Migrationsverket, Johan Redhe, vd Schalins ringar
Foto: Foto: TT
NYHET Publicerad

Migrationsverkets handläggningstider har ökat med 247 dagar

KOMPETENS 2010 tog det 54 dagar att få ett beslut om förlängt arbetstillstånd hos Migrationsverket – nu tar det 301 dagar. Det visar Entreprenörs granskning. För företagare som Johan Redhe, vd på Schalins Ringar, som behöver utländsk kompetens, blir Migrationsverkets handläggningstider ett större och större problem. ”Jag tror inte jag hade orkat kämpa om det inte var så att jag verkligen behöver deras kompetens”, säger han.

Handläggningstider Migrationsverket. 2017 fram till 30/9.

Handläggningstider på Migrationsverket, antal dagar. 2017 fram till 30/9.

På Schalins Ringar i Östersund kommer merparten av företagets juvelfattare från andra länder. Duktiga juvelfattare finns inte att tillgå i Sverige eller inom EU utan kommer bland annat från Thailand och Syrien.

Men handläggningstiden för att få en medarbetare godkänd av Migrationsverket tog under 2015 och 2016 minst fyra månader. Schalins Ringar, som har sin högsäsong från maj till augusti då bröllopssäsongen är som hetast, har haft problem med att få tillstånden att bli godkända i tid för säsongen. Inför varje sommar behövs mellan två och fyra extra juvelfattare för att hantera orderingången.

– Jag har haft så många ansökningar inne, jag har förlängt arbetstillstånd och nu har jag en som jag vill ha anställd som tillsvidare. Varje ansökan tar tid från mitt arbete och jag tror inte jag hade orkat kämpa om det inte var så att jag verkligen behöver deras kompetens, säger vd:n Johan Redhe.

Inför förra sommaren ansökte Johan Redhe för två thailändare men eftersom godkännandet kom först efter nio månader hann de aldrig börja i tid.

– Deras tillstånd gick ut sista mars i år. Därför såg jag till att de kunde komma innan det datumet och har sedan lämnat in en förlängningsansökan, säger Johan Redhe.

 

2010 tog det 54 dagar i snitt att få besked när man ansökte om förlängt arbetstillstånd. 2017 tar det 301 dagar. Om man ansökte för första gången om arbetstillstånd 2010 fick man vänta 43 dagar på besked, 2017 får man vänta i 107 dagar i snitt. Enligt Alexandra Elias på Migrationsverkets presstjänst finns det flera olika faktorer som påverkat handläggningstiderna för arbetstillstånd.

Annons

– Dels handlar det om att det 2012 kom det krav från regeringen om att Migrationsverket skulle stävja missbruk av utländsk arbetskraft. Då valde vi att stärka kontrollen av vissa särskilda branscher som vi tidigare sett har haft stora problem med just missbruk av arbetstillstånd, däribland restaurangbranschen, säger hon.

Även att många ansökte om asyl 2015 bidrog till att handläggningstiderna ökade. Och trots att det under och efter 2016 skett en minskning av de ärendena blir myndigheternas handläggningstider längre och längre för arbetstillstånd.

– Dessutom har vi sett att fler söker sig till Sverige i större omfattning för studier, arbete och på anknytning till någon. Ambitionen är självklart att vi ska få ner handläggningstiderna. I det arbetet har vi bland annat rekryterat fler anställda som arbetat med arbetstillståndsärenden. Vi har även fler enheter som arbetar med dessa ärenden. Detta samtidigt som vi kontinuerligt ser över hur vi arbetar och hur vi kan effektivisera arbetet samtidigt som vi är rättssäkra.

Johan Redhe anser att eftersom hans företag tidigare ansökt för de här människorna och att de haft sina papper i ordning så borde processen gå smidigare.

– Jag har all respekt för att Migrationsverket har mycket att göra, men det borde gå att skilja på ärenden och ärenden. Processen blir jobbig för alla inblandade. Både vi som arbetsgivare och de sökande drabbas av en onödig osäkerhet. Vi har kollektivavtal och ger våra anställda alla rättigheter vi kan. Och ändå går det inte igenom systemet, säger han.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kristersson till Löfven: "Er skattepolitik utdömd sen 70-talet"

SKATTER Moderatledaren Ulf Kristersson pikade Stefan Löfven och beskrev regeringens skattepolitik som företagsfientlig och förlegad. Det var bara ett exempel på en hård ordväxling om skattepolitiken i höstens första partiledardebatt i riksdagen.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.