NYHET Publicerad

Noggrann kartläggning vägen framåt i patendjungeln

SNILLEBLIXTARNA, DEL TVÅ Att söka patent kan vara en snårig djungel att ta sig igenom. Hos LU Innovation vid Lunds universitet får forskare och studenter hjälp av rådgivare för att navigera sig genom patentprocesserna. ”Även om du har tidigare erfarenhet av patentansökningar så är det en bra idé att ta in professionell hjälp. Trender och regler förändras över tid”, säger Fredrik Edman, patenrådgivare.

Fredrik Edman, patentrådgivare vid LU Innovation.

Fredrik Edman, patentrådgivare vid LU Innovation.

Patenrådgivarna på LU Innovation utgår vanligtvis ifrån två parallella spår; dels undersöker de om det finns en marknad eller någon investerare som kan tänkas vara intresserad produkten eller tjänsten, annars är det inte lönt att gå vidare, dels undersöker de om det går att få ensamrätt. Det förklarar Fredrik Edman, patentrådgivare vid LU Innovation. Därefter handlar det om att bestämma vilket skydd som är bäst.

– Vi tittar på samtliga immateriella rättigheter och tar fram en immaterialrättsstrategi. När det gäller patent måste man till exempel bedöma om det går att få tillbaka de pengar som innovatören lägger in i processen.

För att skapa sig en bild av läget finns det flera vägar att välja på.  

– Ibland beställer vi omfattande undersökningar för att kartlägga om det finns en liknande produkt på marknaden. Andra gånger handlar det om att gå igenom databaser, publikationer och internet, säger Fredrik Edman.

– Uppfinningen måste ha uppfinningshöjd och skilja sig från det som redan finns på marknaden. Man kan aldrig bli hundra procent säker, men det är viktigt att samla in tillräckligt mycket information för att kunna göra ett informerat och affärsmässigt beslut, fortsätter han.

Avgörande är också att uppfinningen hålls hemlig. Den får inte ha publicerats eller visats upp i något publikt sammanhang. Den uppfinnare som öppet tänker bolla idéer med sina Facebookföljare bör med andra ord tänka om.

– Ett hett tips är anlita ett patentombud för att få hjälp med ansökningen. Det kan vara dyrt, men det är en viktig investering. Även om du har tidigare erfarenhet av patentansökningar så är det en bra idé att ta in professionell hjälp. Trender och regler förändras över tid.

Om patentansökan uppfyller alla formella krav tar det i Sverige ungefär ett halvår innan ett preliminärt besked ges om produkten är patenterbar. Efter 18 månader blir patentet publikt, även om patentet ännu inte är godkänt. Att få ett patent godkänt tar ofta längre tid än många tror.

Annons

– I vissa fall tar det fem, sex år innan det är godkänt och det finns skräckexempel där det tagit uppemot tolv år. Jag brukar säga att man ska räkna med två till fem år. 
Patentet gäller i 20 år förutsatt att man betalar in en årlig avgift.

– Det kan finnas ibland en viss möjlighet till förlängning, men det är inget man kan ta för givet. Medellivslängden för ett patent är åtta till tolv år. Därefter slutar många betala in den årliga avgiften som krävs för att behålla patentet.

När bör man överväga ett designskydd istället för patentskydd?

– Ett designskydd är många gånger lättare att få och blir ofta billigare än ett patent. Apple förändrade mycket när de gjorde att mobiltelefonens design blev viktigare, tidigare var det sekundärt. Om man har en produkt som säljer på sitt utseende så kan designskydd vara ett viktigt komplement eller ett alternativ till patent. Det blir allt vanligare i vissa branscher och det kan handla om att skydda utseendet av möbler, kläder, konsumentelektronik eller formen på en läkemedelstablett, säger Fredrik Edman. 

De vanligaste misstagen vid patentsökning:
  1. En övertro på värdet av sin produkt och att man är först på marknaden.
  2. Att man försöker göra allt själv och inte använder professionell hjälp.
Olika typer av skydd

Patentskydd: Skyddar en teknisk idé eller funktion.
Designskydd: Skyddar en produkts utseende.
Varumärkesskydd: Skyddar ett varumärke.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.