Migrationsverket, Johan Redhe, vd Schalins ringar
Foto: Foto: TT
NYHET Publicerad

Migrationsverkets handläggningstider har ökat med 247 dagar

KOMPETENS 2010 tog det 54 dagar att få ett beslut om förlängt arbetstillstånd hos Migrationsverket – nu tar det 301 dagar. Det visar Entreprenörs granskning. För företagare som Johan Redhe, vd på Schalins Ringar, som behöver utländsk kompetens, blir Migrationsverkets handläggningstider ett större och större problem. ”Jag tror inte jag hade orkat kämpa om det inte var så att jag verkligen behöver deras kompetens”, säger han.

Handläggningstider Migrationsverket. 2017 fram till 30/9.

Handläggningstider på Migrationsverket, antal dagar. 2017 fram till 30/9.

På Schalins Ringar i Östersund kommer merparten av företagets juvelfattare från andra länder. Duktiga juvelfattare finns inte att tillgå i Sverige eller inom EU utan kommer bland annat från Thailand och Syrien.

Men handläggningstiden för att få en medarbetare godkänd av Migrationsverket tog under 2015 och 2016 minst fyra månader. Schalins Ringar, som har sin högsäsong från maj till augusti då bröllopssäsongen är som hetast, har haft problem med att få tillstånden att bli godkända i tid för säsongen. Inför varje sommar behövs mellan två och fyra extra juvelfattare för att hantera orderingången.

– Jag har haft så många ansökningar inne, jag har förlängt arbetstillstånd och nu har jag en som jag vill ha anställd som tillsvidare. Varje ansökan tar tid från mitt arbete och jag tror inte jag hade orkat kämpa om det inte var så att jag verkligen behöver deras kompetens, säger vd:n Johan Redhe.

Inför förra sommaren ansökte Johan Redhe för två thailändare men eftersom godkännandet kom först efter nio månader hann de aldrig börja i tid.

– Deras tillstånd gick ut sista mars i år. Därför såg jag till att de kunde komma innan det datumet och har sedan lämnat in en förlängningsansökan, säger Johan Redhe.

 

2010 tog det 54 dagar i snitt att få besked när man ansökte om förlängt arbetstillstånd. 2017 tar det 301 dagar. Om man ansökte för första gången om arbetstillstånd 2010 fick man vänta 43 dagar på besked, 2017 får man vänta i 107 dagar i snitt. Enligt Alexandra Elias på Migrationsverkets presstjänst finns det flera olika faktorer som påverkat handläggningstiderna för arbetstillstånd.

Annons

– Dels handlar det om att det 2012 kom det krav från regeringen om att Migrationsverket skulle stävja missbruk av utländsk arbetskraft. Då valde vi att stärka kontrollen av vissa särskilda branscher som vi tidigare sett har haft stora problem med just missbruk av arbetstillstånd, däribland restaurangbranschen, säger hon.

Även att många ansökte om asyl 2015 bidrog till att handläggningstiderna ökade. Och trots att det under och efter 2016 skett en minskning av de ärendena blir myndigheternas handläggningstider längre och längre för arbetstillstånd.

– Dessutom har vi sett att fler söker sig till Sverige i större omfattning för studier, arbete och på anknytning till någon. Ambitionen är självklart att vi ska få ner handläggningstiderna. I det arbetet har vi bland annat rekryterat fler anställda som arbetat med arbetstillståndsärenden. Vi har även fler enheter som arbetar med dessa ärenden. Detta samtidigt som vi kontinuerligt ser över hur vi arbetar och hur vi kan effektivisera arbetet samtidigt som vi är rättssäkra.

Johan Redhe anser att eftersom hans företag tidigare ansökt för de här människorna och att de haft sina papper i ordning så borde processen gå smidigare.

– Jag har all respekt för att Migrationsverket har mycket att göra, men det borde gå att skilja på ärenden och ärenden. Processen blir jobbig för alla inblandade. Både vi som arbetsgivare och de sökande drabbas av en onödig osäkerhet. Vi har kollektivavtal och ger våra anställda alla rättigheter vi kan. Och ändå går det inte igenom systemet, säger han.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.