Hannah Pettersson, svensk intra- och entreprenör och Jeaneth Johansson, professor på Luleå Tekniska Universitet.
Foto: Kristina Wicksell / Luleå tekniska universitet

Hannah Pettersson, svensk intra- och entreprenör och Jeaneth Johansson, professor på Luleå Tekniska Universitet.

NYHET Publicerad

"Ni borde ha en manlig medgrundare"

RISKKAPITAL ”Ni borde ha en manlig medgrundare”. De orden fick Hannah Pettersson höra när hon och hennes medgrundare sökte kapital. Två kvinnor i USA hittade på en manlig medgrundare för att få respekt. Detta samtidigt som en svensk studie visar att kvinnor och män bedöms olika av statliga riskkapitalister. ” Det finns ett osynligt filter över investerarna”, säger professorn Jeaneth Johansson.

Tanken att svenska entreprenörer oavsett kön har samma möjlighet att få statliga riskkapital har fått sig en törn. En studie om statligt offentligt riskkapital från Luleå Tekniska Universitet visar att det skiljer sig stort mellan vad kvinnor och män får – och hur de omtalas. En av rapportens författare, professorn Jeaneth Johansson, menar att slutsatsen av studierna är att det inte alltid är de bästa företagen som får möjlighet att växa.

– Det finns ett osynligt filter som gör att vi uppfattar potential på olika sätt. Konsekvensen blir då att vi får ett finansiellt gap. I förlängningen kan detta skada Sverige som innovationsland, säger hon.

Hannah Pettersson är en svensk intra- och entreprenör. I dag bor hon i Paris och arbetar på EmPow’Her, en global organisation som arbetar för kvinnligt entreprenörskap. Hon menar att det både i Sverige och globalt finns en stor skillnad i hur synen på manligt drivna företag och kvinnligt drivna ser ut.

– Jag tror att det är ett inlärt tankemönster som ligger bakom. Kvinnor blir ofta kallade ”duktiga” om de startat företag. Detta samtidigt som män ses som coola och häftiga. Det är fortfarande väldigt manligt att vara entreprenör, säger hon.

Hannah Pettersson har en gång fått höra att hon och hennes kvinnliga medgrundare borde ha en manlig medgrundare ”för att det inte skulle bli så feministiskt”.

– Vi blev helt chockade. Vi hade arbetat tillsammans i tio månader. De visste att vi hade kompetensen och att idén var bra. Trots det så ville de ta in en man. Det är helt otroligt. Vi skulle aldrig anställa en person bara för att det skulle se bra ut på pappret.

Men det gjorde amerikanskorna Penelope Gazin och Kate Dwyer. När de förra året startade upp sin e-handelsplattform Witchsy blev sexismen inom start-up branschen tydlig. I en artikel på Fastcompany.com berättar de om hur en webbutvecklare som de anlitat valde att radera hela sajten för att en av tjejerna inte ville gå ut med honom och en annan utvecklare de kontaktat svarade med ”Okey girls…”.

Annons

Efter ett tag hittade de på en manlig medgrundare: Keith Mann. När de skrev under hans namn så märkte de stor skillnad.

– Det var som natt och dag. Det brukade gå dagar innan jag fick svar innan men Keith fick inte bara svar direkt utan de frågade om han ville ha hjälp med något, säger Kate Dwyer till sajten.

Läs även: Danske Banks vd: Kvinnliga entreprenörer lyckas med mindre kapital

I den svenska studien om statligt offentligt riskkapital satt forskarna med när statliga finansiärer diskuterade vilka entreprenörer som skulle få medel. Från början var tanken att de skulle undersöka hur den finansiella bedömningen gick till. Men efter ett tag märkte de något som skavde, berättar Jeaneth Johansson.

–  När vi började koda materialet så såg vi strukturer där män och kvinnor omtalades olika.

Forskarna fann att statliga riskkapitalister generellt pratar mer negativt om kvinnor och mer positivt om män. Kvinnor uppfattades även som mer passiva och män som mer aktiva och därtill även mer innovativa.

– Generellt så söker män mer pengar och får mer pengar. Kvinnor söker mindre pengar och får oftare ett mindre anslag än vad de sökt.

Intra- och entreprenören Hannah Pettersson menar att det är på styrelsenivån som skillnaderna mellan män och kvinnor blir tydligare.

– Det känns som att många finansierar sina jämlikar. Och om det då sitter många vita män i styrelser så kommer manligt grundade företag ha en stor fördel.

Enligt henne handlar kvinnligt entreprenörskap inte bara om självförtroende. Det handlar om att kvinnor måste få möjlighet att utvecklas.

– Alla entreprenörer måste ha självförtroende på en individnivå, då det handlar om att driva och våga genomföra din idé. Men skillnaden är att kvinnor sällan får samma möjligheter som män. Framförallt när det gäller riskkapital.

Tipsa Entreprenör

Har du eller någon du känner en liknande erfarenhet? Tipsa oss på redaktionen! Mejla till redaktionen@entreprenor.se och berätta mer.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Sana Labs är här för att höja utbildningsnivån

NYKLÄCKT Joel Hellermark och hans techtoppade åttamannalag på Sana Labs säger sig erbjuda något som utbildningsindustrin inte kommer kunna motstå: Personligt anpassat lärande driven av artificiell intelligens, (AI).
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.