Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

Till vänster; miljöminister Karolina Skog (Mp), och till höger; Niklas Nordström (S), ordförande Svenskt Flyg.
Till vänster; miljöminister Karolina Skog (Mp), och till höger; Niklas Nordström (S), ordförande Svenskt Flyg.
64

Klimat Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.

Det som retar upp ministern är ett uttalande från Svenskt Flygs generalsekreterare, Henrik Littorin, där han kallar en av regeringens forskningsrapporter för ”alternativa fakta” och ”hittepå”. Miljöminister Karolina Skog upplever att Svenskt Flyg, under en längre tid, har haft ett aggressivt språkbruk och försöker tona ner flygets roll i klimatfrågan, skriver DN.

Skogs utspel har i sin tur retat upp Svenskt Flygs ordförande, Niklas Nordström (S) som inte håller tillbaka i sin kritik mot vad han beskriver som ett angrepp ovärdigt en minister.

Jag tycker det är mycket allvarligt att en minister tar sig friheten att gå ut och direkt försöka straffa oss som bransch för att vi inte delar hennes åsikt. Det om något är att likna vid ett beteende vi känner igen från Donald Trump, säger han.

Niklas Nordströms passus till den amerikanska presidenten kommer med anledning av miljöminister Karolina Skogs uttalande till Dagens Nyheter om att Svenskt Flygs generalsekreterare haft en ”retorik som i det närmaste påminner om Donald Trumps klimatförnekande”.

Riksdagsledamoten Anders Åkesson (C) valde på fredagen att KU-anmäla miljöministern.

– Jag uppfattar hennes uttalande som ett typiskt försök till ministerstyre, säger han.

Anders Åkesson menar att regeringen ska styra med regleringsbrev, inte genom uttalanden i media. Han ställer sig också frågande inför vems åsikt det är miljöministern har gett luft åt.

– Är det Löfven-regeringen som tycker så här eller är det Karolina Skogs privata åsikt?, undrar han.

Utöver att Niklas Nordström är besviken och förvånad över Karolina Skogs utspel så menar han att det är en orättvis bild som målas upp av ministern.

– Vi vill inget annat än att samarbeta med regeringen när det kommer till att nå klimatmålen. Vi lägger ofantligt mycket pengar och energi på att göra flyget mera klimatsmart. Det vi har reagerat på är att det från myndighetshåll kommit forskningsresultat som inte gått i linje med de internationellt vedertagna måtten kring utsläpp och klimatpåverkan.

– Det är självklart fritt fram att tycka att flyget är det sämsta färdmedlet som finns, men det kan inte innebära att man sänker kraven på forskningsunderlag bara för att enskilda rapporter styrker ens tes, säger Niklas Nordström.

Varken Swedavia eller Luftfartsverket verkar anpassa sig efter miljöministerns krav. Hans Uhrus, presschef på Swedavia, säger i ett uttalande till DN att företaget kommer att fortsätta att vara medlemmar i Svenskt Flyg och driva hållbarhetsfrågorna.

Stina Bengtsson AN