NYHET Publicerad

Noggrann kartläggning vägen framåt i patendjungeln

SNILLEBLIXTARNA, DEL TVÅ Att söka patent kan vara en snårig djungel att ta sig igenom. Hos LU Innovation vid Lunds universitet får forskare och studenter hjälp av rådgivare för att navigera sig genom patentprocesserna. ”Även om du har tidigare erfarenhet av patentansökningar så är det en bra idé att ta in professionell hjälp. Trender och regler förändras över tid”, säger Fredrik Edman, patenrådgivare.

Fredrik Edman, patentrådgivare vid LU Innovation.

Fredrik Edman, patentrådgivare vid LU Innovation.

Patenrådgivarna på LU Innovation utgår vanligtvis ifrån två parallella spår; dels undersöker de om det finns en marknad eller någon investerare som kan tänkas vara intresserad produkten eller tjänsten, annars är det inte lönt att gå vidare, dels undersöker de om det går att få ensamrätt. Det förklarar Fredrik Edman, patentrådgivare vid LU Innovation. Därefter handlar det om att bestämma vilket skydd som är bäst.

– Vi tittar på samtliga immateriella rättigheter och tar fram en immaterialrättsstrategi. När det gäller patent måste man till exempel bedöma om det går att få tillbaka de pengar som innovatören lägger in i processen.

För att skapa sig en bild av läget finns det flera vägar att välja på.  

– Ibland beställer vi omfattande undersökningar för att kartlägga om det finns en liknande produkt på marknaden. Andra gånger handlar det om att gå igenom databaser, publikationer och internet, säger Fredrik Edman.

– Uppfinningen måste ha uppfinningshöjd och skilja sig från det som redan finns på marknaden. Man kan aldrig bli hundra procent säker, men det är viktigt att samla in tillräckligt mycket information för att kunna göra ett informerat och affärsmässigt beslut, fortsätter han.

Avgörande är också att uppfinningen hålls hemlig. Den får inte ha publicerats eller visats upp i något publikt sammanhang. Den uppfinnare som öppet tänker bolla idéer med sina Facebookföljare bör med andra ord tänka om.

– Ett hett tips är anlita ett patentombud för att få hjälp med ansökningen. Det kan vara dyrt, men det är en viktig investering. Även om du har tidigare erfarenhet av patentansökningar så är det en bra idé att ta in professionell hjälp. Trender och regler förändras över tid.

Om patentansökan uppfyller alla formella krav tar det i Sverige ungefär ett halvår innan ett preliminärt besked ges om produkten är patenterbar. Efter 18 månader blir patentet publikt, även om patentet ännu inte är godkänt. Att få ett patent godkänt tar ofta längre tid än många tror.

Annons

– I vissa fall tar det fem, sex år innan det är godkänt och det finns skräckexempel där det tagit uppemot tolv år. Jag brukar säga att man ska räkna med två till fem år. 
Patentet gäller i 20 år förutsatt att man betalar in en årlig avgift.

– Det kan finnas ibland en viss möjlighet till förlängning, men det är inget man kan ta för givet. Medellivslängden för ett patent är åtta till tolv år. Därefter slutar många betala in den årliga avgiften som krävs för att behålla patentet.

När bör man överväga ett designskydd istället för patentskydd?

– Ett designskydd är många gånger lättare att få och blir ofta billigare än ett patent. Apple förändrade mycket när de gjorde att mobiltelefonens design blev viktigare, tidigare var det sekundärt. Om man har en produkt som säljer på sitt utseende så kan designskydd vara ett viktigt komplement eller ett alternativ till patent. Det blir allt vanligare i vissa branscher och det kan handla om att skydda utseendet av möbler, kläder, konsumentelektronik eller formen på en läkemedelstablett, säger Fredrik Edman. 

De vanligaste misstagen vid patentsökning:
  1. En övertro på värdet av sin produkt och att man är först på marknaden.
  2. Att man försöker göra allt själv och inte använder professionell hjälp.
Olika typer av skydd

Patentskydd: Skyddar en teknisk idé eller funktion.
Designskydd: Skyddar en produkts utseende.
Varumärkesskydd: Skyddar ett varumärke.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Västerås och Skellefteå i kamp om Europas största batterifabrik

FÖRETAGSKLIMAT 3 000 jobb och möjligheten att vara en del i utvecklingen av en mer klimatsmart värld. Det är det som står på spel när Västerås och Skellefteå tar kampen om var batteritillverkaren Northvolts fabrik ska ligga. ”Den kommer att bli Europas största”, säger vd:n Peter Carlsson.
NYHET Publicerad:

Regeringen borde höja ersättningarna

DEBATT Att löneökningarna är betydligt högre än höjningen av ersättningen för personlig assistans gör att företag kommer tvingas lämna kollektivavtalen, skriver debattörerna. Nu uppmanar de regeringen att höja ersättningarna.
NYHET Publicerad:

Svensk tonic gyllene framgångssaga

NYKLÄCKT De första flaskorna exploderade. Men på bara ett år har studenterna Viktor Eriksson och Gustaf Ytanders tonic gjort succé hos privatpersoner och på välrenommerade barer över hela landet.
NYHET Publicerad:

Här står dörren öppen för nyanlända

I PRAKTIKEN För bröderna Kreshnik och Fatos Mulaj har rekryteringen av nyanlända skapat en unik företagsmiljö där anställning baseras på prestation och inte referenser. ”Det skulle vara fantastiskt om fler företag vågade ta in nyanlända”, säger Kreshnik Mulaj.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.
NYHET Publicerad:

Upplev framtiden i 360 grader

ENTREPRENÖR Virtuella lägenhetsvisningar är ett populärt inslag på bostadsmarknaden. Mycket tack vare Mattias von Corswant och Per Hjaldahl, grundarna av VR-företaget Wec360. Nio år efter starten är de den främsta aktören på VR-marknaden. ”Att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer”, säger Mattias von Corswant.
NYHET Publicerad:

Vann mot Skatteverket i högsta instans – kan vara förgäves

SKATTEVERKETS METODER Han har drivit momsfrågan mot Skatteverket i 27 år, genom alla rättsinstanser och fått en lag uppkallad efter sig. Nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen frågan till hans fördel. Men det bekymrar inte Skatteverket som fortsätter att särbehandla honom, något som kostat företaget miljonbelopp.
NYHET Publicerad:

Fortsatta framgångar innanför boxen

VAD HÄNDE SEN Stabil efterfrågan och en produkt med hög kvalitet. Det har gjort att Frozzypack kunnat stå emot de piratkopior som dyker upp. Den egna produktutvecklingen fortsätter att hålla sig till grundidén, en matlåda med inbyggd kylning.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Stitch väcker liv i svensk textilindustri

NYKLÄCKT Med ambitionen att väcka liv i svensk textilindustri har Mia Berg och Stina Anderson startat syfabriken Stitch. De har fått en otrolig respons.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.