Kvinnors företagande störtdyker: "Förskräckligt"

Maria Mattsson Mähl
Foto: Henrik Montgomery / TT
200

Entreprenörskap Debatten om vinsttak skadar entreprenörskapet i Sverige, visar en ny rapport. Och det är främst kvinnor som avstår från att starta och driva eget. ”Det är förskräckligt”, säger företagaren Maria Mattsson Mähl.

Entreprenörskapet i Sverige minskar. Och det är framförallt debatten om vinst i välfärden som får kvinnliga entreprenörer att vilja slänga in handduken. Det visar årets nationella GEM–rapport ”Entreprenörskap i Sverige 2018”. För de svenska entreprenörerna har även tillväxtambitionerna sett en negativ trend och nu är det endast entreprenörer i EU:s krisländer Grekland, Italien och Spanien som uppger en lägre förväntad sysselsättningstillväxt.

Maria Mattsson Mähl, delägare och vd för utbildnings- och matchningsföretaget AlphaCE, berättar att hon är ”förbannad” över resultaten.

–  Det är förskräckligt, och jag trodde inte det skulle vara så illa. Att trots det jättestora intresset för UF, hajpen kring entreprenörskap och coola entreprenörer ser vi det här lågvattenmärket. Det är ett rejält underbetyg för företagsklimatet i Sverige och det är verkligen inte okej, säger hon.

Maria Mattsson Mähl, menar att det är den politiska debatten och företagsfientliga förslag som 3:12-reglerna, exitskatten och debatten om vinst i välfärden som har gjort att entreprenörskapet i Sverige dalar.

– Det här är förslag som främst slagit mot kvinnliga företagare och familjeföretag. Och jag förstår att man inte blir jättesugen på att belåna huset och starta företag när man får ta del av en sådan negativ politisk debatt om företagande, säger hon och fortsätter:

– Jag har stor förståelse för att många kvinnliga entreprenörer nu känner sig matta och inte orkar med diskussionen. Själv blir jag bara så arg.

Företagarna vinner inte val, de är långsiktiga och kan inte vara beroende av färg på regeringen, menar hon. Därför är det otroligt viktigt att den politiska debatten i grunden blir mer företagarvänlig.

– Vi företagare vill inte vara ett slagträ i den politiska debatten. Egentligen spelar det ingen roll om momsen är på 25 eller 23 procent. Vi måste ha långsiktiga spelregler och veta att lagt kort ligger. Och sen vill vi inte bli utmålade som skurkar när vi bara gör det som vi brinner för.

De allra flesta som startar företag gör det i sektorer där man har kunskap, erfarenhet och kontakter. Och för många kvinnor handlar det just om välfärdssektorn, konstaterar hon.

– De allra flesta som startar företag gör det för att de anser att de kan göra någonting bättre, effektivare, billigare, en bättre arbetsmiljö och få nöjdare kunder. Det är ytterst få som starar företag som drivs av att tjäna pengar. De första åren som företagare är det otroligt få som ens kan ta ut lön.

Hon menar vidare att rapportens resultat skadar Sverige under lång tid framöver.

– Den riktiga effekten av detta kommer vi inte se förrän om några år. Det är skrämmande. Vi behöver fler entreprenörer, inte färre, säger Maria Mattsson Mähl.

Här finns hela rapporten.

Frida Nygren