NYHET Publicerad

Nätvårdbolaget: ”Patientavgifter är en tröskel för att söka vård”

VÅRD Sveriges kommuner och landsting (SKL) vill införa en nationell vårdavgift till följd av de allt fler digitala vårdalternativen. Vårdföretaget KRY menar att det är bra att likställa primärvården, oavsett om den är digital eller inte.

Samuel Danofsky, kommunikationschef hos det digitala vårdbolaget KRY

Samuel Danofsky, kommunikationschef hos det digitala vårdbolaget KRY

Foto: Magnus Länje

SKL meddelade i veckan att man arbetar på ett förslag om nationell patientavgift, för att komma tillrätta med problematiken som uppstår när patienter från olika landsting med olika nivåer på avgifterna använder nätvård.  

Entreprenör frågade Samuel Danofsky, kommunikationschef hos det digitala vårdbolaget KRY, om vad förändringarna kan betyda för verksamheten och hur man ser på den kritik som återkommande lyfts i samtalen om den digitala vården.

Vad tycker ni om SKL:s förslag om att införa en nationell patientavgift?

– På ett övergripande plan är det positivt att aktörer som erbjuder vård nationellt inte ska kunna använda skillnader i patientavgifter som ett sätt att locka patienter. Den vård som erbjuds av digitala aktörer är en del av primärvården. Patientavgiften för att använda digitala aktörer bör därför inte skilja sig från andra primärvårdsbesök. Vi förordar därför en modell där avgiften likställs med den som gäller för primärvårdsbesök i patientens hemlandsting.  

Skulle en enhetlig avgift påverka KRY:s verksamhet på något sätt?

– Nej 

Vilken betydelse spelar patientavgifterna för vårdens tillgänglighet ur patienternas perspektiv?

Annons

– Patientavgifter är en tröskel när det gäller att söka vård. Den har främst betydelse ur ett jämlikhetsperspektiv då människor med låg inkomst söker vård mer sällan.

Upplever ni att man tar hänsyn till digitala vårdverksamheters förutsättningar när man arbetar fram nya förslag och lagstiftning inom sjukvården?

– Det viktiga när man tar fram nya förslag och regler är att man inte fokuserar på i vilken form vården ges. Istället bör fokus ligga på värdet av vården utifrån ett kvalitets och tillgänglighetsperspektiv. 

SKL, liksom Läkarförbundet, påstår att en allt för tillgänglig vård, däribland digitala läkarbesök, leder till en överkonsumtion av vård. Hur ser ni på detta?

– Sverige har stora problem vad gäller tillgängligheten i primärvård. Många som har behov av vård får det inte i tid vilket kostar både personligt lidande och samhällsresurser. Utmaningen för Sverige är därför att kunna producera mer primärvård. Detta är också erfarenheten efter över 200 000 läkarbesök hos oss. Våra patienter har ett genuint vårdbehov som de söker hjälp för. 

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.