Till vänster; miljöminister Karolina Skog (Mp), och till höger; Niklas Nordström (S), ordförande Svenskt Flyg.

Till vänster; miljöminister Karolina Skog (Mp), och till höger; Niklas Nordström (S), ordförande Svenskt Flyg.

NYHET Publicerad

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.

Det som retar upp ministern är ett uttalande från Svenskt Flygs generalsekreterare, Henrik Littorin, där han kallar en av regeringens forskningsrapporter för ”alternativa fakta” och ”hittepå”. Miljöminister Karolina Skog upplever att Svenskt Flyg, under en längre tid, har haft ett aggressivt språkbruk och försöker tona ner flygets roll i klimatfrågan, skriver DN.

Skogs utspel har i sin tur retat upp Svenskt Flygs ordförande, Niklas Nordström (S) som inte håller tillbaka i sin kritik mot vad han beskriver som ett angrepp ovärdigt en minister.

Jag tycker det är mycket allvarligt att en minister tar sig friheten att gå ut och direkt försöka straffa oss som bransch för att vi inte delar hennes åsikt. Det om något är att likna vid ett beteende vi känner igen från Donald Trump, säger han.

Niklas Nordströms passus till den amerikanska presidenten kommer med anledning av miljöminister Karolina Skogs uttalande till Dagens Nyheter om att Svenskt Flygs generalsekreterare haft en ”retorik som i det närmaste påminner om Donald Trumps klimatförnekande”.

Riksdagsledamoten Anders Åkesson (C) valde på fredagen att KU-anmäla miljöministern.

– Jag uppfattar hennes uttalande som ett typiskt försök till ministerstyre, säger han.

Anders Åkesson menar att regeringen ska styra med regleringsbrev, inte genom uttalanden i media. Han ställer sig också frågande inför vems åsikt det är miljöministern har gett luft åt.

Annons

– Är det Löfven-regeringen som tycker så här eller är det Karolina Skogs privata åsikt?, undrar han.

Utöver att Niklas Nordström är besviken och förvånad över Karolina Skogs utspel så menar han att det är en orättvis bild som målas upp av ministern.

– Vi vill inget annat än att samarbeta med regeringen när det kommer till att nå klimatmålen. Vi lägger ofantligt mycket pengar och energi på att göra flyget mera klimatsmart. Det vi har reagerat på är att det från myndighetshåll kommit forskningsresultat som inte gått i linje med de internationellt vedertagna måtten kring utsläpp och klimatpåverkan.

– Det är självklart fritt fram att tycka att flyget är det sämsta färdmedlet som finns, men det kan inte innebära att man sänker kraven på forskningsunderlag bara för att enskilda rapporter styrker ens tes, säger Niklas Nordström.

Varken Swedavia eller Luftfartsverket verkar anpassa sig efter miljöministerns krav. Hans Uhrus, presschef på Swedavia, säger i ett uttalande till DN att företaget kommer att fortsätta att vara medlemmar i Svenskt Flyg och driva hållbarhetsfrågorna.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.