NYHET Publicerad

Myndighetsinformation guldgruva för företagen

NY MARKNAD Svenska myndigheter har mängder av information samlad i sina databaser. Information som är en guldgruva för företag som vill skapa nya tjänster och produkter.

Sedan 1 juli förra året är myndigheterna skyldiga att öppna upp sina databaser för utomstående. Men arbetet går långsamt, trots den svenska offentlighetsprincipen.

Yr.no är en god norgehistoria. När norska statens Meterologiskt Institutt började dela med sig av sin väderinformation skapades på privat initiativ vädersajten yr.no och den blev snart en framgång inte bara i Norge. Informationen på sajten används nu också av andra företag, till exempel fjärrvärmeföretag som reglerar temperaturerna med hjälp av väderprognoserna och informationsföretag som skapar appar kring väder och trafik.

I Sverige öppnade Riksdagens Syndikeringstjänst förra året databaserna på glänt och bland drygt 165 000 dokument finns bland annat information om hur riksdagsledamöterna röstat i olika frågor. Den informationen återanvänder ett flertal fristående tjänster, till exempel Govtrack.se och Makthavare.se. Ännu är kommersialiseringen av myndighetsdata och en blygsam affärsidé i Sverige. Men att det finns en stor affärsmässig potential, är alla överens om.

– Över 300 miljarder omräknat i möjliga affärsidéer för hela EU, säger Rolf Nordqvist, ordförande i den europeiska branschorganisationen PSI Alliance som samlar de företag i Europa som använder offentlig information i sin affärsverksamhet.

Helt fritt fram att hämta ut och förädla information är det dock inte, trots att allt fler myndigheter finns på listan över tillgängliga informationskällor. Dels råder okunnigheten om att informationen till vissa delar är fri, dels försöker olika förvaltningar själva kommersialisera sina kunskaper.

– Ja, vissa myndigheter har hakat på och de ska de inte. Stockholms Stad har tillverkat en egen app som i och för sig är trevlig, men frågan är om staden själv är bäst lämpad att utforma den. Det är inte rimligt att offentliga medel läggs på att skapa tjänster som lika gärna och oftast bättre kan göras av företag, säger Fredrik Sand, ansvarig för IT-frågor på Stockholms Handelskammare.

Rolf Nordqvist är inne på samma linje och menar att det är ”fem till tio gånger effektivare om privata företag sköter utvecklingen”. Men främst ser han en tröghet i myndigheternas arbete på att öppna arkiven.

Annons

– Direktivet kom redan 2003 och sedan 2008 är det implementerat i hela EU. England, Frankrike, Spanien och Slovenien tillhör de länder som ligger långt framme. Men Sverige ligger långt efter tillsammans med Italien. Jag skulle vilja säga att vi spelar i gärdesgårdsserien, trots att vi haft offentlighetsprincipen på papper sedan 1706, säger han.

– Bolagsverket tillhör de duktiga svenska myndigheterna medan Lantmäteriet är störst på information, samtidigt som de är sämst på att dela med sig, fortsätter Rolf Nordqvist.

Norgehistorien yr.no har dock fått svenska efterföljare. Vackertväder.se använder samma basfakta som yr.no och omvandlar det till svenska förhållanden, dessutom med kategoriseringar som talar om var det är bra badväder, golfväder och grillväder.

– Det visar att vi behöver mer, inte mindre information på nätet. Särskilt när den är sorterad efter våra behov. Vi är bara i början på vad återanvändningen av offentlig information kan användas till, säger Rolf Nordqvist.

EU-direktiv öppnar databaser
  • Public Sector Information, PSI, är ett EU-direktiv som syftar till att öka allmänhetens tillgång till myndighetshandlingar och information.
  • Företag ska kunna använda den offentliga informationen till att skapa informationsprodukter och nya tjänster.
  • Direktivet vill med hjälp av de offentliga databaserna öka tillväxten och konkurrenskraften inom näringslivet.
  • I nuläget finns tillgång till information från bland annat Arbetsförmedlingen, Jordbruksverket, Pensionsmyndigheten, Riksarkivet, SCB och Sveriges Riksdag.
  • Antalet öppna myndigheter ökar ständigt och en uppdaterad lista finns på www.edelegationen.se


comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Västerås och Skellefteå i kamp om Europas största batterifabrik

FÖRETAGSKLIMAT 3 000 jobb och möjligheten att vara en del i utvecklingen av en mer klimatsmart värld. Det är det som står på spel när Västerås och Skellefteå tar kampen om var batteritillverkaren Northvolts fabrik ska ligga. ”Den kommer att bli Europas största”, säger vd:n Peter Carlsson.
NYHET Publicerad:

Regeringen borde höja ersättningarna

DEBATT Att löneökningarna är betydligt högre än höjningen av ersättningen för personlig assistans gör att företag kommer tvingas lämna kollektivavtalen, skriver debattörerna. Nu uppmanar de regeringen att höja ersättningarna.
NYHET Publicerad:

Svensk tonic gyllene framgångssaga

NYKLÄCKT De första flaskorna exploderade. Men på bara ett år har studenterna Viktor Eriksson och Gustaf Ytanders tonic gjort succé hos privatpersoner och på välrenommerade barer över hela landet.
NYHET Publicerad:

Här står dörren öppen för nyanlända

I PRAKTIKEN För bröderna Kreshnik och Fatos Mulaj har rekryteringen av nyanlända skapat en unik företagsmiljö där anställning baseras på prestation och inte referenser. ”Det skulle vara fantastiskt om fler företag vågade ta in nyanlända”, säger Kreshnik Mulaj.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.
NYHET Publicerad:

Upplev framtiden i 360 grader

ENTREPRENÖR Virtuella lägenhetsvisningar är ett populärt inslag på bostadsmarknaden. Mycket tack vare Mattias von Corswant och Per Hjaldahl, grundarna av VR-företaget Wec360. Nio år efter starten är de den främsta aktören på VR-marknaden. ”Att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer”, säger Mattias von Corswant.
NYHET Publicerad:

Vann mot Skatteverket i högsta instans – kan vara förgäves

SKATTEVERKETS METODER Han har drivit momsfrågan mot Skatteverket i 27 år, genom alla rättsinstanser och fått en lag uppkallad efter sig. Nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen frågan till hans fördel. Men det bekymrar inte Skatteverket som fortsätter att särbehandla honom, något som kostat företaget miljonbelopp.
NYHET Publicerad:

Fortsatta framgångar innanför boxen

VAD HÄNDE SEN Stabil efterfrågan och en produkt med hög kvalitet. Det har gjort att Frozzypack kunnat stå emot de piratkopior som dyker upp. Den egna produktutvecklingen fortsätter att hålla sig till grundidén, en matlåda med inbyggd kylning.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Stitch väcker liv i svensk textilindustri

NYKLÄCKT Med ambitionen att väcka liv i svensk textilindustri har Mia Berg och Stina Anderson startat syfabriken Stitch. De har fått en otrolig respons.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.