"Ni borde ha en manlig medgrundare"

Hannah Pettersson, svensk intra- och entreprenör och Jeaneth Johansson, professor på Luleå Tekniska Universitet.
Foto: Kristina Wicksell / Luleå tekniska universitet
Hannah Pettersson, svensk intra- och entreprenör och Jeaneth Johansson, professor på Luleå Tekniska Universitet.
284

Riskkapital ”Ni borde ha en manlig medgrundare”. De orden fick Hannah Pettersson höra när hon och hennes medgrundare sökte kapital. Två kvinnor i USA hittade på en manlig medgrundare för att få respekt. Detta samtidigt som en svensk studie visar att kvinnor och män bedöms olika av statliga riskkapitalister. ” Det finns ett osynligt filter över investerarna”, säger professorn Jeaneth Johansson.

Tanken att svenska entreprenörer oavsett kön har samma möjlighet att få statliga riskkapital har fått sig en törn. En studie om statligt offentligt riskkapital från Luleå Tekniska Universitet visar att det skiljer sig stort mellan vad kvinnor och män får – och hur de omtalas. En av rapportens författare, professorn Jeaneth Johansson, menar att slutsatsen av studierna är att det inte alltid är de bästa företagen som får möjlighet att växa.

– Det finns ett osynligt filter som gör att vi uppfattar potential på olika sätt. Konsekvensen blir då att vi får ett finansiellt gap. I förlängningen kan detta skada Sverige som innovationsland, säger hon.

Hannah Pettersson är en svensk intra- och entreprenör. I dag bor hon i Paris och arbetar på EmPow’Her, en global organisation som arbetar för kvinnligt entreprenörskap. Hon menar att det både i Sverige och globalt finns en stor skillnad i hur synen på manligt drivna företag och kvinnligt drivna ser ut.

– Jag tror att det är ett inlärt tankemönster som ligger bakom. Kvinnor blir ofta kallade ”duktiga” om de startat företag. Detta samtidigt som män ses som coola och häftiga. Det är fortfarande väldigt manligt att vara entreprenör, säger hon.

Hannah Pettersson har en gång fått höra att hon och hennes kvinnliga medgrundare borde ha en manlig medgrundare ”för att det inte skulle bli så feministiskt”.

– Vi blev helt chockade. Vi hade arbetat tillsammans i tio månader. De visste att vi hade kompetensen och att idén var bra. Trots det så ville de ta in en man. Det är helt otroligt. Vi skulle aldrig anställa en person bara för att det skulle se bra ut på pappret.

Men det gjorde amerikanskorna Penelope Gazin och Kate Dwyer. När de förra året startade upp sin e-handelsplattform Witchsy blev sexismen inom start-up branschen tydlig. I en artikel på Fastcompany.com berättar de om hur en webbutvecklare som de anlitat valde att radera hela sajten för att en av tjejerna inte ville gå ut med honom och en annan utvecklare de kontaktat svarade med ”Okey girls…”.

Efter ett tag hittade de på en manlig medgrundare: Keith Mann. När de skrev under hans namn så märkte de stor skillnad.

– Det var som natt och dag. Det brukade gå dagar innan jag fick svar innan men Keith fick inte bara svar direkt utan de frågade om han ville ha hjälp med något, säger Kate Dwyer till sajten.

Läs även: Danske Banks vd: Kvinnliga entreprenörer lyckas med mindre kapital

I den svenska studien om statligt offentligt riskkapital satt forskarna med när statliga finansiärer diskuterade vilka entreprenörer som skulle få medel. Från början var tanken att de skulle undersöka hur den finansiella bedömningen gick till. Men efter ett tag märkte de något som skavde, berättar Jeaneth Johansson.

–  När vi började koda materialet så såg vi strukturer där män och kvinnor omtalades olika.

Forskarna fann att statliga riskkapitalister generellt pratar mer negativt om kvinnor och mer positivt om män. Kvinnor uppfattades även som mer passiva och män som mer aktiva och därtill även mer innovativa.

– Generellt så söker män mer pengar och får mer pengar. Kvinnor söker mindre pengar och får oftare ett mindre anslag än vad de sökt.

Intra- och entreprenören Hannah Pettersson menar att det är på styrelsenivån som skillnaderna mellan män och kvinnor blir tydligare.

– Det känns som att många finansierar sina jämlikar. Och om det då sitter många vita män i styrelser så kommer manligt grundade företag ha en stor fördel.

Enligt henne handlar kvinnligt entreprenörskap inte bara om självförtroende. Det handlar om att kvinnor måste få möjlighet att utvecklas.

– Alla entreprenörer måste ha självförtroende på en individnivå, då det handlar om att driva och våga genomföra din idé. Men skillnaden är att kvinnor sällan får samma möjligheter som män. Framförallt när det gäller riskkapital.

Tipsa Entreprenör

Har du eller någon du känner en liknande erfarenhet? Tipsa oss på redaktionen! Mejla till redaktionen@entreprenor.se och berätta mer.

Frida Nygren