Hannah Pettersson, svensk intra- och entreprenör och Jeaneth Johansson, professor på Luleå Tekniska Universitet.
Foto: Kristina Wicksell / Luleå tekniska universitet

Hannah Pettersson, svensk intra- och entreprenör och Jeaneth Johansson, professor på Luleå Tekniska Universitet.

NYHET Publicerad

"Ni borde ha en manlig medgrundare"

RISKKAPITAL ”Ni borde ha en manlig medgrundare”. De orden fick Hannah Pettersson höra när hon och hennes medgrundare sökte kapital. Två kvinnor i USA hittade på en manlig medgrundare för att få respekt. Detta samtidigt som en svensk studie visar att kvinnor och män bedöms olika av statliga riskkapitalister. ” Det finns ett osynligt filter över investerarna”, säger professorn Jeaneth Johansson.

Tanken att svenska entreprenörer oavsett kön har samma möjlighet att få statliga riskkapital har fått sig en törn. En studie om statligt offentligt riskkapital från Luleå Tekniska Universitet visar att det skiljer sig stort mellan vad kvinnor och män får – och hur de omtalas. En av rapportens författare, professorn Jeaneth Johansson, menar att slutsatsen av studierna är att det inte alltid är de bästa företagen som får möjlighet att växa.

– Det finns ett osynligt filter som gör att vi uppfattar potential på olika sätt. Konsekvensen blir då att vi får ett finansiellt gap. I förlängningen kan detta skada Sverige som innovationsland, säger hon.

Hannah Pettersson är en svensk intra- och entreprenör. I dag bor hon i Paris och arbetar på EmPow’Her, en global organisation som arbetar för kvinnligt entreprenörskap. Hon menar att det både i Sverige och globalt finns en stor skillnad i hur synen på manligt drivna företag och kvinnligt drivna ser ut.

– Jag tror att det är ett inlärt tankemönster som ligger bakom. Kvinnor blir ofta kallade ”duktiga” om de startat företag. Detta samtidigt som män ses som coola och häftiga. Det är fortfarande väldigt manligt att vara entreprenör, säger hon.

Hannah Pettersson har en gång fått höra att hon och hennes kvinnliga medgrundare borde ha en manlig medgrundare ”för att det inte skulle bli så feministiskt”.

– Vi blev helt chockade. Vi hade arbetat tillsammans i tio månader. De visste att vi hade kompetensen och att idén var bra. Trots det så ville de ta in en man. Det är helt otroligt. Vi skulle aldrig anställa en person bara för att det skulle se bra ut på pappret.

Men det gjorde amerikanskorna Penelope Gazin och Kate Dwyer. När de förra året startade upp sin e-handelsplattform Witchsy blev sexismen inom start-up branschen tydlig. I en artikel på Fastcompany.com berättar de om hur en webbutvecklare som de anlitat valde att radera hela sajten för att en av tjejerna inte ville gå ut med honom och en annan utvecklare de kontaktat svarade med ”Okey girls…”.

Annons

Efter ett tag hittade de på en manlig medgrundare: Keith Mann. När de skrev under hans namn så märkte de stor skillnad.

– Det var som natt och dag. Det brukade gå dagar innan jag fick svar innan men Keith fick inte bara svar direkt utan de frågade om han ville ha hjälp med något, säger Kate Dwyer till sajten.

Läs även: Danske Banks vd: Kvinnliga entreprenörer lyckas med mindre kapital

I den svenska studien om statligt offentligt riskkapital satt forskarna med när statliga finansiärer diskuterade vilka entreprenörer som skulle få medel. Från början var tanken att de skulle undersöka hur den finansiella bedömningen gick till. Men efter ett tag märkte de något som skavde, berättar Jeaneth Johansson.

–  När vi började koda materialet så såg vi strukturer där män och kvinnor omtalades olika.

Forskarna fann att statliga riskkapitalister generellt pratar mer negativt om kvinnor och mer positivt om män. Kvinnor uppfattades även som mer passiva och män som mer aktiva och därtill även mer innovativa.

– Generellt så söker män mer pengar och får mer pengar. Kvinnor söker mindre pengar och får oftare ett mindre anslag än vad de sökt.

Intra- och entreprenören Hannah Pettersson menar att det är på styrelsenivån som skillnaderna mellan män och kvinnor blir tydligare.

– Det känns som att många finansierar sina jämlikar. Och om det då sitter många vita män i styrelser så kommer manligt grundade företag ha en stor fördel.

Enligt henne handlar kvinnligt entreprenörskap inte bara om självförtroende. Det handlar om att kvinnor måste få möjlighet att utvecklas.

– Alla entreprenörer måste ha självförtroende på en individnivå, då det handlar om att driva och våga genomföra din idé. Men skillnaden är att kvinnor sällan får samma möjligheter som män. Framförallt när det gäller riskkapital.

Tipsa Entreprenör

Har du eller någon du känner en liknande erfarenhet? Tipsa oss på redaktionen! Mejla till redaktionen@entreprenor.se och berätta mer.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.