NYHET Publicerad

Krögare vann mot Helsingborgs kommun

REGELKRÅNGEL Hur kan en livsmedelsinspektion som bara tar en halvtimme att genomföra kosta tusentals kronor? Orimligt, tyckte krögaren Torbjörn Lagmark och anmälde Helsingborgs kommun till Förvaltningsrätten, som nu gett honom rätt: Kommunen tvingas betala tillbaka halva summan.

Lagmark_redigerad-2
jens_hedstrom_highres

Många restaurangföretagare är kritiska mot den livsmedelstillsyn som kommunerna genomför varje år. Klagomålen gäller dels att de tvingas betala för tillsynsavgifter som över huvud taget inte genomförs, dels betala stora summor för mycket hastigt genomförda kontroller.

I en undersökning som Näringslivets regelnämnd, NNR, gjort, visar det sig att 27 procent av landets kommuner tagit betalt för en livsmedelstillsyn som aldrig genomförts.

– Då är det ju en skatt man tar ut och inte en avgift. Det finns ju ingen motprestation, säger Jens Hedström, vd på NNR.

Men också i de fall där tillsynen verkligen genomförs kostar ett kort besök företagen stora summor. Och det var det som till slut fick krögaren Torbjörn Lagmark i Helsingborg att anmäla kommunen till Förvaltningsrätten.

– Timlönen för inspektionerna är 900 kronor och kommunen har bestämt att vår verksamhet behöver åtta timmars tillsyn per år, hur de nu kommit fram till det. Då blir det ett belopp på 7 200 kronor och för den summan har de varit här och gjort tillsyn maximalt 30 – 40 minuter på ett år. Det är en orimlig överprissättning och det har jag ifrågasatt varje år, men till slut tröttnade jag och överklagade avgiften.

Förvaltningsrätten har nu gett Torbjörn Lagmark rätt: Helsingborgs stad har tagit ut för höga avgifter i förhållande till vad de presterat och måste nu betala tillbaka hälften av summan.

Utslaget gläder Torbjörn Lagmark som inte är emot tillsynen i sig, utan godtycket i hur mycket han tvingas betala varje år.

– Det ska vara schysst, det är inte okej att fakturera för någonting man inte har utfört. Jag får inte göra det och ingen annan som håller på med seriös business gör så.

Både restaurangföretagarna och NNR hoppas att domen i Förvaltningsrätten ska hjälpa landets krögare att få en rimlig kostnad för den obligatoriska livsmedelstillsynen. Jens Hedström igen:

– Det är jätteviktigt att kommunerna nu tar fasta på vad domstolsutslaget visar, att avgifterna ska stå i relation till vad företagen får.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Medarbetarna stal företagshemligheter – nu har de fällts i tre domstolar

STÖLD Tre medarbetare sa upp sig och startade eget i samma bransch och efter att ha stulit hela kundregistret. Det bestraffades med rekordhöga böter i Hovrätten. Nu har även AD fastställt skuld och höga böter.
NYHET Publicerad:

Starkt uppåt för nyföretagandet

BAROMETER Nästan 69 000 nya företag registrerades i Sverige förra året. Det är knappt 4200 företag fler än år 2015, vilket innebär att nyföretagandet ökade med 6,4 procent. Göteborg, Trosa och Ekerö tog sig in på listan över de tio kommuner där det startas flest nya företag per invånare.
NYHET Publicerad:

Träffsäker värvning - tack vare video

I PRAKTIKEN Ica-handlaren Pernilla Eskils har halverat sin anställningsprocess med hjälp av videorekrytering. Social kompetens står högst upp på önskelistan. "Jag provade och är fast. I dag kan jag inte klara mig utan det här verktyget för att hitta rätt personer till butiken”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Striden om personaloptionerna

SKATTEREGLER Personaloptioner är ofta en nyckelfaktor för små tillväxtföretag som vill rekrytera topptalanger. I slutet av förra året lade regeringen fram ett förslag på nya skattelättnader för den här typen av incitamentsprogram. Men förslaget väckte ett ramaskri i startupvärlden. Företag som Spotify och Klarna sågar förslaget eftersom så få bolag omfattas av de nya reglerna.
NYHET Publicerad:

Inspiration för alla blivande exportörer

EXPORT Inspiration är nyckeln för framför allt de medelstora svenska företagen som har modet att satsa på export. Det framgår av boken ”Miljardvallen”.
NYHET Publicerad:

Orimliga kontroller vid upphandling

UPPHANDLING Färre anbud, mer pappersarbete och integritetskränkande. Krav på utdrag ur belastningsregistret vid offentlig upphandling får flera negativa konsekvenser. ”En vansinnig administration väntar”, säger Marcus Westdahl, vd för möbelföretaget European Furniture Group.
NYHET Publicerad:

En våg av ökat regelkrångel

REGELKRÅNGEL Regelkrånglet fortsätter att öka trots regeringens löften om att det ska minska. Det gör att företagen tvingas lägga ännu mer resurser på administration i stället för tillväxt och stärkt konkurrenskraft. ”Självklart ska vi hålla oss till lagar och regler men det handlar ofta om sådana petitesser”, säger Björn Rudström, vd på Pacwire.
NYHET Publicerad:

Andreas Carlsson: "Jag är ett vanligt popsnöre som halkade in på investeringar och entreprenörskap”

TIO FRÅGOR Han började sitt yrkesliv som låtskrivare och har flera listettor med världsartister på sin cv. Sedan dess har Andreas Carlsson startat skolor, suttit i juryn för ”Idol” och ”X Factor” och blivit en investerare av rang. Bäst mår han när han är på språng.
NYHET Publicerad:

Gamla bilbälten guld värda för Johanna

NYKLÄCKT För Johanna Boman är bilvrak en skattgömma. Hon använder begagnade bilbälten som material till Rebelts designade väska.
NYHET Publicerad:

Amerikansk dröm i svensk succéförpackning

ENTREPRENÖR De flesta skulle nog gissa att design- och inredningsföretaget Lexington är amerikanskt. Men bakom varumärket står den svenska designentreprenören Kristina Lindhe. Under 20 år har hon byggt upp ett företag som säljer amerikansk livsstil mer framgångsrikt än amerikanarna själva.
NYHET Publicerad:

Äventyret fortsätter trots svängningar i konjunkturen

VAD HÄNDE SEN Traditionell arrangör av konferenser och event å ena sidan. Specialist på äventyr och upplevelser å den andra. Adventura har trotsat konjunkturerna och hittat nya områden där den ursprungliga affärsidén kan utvecklas.
NYHET Publicerad:

Räddaren i skattenöden

RÄTTSHJÄLP Den entreprenör som hamnar i statens och Skatteverkets klor riskerar en svår och utdragen kamp. Skattereglerna är bitvis otydliga och själva processen rättsosäker. Det hävdar grundarna till initiativet "Rättvis Skatteprocess", som hjälper företagare som råkat illa ut i skattemål.
NYHET Publicerad:

Han är Sveriges främsta entreprenör

UTMÄRKELSE Johan Löf, vd på RaySearch Laboratories, är Sveriges främsta entreprenör. Det stod klart när den nationella finalen av EY Entrepreneur of the Year avgjordes.
NYHET Publicerad:

Jannika Hernelius: ”Jag har aldrig passat in i några fack”

TIO FRÅGOR Kreativiteten och entreprenörsandan har alltid drivit henne framåt. Men egentligen var det slumpen som fick kreatören Jannika Hernelius att bli egen företagare.
NYHET Publicerad:

Så golvade Pappelina mattmarknaden

ENTREPRENÖR När designern Lina Rickardsson för första gången vävde i plast insåg hon potentialen. Nu ligger Pappelinas mönstrade plastmattor på golvet i vart och vartannat hem. Men det som på ytan ser ut som en tillväxtsaga har inneburit mycket hårt arbete för Lina Rickardsson, som har dyslexi.
– För mig kändes det som om det var kassan på Ica eller eget företag.