungt att tvingas bort från det, det är svårt att börja om, säger Rafiqul Islam.

Nyligen kom ett väldigt efterlängtat besked: Regeringen backar om kompetensutvisningarna och går på Alliansens motion om förändrade regler. Den innebär att Migrationsverket ska börja se helheten i varje fall och bedöma om utvisning står i proportion till det begångna misstagen. Motionen ger även arbetsgivare möjlighet att rätta till misstag efter att Migrationsverket har upptäckt dem. Förhoppningen är att de nya reglerna ska träda i kraft den 1 december i år.

Men trots de goda nyheterna, så kommer de inte att innebära en omedelbar lättnad. Det återstår allt för många frågetecken, menar Rafiqul Islam, WPHA.

– Vi vet inte vad som kommer att räknas som små misstag och hur Migrationsverket kommer att tillämpa regeländringarna. Vi är fortfarande osäkra, men glada att dörren för diskussioner har öppnats, säger han.

Många av den senaste tidens utvisningar har väckt uppmärksamhet även utanför Sverige. Rafiqul Islam vittnar om att många av WPHA:s medlemmar till och med ångrar att de valde Sverige.

– Många ångrar att de inte valde Tyskland, Kanada eller Australien. De har en stabil, förutsägbar och verklighetsbaserad policy. Många säger åt sina vänner att flytta dit istället för till Sverige, det är för osäkert här, säger han.

Annons

Detta bekräftas av Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa. Han har fått det intrycket efter samtal med flera utvisade it-specialister som har hört av sig.

– Ryktet har fått den spridningen att bland annat många it-specialister inte längre ser Sverige som ett rättssäkert land, och att många inte ens söker jobben här längre.

Det är skadligt, både för landet och branschen, menar Fredrik Bergman. Han menar också att detta påverkar Sverigebilden överlag.

– Det är verkligen skadligt, både för vår möjlighet att attrahera välbehövlig kompetens och för individen som råkar illa ut. Det finns en bild av Sverige som ett rättssäkert land. Att den bilden nu riskerar att påverkas är väldigt allvarligt, säger Fredrik Bergman.

Rafiqul Islam vittnar om att många av föreningens medlemmar har börjat oroa sig för de senaste årens utvisningar, och själva söker med ljus och lykta efter felaktigheter i sina egna papper.

– Det är jättemånga som får sina fall granskade, eftersom många har samma typ av problem som nu rapporteras om i media. Många är väldigt rädda för framtiden. Det gör också att man inte vågar uttala sig i media, för att minimera risken att påverka sitt ärende negativt.

Det ser Fredrik Bergman allvarligt på.   

– Det är skrämmande att folk inte vågar tala med media på grund av rädsla för repressalier.

WPHA hoppas nu att helhetsbedömningar ska börja användas. Det skulle rädda många arbetskraftsinvandrare från utvisning.  

– En helhetsbedömning öppnar möjligheter att granska de misstag som arbetsgivare eller arbetstagare har gjort på grund av kunskapsbrist eller omedvetenhet. Att utvisas för ett misstag som påverkar livet, och som man inte ens kan göra något åt, är inte rimligt, säger Rafiqul Islam.

Tipsa Entreprenör

Riskerar du, eller någon du känner, att utvisas för bagatellartade fel i samband med anställning eller studier? Tipsa oss på redaktionen! Mejla till redaktionen@entreprenor.se och berätta mer.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kristersson till Löfven: "Er skattepolitik utdömd sen 70-talet"

SKATTER Moderatledaren Ulf Kristersson pikade Stefan Löfven och beskrev regeringens skattepolitik som företagsfientlig och förlegad. Det var bara ett exempel på en hård ordväxling om skattepolitiken i höstens första partiledardebatt i riksdagen.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.