Nu utvisas ABB-ingenjören Ali Omumi

Ali Omumi med familj
Foto: Privat
Ingenjören Ali Omumi med sin fru och dotter.
43.962k

Kompetensutvisningarna I dag, torsdag, utvisas ingenjören Ali Omumi. Anledningen är en försäkringsmiss som en tidigare arbetsgivare gjorde för tre år sedan. "Jag förstår inte. Jag jobbar, betalar skatt och följer lagen. Men ändå blir jag utslängd och behandlad som en kriminell", säger han.

Maria Rankka, vd, Stockholms Handelskammare.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Maria Rankka, vd, Stockholms Handelskammare.

I dag, torsdag, verkställs den uppmärksammade utvisningen av ABB-ingenjören Ali Omumi och hans familj i Ludvika. En historia som har blivit den senaste symbolen för Sveriges många kompetensutvisningar. 

När Entreprenör når Ali Omumi på onsdagseftermiddagen är det drygt 24 timmar kvar tills deras plan till Turkiet avgår. Vid det här laget har familjen redan lämnat Dalarna och sagt adjö till vänner, arbete och bostad. Möblerna hann de inte sälja. I stället fick de skyfflas in i ett förvaringsrum i väntan på bättre dagar.

– Nu spenderar vi de sista timmarna i Stockholm. I morgon åker vi till flygplatsen och när vi kommer till den svenska gränskontrollen måste vi lämna in ett utresebevis. Efter det kommer vi inte längre att klassas som svenskar och får inte längre vistas i EU, sa han.

Det hela började när Ali Omumi, som har varit bosatt i Sverige sedan 2015, ansökte om förnyat arbetstillstånd efter att ha fått nytt jobb på företaget Vestas. När Migrationsverket behandlade hans ansökan hittade de ett administrativt fel som gjorts av hans förrförra arbetsgivare. Det ledde till att hans ansökan avslogs i slutet av 2017. 

Sedan dess har klockan tickat för Ali Omumis kamp att få stanna i Sverige. Han har överklagat beslutet hos Migrationsöverdomstolen. Men där har han mötts av kalla handen med ett nytt avslag. 

Fallet har gång på gång cirkulerat i media i form av debattinlägg från jurister, politiker och ledningen på hans tidigare arbetsplats ABB. Men det har egentligen inte lett till någon förändring.

– Jag tror att hela migrationssystemet måste göras om. Men då måste politikerna verkligen ta tag i den här frågan, säger han och fortsätter:

– Jag förstår inte. Jag jobbar, betalar skatt och följer lagen. Men ändå blir jag utslängd och behandlad som en kriminell.

Maria Rankka, vd på Stockholms Handelskammare beskriver situationen som ”absurd” och påpekar att flera människor har utvisats på grund av bagatellartade misstag under de senaste två åren.

– Tyvärr är detta ytterligare ett fall där de som straffas, det vill säga Ali och ABB som behöver hans kompetens, inte har gjort något fel. Det handlar om ett bagatellartat misstag från en tidigare arbetsgivare. Och absolut inte om något medvetet fuskande.

Hon menar vidare att problematiken rotar sig i ”politikens handlingsförlamning”.

– Det som gör mig så bekymrad är att vi har en rekordstor kompetensbrist och vi har politiker från höger till vänster som uppmärksammat detta och vill handla. Men ändå fortsätter den här formen av utvisningar. Det är orimligt.

Sedan beslutet 2017 har Ali haft god tid att reflektera över vad som har hänt. Och när allt är sagt och gjort återstår egentligen bara två frågor:

– Vem tjänar på att vi måste lämna Sverige? Vem förlorar på att ge oss amnesti och låta oss fortsätta leva våra liv i Sverige? 

I morgon ser vi slutet på ett plågsamt kapitel i Ali Omumis liv. Men livet går vidare, berättar han. Och när han återfått energin och kamplusten kommer han att kämpa för ett nytt arbetstillstånd, kanske i EU, kanske i Sverige.

– Även om jag lyckas komma tillbaka till Sverige, kommer den här erfarenheten tyvärr lämna djupa spår. Jag kommer alltid att påminnas om att jag aldrig fick en ärlig chans att rota mig i Sverige.  

 

Gabriel Cardona Cervantes Frida Nygren