Ordförandeklubba
Foto: Henrik Holmberg/TT
NYHET Publicerad

Ny dom försvårar för styrelseledamöter

SKATT En dom i Högsta förvaltningsrätten sätter stopp för företagares möjligheter att arbeta som styrelseledamöter i andra bolag. Och nu hotas tillväxten i små och medelstora företag, menar experterna. Kjell-Arne Edvinsson i Karlstad är en av dem som kommer att tvingas minska sina uppdrag på grund av de ändrade reglerna.

Kjell-Arne Edvinsson

Kjell-Arne Edvinsson är bekymrad över hur nya regler för gör det omöjligt för styrelseledamöter att fakturera ersättningen via sina företag.

Foto: LARS HEDELIN / SCANPIX /

Kjell-Arne Edvinsson är managementkonsult och har drivit ett antal företag sedan han startade det första för över 30 år sedan. Han har precis den typen av erfarenhet och kunskap som behövs hos den som sitter i en bolagsstyrelse för ett litet företag. Han har styrelseuppdrag i fem olika företag och lägger 60–70 procent av sin arbetstid på dem. Genom sin kunskap kan han hjälpa företagen att utvecklas och kunna anställa fler och fler medarbetare.

Men nu är det stopp. Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen får arbetande styrelseuppdrag, alltså uppdrag där styrelsemedlemmen också utför arbete utöver styrelsemötena, inte längre betalas ut till bolag, utan måste betalas ut som lön. Det går inte att kombinera, det vill säga ta ut lön för styrelsemötena och fakturera övrigt arbete. Eftersom många styrelseledamöter i små och medelstora företag sitter där för att de har en kompetens att arbeta strategiskt med bolagets utveckling innebär domen en stor förändring i sättet att kunna arbeta.

Den nya domen betyder att det blir nu blir omöjligt för Kjell-Arne Edvinsson och många med honom att fullfölja sina styrelseuppdrag.

– I mitt bolag har jag byggt upp pensionsförsäkring, sjukförsäkring, jag har tjänstebil, betalar lokalkostnader, gymkort och annat. Hela min privatekonomi bygger på att jag tar ut lön från mitt bolag, berättar Kjell-Arne Edvinsson.

– Jag blir brännmärkt skattemässigt om jag är registrerad som styrelseledamot, eftersom jag inte längre kan fakturera något arbete i bolaget.

För att nya och små företag ska bli framgångsrika krävs kunskap och erfarenheter. Många av de som sitter i bolagsstyrelser är engagerade entreprenörer, precis som Kjell-Arne Edvinsson. Förutom de styrelseuppdrag han har är han också mentor för startup-företag via Almi. Det är ett jobb han gör utan ersättning.

– Och det är himla kul, säger han.

Annons

Men det är en omöjlighet för honom att arbeta gratis för alla andra företag han är engagerad i. Därför menar han att beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen kommer innebära att utbudet av kompetenta styrelseledamöter i bolagsstyrelse kommer minska.

Ett par av företagen där Kjell-Arne Edvinsson sitter i styrelsen har nu sagt att de vill avveckla sin externa bolagsstyrelse och istället köra så kallade advisory boards. I praktiken fungerar dessa som styrelser, men blir inte registrerade hos bolagsverket.

– Men finns det inte en extern styrelse drar bankerna åt sig öronen. Det blir mycket svårare för ett företag att ordna krediter och det hotar likviditeten. Och det hämmar utvecklingen för företagen.

På senare år har svenska företag utsatts för en hårdare konkurrens än tidigare. De är ytterligare en av anledningarna till att företagen behöver externa styrelser, menar Kjell-Arne Edvinsson.

– Det kräver mer strategisk tänk nu än tidigare, vilket gör att externa styrelser blir än mer viktiga, säger han.

Kjell-Arne Edvinsson betonar gång på gång att det blir svårare för företagen att anställa nya medarbetare om det inte finns fungerande bolagsstyrelser, inte minst på grund av bankernas ovilja att ge krediter. Och han är tydlig med att skattepengarna blir ungefär desamma om han tar ut ersättning via sitt eget bolag jämfört med om han får lön från företagen han sitter i styrelsen för.

Kjell-Arne Edvinsson får medhåll från kollegor runt om i landet. I en debattartikel i Veckans affärer skriver ett antal professionella styrelseledamöter, politiker och andra sakkunniga: ”Att en enskild dom ska få påverka alla Sveriges aktiebolag och utplåna en hel bransch är snävt och det är inte balanserat med för- och nackdelar av beslutets innebörd.”

I ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, publicerat på Svenskt Näringslivs webbplats, ifrågasätter företagaren Bo Åhnebrink hur mycket finansministern förstår av små och medelstora företags verklighet. ”I den nya tid som nu gäller blir det åtskilliga som inte ser någon möjlighet att jobba vidare. Det var tråkigt för oss som trodde vi hade något att bidra med. Det var också tråkigt för många företagare som nu får färre att välja på som styrelsestöd i sitt företagande”, skriver han.

För egen del är Kjell-Arne Edvinsson inte orolig. Drygt tre decennier efter att han blev företagare vet han hur han ska försörja sig.

– Jag klarar mig, jag är entreprenör och hittar annat att göra, men för företagen innebär det att det blir svårare att expandera, avslutar han Kjell-Arne Edvinsson.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.