Nu avgörs VM i entreprenörskap

48

Tävling Vd:n för Netonnet Group, Fabian Bengtsson, korades i vintras till Sveriges bästa entreprenör. Nu är han på plats i Monte Carlo för att slåss om världsmästartiteln. ”Det finns 50 lika värdiga vinnare, men det är klart att jag har tävlingsinstinkt i mig, det vore roligt att vinna”, säger han.  

Fabian Bengtsson
"För att lyckas som entreprenör måste du göra det väldigt enkelt och tydligt. Det är vår väg framåt", säger Fabian Bengtsson om framtiden för hans Netonnet Group.

Tävlingen EY World Entrepreneur of the year avgörs ikväll i Monte Carlo, där 55 entreprenörer från hela världen finns på plats för att slåss om världsmästartiteln. Under de senaste fyra dagarna har entreprenörerna presenterat sig själva och sina företag för juryn, som fått dem att svettas i tuffa utfrågningar.

Fabian Bengtsson, vd på Netonnet Group, tog i vintras hem huvudpriset i Sverige. Han är tredje generationen som driver familjeföretaget, som ursprungligen hette SIBA, men som förra året slogs ihop med Netonnet och blev Netonnet Group. Ikväll har han chansen att bli världsmästare i entreprenörskap. Igår träffade han juryn, som bland annat består av tidigare vinnare i tävlingen.

– Det gäller att vara sig själv. Jag hade ett mål som jag brukar ha när jag träffar folk och det är att få dem att skratta, och det lyckades jag med, säger han.

Motiveringen när Fabian Bengtsson blev Sverigevinnare löd: ”Priskrig, förluster och konkurser har inte avskräckt Fabian Bengtsson. Han startade en imponerande förvandlingsresa där analogt blev digitalt och röda siffror svarta. Fabian är energisk, kreativ och drivande och tycker att man ska vissla på väg till jobbet, inte från jobbet”.

Vad är det som gjort att du lyckats med SIBA och Netonnet?

– Jag tror att jag var den som vägrade inse fakta och att det var för svårt att göra en stor förändring. Så under 10 års tid hade vi den perfekta disruptiva stormen. Det är bara att ta tag i det och ha kundfokus, göra det enkelt och som alltid måste man erbjuda ett lågt pris också, säger Fabian Bengtsson.

– Det är ofantligt hur mycket man kan spara och ändå skapa kundnytta, fortsätter han.

– Man måste följa med i den tidens tand som är. Vi gjorde mycket tv-reklam förr, det gör vi inte längre utan nu är det sociala medier som är i fokus istället.

– För det tredje måste man sätta rätt människor på rätt plats. Sätt dem som är bäst på att göra de tuffaste uppgifterna.

Kvinnor bästa medarbetarna

Ett sätt att hitta de bästa medarbetarna är att ha ett öppet sinne när man rekryterar och se till att personalstyrkan speglar samhället, menar Fabian Bengtsson. Det är en självklarhet att Netonnet Group har en jämn könsfördelning i ledningsgruppen.

– Framtiden är ganska enkel: Vill du få saker och ting gjort och få det presterat väl, så gör tjejer det bättre än killar. Många killar har ett litet orrspel i sig någonstans, de säger för mycket och får för lite gjort.

Fabian Bengtssons bästa tips till unga entreprenörer är tydliga:

– Försök inte att fixa den bästa idén som är så genomtänkt att den nästan blir omöjlig att genomföra. Tro på din idé och våga misslyckas och jobba hårt. Du får ingen framgång, du skaffar dig framgång.

Sent ikväll avgörs om det blir Fabian Bengtsson eller någon av de andra 48 entreprenörerna som vinner VM i entreprenörskap.

Fakta

Tävlingen Entrepreneur Of the Year startades i USA 1986 av revisionsbolaget EY. Utmärkelsen delades ut i Sverige för första gången 1995.

Syftet med tävlingen är att hylla framgångsrika entreprenörer och skapa förebilder för andra att våga satsa på sin affärsidé.

Maja Cronstedt