Ordförandeklubba
Foto: Henrik Holmberg/TT
NYHET Publicerad

Ny dom försvårar för styrelseledamöter

SKATT En dom i Högsta förvaltningsrätten sätter stopp för företagares möjligheter att arbeta som styrelseledamöter i andra bolag. Och nu hotas tillväxten i små och medelstora företag, menar experterna. Kjell-Arne Edvinsson i Karlstad är en av dem som kommer att tvingas minska sina uppdrag på grund av de ändrade reglerna.

Kjell-Arne Edvinsson

Kjell-Arne Edvinsson är bekymrad över hur nya regler för gör det omöjligt för styrelseledamöter att fakturera ersättningen via sina företag.

Foto: LARS HEDELIN / SCANPIX /

Kjell-Arne Edvinsson är managementkonsult och har drivit ett antal företag sedan han startade det första för över 30 år sedan. Han har precis den typen av erfarenhet och kunskap som behövs hos den som sitter i en bolagsstyrelse för ett litet företag. Han har styrelseuppdrag i fem olika företag och lägger 60–70 procent av sin arbetstid på dem. Genom sin kunskap kan han hjälpa företagen att utvecklas och kunna anställa fler och fler medarbetare.

Men nu är det stopp. Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen får arbetande styrelseuppdrag, alltså uppdrag där styrelsemedlemmen också utför arbete utöver styrelsemötena, inte längre betalas ut till bolag, utan måste betalas ut som lön. Det går inte att kombinera, det vill säga ta ut lön för styrelsemötena och fakturera övrigt arbete. Eftersom många styrelseledamöter i små och medelstora företag sitter där för att de har en kompetens att arbeta strategiskt med bolagets utveckling innebär domen en stor förändring i sättet att kunna arbeta.

Den nya domen betyder att det blir nu blir omöjligt för Kjell-Arne Edvinsson och många med honom att fullfölja sina styrelseuppdrag.

– I mitt bolag har jag byggt upp pensionsförsäkring, sjukförsäkring, jag har tjänstebil, betalar lokalkostnader, gymkort och annat. Hela min privatekonomi bygger på att jag tar ut lön från mitt bolag, berättar Kjell-Arne Edvinsson.

– Jag blir brännmärkt skattemässigt om jag är registrerad som styrelseledamot, eftersom jag inte längre kan fakturera något arbete i bolaget.

För att nya och små företag ska bli framgångsrika krävs kunskap och erfarenheter. Många av de som sitter i bolagsstyrelser är engagerade entreprenörer, precis som Kjell-Arne Edvinsson. Förutom de styrelseuppdrag han har är han också mentor för startup-företag via Almi. Det är ett jobb han gör utan ersättning.

– Och det är himla kul, säger han.

Annons

Men det är en omöjlighet för honom att arbeta gratis för alla andra företag han är engagerad i. Därför menar han att beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen kommer innebära att utbudet av kompetenta styrelseledamöter i bolagsstyrelse kommer minska.

Ett par av företagen där Kjell-Arne Edvinsson sitter i styrelsen har nu sagt att de vill avveckla sin externa bolagsstyrelse och istället köra så kallade advisory boards. I praktiken fungerar dessa som styrelser, men blir inte registrerade hos bolagsverket.

– Men finns det inte en extern styrelse drar bankerna åt sig öronen. Det blir mycket svårare för ett företag att ordna krediter och det hotar likviditeten. Och det hämmar utvecklingen för företagen.

På senare år har svenska företag utsatts för en hårdare konkurrens än tidigare. De är ytterligare en av anledningarna till att företagen behöver externa styrelser, menar Kjell-Arne Edvinsson.

– Det kräver mer strategisk tänk nu än tidigare, vilket gör att externa styrelser blir än mer viktiga, säger han.

Kjell-Arne Edvinsson betonar gång på gång att det blir svårare för företagen att anställa nya medarbetare om det inte finns fungerande bolagsstyrelser, inte minst på grund av bankernas ovilja att ge krediter. Och han är tydlig med att skattepengarna blir ungefär desamma om han tar ut ersättning via sitt eget bolag jämfört med om han får lön från företagen han sitter i styrelsen för.

Kjell-Arne Edvinsson får medhåll från kollegor runt om i landet. I en debattartikel i Veckans affärer skriver ett antal professionella styrelseledamöter, politiker och andra sakkunniga: ”Att en enskild dom ska få påverka alla Sveriges aktiebolag och utplåna en hel bransch är snävt och det är inte balanserat med för- och nackdelar av beslutets innebörd.”

I ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, publicerat på Svenskt Näringslivs webbplats, ifrågasätter företagaren Bo Åhnebrink hur mycket finansministern förstår av små och medelstora företags verklighet. ”I den nya tid som nu gäller blir det åtskilliga som inte ser någon möjlighet att jobba vidare. Det var tråkigt för oss som trodde vi hade något att bidra med. Det var också tråkigt för många företagare som nu får färre att välja på som styrelsestöd i sitt företagande”, skriver han.

För egen del är Kjell-Arne Edvinsson inte orolig. Drygt tre decennier efter att han blev företagare vet han hur han ska försörja sig.

– Jag klarar mig, jag är entreprenör och hittar annat att göra, men för företagen innebär det att det blir svårare att expandera, avslutar han Kjell-Arne Edvinsson.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.