NYHET Publicerad

Kreditgarantier öppnar nya marknader

FINANSIERING Exportaffärer är ofta förknippade med risker, inte minst om den utländska kunden är ny och marknaden är okänd. Men svenska företag som vill exportera till nya tillväxtmarknader kan begränsa riskerna genom att samarbeta med statliga Exportkreditnämnden.

wrap Göran Olsson

Exportkreditnämnden (EKN) ställer upp med kreditgarantier till svenska exportföretag. Under förra året garanterade EKN exportaffärer för 63 miljarder kronor, viket är den högsta siffran någonsin för ett enskilt år. Hälften av volymen gällde export till länder i Asien, Mellanöstern, Latinamerika och Afrika. EKN vänder sig inte bara till storföretag, utan en stor del av verksamheten riktar sig till små och medelstora företag som vill etablera sig på nya marknader.

– Samarbetet med EKN har varit en förutsättning för vår satsning utomlands, säger Göran Olsson, vd för Wrap International.

Wrap International är verksamt inom sektorn radionätplanering. Företaget säljer mjukvara som används för att planera, optimera och felsöka radionät. Hälften av försäljningen går på export. Kina är redan en stor marknad för företaget, men de satsar även på att etablera sig i Sydamerika och Afrika.

– EKN har gjort det möjligt för oss att erbjuda attraktiva och konkurrenskraftiga betalningsvillkor, inte minst i Kina, säger Göran Olsson.

Genom att Wrap International säljer sina fakturor vidare till Svensk Exportkredit får de in pengarna i stort sett omedelbart, även om slutbetalningen från kunden ligger flera månader framåt. EKN garanterar i sin tur fakturan gentemot Svensk Exportkredit. EKN sysslar alltså inte med kreditgivning, utan är endast garant.

– När det gäller kunder i Afrika så handlar samarbetet med EKN främst om att skydda oss från uteblivna betalningar, säger Göran Olsson.

Wrap International har 10 anställda och en omsättning på 14 miljoner kronor, och är inte unika bland EKN:s kunder. Många av dessa är just mindre och medelstora företag som är behov av att säkerställa likviditeten och skydda sig mot förluster.

Annons

Företaget Capella Industries, som designar och producerar klockor för försäljning till flygbolagens taxfree-försäljning, är ett annat företag som har dragit nytta av EKN:s garantier.

– EKN har gett oss en rörelsekreditgaranti. Det innebär att EKN delar risken med banken för att vi ska kunna få en checkkredit. Utan den hjälpen hade vår expansion varit omöjlig, säger Monica Gergaud, ekonomichef på Capella.

Pär Krause

Fokus på säkra exportaffärer

Exportkreditnämnden (EKN) är en statlig myndighet med uppdraget att främja svensk export. Detta görs genom att försäkra exportföretag mot risken att inte få betalt i affärer, så att företagen kan expandera till nya marknader. Vanligen garanteras 75-95 procent av försäljningsbeloppet.

Exportaffärer innebär ofta långa betalningsperioder, vilket kan fresta på likviditeten. En stor del av EKN:s verksamhet går därför ut på att garantera exportföretags krediter hos bank eller andra kreditgivare.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Regeringen borde höja ersättningarna

DEBATT Att löneökningarna är betydligt högre än höjningen av ersättningen för personlig assistans gör att företag kommer tvingas lämna kollektivavtalen, skriver debattörerna. Nu uppmanar de regeringen att höja ersättningarna.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.
NYHET Publicerad:

Upplev framtiden i 360 grader

ENTREPRENÖR Virtuella lägenhetsvisningar är ett populärt inslag på bostadsmarknaden. Mycket tack vare Mattias von Corswant och Per Hjaldahl, grundarna av VR-företaget Wec360. Nio år efter starten är de den främsta aktören på VR-marknaden. ”Att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer”, säger Mattias von Corswant.
NYHET Publicerad:

Vann mot Skatteverket i högsta instans – kan vara förgäves

SKATTEVERKETS METODER Han har drivit momsfrågan mot Skatteverket i 27 år, genom alla rättsinstanser och fått en lag uppkallad efter sig. Nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen frågan till hans fördel. Men det bekymrar inte Skatteverket som fortsätter att särbehandla honom, något som kostat företaget miljonbelopp.
NYHET Publicerad:

Fortsatta framgångar innanför boxen

VAD HÄNDE SEN Stabil efterfrågan och en produkt med hög kvalitet. Det har gjort att Frozzypack kunnat stå emot de piratkopior som dyker upp. Den egna produktutvecklingen fortsätter att hålla sig till grundidén, en matlåda med inbyggd kylning.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Stitch väcker liv i svensk textilindustri

NYKLÄCKT Med ambitionen att väcka liv i svensk textilindustri har Mia Berg och Stina Anderson startat syfabriken Stitch. De har fått en otrolig respons.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.