NYHET Publicerad

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.

Claes Mellgren och Per-Olof Andersson, AQ Group
Foto: EYO

Claes Mellgren och Per-Olof Andersson, AQ Group

– Man måste vara onödig och seg.

Det var en något omtumlad Carl Mellgrens förklaring till att AQ Group, det företag han driver tillsammans med Per-Olof Andersson, nu kan titulera sig EY Entrepreneur of The Year. De vann den stora finalen i Stockholm i går, en utmärkelse och som gör att de representerar Sverige i den stora världsfinalen i Monaco i juni, World Entrepreneur of the Year, även kallad VM i företagande.

– Det är världens största utmärkelse och tävlingen är en fantastisk mötesplats för företagare, sa Johan Löf, en av deltagarna i den svenska juryn och själv vinnare av den svenska finalen 2016.

Den svenska upplagan av Entreprenör of The Year är även det en stor mötesplats för företag. Varje år genomförs sex distriktsfinaler runt om i landet där finalisterna i de olika grupperna koras. Den lokala juryn tar då hänsyn till sex olika kriterier: Entreprenörsanda, Ekonomisk utveckling, Strategisk inriktning, Inverkan på omvärlden, Innovation och Personlig integritet och inflytande. Med det som utgångspunkt utses en vinnare i varje region som sedan deltar i riksfinalen i Stockholm som ”De nominerade är...”

Under hela dagen för finalen sammanträder sedan juryn för att genom intervjuer och diskussioner med finalisterna vaska fram de slutliga pristagarna.

– Det har varit ett ovanligt svårt beslut i år. Faktum är att vi inte var klara förrän fram mot middagen idag. Men vi har ett beslut som vi är mycket nöjda med, konstaterade Katarina Martinson ordförande i juryn.

Det beslutet hamnade alltså hos AQ Group i Västerås. Företaget uppstod den dagen som ABB la ner en av sina avdelningar i Västerås. Claes Mellgren och Per-Olof Andersson som arbetade där ville dock annorlunda och utan något externt startkapital drog de igång egen verksamhet. Fokus då, 1994 så väl som idag är att vara leverantör till tillverkningsindustrin, i första hand elskåp, kablage och bearbetade plåtdetaljer. Redan från start fanns tanken på tillväxt med i planerna och idag är AQ Group ett internationellt företag med drygt 5 100 anställda i tolv länder. Tillväxten har varit stadig och företaget har levererat vinst varje kvartal sedan starten 1994. Idag är omsättningen 3,3 miljarder kronor.

Annons

I motiveringen till förstapriset skrev juryn bland annat: ”En stark tro på att man måste växa för att inte stagnera och att tillväxt kräver internationalisering.”

Seg alltså, men knappast onödig. Det är nu upp till de två företagsledarna att visa vid världsfinalen i Monaco.

Övriga pristagare:

Årets manliga stjärnskott: FMF Assistans, Benjamin Isaksson

Årets kvinnliga stjärnskott: Yubico, Stina Ehrensvärd

Bästa Internationella tillväxt: Gudrun Sjoden Group, Gudrun Sjöden

The Family Business Award: Polarbröd, Karin Bodin och Anna Borgeryd

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.