”Måste vända trenden så att inte fler flyttar”

Gaby Bisping, DKL, Dorotea
1

Skatt Dorotea har högst kommunalskatt i landet och kritiseras för en bristande samhällsservice. Serieentreprenören Bror Lövbrand fick nog och flyttade. ”Tråkigt. Nu måste vi vända trenden så att inte fler lämnar”, säger kommunstyrelsens ordförande Gaby Bisping.

Gaby Bisping (Dorotea Kommunlista, DKL), kommunstyrelsens ordförande, tycker att det är sorgligt att Dorotea har den högsta kommunalskatten samtidigt som företagare klagar på samhällsservicen och företagsklimatet.

– Det är tråkigt att höra, även om jag förstår kritiken. Jag är själv företagare och har hört och sett det som de pratar om. Varje skattekrona och arbetstillfälle som försvinner från kommunen är jätteallvarlig. Vi har inte så många arbetstillfällen, säger hon.

Nu vill hon vända trenden. Vissa saker är enkla att ändra på, medan andra saker kommer att ta mera tid. I rådande situation är det inte möjligt att göra något åt den höga kommunalskatten, betonar Gaby Bisping.

– Exempel på enkla åtgärder är att förbättra bemötandet och att inte lova saker som vi inte kan hålla. Sedan har vi fått öronmärkta pengar från Tillväxtverket för att stärka näringslivet i kommunen. Nu gäller det att satsa och jobba hårt för att bromsa utvecklingen, säger hon.

Men serieentreprenören och skattebetalaren Bror Lövbrand har redan hunnit flytta och har inga planer på att komma tillbaka.

– Det är väldigt tråkigt, men nu måste vi vända trenden så att inte fler lämnar. Det är inte enkelt med våra förutsättningar, men vi ska inte skylla ifrån oss. Vi måste vara lyhörda inför företagen och deras behov, säger hon.

Daniel Mellwing