NYHET Publicerad

Myndighetsinformation guldgruva för företagen

NY MARKNAD Svenska myndigheter har mängder av information samlad i sina databaser. Information som är en guldgruva för företag som vill skapa nya tjänster och produkter.

Sedan 1 juli förra året är myndigheterna skyldiga att öppna upp sina databaser för utomstående. Men arbetet går långsamt, trots den svenska offentlighetsprincipen.

Yr.no är en god norgehistoria. När norska statens Meterologiskt Institutt började dela med sig av sin väderinformation skapades på privat initiativ vädersajten yr.no och den blev snart en framgång inte bara i Norge. Informationen på sajten används nu också av andra företag, till exempel fjärrvärmeföretag som reglerar temperaturerna med hjälp av väderprognoserna och informationsföretag som skapar appar kring väder och trafik.

I Sverige öppnade Riksdagens Syndikeringstjänst förra året databaserna på glänt och bland drygt 165 000 dokument finns bland annat information om hur riksdagsledamöterna röstat i olika frågor. Den informationen återanvänder ett flertal fristående tjänster, till exempel Govtrack.se och Makthavare.se. Ännu är kommersialiseringen av myndighetsdata och en blygsam affärsidé i Sverige. Men att det finns en stor affärsmässig potential, är alla överens om.

– Över 300 miljarder omräknat i möjliga affärsidéer för hela EU, säger Rolf Nordqvist, ordförande i den europeiska branschorganisationen PSI Alliance som samlar de företag i Europa som använder offentlig information i sin affärsverksamhet.

Helt fritt fram att hämta ut och förädla information är det dock inte, trots att allt fler myndigheter finns på listan över tillgängliga informationskällor. Dels råder okunnigheten om att informationen till vissa delar är fri, dels försöker olika förvaltningar själva kommersialisera sina kunskaper.

– Ja, vissa myndigheter har hakat på och de ska de inte. Stockholms Stad har tillverkat en egen app som i och för sig är trevlig, men frågan är om staden själv är bäst lämpad att utforma den. Det är inte rimligt att offentliga medel läggs på att skapa tjänster som lika gärna och oftast bättre kan göras av företag, säger Fredrik Sand, ansvarig för IT-frågor på Stockholms Handelskammare.

Rolf Nordqvist är inne på samma linje och menar att det är ”fem till tio gånger effektivare om privata företag sköter utvecklingen”. Men främst ser han en tröghet i myndigheternas arbete på att öppna arkiven.

Annons

– Direktivet kom redan 2003 och sedan 2008 är det implementerat i hela EU. England, Frankrike, Spanien och Slovenien tillhör de länder som ligger långt framme. Men Sverige ligger långt efter tillsammans med Italien. Jag skulle vilja säga att vi spelar i gärdesgårdsserien, trots att vi haft offentlighetsprincipen på papper sedan 1706, säger han.

– Bolagsverket tillhör de duktiga svenska myndigheterna medan Lantmäteriet är störst på information, samtidigt som de är sämst på att dela med sig, fortsätter Rolf Nordqvist.

Norgehistorien yr.no har dock fått svenska efterföljare. Vackertväder.se använder samma basfakta som yr.no och omvandlar det till svenska förhållanden, dessutom med kategoriseringar som talar om var det är bra badväder, golfväder och grillväder.

– Det visar att vi behöver mer, inte mindre information på nätet. Särskilt när den är sorterad efter våra behov. Vi är bara i början på vad återanvändningen av offentlig information kan användas till, säger Rolf Nordqvist.

EU-direktiv öppnar databaser
  • Public Sector Information, PSI, är ett EU-direktiv som syftar till att öka allmänhetens tillgång till myndighetshandlingar och information.
  • Företag ska kunna använda den offentliga informationen till att skapa informationsprodukter och nya tjänster.
  • Direktivet vill med hjälp av de offentliga databaserna öka tillväxten och konkurrenskraften inom näringslivet.
  • I nuläget finns tillgång till information från bland annat Arbetsförmedlingen, Jordbruksverket, Pensionsmyndigheten, Riksarkivet, SCB och Sveriges Riksdag.
  • Antalet öppna myndigheter ökar ständigt och en uppdaterad lista finns på www.edelegationen.se


Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.