Varningen: "Håll er borta från Sverige, ni kan förlora allt"

319

Kompetensutvisningar Ning såg en god vän utvisas efter fyra år i Sverige, på grund av en tidigare arbetsgivares misstag. Det fick honom att starta en sajt som samlar vittnesmål från arbetskraftsinvandrare som hotas av samma öde. ”Budskapet är att den svenska regeringen inte vill ha arbetskraftsinvandrare här”, säger han.

Ning
Foto: SÖREN ANDERSSON
Ning ligger bakom sajten där utvisningshotade arbetskraftsinvandrare delar med sig av sina berättelser.
artikelserie bild Kompetensutvisningarna

Allt fler personer med spetskompetens utvisas ur Sverige på grund av bagatellartade missar, utan chans till rättelse. Detta samtidigt som företagen gör allt för att behålla deras kompetens.

Fler artiklar i denna serie

På sajten www.work-in-sweden-story.se finns vittnesmål från fler än tio arbetskraftsinvandrare som riskerar utvisning. Skrämmande berättelser om liv som förstörts, relationer som riskeras och ånger över att ha valt Sverige som land, finns där – tagna ur verkligheten.

Upphovsmannen bakom sajten, Ning, startade den i maj 2017. Syftet var att varna potentiella arbetskraftsinvandrare, berättar han i en exklusiv intervju för tidningen Entreprenör.

– Folk som söker sig till Sverige för att jobba måste få veta att det inte är lika välkomnande som för några år sedan. Arbetskraftsinvandrare blir utvisade för fel som de inte har begått, och blir straffade på helt orimliga sätt, säger han.

Det går bland annat att läsa: “I am married to a Swedish guy and now they will destroy the future that we planned together” (Anonym kvinna, 32 år).

En 32-årig man skriver: ”The system has failed me badly. Good luck fixing it!

Ett vittnesmål av en 28-årig man lyder: “I am truly disappointed and regretful for choosing Sweden over so many other options that I had, considering I am a software engineer and high in demand. I hope others won't make the mistake that I made.”

Hårda ord, och med dem vill Ning öka medvetenheten kring många arbetskraftsinvandrares verklighet i Sverige.

– Det är en verklig person bakom alla anonyma namn, och det är folk som arbetar, betalar skatt och bidrar till det svenska samhället. Och det viktigaste är att det inte är de som gjort fel, utan andra, ofta omedvetet. Det är inte rätt.

Han påpekar att många som nu hotas av utvisning kom till Sverige ungefär samtidigt som honom. Det var innan utlänningslagen ändrades 2014, till formuleringen att arbetstillstånd ska återkallas om villkoren inte uppfylls. Tidigare var formuleringen får återkallas. Den nya formuleringen testades i Migrationsöverdomstolen 2015, vilket resulterade i domen som nu är praxis. Kontentan är att det sedan dess blivit ett näst intill omöjligt för arbetskraftsinvandrare att göra rätt, eftersom man riskerar att utvisas för bristen på villkor som inte krävdes innan lagändringen.

Ning exemplifierar det med att visa på en sparad version av Migrationsverkets hemsida i april 2014. Där står det ingenting om kraven på försäkringar, och ändå är det vad som har fått exempelvis Sergei Beilin att hotas av utvisning.

– Hur skulle vi kunna veta att försäkringsfrågan kunde avgöra våra livsöden, när det inte fanns någon information om det när vi kom? Det är retroaktiv bestraffning.

För egen del vet 35-åriga Ning inte hur hans tillståndsprocess ser ut. Han är mjukvaruutvecklare från Kina, och han har bott i Sverige i fem år tillsammans med sin fru och dotter på sex år. Dottern ser Sverige som sitt hem, familjen trivs bra och vill stanna kvar.

– Jag har försökt att kolla upp alla mina papper, och jag tror inte att det finns något fel i vår process. Men det kan man ju inte säkert veta innan Migrationsverket kommer med sin dom. Vi får fortsätta vänta på beslut om förlängning, som vi har gjort det senaste året.

Kontakten med de utvisningshotade arbetskraftsinvandrarna på sajten fick han via organisationen Work Permit Holders Association (WPHA). Genom berättelserna hoppas han på ändrade villkor.

– Jag ville berätta det här för att man ska veta riskerna om man kommer till Sverige. Risken är att när du bott in dig, integrerats i samhället, satt barnen i skolan och skaffat vänner, så kan du förlora allt. Det känns som om budskapet från den svenska regeringen är att de inte vill ha högkompetenta arbetskraftsinvandrare här.

Tipsa Entreprenör

Riskerar du, eller någon du känner, att utvisas för bagatellartade fel i samband med anställning? Tipsa oss på redaktionen! Mejla till redaktionen@entreprenor.se och berätta mer.

LW