NYHET Publicerad

Myndighetens nej till Gutevin – anspelar på droger

REGELKRÅNGEL När den gotländska vinföretagaren Lauri Pappinen skulle förnya tillståndet för sin registreringsskylt med företagsnamnet Gutevin blev det nobben från Transportstyrelsen.

Lauri Pappinen, Gutevin

Lauri Pappinen är en pionjär inom svensk vinodling. Han satte sina första vinstockar utanför Halingsbo på Gotland för 20 år sedan. På senare år har även utökat verksamheten med tillverkning av sprit som Grappa och Whiskey.

Under alla dessa år har han skyltat sin bil med sitt företagsnamn - Gutevin. Ett sätt att profilera företaget, men också som en slags identifikation.

– Alla har vetat att Gutevin är synonymt med mig, säger Lauri Pappinen.

Men när han nyligen skulle förnya registreringstillståndet fick han en chock. Transportstyrelsen godkände inte namnet Gutevin eftersom man ansåg att namnet anspelar på droger.

– Jag blev helt paff. Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta.

Eva Isaksson är handläggare på Transportstyrelsen. Hon säger att bedömningarna för vad som kan tillåtas har stramats upp. Namn som anspelar på sex, svordomar, religion, kriminalitet, sjukdomar samt droger är inte tillåtna, och här ingår även alkoholhaltiga drycker.

– Vi har arbetat mycket de senaste åren med hur vi ska hantera de personliga skyltarna och har nu tydligare riktlinjer på vad vi inte ska tillåta och vi anser att det inte är förenligt med trafik och anspelningar på alkohol. Därför har beslut tagits att vi inte ska tillåta den typen av skyltar.

Annons

Lauri tyckte det kändes konstigt. Han försöker driva ett företag och så händer detta. Har du någon kommentar till det?

– Eftersom vi inte gör undantag för någon, och för att hålla en rättvis linje så togs beslutet att avslå Lauris begäran. Han har all möjlighet att ansöka om en annan beteckning där han kan göra sitt företag synligt, konstaterar Eva Isaksson.

Lauri Pappinen reagerade även på att han bara fick några dagars respit med att plocka ned skylten samt på att beslutet inte går att överklaga.

– Hade jag varit bortrest skulle det ha kunnat bli dyrt för mig.

– Enligt förvaltningslagen så behöver man bara ges överklaganderätt om beslutet skulle gälla civila rättigheter eller skyldigheter enligt Europakonventionen för mänskliga rättigheter, och vår bedömning är att  rätten till en personlig skylt kan inte anses vara en civil rättighet eller skyldighet, säger Eva Isaksson.

Lauri Pappinen ställer sig frågande till den byråkrati som tar stora resurser i anspråk för att ägna sig åt, i hans ögon, petitesser.

– Till och med handläggaren på Transportstyrelsen tyckte situationen var jobbig. Jag kunde höra det igenom telefonen. Hon började förklara sig och ge förslag på andra namn jag skulle kunna använda, säger Lauri Pappinen.

Han tycker att regelkrånglet och byråkratin kring att driva företag ökar hela tiden.

– Jag har drivit företag i 40 år. Det känns som att det var enklare när jag startade. Det är sorgligt när man tänker på det.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.