NYHET Publicerad

Kreditgarantier öppnar nya marknader

FINANSIERING Exportaffärer är ofta förknippade med risker, inte minst om den utländska kunden är ny och marknaden är okänd. Men svenska företag som vill exportera till nya tillväxtmarknader kan begränsa riskerna genom att samarbeta med statliga Exportkreditnämnden.

wrap Göran Olsson

Exportkreditnämnden (EKN) ställer upp med kreditgarantier till svenska exportföretag. Under förra året garanterade EKN exportaffärer för 63 miljarder kronor, viket är den högsta siffran någonsin för ett enskilt år. Hälften av volymen gällde export till länder i Asien, Mellanöstern, Latinamerika och Afrika. EKN vänder sig inte bara till storföretag, utan en stor del av verksamheten riktar sig till små och medelstora företag som vill etablera sig på nya marknader.

– Samarbetet med EKN har varit en förutsättning för vår satsning utomlands, säger Göran Olsson, vd för Wrap International.

Wrap International är verksamt inom sektorn radionätplanering. Företaget säljer mjukvara som används för att planera, optimera och felsöka radionät. Hälften av försäljningen går på export. Kina är redan en stor marknad för företaget, men de satsar även på att etablera sig i Sydamerika och Afrika.

– EKN har gjort det möjligt för oss att erbjuda attraktiva och konkurrenskraftiga betalningsvillkor, inte minst i Kina, säger Göran Olsson.

Genom att Wrap International säljer sina fakturor vidare till Svensk Exportkredit får de in pengarna i stort sett omedelbart, även om slutbetalningen från kunden ligger flera månader framåt. EKN garanterar i sin tur fakturan gentemot Svensk Exportkredit. EKN sysslar alltså inte med kreditgivning, utan är endast garant.

– När det gäller kunder i Afrika så handlar samarbetet med EKN främst om att skydda oss från uteblivna betalningar, säger Göran Olsson.

Wrap International har 10 anställda och en omsättning på 14 miljoner kronor, och är inte unika bland EKN:s kunder. Många av dessa är just mindre och medelstora företag som är behov av att säkerställa likviditeten och skydda sig mot förluster.

Annons

Företaget Capella Industries, som designar och producerar klockor för försäljning till flygbolagens taxfree-försäljning, är ett annat företag som har dragit nytta av EKN:s garantier.

– EKN har gett oss en rörelsekreditgaranti. Det innebär att EKN delar risken med banken för att vi ska kunna få en checkkredit. Utan den hjälpen hade vår expansion varit omöjlig, säger Monica Gergaud, ekonomichef på Capella.

Pär Krause

Fokus på säkra exportaffärer

Exportkreditnämnden (EKN) är en statlig myndighet med uppdraget att främja svensk export. Detta görs genom att försäkra exportföretag mot risken att inte få betalt i affärer, så att företagen kan expandera till nya marknader. Vanligen garanteras 75-95 procent av försäljningsbeloppet.

Exportaffärer innebär ofta långa betalningsperioder, vilket kan fresta på likviditeten. En stor del av EKN:s verksamhet går därför ut på att garantera exportföretags krediter hos bank eller andra kreditgivare.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kristersson till Löfven: "Er skattepolitik utdömd sen 70-talet"

SKATTER Moderatledaren Ulf Kristersson pikade Stefan Löfven och beskrev regeringens skattepolitik som företagsfientlig och förlegad. Det var bara ett exempel på en hård ordväxling om skattepolitiken i höstens första partiledardebatt i riksdagen.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.