Kraftigt fall för kvinnors entreprenörskap

17

Entreprenörskap Andelen entreprenöriella svenskar har fallit från drygt 8 procent till strax under 7 procent mellan åren 2013 och 2014. Minskningen beror på ett dramatiskt fall för kvinnors entreprenörskap. Det visar världens största entreprenörskapsundersökning Global Entrepreneurship Monitor, GEM.

Pontus Braunerhjelm
Foto: Lisa Silver/Entreprenörskapsforum
Pontus Braunerhjelm, vd Entreprenörskapsforum.

– I normala fall brukar det vara en positiv övning att presentera resultaten av rapporten. Den här gången är det dock inte lika kul, sade Pontus Braunerhjelm, forskningsledare på Entreprenörskapsforum under ett seminarium där den svenska delen av GEM-rapporten presenterades.

Andelen svenskar som ägnar sig åt entreprenöriella aktiviteter har minskat med nästan två procentenheter mellan åren 2013 och 2014. Därmed bryts den uppåtgående trend som pågått sedan 2007. Och minskningen beror främst på en dramatisk nedgång av entreprenörskapet inom konsumenttjänster som frisörer, restauranger och Rut- och Rottjänster. Inom dessa sektorer är det många kvinnor som jobbar, betonade Pontus Braunerhjelm.

– Det kan vara en delförklaring till att kvinnors entreprenörskap har fallit med omkring 40 procent mellan åren 2013 och 2014, från 6,2 till 3,8 procent. Det finns skäl att tro att Rut- och Rotdiskussionen har påverkat benägenheten och viljan att starta företag inom dessa branscher, sade han.

Christina Wahlström, som driver mödravårdsföretaget Mama Mia, är övertygad om att politiska idéer om att ta bort Rut och Lagen om valfrihet, LOV, har påverkat negativt. Dessa branscher domineras av kvinnor, påpekar hon.

– Många kvinnor har startat framgångsrika företag inom dessa branscher vilket lyft välfärden. Men nu verkar vår kompetens inte längre vara värd något, sade hon.

En annan slutsats från rapporten är att Sverige hamnar på en medioker plats jämfört med andra länder när det gäller tillväxtambitioner.

– Regeringen har ett mål om att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Då kan man tycka att Sverige borde ha högre tillväxtambitioner än övriga EU-länder, men så är inte fallet, sade Per Thulin, forskare vid Entreprenörskapsforum.

Läs hela rapporten på Entreprenörskapsforums hemsida

Daniel Mellwing