Lapptäcket blir värre med nya 3:12

Skatter Finansdepartementets förslag till uppgraderade regler för entreprenörsbeskattning, de så kallade 3:12-reglerna, har mött hård kritik. Och även om ett fåtal företagare hört av sig till Entreprenör med positiv feedback på regeringens förslag, är de negativa kommentarerna öronbedövande. Och det är inte så konstigt, skriver Nicklas Mattsson, chefredaktör för Entreprenör.

Nicklas Mattsson
Foto: Daniel Roos
Nicklas Mattsson

I vanliga fall brukar viktiga lagförslag gå på remiss, i god tid och med möjlighet för många intressenter att uttala sig. Så inte denna gång. Med Finansdepartementets förslag till ny entreprenörsbeskattning blir det lapptäcke av regler som redan omgärdar småföretag och företag med många ägare etter värre. Framförallt är de praktiska konsekvenserna av förslaget mycket slarvigt utredda.

Regeringen, med finansminister Anders Borg i spetsen, vill stoppa bolag som exempelvis de stora advokat- och revisionsbyråerna, med många partners som genom att vara delägare slipper beskatta sina arvoden från vinstutdelningen i firman som inkomst av tjänst. Man förutspår att det handlar om 650 miljoner extra i beskattning varje år från bolag som idag berörs av de befintliga 3:12-reglerna.

De nuvarande reglerna gör det möjligt för delägare i så kallade fåmansbolag att plocka ut lön (minimikrav finns) som beskattas som vanligt. I tillägg till detta, i de fall bolaget går med vinst, kan ägarna även få del av denna, som då beskattas med 20 procent. Hur mycket vinst som delägarna kan ta del av baseras på hur mycket lön de plockar ut. Detta kallas löneunderlagsregeln. Regeringen anser att vissa typer av bolag utnyttjar dessa regler på ett felaktigt sätt och vill därför täppa till den möjligheten. Det är förståeligt.

De föreslagna ändringarna skulle göra att företag med få ägare och få anställda kanske får det lite bättre. Men för många företag blir det både krångligare, sämre och det kan till slut påverka både viljan att investera och möjligheten att anställa, åtminstone om man får tro alla de bolag som hört av sig till Entreprenör med kritik. Och de är många.

Eftersom regeringen inte brytt sig om att utreda vilka konsekvenser förslaget får, är det hög tid att någon tar det greppet. Tisdagen den 10 september håller tidningen Entreprenör därför en hearing om 3:12, med inbjudna företag, representanter från företagarorganisationer och medier på plats. Vi direktsänder utfrågningen här på Entreprenörs hemsida från strax efter 8:30.

Har du något att tillägga eller fråga om, mejla nicklas.mattsson@entreprenor.se i förväg eller passa på att twittra under hashtaggen #312 eller direkt till @nicklasmattsson under utfrågningen.

NM