Migrationsverket, Johan Redhe, vd Schalins ringar
Foto: Foto: TT
NYHET Publicerad

Migrationsverkets handläggningstider har ökat med 247 dagar

KOMPETENS 2010 tog det 54 dagar att få ett beslut om förlängt arbetstillstånd hos Migrationsverket – nu tar det 301 dagar. Det visar Entreprenörs granskning. För företagare som Johan Redhe, vd på Schalins Ringar, som behöver utländsk kompetens, blir Migrationsverkets handläggningstider ett större och större problem. ”Jag tror inte jag hade orkat kämpa om det inte var så att jag verkligen behöver deras kompetens”, säger han.

Handläggningstider Migrationsverket. 2017 fram till 30/9.

Handläggningstider på Migrationsverket, antal dagar. 2017 fram till 30/9.

På Schalins Ringar i Östersund kommer merparten av företagets juvelfattare från andra länder. Duktiga juvelfattare finns inte att tillgå i Sverige eller inom EU utan kommer bland annat från Thailand och Syrien.

Men handläggningstiden för att få en medarbetare godkänd av Migrationsverket tog under 2015 och 2016 minst fyra månader. Schalins Ringar, som har sin högsäsong från maj till augusti då bröllopssäsongen är som hetast, har haft problem med att få tillstånden att bli godkända i tid för säsongen. Inför varje sommar behövs mellan två och fyra extra juvelfattare för att hantera orderingången.

– Jag har haft så många ansökningar inne, jag har förlängt arbetstillstånd och nu har jag en som jag vill ha anställd som tillsvidare. Varje ansökan tar tid från mitt arbete och jag tror inte jag hade orkat kämpa om det inte var så att jag verkligen behöver deras kompetens, säger vd:n Johan Redhe.

Inför förra sommaren ansökte Johan Redhe för två thailändare men eftersom godkännandet kom först efter nio månader hann de aldrig börja i tid.

– Deras tillstånd gick ut sista mars i år. Därför såg jag till att de kunde komma innan det datumet och har sedan lämnat in en förlängningsansökan, säger Johan Redhe.

 

2010 tog det 54 dagar i snitt att få besked när man ansökte om förlängt arbetstillstånd. 2017 tar det 301 dagar. Om man ansökte för första gången om arbetstillstånd 2010 fick man vänta 43 dagar på besked, 2017 får man vänta i 107 dagar i snitt. Enligt Alexandra Elias på Migrationsverkets presstjänst finns det flera olika faktorer som påverkat handläggningstiderna för arbetstillstånd.

Annons

– Dels handlar det om att det 2012 kom det krav från regeringen om att Migrationsverket skulle stävja missbruk av utländsk arbetskraft. Då valde vi att stärka kontrollen av vissa särskilda branscher som vi tidigare sett har haft stora problem med just missbruk av arbetstillstånd, däribland restaurangbranschen, säger hon.

Även att många ansökte om asyl 2015 bidrog till att handläggningstiderna ökade. Och trots att det under och efter 2016 skett en minskning av de ärendena blir myndigheternas handläggningstider längre och längre för arbetstillstånd.

– Dessutom har vi sett att fler söker sig till Sverige i större omfattning för studier, arbete och på anknytning till någon. Ambitionen är självklart att vi ska få ner handläggningstiderna. I det arbetet har vi bland annat rekryterat fler anställda som arbetat med arbetstillståndsärenden. Vi har även fler enheter som arbetar med dessa ärenden. Detta samtidigt som vi kontinuerligt ser över hur vi arbetar och hur vi kan effektivisera arbetet samtidigt som vi är rättssäkra.

Johan Redhe anser att eftersom hans företag tidigare ansökt för de här människorna och att de haft sina papper i ordning så borde processen gå smidigare.

– Jag har all respekt för att Migrationsverket har mycket att göra, men det borde gå att skilja på ärenden och ärenden. Processen blir jobbig för alla inblandade. Både vi som arbetsgivare och de sökande drabbas av en onödig osäkerhet. Vi har kollektivavtal och ger våra anställda alla rättigheter vi kan. Och ändå går det inte igenom systemet, säger han.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Regeringen borde höja ersättningarna

DEBATT Att löneökningarna är betydligt högre än höjningen av ersättningen för personlig assistans gör att företag kommer tvingas lämna kollektivavtalen, skriver debattörerna. Nu uppmanar de regeringen att höja ersättningarna.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.
NYHET Publicerad:

Upplev framtiden i 360 grader

ENTREPRENÖR Virtuella lägenhetsvisningar är ett populärt inslag på bostadsmarknaden. Mycket tack vare Mattias von Corswant och Per Hjaldahl, grundarna av VR-företaget Wec360. Nio år efter starten är de den främsta aktören på VR-marknaden. ”Att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer”, säger Mattias von Corswant.
NYHET Publicerad:

Vann mot Skatteverket i högsta instans – kan vara förgäves

SKATTEVERKETS METODER Han har drivit momsfrågan mot Skatteverket i 27 år, genom alla rättsinstanser och fått en lag uppkallad efter sig. Nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen frågan till hans fördel. Men det bekymrar inte Skatteverket som fortsätter att särbehandla honom, något som kostat företaget miljonbelopp.
NYHET Publicerad:

Fortsatta framgångar innanför boxen

VAD HÄNDE SEN Stabil efterfrågan och en produkt med hög kvalitet. Det har gjort att Frozzypack kunnat stå emot de piratkopior som dyker upp. Den egna produktutvecklingen fortsätter att hålla sig till grundidén, en matlåda med inbyggd kylning.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Stitch väcker liv i svensk textilindustri

NYKLÄCKT Med ambitionen att väcka liv i svensk textilindustri har Mia Berg och Stina Anderson startat syfabriken Stitch. De har fått en otrolig respons.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.