NYHET Publicerad

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. En av organisationerna bakom kallar sig Företagsopinion och är numera ett känt namn på Svensk Handels Varningslista. Företagaren Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura.

Maria Larsson fick en bluffaktura
Foto: Privat

Maria Larsson fyllde i det som hon trodde var en enkät från en myndighet. Några månader senare fick hon en saftig faktura.

– Det är etiskt och moraliskt för jävligt!

Maria Larsson i Stockholm är förbannad. För några dagar sedan fick hon en faktura i lådan. Över 6 000 kronor skulle hon betala för att hon fyllt i det hon trodde var en myndighetsenkät om att ta emot nyanlända i sitt företag.

På enkätens förstasida fanns en rubrik med texten "Arbetsmarknad, Migration, Invandring". Frågorna handlade om i vilken utsträckning företaget kunde ta emot nyanlända. Det var ett formulär som vädjade till människors pliktkänsla och medmänsklighet. Men enkäten visade sig vara ett avtal om en annonsplats, alltså helt vilseledande. Nu har Maria Larsson, liksom många andra, blivit lurad av ett blufföretag som hotar med inkasso.

Maria Larsson har nyligen startat upp sitt företag. Det är en enskild firma, där hon bland annat jobbar med att inreda butiker. För henne som småföretagare är 6 000 kronor mycket pengar och när hon såg fakturan fick hon en chock. Hon trodde hon måste betala för något hon inte hade beställt och inte ville ha.

– Det är mina privata pengar, säger hon, och berättar sedan att hon blev lättad när hon kontaktade polisen och blev tillsagd att absolut inte betala. Enligt henne hade polisen hon pratade med sagt att om man betalar så fortsätter man att göda företagets bluffverksamhet.

Enkäten kom från ett företag i Tallinn. Men Maria Larsson berättar att hon upplever både deras papper, deras webbplats och deras telefonsvarare som mycket myndighetssvenska.

– Enkäten såg ut som en deklaration, som att den kom från Skatteverket. Med rätt typsnitt, rätt färger och allting. Och när man ringer upp dem får man höra en lång harang om svensk lagstiftning, säger hon.

Annons

För branschorganisationen Svensk Handel är bluffakturor vardag. Därför har organisationen upprättat Varningslistan. Företagsopinion, alltså det företagsnamn som organisationen som lurade Maria Larsson använder, har en flitigt debatterad post på listan. ”Lurad och förbannad”, skriver en person och en annan konstaterar att ”Priset för deras värdelösa tjänst finns angivet på flera ställen men är finurligt dold i textmassor”.

Maria Larsson bekräftar bilden.

– På baksidan av enkäten fanns en lång finstilt text med miljoner ord, men den inledes på så sätt att det verkligen lät som en myndighetstext, säger hon och konstaterar att hon, liksom många andra, tyvärr inte läste igenom hela texten.

I ett pressmeddelande gör Svensk Handel bedömningen att det handlar om tusentals fakturor som Företagsopinion har skickat ut till svenska företag.

– Klagomålen haglar in till oss på Svensk Handel Varningslistan. Många företagare är upprörda men samtidigt oroliga för hur de ska agera. Vi ger företagen rådet att bestrida men inte betala fakturan, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Polisens webbplats finns information för den som har råkat ut för ett så kallat fakturabedrägeri. Bland annat står det att det är viktigt att anmäla. Det står också att det är viktigt att bestrida – något som Maria Larsson nu har gjort.

– Efter samtalet med Polisen har jag bestridit och jag kommer inte betala några pengar, avslutar hon.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.