Nanologica vill revolutionera framtidens läkemedel

Nanologica
Andreas Bhagwani, som blev vd på Nanologica 2011.

Innovation Forskare världen över har stora visioner om att vi med hjälp av nanoteknik ska kunna bota sjukdomar som cancer, virus och infektioner på ett nytt och mer effektivt sätt än i idag. Svenska Nanologica, som börsnoterades i oktober, vill genom sin nanomaterialteknik vara med och revolutionera framtidens läkemedel.

Nano
Nanologicas silikapartiklar är i mikrometerstorlek och synliga för blotta ögat i form av ett vitt pulver, medan de på insidan har en mängd porer/håligheter som är i nanometerstorlek.

Börsbolaget Nanologica grundes 2004 av dr. Alfonso Garcia-Bennett, baserat på hans forskning och annat arbete som då gjordes vid Stockholms universitet och Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Dr Garcia-Bennetts sambo var gravid, vilket fick honom att börja fundera kring folsyra, ett kosttillskott för gravida. Det fick honom till att börja studera hur man kan göra porösa material på ett nya sätt och vilka nya användningsområden som då uppstod. Det blev startskottet på Nanologicas satsning på Life Science.

– Det finns många medicinska behov som fortfarande inte är tillgodosedda. Nanotekniken öppnar möjligheter att ge material helt nya egenskaper. Det innebär att nya behandlingar kan skapas, inte bara inom traditionell medicin såsom cancer och smärtlindring, utan också vid förlamning och fantomsmärtor efter olyckor. Forskare har länge vetat att nanotekniken kommer att få stor användning inom life science-området, men nu ser vi allt fler tillämpningar som förverkligas, säger Andreas Bhagwani, som blev vd 2011 på Nanologica med uppdrag att sätta fokus på affärer.

Han har en bakgrund inom försäljning, som managementkonsult och entreprenör.

– Jag tillför nya perspektiv till forskarna på företaget. Tidigare har Nanologica främst varit ett drivhus för idéer om hur nya porösa material kan framställas och användas. Men vid tiden då jag kom in var det dags att sätta ned foten och välja väg, förklarar han. 

Läkemedelssubstanser har ofta dålig löslighet i vatten. Eftersom kroppen är ett vattenbaserat system blir läkemedlen mindre effektiva. Genom att ladda Nanologicas molekyler med olika läkemedelssubstanser blir de mer stabila och kan lättare frisättas i en form som kan tas upp av kroppen.

– Tricket är att vi styr storlek och utseende i vår produkts porer så att de passar olika läkemedel. På så sätt bidra vi till att skapa bättre läkemedel, vilket innebär att många människor kan få ett friskare och längre liv, säger Andreas Bhagwani.

Vad krävs för att Nanologica ska kunna växa och nå en världsmarknad?

– Vi verkar redan idag på en global marknad. Under de senaste åren har vi lagt stor kraft på att gå från labb till industriell produktion. Vi har idag en god produktionskapacitet som räcker för dagens affärsvolymer och räknar med att fortsätta detta arbete under kommande år.

Hur skulle du vilja beskriva Sveriges position inom nanoteknik i jämförelse med omvärlden? 

– Vetenskapligt ligger vi i den absoluta toppen och det finns ett fåtal starka bolag som kommersialiserar sin forskning. Det som forskare i andra länder är bättre på är att bestämma sig för att lösa ett visst problem och sedan göra det som krävs för att nå dit. Det krävs såklart stora mängder kapital men också en förmåga att skruva en akademisk uppfinning till en attraktiv produkt. Området kring Boston och dess universitet är exempelvis mycket bättre än vi i Sverige på just detta.

Många svenska nanoteknik företag blir uppköpta av utländska aktörer. Hur ser du på det?

– Nanolocia verkar på en global marknad med målet att bygga ett framgångsrikt bolag. Vi har en bra ägarbild och noterades nu i oktober på börsen Aktietorget.

Hur stor kan nanoteknikbranschen bli i Sverige? 

– Nanotekniken har potential på en rad olika områden och jag menar att vi måste sluta se tekniken som en separat bransch och i stället som en naturlig del av många branscher. Alla som arbetar med och utvecklar nanoteknik behöver vara intresserade av hur den ska användas och av vem. Då kommer vi att hitta helt nya tillämpningar, produkter och tjänster. Själva arbetar vi just nu med att bygga upp en lönsam verksamhet inom kromatografi och parallellt med det arbetar vi tillsammans med flera stora läkemedelsbolag för att utveckla intressanta substanser till nya läkemedel, säger Andreas Bhagwani.

Mats Ögen Wanger

Listat på börsen

Namn: Nanologica
Startår:2 004
Verksamhet: Tillämpning av nanoporös silika inom drug delivery och kromatografi
Ägare: Flerie Invest 26,0 procent, Rahal Investment 14,4 procent, Vega Bianca 9,5 procent, Paui 6,8 procent och övriga 440 ägare sammanlagt 43,3 procent
(31 december 2015, källa: Euroclear)
Grundare: Alfonso Garcia-Bennett och Krim Talia
Vd: Andreas Bhagwani
Antal anställda: 19
Omsättning: 3,3 miljoner kronor
Finansiering:Börsnoterat på Aktietorget