”Mindre krångel med företag i Sverige”

Nyföretagande Fransk-Österrikiska Raoul Scherwitzl driver tillsammans med hustrun Elina Berglund NaturalCycles, en app som fungerar som preventivmedel för kvinnor. Raoul Scherwitzl har tidigare drivit företag utomlands och tycker att Sverige överlag är ett bra land att driva företag i.

Fransk-Österrikiska Raoul Scherwitzl driver tillsammans med hustrun Elina Berglund NaturalCycles.
Elina Berglund och Raoul Scherwitzl 2014 när Natural Cycles var precis nystartat och företaget huserade i startuphubben Sup46.

NaturalCycles erbjuder en hormonfri preventivmedelslösning där allt som behövs är en termometer och en app. Värdena från termometern matas i appen som meddelar vilka dagar där det finns risk för graviditet. Appen har väckt uppmärksamhet på en del bloggar vilket lett till att företaget har tredubblat sin användarbas på kort tid.

En av grundarna är Raoul Scherwitzl som tidigare drivit företag i Schweiz, men bestämde tillsammans med sin fru Elina Berglund att flytta till Stockholm för att satsa på NaturalCycles.

Hur är det att driva en startup i Sverige jämför med Schweiz?

Det är mycket mindre krångel att driva företag i Sverige. Allt är så digitalt anpassat. Det går snabbt att registrera företag och ansöka om rätt skattesedel, eftersom det går att göra över nätet. Det är helt enkelt väldigt mycket mindre administration här.

Vilka affärsmässiga fördelar finns?

Sverige är också centraliserat och när svenskar hoppar på nya trender gör alla det. Ta exempelvis det här med pulled pork, alla äter det och det finns överallt, det är samma sak med teknik. Svenskar är mer digitalt anpassade och då inte bara unga, utan i alla åldrar. I Schweiz finns en skepsis mot nya tekniska lösningar, och att betala saker över internet är för vissa åldersgrupper inte aktuellt.

Vilka är svårigheterna då?

Vi letar efter personer som vill vara en lika stor del av teamet som oss, och som är redo att jobba 150 procent. Men det är svårt eftersom vi som startup har svårt att betala höga löner. Kontentan är att det är kan vara tids- och resurskrävande att hitta rätt personer och egentligen har man inte riktigt den tiden i ett nystartat företag med få anställda.  Jag tror inte heller att det är skatter på försäljning eller löner som är det som är utmanande för startups i Stockholm. I slutändan är det teamet som spelar roll, och om du jobbar mer får du helt enkelt mer gjort.

HN