NYHET Publicerad

Konkurrensverket: Många företagare vågar inte konfrontera kommunen

KONKURRENS Var femte småföretagare möts av konkurrens från kommuner, landsting eller statliga bolag. 17 procent anser att konkurrensen är snedvriden, enligt en undersökning från Konkurrensverket. Men få företag vågar göra något åt problemet. 60 procent av företagen vågar inte konfrontera den offentliga aktören av rädsla för försämrade relationer.

Katarina Magnusson, funktionsansvarig för frågor som rör konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet.

Katarina Magnusson, funktionsansvarig för frågor som rör konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet.

Vart femte småföretag upplever konkurrens från det offentliga, och åtta av tio företag med offentliga konkurrenter upplevde deras närvaro på marknaden som problematisk. Det visar en undersökning från organisationen Företagarna år 2013. Frågan är därför högt prioriterad av Konkurrensverket, enligt Katarina Magnusson, funktionsansvarig för frågor som rör konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet.

– Relativt ofta ändrar en kommun sitt beteende efter att ett företag har hört av sig till oss. Jag skulle uppskatta att det hänt närmare 25 gånger under de senaste åren, säger hon.

För sju år sedan trädde de så kallade KOS-bestämmelserna i kraft. Syftet med dem är att undvika snedvridning av konkurrens när kommuner, landsting eller regioner, inklusive deras företag, uppträder som säljare på marknaden. Enligt Katarina Magnusson har reglerna gett god effekt.

– Vi har en hög grad av kommunalt självstyre i Sverige och kommuner kan i stor utsträckning styra sina verksamheter. KOS-bestämmelserna innebar att många kommuner såg över sina bolag och verksamheter.

Därmed inte sagt att läget är problemfritt. Under en informationsturné om offentlig konkurrens mötte Katarina Magnusson en stark respons från företagare.

Konkurrensverket bestämde sig därför för att genomföra en enkätundersökning bland privata företag för att skapa sig en lägesbild av läget i landet. Enkätundersökningen skickades ut till ett urval av företagare i 31 branscher, som tenderar att drabbas av osund konkurrens, bland annat tvätterier, städ- och turistföretag.

– 27 procent av respondenterna angav att de möter konkurrens från kommunala bolag och 17 procent upplever den som problematisk, säger Katarina Magnusson.

Konkurrensverkets råd när företagare hör av sig om osund konkurrens är att inleda en diskussion med den kommunala aktören. Men undersökningen visar att många drar sig för att göra det.

– 60 procent av dem som upplever problematisk konkurrens från offentliga aktörer har valt att inte vända sig till den offentliga aktören för att påtala problemet. Flera är oroliga över att deras relation till den offentliga aktören ska försämras och att det ska ge dem nackdelar, förklarar Katarina Magnusson.

Konkurrens från offentliga aktörer är ofta svår att definiera och det är inte alltid helt tydligt var gränserna går. 

– Exempelvis Samhall producerade tidigare varor, men erbjuder nu tjänster som städning. Hur ska man betrakta det? Kommuner vill sätta folk i arbete och skapa enkla jobb. Samma sak med fängelsetvätterier eller turistbranschen. Samtidigt riskerar konkurrensen att snedvridas. Det är ofta en hårfin gräns att bedöma vad som är tillåtet, säger Katarina Magnusson.

”Hårfin” är ett ord som går som en röd tråd genom många av de fall som Konkurrensverket granskat de senaste åren. Ett exempel är Strömstad kommun, som drev en egen spa- och gymverksamhet. Konkurrensverket ansåg att subventionerna ledde till snedvriden konkurrens till privata aktörers nackdel. Marknadsdomstolen slog dock fast att verksamheten stred mot kommunallagen, men inte mot konkurrenslagen. Kommunen fick därför fortsätta med gym- och spaverksamheten.

Ett annat exempel var när räddningstjänsten i Dala Mitt vägrade att ge en privat aktör tillträde till ett övningsområde, vilket gjorde det svårare för företaget att agera på ett konkurrenskraftigt sätt. I det fallet slog Marknadsdomstolen fast att kommunen agerat felaktigt.

Ett tredje exempel är Hässleholms kommun, som sedan oktober 2015 har vägrat nya privata företag markavtal för att lägga ner bredbandskabel. Konkurrensverket har nu stämt kommunen då myndigheten anser att Hässleholm måste låta andra aktörer gräva ner fiberkabel för bredband.

Men processerna är ofta långa och komplexa.

– Det krävs solid bevisning. Man måste kunna visa på beteenden som gör att konkurrensen blir ojämn. Om den offentliga aktören bara beter sig som vilken aktör som helst, saknas ofta skäl att ingripa. Om Konkurrensverket eller en privat aktör vill nå framgång i en domstolsprocess gäller att man kan exempelvis kan bevisa att aktören har lägre priser än de privata aktörerna eller att de ger sig själva fördelar, säger Katarina Magnusson.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.