NYHET Publicerad

Myndighetens nej till Gutevin – anspelar på droger

REGELKRÅNGEL När den gotländska vinföretagaren Lauri Pappinen skulle förnya tillståndet för sin registreringsskylt med företagsnamnet Gutevin blev det nobben från Transportstyrelsen.

Lauri Pappinen, Gutevin

Lauri Pappinen är en pionjär inom svensk vinodling. Han satte sina första vinstockar utanför Halingsbo på Gotland för 20 år sedan. På senare år har även utökat verksamheten med tillverkning av sprit som Grappa och Whiskey.

Under alla dessa år har han skyltat sin bil med sitt företagsnamn - Gutevin. Ett sätt att profilera företaget, men också som en slags identifikation.

– Alla har vetat att Gutevin är synonymt med mig, säger Lauri Pappinen.

Men när han nyligen skulle förnya registreringstillståndet fick han en chock. Transportstyrelsen godkände inte namnet Gutevin eftersom man ansåg att namnet anspelar på droger.

– Jag blev helt paff. Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta.

Eva Isaksson är handläggare på Transportstyrelsen. Hon säger att bedömningarna för vad som kan tillåtas har stramats upp. Namn som anspelar på sex, svordomar, religion, kriminalitet, sjukdomar samt droger är inte tillåtna, och här ingår även alkoholhaltiga drycker.

– Vi har arbetat mycket de senaste åren med hur vi ska hantera de personliga skyltarna och har nu tydligare riktlinjer på vad vi inte ska tillåta och vi anser att det inte är förenligt med trafik och anspelningar på alkohol. Därför har beslut tagits att vi inte ska tillåta den typen av skyltar.

Annons

Lauri tyckte det kändes konstigt. Han försöker driva ett företag och så händer detta. Har du någon kommentar till det?

– Eftersom vi inte gör undantag för någon, och för att hålla en rättvis linje så togs beslutet att avslå Lauris begäran. Han har all möjlighet att ansöka om en annan beteckning där han kan göra sitt företag synligt, konstaterar Eva Isaksson.

Lauri Pappinen reagerade även på att han bara fick några dagars respit med att plocka ned skylten samt på att beslutet inte går att överklaga.

– Hade jag varit bortrest skulle det ha kunnat bli dyrt för mig.

– Enligt förvaltningslagen så behöver man bara ges överklaganderätt om beslutet skulle gälla civila rättigheter eller skyldigheter enligt Europakonventionen för mänskliga rättigheter, och vår bedömning är att  rätten till en personlig skylt kan inte anses vara en civil rättighet eller skyldighet, säger Eva Isaksson.

Lauri Pappinen ställer sig frågande till den byråkrati som tar stora resurser i anspråk för att ägna sig åt, i hans ögon, petitesser.

– Till och med handläggaren på Transportstyrelsen tyckte situationen var jobbig. Jag kunde höra det igenom telefonen. Hon började förklara sig och ge förslag på andra namn jag skulle kunna använda, säger Lauri Pappinen.

Han tycker att regelkrånglet och byråkratin kring att driva företag ökar hela tiden.

– Jag har drivit företag i 40 år. Det känns som att det var enklare när jag startade. Det är sorgligt när man tänker på det.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

#MeToo: Lång väg kvar för byggsektorn

DEBATT Vår bransch är inte ett undantag från förekomsten av trakasserier och sexism. Vi måste skapa en bransch som är långsiktig och hållbar. För att klara kompetensförsörjningen krävs nolltolerans, skriver Catharina Elmsäter-Svärd.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Myndighetens nej till Gutevin – anspelar på droger

REGELKRÅNGEL När den gotländska vinföretagaren Lauri Pappinen skulle förnya tillståndet för sin registreringsskylt med företagsnamnet Gutevin blev det nobben från Transportstyrelsen. 
NYHET Publicerad:

Svindlande affärer i Sveriges kommuner

REDAKTIONEN TYCKER Hässleholms kommun vägrar att ge privata bredbandsföretag markavtal för att dra fiber, Strömstads kommun driver en egen spa- och gymverksamhet och i Landskrona har politikerna startat ett tvätteri. Detta trots att det redan finns privata, etablerade aktörer i regionen.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga kommunala bolag slår mot näringslivet

KONKURRENS Sveriges kommuner startar allt fler företag. Sedan år 2000 har det startats två nya kommunalägda bolag i veckan och sammanlagt finns det nu över 1 700 kommunala bolag runt om i landet. Det är en utveckling som kraftigt påverkar de privatägda företagens möjligheter att utvecklas och växa.
NYHET Publicerad:

Twittrande ekobonde på klimatsmart mission

ENTREPRENÖR Han skulle inte bli bonde. Men det blev han – Ekobonden. Men han blev också entreprenör, bipollinerare, pr-expert och planetskötare. Adam Arnesson försöker förändra världen från Jannelunds gård i Närke. Och han är på god väg att lyckas.
NYHET Publicerad:

Upplevelsen viktigast för krögaren som inte står vid spisen

ENTREPRENÖR Anna Lallerstedt är krögaren som säger att hon inte kan laga mat. Ändå ska hon öppna sin tredje restaurang till våren. Tricket, enligt henne , är att driva restaurangerna som företag. Entreprenör har träffat doldiskrögaren som inte sätter sig själv på piedestal.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

De jammar fram innovationerna

I PRAKTIKEN Via digitala innovationsgig väcker Volvo cars liv i medarbetarnas innovationskraft. Alla är inbjudna och alla åsikter tas till vara. Jakten på den unika uppfinningen kräver ett öppet sinne. ”Vårt fokus ligger på att kicka igång kreativiteten och få folk att dela med sig av sina idéer”, säger Charlotta Ahlberg, Corporate innovation manager på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.