Hannah Pettersson, svensk intra- och entreprenör och Jeaneth Johansson, professor på Luleå Tekniska Universitet.
Foto: Kristina Wicksell / Luleå tekniska universitet

Hannah Pettersson, svensk intra- och entreprenör och Jeaneth Johansson, professor på Luleå Tekniska Universitet.

NYHET Publicerad

"Ni borde ha en manlig medgrundare"

RISKKAPITAL ”Ni borde ha en manlig medgrundare”. De orden fick Hannah Pettersson höra när hon och hennes medgrundare sökte kapital. Två kvinnor i USA hittade på en manlig medgrundare för att få respekt. Detta samtidigt som en svensk studie visar att kvinnor och män bedöms olika av statliga riskkapitalister. ” Det finns ett osynligt filter över investerarna”, säger professorn Jeaneth Johansson.

Tanken att svenska entreprenörer oavsett kön har samma möjlighet att få statliga riskkapital har fått sig en törn. En studie om statligt offentligt riskkapital från Luleå Tekniska Universitet visar att det skiljer sig stort mellan vad kvinnor och män får – och hur de omtalas. En av rapportens författare, professorn Jeaneth Johansson, menar att slutsatsen av studierna är att det inte alltid är de bästa företagen som får möjlighet att växa.

– Det finns ett osynligt filter som gör att vi uppfattar potential på olika sätt. Konsekvensen blir då att vi får ett finansiellt gap. I förlängningen kan detta skada Sverige som innovationsland, säger hon.

Hannah Pettersson är en svensk intra- och entreprenör. I dag bor hon i Paris och arbetar på EmPow’Her, en global organisation som arbetar för kvinnligt entreprenörskap. Hon menar att det både i Sverige och globalt finns en stor skillnad i hur synen på manligt drivna företag och kvinnligt drivna ser ut.

– Jag tror att det är ett inlärt tankemönster som ligger bakom. Kvinnor blir ofta kallade ”duktiga” om de startat företag. Detta samtidigt som män ses som coola och häftiga. Det är fortfarande väldigt manligt att vara entreprenör, säger hon.

Hannah Pettersson har en gång fått höra att hon och hennes kvinnliga medgrundare borde ha en manlig medgrundare ”för att det inte skulle bli så feministiskt”.

– Vi blev helt chockade. Vi hade arbetat tillsammans i tio månader. De visste att vi hade kompetensen och att idén var bra. Trots det så ville de ta in en man. Det är helt otroligt. Vi skulle aldrig anställa en person bara för att det skulle se bra ut på pappret.

Men det gjorde amerikanskorna Penelope Gazin och Kate Dwyer. När de förra året startade upp sin e-handelsplattform Witchsy blev sexismen inom start-up branschen tydlig. I en artikel på Fastcompany.com berättar de om hur en webbutvecklare som de anlitat valde att radera hela sajten för att en av tjejerna inte ville gå ut med honom och en annan utvecklare de kontaktat svarade med ”Okey girls…”.

Annons

Efter ett tag hittade de på en manlig medgrundare: Keith Mann. När de skrev under hans namn så märkte de stor skillnad.

– Det var som natt och dag. Det brukade gå dagar innan jag fick svar innan men Keith fick inte bara svar direkt utan de frågade om han ville ha hjälp med något, säger Kate Dwyer till sajten.

Läs även: Danske Banks vd: Kvinnliga entreprenörer lyckas med mindre kapital

I den svenska studien om statligt offentligt riskkapital satt forskarna med när statliga finansiärer diskuterade vilka entreprenörer som skulle få medel. Från början var tanken att de skulle undersöka hur den finansiella bedömningen gick till. Men efter ett tag märkte de något som skavde, berättar Jeaneth Johansson.

–  När vi började koda materialet så såg vi strukturer där män och kvinnor omtalades olika.

Forskarna fann att statliga riskkapitalister generellt pratar mer negativt om kvinnor och mer positivt om män. Kvinnor uppfattades även som mer passiva och män som mer aktiva och därtill även mer innovativa.

– Generellt så söker män mer pengar och får mer pengar. Kvinnor söker mindre pengar och får oftare ett mindre anslag än vad de sökt.

Intra- och entreprenören Hannah Pettersson menar att det är på styrelsenivån som skillnaderna mellan män och kvinnor blir tydligare.

– Det känns som att många finansierar sina jämlikar. Och om det då sitter många vita män i styrelser så kommer manligt grundade företag ha en stor fördel.

Enligt henne handlar kvinnligt entreprenörskap inte bara om självförtroende. Det handlar om att kvinnor måste få möjlighet att utvecklas.

– Alla entreprenörer måste ha självförtroende på en individnivå, då det handlar om att driva och våga genomföra din idé. Men skillnaden är att kvinnor sällan får samma möjligheter som män. Framförallt när det gäller riskkapital.

Tipsa Entreprenör

Har du eller någon du känner en liknande erfarenhet? Tipsa oss på redaktionen! Mejla till redaktionen@entreprenor.se och berätta mer.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Regeringen borde höja ersättningarna

DEBATT Att löneökningarna är betydligt högre än höjningen av ersättningen för personlig assistans gör att företag kommer tvingas lämna kollektivavtalen, skriver debattörerna. Nu uppmanar de regeringen att höja ersättningarna.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.
NYHET Publicerad:

Upplev framtiden i 360 grader

ENTREPRENÖR Virtuella lägenhetsvisningar är ett populärt inslag på bostadsmarknaden. Mycket tack vare Mattias von Corswant och Per Hjaldahl, grundarna av VR-företaget Wec360. Nio år efter starten är de den främsta aktören på VR-marknaden. ”Att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer”, säger Mattias von Corswant.
NYHET Publicerad:

Vann mot Skatteverket i högsta instans – kan vara förgäves

SKATTEVERKETS METODER Han har drivit momsfrågan mot Skatteverket i 27 år, genom alla rättsinstanser och fått en lag uppkallad efter sig. Nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen frågan till hans fördel. Men det bekymrar inte Skatteverket som fortsätter att särbehandla honom, något som kostat företaget miljonbelopp.
NYHET Publicerad:

Fortsatta framgångar innanför boxen

VAD HÄNDE SEN Stabil efterfrågan och en produkt med hög kvalitet. Det har gjort att Frozzypack kunnat stå emot de piratkopior som dyker upp. Den egna produktutvecklingen fortsätter att hålla sig till grundidén, en matlåda med inbyggd kylning.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Stitch väcker liv i svensk textilindustri

NYKLÄCKT Med ambitionen att väcka liv i svensk textilindustri har Mia Berg och Stina Anderson startat syfabriken Stitch. De har fått en otrolig respons.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.