NYHET Publicerad

Nätvårdbolaget: ”Patientavgifter är en tröskel för att söka vård”

VÅRD Sveriges kommuner och landsting (SKL) vill införa en nationell vårdavgift till följd av de allt fler digitala vårdalternativen. Vårdföretaget KRY menar att det är bra att likställa primärvården, oavsett om den är digital eller inte.

Samuel Danofsky, kommunikationschef hos det digitala vårdbolaget KRY

Samuel Danofsky, kommunikationschef hos det digitala vårdbolaget KRY

Foto: Magnus Länje

SKL meddelade i veckan att man arbetar på ett förslag om nationell patientavgift, för att komma tillrätta med problematiken som uppstår när patienter från olika landsting med olika nivåer på avgifterna använder nätvård.  

Entreprenör frågade Samuel Danofsky, kommunikationschef hos det digitala vårdbolaget KRY, om vad förändringarna kan betyda för verksamheten och hur man ser på den kritik som återkommande lyfts i samtalen om den digitala vården.

Vad tycker ni om SKL:s förslag om att införa en nationell patientavgift?

– På ett övergripande plan är det positivt att aktörer som erbjuder vård nationellt inte ska kunna använda skillnader i patientavgifter som ett sätt att locka patienter. Den vård som erbjuds av digitala aktörer är en del av primärvården. Patientavgiften för att använda digitala aktörer bör därför inte skilja sig från andra primärvårdsbesök. Vi förordar därför en modell där avgiften likställs med den som gäller för primärvårdsbesök i patientens hemlandsting.  

Skulle en enhetlig avgift påverka KRY:s verksamhet på något sätt?

– Nej 

Vilken betydelse spelar patientavgifterna för vårdens tillgänglighet ur patienternas perspektiv?

Annons

– Patientavgifter är en tröskel när det gäller att söka vård. Den har främst betydelse ur ett jämlikhetsperspektiv då människor med låg inkomst söker vård mer sällan.

Upplever ni att man tar hänsyn till digitala vårdverksamheters förutsättningar när man arbetar fram nya förslag och lagstiftning inom sjukvården?

– Det viktiga när man tar fram nya förslag och regler är att man inte fokuserar på i vilken form vården ges. Istället bör fokus ligga på värdet av vården utifrån ett kvalitets och tillgänglighetsperspektiv. 

SKL, liksom Läkarförbundet, påstår att en allt för tillgänglig vård, däribland digitala läkarbesök, leder till en överkonsumtion av vård. Hur ser ni på detta?

– Sverige har stora problem vad gäller tillgängligheten i primärvård. Många som har behov av vård får det inte i tid vilket kostar både personligt lidande och samhällsresurser. Utmaningen för Sverige är därför att kunna producera mer primärvård. Detta är också erfarenheten efter över 200 000 läkarbesök hos oss. Våra patienter har ett genuint vårdbehov som de söker hjälp för. 

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Gäller GDPR alla mina medarbetares mejl?

FRÅGA EXPERTEN En kollega till mig sade att GDPR gäller för varenda namn och adress som finns nånstans i min e-postlåda? Kan det verkligen vara så? Där finns tusentals mejl och jag har ingen översikt över allt som finns där, än mindre över vad som finns i mina medarbetares e-postlådor. Vad ska jag göra?
NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.