NYHET Publicerad

Kreditgarantier öppnar nya marknader

FINANSIERING Exportaffärer är ofta förknippade med risker, inte minst om den utländska kunden är ny och marknaden är okänd. Men svenska företag som vill exportera till nya tillväxtmarknader kan begränsa riskerna genom att samarbeta med statliga Exportkreditnämnden.

wrap Göran Olsson

Exportkreditnämnden (EKN) ställer upp med kreditgarantier till svenska exportföretag. Under förra året garanterade EKN exportaffärer för 63 miljarder kronor, viket är den högsta siffran någonsin för ett enskilt år. Hälften av volymen gällde export till länder i Asien, Mellanöstern, Latinamerika och Afrika. EKN vänder sig inte bara till storföretag, utan en stor del av verksamheten riktar sig till små och medelstora företag som vill etablera sig på nya marknader.

– Samarbetet med EKN har varit en förutsättning för vår satsning utomlands, säger Göran Olsson, vd för Wrap International.

Wrap International är verksamt inom sektorn radionätplanering. Företaget säljer mjukvara som används för att planera, optimera och felsöka radionät. Hälften av försäljningen går på export. Kina är redan en stor marknad för företaget, men de satsar även på att etablera sig i Sydamerika och Afrika.

– EKN har gjort det möjligt för oss att erbjuda attraktiva och konkurrenskraftiga betalningsvillkor, inte minst i Kina, säger Göran Olsson.

Genom att Wrap International säljer sina fakturor vidare till Svensk Exportkredit får de in pengarna i stort sett omedelbart, även om slutbetalningen från kunden ligger flera månader framåt. EKN garanterar i sin tur fakturan gentemot Svensk Exportkredit. EKN sysslar alltså inte med kreditgivning, utan är endast garant.

– När det gäller kunder i Afrika så handlar samarbetet med EKN främst om att skydda oss från uteblivna betalningar, säger Göran Olsson.

Wrap International har 10 anställda och en omsättning på 14 miljoner kronor, och är inte unika bland EKN:s kunder. Många av dessa är just mindre och medelstora företag som är behov av att säkerställa likviditeten och skydda sig mot förluster.

Annons

Företaget Capella Industries, som designar och producerar klockor för försäljning till flygbolagens taxfree-försäljning, är ett annat företag som har dragit nytta av EKN:s garantier.

– EKN har gett oss en rörelsekreditgaranti. Det innebär att EKN delar risken med banken för att vi ska kunna få en checkkredit. Utan den hjälpen hade vår expansion varit omöjlig, säger Monica Gergaud, ekonomichef på Capella.

Pär Krause

Fokus på säkra exportaffärer

Exportkreditnämnden (EKN) är en statlig myndighet med uppdraget att främja svensk export. Detta görs genom att försäkra exportföretag mot risken att inte få betalt i affärer, så att företagen kan expandera till nya marknader. Vanligen garanteras 75-95 procent av försäljningsbeloppet.

Exportaffärer innebär ofta långa betalningsperioder, vilket kan fresta på likviditeten. En stor del av EKN:s verksamhet går därför ut på att garantera exportföretags krediter hos bank eller andra kreditgivare.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.