NYHET Publicerad

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.

Claes Mellgren och Per-Olof Andersson, AQ Group
Foto: EYO

Claes Mellgren och Per-Olof Andersson, AQ Group

– Man måste vara onödig och seg.

Det var en något omtumlad Carl Mellgrens förklaring till att AQ Group, det företag han driver tillsammans med Per-Olof Andersson, nu kan titulera sig EY Entrepreneur of The Year. De vann den stora finalen i Stockholm i går, en utmärkelse och som gör att de representerar Sverige i den stora världsfinalen i Monaco i juni, World Entrepreneur of the Year, även kallad VM i företagande.

– Det är världens största utmärkelse och tävlingen är en fantastisk mötesplats för företagare, sa Johan Löf, en av deltagarna i den svenska juryn och själv vinnare av den svenska finalen 2016.

Den svenska upplagan av Entreprenör of The Year är även det en stor mötesplats för företag. Varje år genomförs sex distriktsfinaler runt om i landet där finalisterna i de olika grupperna koras. Den lokala juryn tar då hänsyn till sex olika kriterier: Entreprenörsanda, Ekonomisk utveckling, Strategisk inriktning, Inverkan på omvärlden, Innovation och Personlig integritet och inflytande. Med det som utgångspunkt utses en vinnare i varje region som sedan deltar i riksfinalen i Stockholm som ”De nominerade är...”

Under hela dagen för finalen sammanträder sedan juryn för att genom intervjuer och diskussioner med finalisterna vaska fram de slutliga pristagarna.

– Det har varit ett ovanligt svårt beslut i år. Faktum är att vi inte var klara förrän fram mot middagen idag. Men vi har ett beslut som vi är mycket nöjda med, konstaterade Katarina Martinson ordförande i juryn.

Det beslutet hamnade alltså hos AQ Group i Västerås. Företaget uppstod den dagen som ABB la ner en av sina avdelningar i Västerås. Claes Mellgren och Per-Olof Andersson som arbetade där ville dock annorlunda och utan något externt startkapital drog de igång egen verksamhet. Fokus då, 1994 så väl som idag är att vara leverantör till tillverkningsindustrin, i första hand elskåp, kablage och bearbetade plåtdetaljer. Redan från start fanns tanken på tillväxt med i planerna och idag är AQ Group ett internationellt företag med drygt 5 100 anställda i tolv länder. Tillväxten har varit stadig och företaget har levererat vinst varje kvartal sedan starten 1994. Idag är omsättningen 3,3 miljarder kronor.

Annons

I motiveringen till förstapriset skrev juryn bland annat: ”En stark tro på att man måste växa för att inte stagnera och att tillväxt kräver internationalisering.”

Seg alltså, men knappast onödig. Det är nu upp till de två företagsledarna att visa vid världsfinalen i Monaco.

Övriga pristagare:

Årets manliga stjärnskott: FMF Assistans, Benjamin Isaksson

Årets kvinnliga stjärnskott: Yubico, Stina Ehrensvärd

Bästa Internationella tillväxt: Gudrun Sjoden Group, Gudrun Sjöden

The Family Business Award: Polarbröd, Karin Bodin och Anna Borgeryd

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Gäller GDPR alla mina medarbetares mejl?

FRÅGA EXPERTEN En kollega till mig sade att GDPR gäller för varenda namn och adress som finns nånstans i min e-postlåda? Kan det verkligen vara så? Där finns tusentals mejl och jag har ingen översikt över allt som finns där, än mindre över vad som finns i mina medarbetares e-postlådor. Vad ska jag göra?
NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.