NYHET Publicerad

Myndighetsinformation guldgruva för företagen

NY MARKNAD Svenska myndigheter har mängder av information samlad i sina databaser. Information som är en guldgruva för företag som vill skapa nya tjänster och produkter.

Sedan 1 juli förra året är myndigheterna skyldiga att öppna upp sina databaser för utomstående. Men arbetet går långsamt, trots den svenska offentlighetsprincipen.

Yr.no är en god norgehistoria. När norska statens Meterologiskt Institutt började dela med sig av sin väderinformation skapades på privat initiativ vädersajten yr.no och den blev snart en framgång inte bara i Norge. Informationen på sajten används nu också av andra företag, till exempel fjärrvärmeföretag som reglerar temperaturerna med hjälp av väderprognoserna och informationsföretag som skapar appar kring väder och trafik.

I Sverige öppnade Riksdagens Syndikeringstjänst förra året databaserna på glänt och bland drygt 165 000 dokument finns bland annat information om hur riksdagsledamöterna röstat i olika frågor. Den informationen återanvänder ett flertal fristående tjänster, till exempel Govtrack.se och Makthavare.se. Ännu är kommersialiseringen av myndighetsdata och en blygsam affärsidé i Sverige. Men att det finns en stor affärsmässig potential, är alla överens om.

– Över 300 miljarder omräknat i möjliga affärsidéer för hela EU, säger Rolf Nordqvist, ordförande i den europeiska branschorganisationen PSI Alliance som samlar de företag i Europa som använder offentlig information i sin affärsverksamhet.

Helt fritt fram att hämta ut och förädla information är det dock inte, trots att allt fler myndigheter finns på listan över tillgängliga informationskällor. Dels råder okunnigheten om att informationen till vissa delar är fri, dels försöker olika förvaltningar själva kommersialisera sina kunskaper.

– Ja, vissa myndigheter har hakat på och de ska de inte. Stockholms Stad har tillverkat en egen app som i och för sig är trevlig, men frågan är om staden själv är bäst lämpad att utforma den. Det är inte rimligt att offentliga medel läggs på att skapa tjänster som lika gärna och oftast bättre kan göras av företag, säger Fredrik Sand, ansvarig för IT-frågor på Stockholms Handelskammare.

Rolf Nordqvist är inne på samma linje och menar att det är ”fem till tio gånger effektivare om privata företag sköter utvecklingen”. Men främst ser han en tröghet i myndigheternas arbete på att öppna arkiven.

Annons

– Direktivet kom redan 2003 och sedan 2008 är det implementerat i hela EU. England, Frankrike, Spanien och Slovenien tillhör de länder som ligger långt framme. Men Sverige ligger långt efter tillsammans med Italien. Jag skulle vilja säga att vi spelar i gärdesgårdsserien, trots att vi haft offentlighetsprincipen på papper sedan 1706, säger han.

– Bolagsverket tillhör de duktiga svenska myndigheterna medan Lantmäteriet är störst på information, samtidigt som de är sämst på att dela med sig, fortsätter Rolf Nordqvist.

Norgehistorien yr.no har dock fått svenska efterföljare. Vackertväder.se använder samma basfakta som yr.no och omvandlar det till svenska förhållanden, dessutom med kategoriseringar som talar om var det är bra badväder, golfväder och grillväder.

– Det visar att vi behöver mer, inte mindre information på nätet. Särskilt när den är sorterad efter våra behov. Vi är bara i början på vad återanvändningen av offentlig information kan användas till, säger Rolf Nordqvist.

EU-direktiv öppnar databaser
  • Public Sector Information, PSI, är ett EU-direktiv som syftar till att öka allmänhetens tillgång till myndighetshandlingar och information.
  • Företag ska kunna använda den offentliga informationen till att skapa informationsprodukter och nya tjänster.
  • Direktivet vill med hjälp av de offentliga databaserna öka tillväxten och konkurrenskraften inom näringslivet.
  • I nuläget finns tillgång till information från bland annat Arbetsförmedlingen, Jordbruksverket, Pensionsmyndigheten, Riksarkivet, SCB och Sveriges Riksdag.
  • Antalet öppna myndigheter ökar ständigt och en uppdaterad lista finns på www.edelegationen.se


comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Regeringen lanserar förenklingspaket för företag

REGELKRÅNGEL Förutom problemen med konkurrens och kompetensförsörjning upplever många företagare att lagar och myndighetsregler hindrar tillväxt. Nu lanserar närings- och innovationsminister Mikael Damberg ett förenklingspaket för företag.
NYHET Publicerad:

Skatteverket kräver in pengarna – trots att frågan inte är avgjord i rätten

SKATTER Hästaveln är hobbyverksamhet. Det slår Skattemyndigheten i Uppsala fast och upptaxerar företaget Unique Dogs and Horses AB med närmare en halv miljon. Samtidigt har företagets pressats med korta svarstider. Ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten, men något anstånd med att betala den upptaxerade skatten har inte medgivits, trots den rättsliga prövningen.
NYHET Publicerad:

De blev årets vinnare i Serendipity Challenge

ALMEDALEN Av över 400 bidrag utsågs SaltX till årets tillväxtbolag och Sprinklebit till årets startup i entreprenörstävlingen Serendipity Challenge.
NYHET Publicerad:

Patentskydd lyckokast för Berries by Astrid

IMMATERIALRÄTT När forskaren Astrid Friborg startade företaget Berries by Astrid valde hon att skydda varumärket, produkten och tillverkningsprocessen. Det visade sig vara ett lyckokast eftersom försäljningen av licensrättigheter idag är en stor intäktskälla i företaget. Annars är många startupföretag dåliga på att skydda sina innovationer. Hälften av företagen har inget skydd alls, visar en undersökning från Awapatent.
NYHET Publicerad:

Strävsamhet och ansträngning ska leda till framgång

DEBATT Det ska alltid löna sig att arbeta framför att leva på bidrag. Det menar Moderata Ungdomsförbundets Benjamin Dousa som både vill sänka bidragen och minska skatterna för att människor ska komma i arbete och bli integrerade.
NYHET Publicerad:

Dags att hållbarhetsredovisa

HÅLLBARHET Har du koll på din hållbarhetsrapportering? Sedan sex månader tillbaka måste större företag göra en hållbarhetsrapport. Nu finns en snabbguide för dig som vill kicka igång din hållbarhetsredovisning.
NYHET Publicerad:

Upphandlingar drar ner brallorna på företagare

DEBATT Statliga bolag ska välja seriösa hotell- och restaurangleverantörer som försäkrar sina medarbetare och tar ansvar för gästerna. Det är fel att välja leverantör enbart baserat på pris, menar hotelldirektören Suzanne Parenius, vd på Hjortviken konferens.
NYHET Publicerad:

”Utan öppna data begränsar man innovationen”

ÖPPNA DATA Regeringens mål är att Sverige ska vara bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter. Efter att den har presenterat sin nya digitaliseringsstrategi riktas dock kritik om att arbetet med att öppna data går för långsamt.
NYHET Publicerad:

Hon lär nybörjare att haja börsen

ENTREPRENÖR Andra Farhads uppväxt i Fittja präglades av familjens ständiga brist på pengar. Som 16-åring började hon handla med aktier och under namnet ”Börshajen” blev hon snabbt en snackis i aktiehandlarkretsar. Idag driver hon ett utbildningsföretag med målet att lära andra att bli rika på börsen.
NYHET Publicerad:

Så slår den höjda entreprenörsskatten mot ditt företag

3:12-REGLERNA Trots massiv kritik från Företagarsverige tänker regeringen ändra de så kallade 3:12-reglerna, eller entreprenörsskatten. 167 000 svenska företagare drabbas därmed av en skattehöjning på sammanlagt tre miljarder kronor. Hårdast drabbas de mindre fåmansbolagen. Revisorn Carl-Magnus Falk har tagit fram en modell som hjälper småföretagare att räkna fram hur de nya reglerna slår mot just deras företag.
NYHET Publicerad:

På tur till Stockholms smultronställen

NYKLÄCKT För sex år sedan köpte Peter Ekblom en Vespa och började köra runt sina kompisar till olika smultronställen i Stockholm. Nu erbjuder han skräddarsydda turer med vespor runt i staden och har även ett samarbete med Piaggio group som tillverkar vespor i Italien.
NYHET Publicerad:

Småföretagare utsätts för tuff skattjakt

SKATTEVERKETS METODER I höstas fick Emanuel Imanuelsen plötsligt besked om en restskatt på över 47 miljoner kronor. Men efter att han lämnat synpunkter sänktes den till 7,5 miljoner. Hans advokat är kritisk till att Skatteverket på så lösa grunder har eftertaxerat ett så stort belopp, som dessutom visade sig vara felaktigt.
NYHET Publicerad:

En lägenhet kommer lastad

MILJARDFÖRETAG Det är sågade plankor in i ena änden av fabriken och nästan färdiga lägenheter ut i den andra. Lindbäcks bygg i Öjebyn har utvecklat ett unikt modulbyggande som gjort familjeföretaget till ett miljardbolag. Men utan den värsta byggkrisen i Sverige och en hotande konkurs hade den innovativa byggtekniken aldrig blivit verklighet.
NYHET Publicerad:

Så lägger du vantarna på digitaliseringsstödet

HALLÅ DÄR… Boo Gunnarsson, företagarexpert på Visma. Mer än nio av tio småföretagare i Sverige känner inte till de ”digitaliseringscheckar” som de kan söka sedan årsskiftet. Upp till en kvarts miljon kronor finns att hämta för de som vill stärka bolaget digitala kompetens.
NYHET Publicerad:

Nya beteenden driver företaget vidare

VAD HÄNDE SEN Ändra invanda beteenden. Det sparar resurser och gör företag och organisationer mer välfungerande. Beteendelabbet var först ut i Sverige med att bygga ett företag som hjälper till att ändra våra beteenden. Det visade sig vara en hållbar affärsidé.