Ny dom försvårar för styrelseledamöter

Ordförandeklubba
Foto: Henrik Holmberg/TT
101

Skatt En dom i Högsta förvaltningsrätten sätter stopp för företagares möjligheter att arbeta som styrelseledamöter i andra bolag. Och nu hotas tillväxten i små och medelstora företag, menar experterna. Kjell-Arne Edvinsson i Karlstad är en av dem som kommer att tvingas minska sina uppdrag på grund av de ändrade reglerna.

Kjell-Arne Edvinsson
Foto: LARS HEDELIN / SCANPIX /
Kjell-Arne Edvinsson är bekymrad över hur nya regler för gör det omöjligt för styrelseledamöter att fakturera ersättningen via sina företag.

Kjell-Arne Edvinsson är managementkonsult och har drivit ett antal företag sedan han startade det första för över 30 år sedan. Han har precis den typen av erfarenhet och kunskap som behövs hos den som sitter i en bolagsstyrelse för ett litet företag. Han har styrelseuppdrag i fem olika företag och lägger 60–70 procent av sin arbetstid på dem. Genom sin kunskap kan han hjälpa företagen att utvecklas och kunna anställa fler och fler medarbetare.

Men nu är det stopp. Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen får arbetande styrelseuppdrag, alltså uppdrag där styrelsemedlemmen också utför arbete utöver styrelsemötena, inte längre betalas ut till bolag, utan måste betalas ut som lön. Det går inte att kombinera, det vill säga ta ut lön för styrelsemötena och fakturera övrigt arbete. Eftersom många styrelseledamöter i små och medelstora företag sitter där för att de har en kompetens att arbeta strategiskt med bolagets utveckling innebär domen en stor förändring i sättet att kunna arbeta.

Den nya domen betyder att det blir nu blir omöjligt för Kjell-Arne Edvinsson och många med honom att fullfölja sina styrelseuppdrag.

– I mitt bolag har jag byggt upp pensionsförsäkring, sjukförsäkring, jag har tjänstebil, betalar lokalkostnader, gymkort och annat. Hela min privatekonomi bygger på att jag tar ut lön från mitt bolag, berättar Kjell-Arne Edvinsson.

– Jag blir brännmärkt skattemässigt om jag är registrerad som styrelseledamot, eftersom jag inte längre kan fakturera något arbete i bolaget.

För att nya och små företag ska bli framgångsrika krävs kunskap och erfarenheter. Många av de som sitter i bolagsstyrelser är engagerade entreprenörer, precis som Kjell-Arne Edvinsson. Förutom de styrelseuppdrag han har är han också mentor för startup-företag via Almi. Det är ett jobb han gör utan ersättning.

– Och det är himla kul, säger han.

Men det är en omöjlighet för honom att arbeta gratis för alla andra företag han är engagerad i. Därför menar han att beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen kommer innebära att utbudet av kompetenta styrelseledamöter i bolagsstyrelse kommer minska.

Ett par av företagen där Kjell-Arne Edvinsson sitter i styrelsen har nu sagt att de vill avveckla sin externa bolagsstyrelse och istället köra så kallade advisory boards. I praktiken fungerar dessa som styrelser, men blir inte registrerade hos bolagsverket.

– Men finns det inte en extern styrelse drar bankerna åt sig öronen. Det blir mycket svårare för ett företag att ordna krediter och det hotar likviditeten. Och det hämmar utvecklingen för företagen.

På senare år har svenska företag utsatts för en hårdare konkurrens än tidigare. De är ytterligare en av anledningarna till att företagen behöver externa styrelser, menar Kjell-Arne Edvinsson.

– Det kräver mer strategisk tänk nu än tidigare, vilket gör att externa styrelser blir än mer viktiga, säger han.

Kjell-Arne Edvinsson betonar gång på gång att det blir svårare för företagen att anställa nya medarbetare om det inte finns fungerande bolagsstyrelser, inte minst på grund av bankernas ovilja att ge krediter. Och han är tydlig med att skattepengarna blir ungefär desamma om han tar ut ersättning via sitt eget bolag jämfört med om han får lön från företagen han sitter i styrelsen för.

Kjell-Arne Edvinsson får medhåll från kollegor runt om i landet. I en debattartikel i Veckans affärer skriver ett antal professionella styrelseledamöter, politiker och andra sakkunniga: ”Att en enskild dom ska få påverka alla Sveriges aktiebolag och utplåna en hel bransch är snävt och det är inte balanserat med för- och nackdelar av beslutets innebörd.”

I ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, publicerat på Svenskt Näringslivs webbplats, ifrågasätter företagaren Bo Åhnebrink hur mycket finansministern förstår av små och medelstora företags verklighet. ”I den nya tid som nu gäller blir det åtskilliga som inte ser någon möjlighet att jobba vidare. Det var tråkigt för oss som trodde vi hade något att bidra med. Det var också tråkigt för många företagare som nu får färre att välja på som styrelsestöd i sitt företagande”, skriver han.

För egen del är Kjell-Arne Edvinsson inte orolig. Drygt tre decennier efter att han blev företagare vet han hur han ska försörja sig.

– Jag klarar mig, jag är entreprenör och hittar annat att göra, men för företagen innebär det att det blir svårare att expandera, avslutar han Kjell-Arne Edvinsson.

Stina Bengtsson