Till vänster; miljöminister Karolina Skog (Mp), och till höger; Niklas Nordström (S), ordförande Svenskt Flyg.

Till vänster; miljöminister Karolina Skog (Mp), och till höger; Niklas Nordström (S), ordförande Svenskt Flyg.

NYHET Publicerad

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.

Det som retar upp ministern är ett uttalande från Svenskt Flygs generalsekreterare, Henrik Littorin, där han kallar en av regeringens forskningsrapporter för ”alternativa fakta” och ”hittepå”. Miljöminister Karolina Skog upplever att Svenskt Flyg, under en längre tid, har haft ett aggressivt språkbruk och försöker tona ner flygets roll i klimatfrågan, skriver DN.

Skogs utspel har i sin tur retat upp Svenskt Flygs ordförande, Niklas Nordström (S) som inte håller tillbaka i sin kritik mot vad han beskriver som ett angrepp ovärdigt en minister.

Jag tycker det är mycket allvarligt att en minister tar sig friheten att gå ut och direkt försöka straffa oss som bransch för att vi inte delar hennes åsikt. Det om något är att likna vid ett beteende vi känner igen från Donald Trump, säger han.

Niklas Nordströms passus till den amerikanska presidenten kommer med anledning av miljöminister Karolina Skogs uttalande till Dagens Nyheter om att Svenskt Flygs generalsekreterare haft en "retorik som i det närmaste påminner om Donald Trumps klimatförnekande".

Riksdagsledamoten Anders Åkesson (C) valde på fredagen att KU-anmäla miljöministern.

– Jag uppfattar hennes uttalande som ett typiskt försök till ministerstyre, säger han.

Anders Åkesson menar att regeringen ska styra med regleringsbrev, inte genom uttalanden i media. Han ställer sig också frågande inför vems åsikt det är miljöministern har gett luft åt.

Annons

– Är det Löfven-regeringen som tycker så här eller är det Karolina Skogs privata åsikt?, undrar han.

Utöver att Niklas Nordström är besviken och förvånad över Karolina Skogs utspel så menar han att det är en orättvis bild som målas upp av ministern.

– Vi vill inget annat än att samarbeta med regeringen när det kommer till att nå klimatmålen. Vi lägger ofantligt mycket pengar och energi på att göra flyget mera klimatsmart. Det vi har reagerat på är att det från myndighetshåll kommit forskningsresultat som inte gått i linje med de internationellt vedertagna måtten kring utsläpp och klimatpåverkan.

– Det är självklart fritt fram att tycka att flyget är det sämsta färdmedlet som finns, men det kan inte innebära att man sänker kraven på forskningsunderlag bara för att enskilda rapporter styrker ens tes, säger Niklas Nordström.

Varken Swedavia eller Luftfartsverket verkar anpassa sig efter miljöministerns krav. Hans Uhrus, presschef på Swedavia, säger i ett uttalande till DN att företaget kommer att fortsätta att vara medlemmar i Svenskt Flyg och driva hållbarhetsfrågorna.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.