NYHET Publicerad

Noggrann kartläggning vägen framåt i patendjungeln

SNILLEBLIXTARNA, DEL TVÅ Att söka patent kan vara en snårig djungel att ta sig igenom. Hos LU Innovation vid Lunds universitet får forskare och studenter hjälp av rådgivare för att navigera sig genom patentprocesserna. ”Även om du har tidigare erfarenhet av patentansökningar så är det en bra idé att ta in professionell hjälp. Trender och regler förändras över tid”, säger Fredrik Edman, patenrådgivare.

Fredrik Edman, patentrådgivare vid LU Innovation.

Fredrik Edman, patentrådgivare vid LU Innovation.

Patenrådgivarna på LU Innovation utgår vanligtvis ifrån två parallella spår; dels undersöker de om det finns en marknad eller någon investerare som kan tänkas vara intresserad produkten eller tjänsten, annars är det inte lönt att gå vidare, dels undersöker de om det går att få ensamrätt. Det förklarar Fredrik Edman, patentrådgivare vid LU Innovation. Därefter handlar det om att bestämma vilket skydd som är bäst.

– Vi tittar på samtliga immateriella rättigheter och tar fram en immaterialrättsstrategi. När det gäller patent måste man till exempel bedöma om det går att få tillbaka de pengar som innovatören lägger in i processen.

För att skapa sig en bild av läget finns det flera vägar att välja på.  

– Ibland beställer vi omfattande undersökningar för att kartlägga om det finns en liknande produkt på marknaden. Andra gånger handlar det om att gå igenom databaser, publikationer och internet, säger Fredrik Edman.

– Uppfinningen måste ha uppfinningshöjd och skilja sig från det som redan finns på marknaden. Man kan aldrig bli hundra procent säker, men det är viktigt att samla in tillräckligt mycket information för att kunna göra ett informerat och affärsmässigt beslut, fortsätter han.

Avgörande är också att uppfinningen hålls hemlig. Den får inte ha publicerats eller visats upp i något publikt sammanhang. Den uppfinnare som öppet tänker bolla idéer med sina Facebookföljare bör med andra ord tänka om.

– Ett hett tips är anlita ett patentombud för att få hjälp med ansökningen. Det kan vara dyrt, men det är en viktig investering. Även om du har tidigare erfarenhet av patentansökningar så är det en bra idé att ta in professionell hjälp. Trender och regler förändras över tid.

Om patentansökan uppfyller alla formella krav tar det i Sverige ungefär ett halvår innan ett preliminärt besked ges om produkten är patenterbar. Efter 18 månader blir patentet publikt, även om patentet ännu inte är godkänt. Att få ett patent godkänt tar ofta längre tid än många tror.

Annons

– I vissa fall tar det fem, sex år innan det är godkänt och det finns skräckexempel där det tagit uppemot tolv år. Jag brukar säga att man ska räkna med två till fem år. 
Patentet gäller i 20 år förutsatt att man betalar in en årlig avgift.

– Det kan finnas ibland en viss möjlighet till förlängning, men det är inget man kan ta för givet. Medellivslängden för ett patent är åtta till tolv år. Därefter slutar många betala in den årliga avgiften som krävs för att behålla patentet.

När bör man överväga ett designskydd istället för patentskydd?

– Ett designskydd är många gånger lättare att få och blir ofta billigare än ett patent. Apple förändrade mycket när de gjorde att mobiltelefonens design blev viktigare, tidigare var det sekundärt. Om man har en produkt som säljer på sitt utseende så kan designskydd vara ett viktigt komplement eller ett alternativ till patent. Det blir allt vanligare i vissa branscher och det kan handla om att skydda utseendet av möbler, kläder, konsumentelektronik eller formen på en läkemedelstablett, säger Fredrik Edman. 

De vanligaste misstagen vid patentsökning:
  1. En övertro på värdet av sin produkt och att man är först på marknaden.
  2. Att man försöker göra allt själv och inte använder professionell hjälp.
Olika typer av skydd

Patentskydd: Skyddar en teknisk idé eller funktion.
Designskydd: Skyddar en produkts utseende.
Varumärkesskydd: Skyddar ett varumärke.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Regeringen lanserar förenklingspaket för företag

REGELKRÅNGEL Förutom problemen med konkurrens och kompetensförsörjning upplever många företagare att lagar och myndighetsregler hindrar tillväxt. Nu lanserar närings- och innovationsminister Mikael Damberg ett förenklingspaket för företag.
NYHET Publicerad:

Skatteverket kräver in pengarna – trots att frågan inte är avgjord i rätten

SKATTER Hästaveln är hobbyverksamhet. Det slår Skattemyndigheten i Uppsala fast och upptaxerar företaget Unique Dogs and Horses AB med närmare en halv miljon. Samtidigt har företagets pressats med korta svarstider. Ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten, men något anstånd med att betala den upptaxerade skatten har inte medgivits, trots den rättsliga prövningen.
NYHET Publicerad:

De blev årets vinnare i Serendipity Challenge

ALMEDALEN Av över 400 bidrag utsågs SaltX till årets tillväxtbolag och Sprinklebit till årets startup i entreprenörstävlingen Serendipity Challenge.
NYHET Publicerad:

Patentskydd lyckokast för Berries by Astrid

IMMATERIALRÄTT När forskaren Astrid Friborg startade företaget Berries by Astrid valde hon att skydda varumärket, produkten och tillverkningsprocessen. Det visade sig vara ett lyckokast eftersom försäljningen av licensrättigheter idag är en stor intäktskälla i företaget. Annars är många startupföretag dåliga på att skydda sina innovationer. Hälften av företagen har inget skydd alls, visar en undersökning från Awapatent.
NYHET Publicerad:

Strävsamhet och ansträngning ska leda till framgång

DEBATT Det ska alltid löna sig att arbeta framför att leva på bidrag. Det menar Moderata Ungdomsförbundets Benjamin Dousa som både vill sänka bidragen och minska skatterna för att människor ska komma i arbete och bli integrerade.
NYHET Publicerad:

Dags att hållbarhetsredovisa

HÅLLBARHET Har du koll på din hållbarhetsrapportering? Sedan sex månader tillbaka måste större företag göra en hållbarhetsrapport. Nu finns en snabbguide för dig som vill kicka igång din hållbarhetsredovisning.
NYHET Publicerad:

Upphandlingar drar ner brallorna på företagare

DEBATT Statliga bolag ska välja seriösa hotell- och restaurangleverantörer som försäkrar sina medarbetare och tar ansvar för gästerna. Det är fel att välja leverantör enbart baserat på pris, menar hotelldirektören Suzanne Parenius, vd på Hjortviken konferens.
NYHET Publicerad:

”Utan öppna data begränsar man innovationen”

ÖPPNA DATA Regeringens mål är att Sverige ska vara bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter. Efter att den har presenterat sin nya digitaliseringsstrategi riktas dock kritik om att arbetet med att öppna data går för långsamt.
NYHET Publicerad:

Hon lär nybörjare att haja börsen

ENTREPRENÖR Andra Farhads uppväxt i Fittja präglades av familjens ständiga brist på pengar. Som 16-åring började hon handla med aktier och under namnet ”Börshajen” blev hon snabbt en snackis i aktiehandlarkretsar. Idag driver hon ett utbildningsföretag med målet att lära andra att bli rika på börsen.
NYHET Publicerad:

Så slår den höjda entreprenörsskatten mot ditt företag

3:12-REGLERNA Trots massiv kritik från Företagarsverige tänker regeringen ändra de så kallade 3:12-reglerna, eller entreprenörsskatten. 167 000 svenska företagare drabbas därmed av en skattehöjning på sammanlagt tre miljarder kronor. Hårdast drabbas de mindre fåmansbolagen. Revisorn Carl-Magnus Falk har tagit fram en modell som hjälper småföretagare att räkna fram hur de nya reglerna slår mot just deras företag.
NYHET Publicerad:

På tur till Stockholms smultronställen

NYKLÄCKT För sex år sedan köpte Peter Ekblom en Vespa och började köra runt sina kompisar till olika smultronställen i Stockholm. Nu erbjuder han skräddarsydda turer med vespor runt i staden och har även ett samarbete med Piaggio group som tillverkar vespor i Italien.
NYHET Publicerad:

Småföretagare utsätts för tuff skattjakt

SKATTEVERKETS METODER I höstas fick Emanuel Imanuelsen plötsligt besked om en restskatt på över 47 miljoner kronor. Men efter att han lämnat synpunkter sänktes den till 7,5 miljoner. Hans advokat är kritisk till att Skatteverket på så lösa grunder har eftertaxerat ett så stort belopp, som dessutom visade sig vara felaktigt.
NYHET Publicerad:

En lägenhet kommer lastad

MILJARDFÖRETAG Det är sågade plankor in i ena änden av fabriken och nästan färdiga lägenheter ut i den andra. Lindbäcks bygg i Öjebyn har utvecklat ett unikt modulbyggande som gjort familjeföretaget till ett miljardbolag. Men utan den värsta byggkrisen i Sverige och en hotande konkurs hade den innovativa byggtekniken aldrig blivit verklighet.
NYHET Publicerad:

Så lägger du vantarna på digitaliseringsstödet

HALLÅ DÄR… Boo Gunnarsson, företagarexpert på Visma. Mer än nio av tio småföretagare i Sverige känner inte till de ”digitaliseringscheckar” som de kan söka sedan årsskiftet. Upp till en kvarts miljon kronor finns att hämta för de som vill stärka bolaget digitala kompetens.
NYHET Publicerad:

Nya beteenden driver företaget vidare

VAD HÄNDE SEN Ändra invanda beteenden. Det sparar resurser och gör företag och organisationer mer välfungerande. Beteendelabbet var först ut i Sverige med att bygga ett företag som hjälper till att ändra våra beteenden. Det visade sig vara en hållbar affärsidé.