Massiv kritik mot Stockholm efter app-stölden

60

KONKURRENS Reaktionerna är starka efter Entreprenörs artikel om att Stockholms stad stoppar företaget Tiptapp. ”Staden riskerar att hämma entreprenörsviljan”, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare.

Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom Stockholms Handelskammare
Foto: Foto: Stephanie Wiegner
Andreas Hatzigeorgiou, vd Stockholms Handelskammare.
Johan Norberg
Johan Norberg, näringslivsprofil.

Tiptapp erbjuder en app som ger hjälp till den som vill transportera bort avfall för återvinning. Men Stockholms stad vill stoppa verksamheten och hänvisar till att kommunen har monopol på hämtning av hushållsavfall. Historien har fått Stockholms Handelskammare att reagera.

– Det skickar fel signaler till entreprenörer att förbjuda appen rakt av. Staden riskerar att hämma entreprenörsviljan. Framtida entreprenörer kan bli rädda för att satsa, säger Andreas Hatzigeorgiou till Entreprenör.

Handelskammaren är också kritisk mot att staden planerar att kopiera Tiptapps affärsidé genom att starta en egen app.

– Om ett företag tar fram en lösning som blir väldigt populär och den då övertas av det offentliga riskerar det att hämma framtida innovatörer. Det måste finnas en förutsägbarhet i en kommuns agerande. En kommun borde jobba för att främja människors skaparglädje, säger Andreas Hatzigeorgiou.

En fråga som diskuteras på sociala medier är om stadens agerande kan vara ett brott mot konkurrenslagen. Ellen Hausel Heldahl, jurist vid Svenskt Näringsliv, tror inte det.

– Däremot kan det uppstå upphovsrättsliga frågetecken. Idéer är inte upphovsrättsligt skyddade men däremot kan källkoder, it-program och utformningar som uppnår verkshöjd vara det, säger hon.

Näringslivsprofilen Johan Norberg går i en kolumn i Aftonbladet till hård attack mot Stockholms stad.

”Våra regleringar är skapade för en värld där myndigheter och storbolag skötte allt. Hur många briljanta idéer har inte krossats innan de prövats? Det finns bara en legitim plats för sådana regleringar: Sopstationen.”

Pär-Jörgen Pärsson, riskkapitalist på Northzone, skriver på Twitter.

”Herrejösses så urbota dumt. Nu skall kommunen konkurrera ut nyskapande entreprenörer.”

Många läsare har i sociala medier engagerat sig i Tiptapps öde. Några reaktioner från Entreprenörs Facebook-sida.

”Kommuner ska inte driva företag. Det luktar skunk och illojal konkurrens!”

”Vedervärdigt av Stockholms stad. Köp ut bolaget eller ge tillstånd till verksamheten. De ska ha invånarnas bästa för ögonen inte egen prestige eller verksamhet.”

Tiptapp tackar på sin Facebook-sida för allt stöd som vällt in och lovar att göra allt för att hitta en lösning. Företaget meddelar också att verksamheten tills vidare rullar på som vanligt.

ZC