Ordförandeklubba
Foto: Henrik Holmberg/TT
NYHET Publicerad

Ny dom försvårar för styrelseledamöter

SKATT En dom i Högsta förvaltningsrätten sätter stopp för företagares möjligheter att arbeta som styrelseledamöter i andra bolag. Och nu hotas tillväxten i små och medelstora företag, menar experterna. Kjell-Arne Edvinsson i Karlstad är en av dem som kommer att tvingas minska sina uppdrag på grund av de ändrade reglerna.

Kjell-Arne Edvinsson

Kjell-Arne Edvinsson är bekymrad över hur nya regler för gör det omöjligt för styrelseledamöter att fakturera ersättningen via sina företag.

Foto: LARS HEDELIN / SCANPIX /

Kjell-Arne Edvinsson är managementkonsult och har drivit ett antal företag sedan han startade det första för över 30 år sedan. Han har precis den typen av erfarenhet och kunskap som behövs hos den som sitter i en bolagsstyrelse för ett litet företag. Han har styrelseuppdrag i fem olika företag och lägger 60–70 procent av sin arbetstid på dem. Genom sin kunskap kan han hjälpa företagen att utvecklas och kunna anställa fler och fler medarbetare.

Men nu är det stopp. Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen får arbetande styrelseuppdrag, alltså uppdrag där styrelsemedlemmen också utför arbete utöver styrelsemötena, inte längre betalas ut till bolag, utan måste betalas ut som lön. Det går inte att kombinera, det vill säga ta ut lön för styrelsemötena och fakturera övrigt arbete. Eftersom många styrelseledamöter i små och medelstora företag sitter där för att de har en kompetens att arbeta strategiskt med bolagets utveckling innebär domen en stor förändring i sättet att kunna arbeta.

Den nya domen betyder att det blir nu blir omöjligt för Kjell-Arne Edvinsson och många med honom att fullfölja sina styrelseuppdrag.

– I mitt bolag har jag byggt upp pensionsförsäkring, sjukförsäkring, jag har tjänstebil, betalar lokalkostnader, gymkort och annat. Hela min privatekonomi bygger på att jag tar ut lön från mitt bolag, berättar Kjell-Arne Edvinsson.

– Jag blir brännmärkt skattemässigt om jag är registrerad som styrelseledamot, eftersom jag inte längre kan fakturera något arbete i bolaget.

För att nya och små företag ska bli framgångsrika krävs kunskap och erfarenheter. Många av de som sitter i bolagsstyrelser är engagerade entreprenörer, precis som Kjell-Arne Edvinsson. Förutom de styrelseuppdrag han har är han också mentor för startup-företag via Almi. Det är ett jobb han gör utan ersättning.

– Och det är himla kul, säger han.

Annons

Men det är en omöjlighet för honom att arbeta gratis för alla andra företag han är engagerad i. Därför menar han att beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen kommer innebära att utbudet av kompetenta styrelseledamöter i bolagsstyrelse kommer minska.

Ett par av företagen där Kjell-Arne Edvinsson sitter i styrelsen har nu sagt att de vill avveckla sin externa bolagsstyrelse och istället köra så kallade advisory boards. I praktiken fungerar dessa som styrelser, men blir inte registrerade hos bolagsverket.

– Men finns det inte en extern styrelse drar bankerna åt sig öronen. Det blir mycket svårare för ett företag att ordna krediter och det hotar likviditeten. Och det hämmar utvecklingen för företagen.

På senare år har svenska företag utsatts för en hårdare konkurrens än tidigare. De är ytterligare en av anledningarna till att företagen behöver externa styrelser, menar Kjell-Arne Edvinsson.

– Det kräver mer strategisk tänk nu än tidigare, vilket gör att externa styrelser blir än mer viktiga, säger han.

Kjell-Arne Edvinsson betonar gång på gång att det blir svårare för företagen att anställa nya medarbetare om det inte finns fungerande bolagsstyrelser, inte minst på grund av bankernas ovilja att ge krediter. Och han är tydlig med att skattepengarna blir ungefär desamma om han tar ut ersättning via sitt eget bolag jämfört med om han får lön från företagen han sitter i styrelsen för.

Kjell-Arne Edvinsson får medhåll från kollegor runt om i landet. I en debattartikel i Veckans affärer skriver ett antal professionella styrelseledamöter, politiker och andra sakkunniga: ”Att en enskild dom ska få påverka alla Sveriges aktiebolag och utplåna en hel bransch är snävt och det är inte balanserat med för- och nackdelar av beslutets innebörd.”

I ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, publicerat på Svenskt Näringslivs webbplats, ifrågasätter företagaren Bo Åhnebrink hur mycket finansministern förstår av små och medelstora företags verklighet. ”I den nya tid som nu gäller blir det åtskilliga som inte ser någon möjlighet att jobba vidare. Det var tråkigt för oss som trodde vi hade något att bidra med. Det var också tråkigt för många företagare som nu får färre att välja på som styrelsestöd i sitt företagande”, skriver han.

För egen del är Kjell-Arne Edvinsson inte orolig. Drygt tre decennier efter att han blev företagare vet han hur han ska försörja sig.

– Jag klarar mig, jag är entreprenör och hittar annat att göra, men för företagen innebär det att det blir svårare att expandera, avslutar han Kjell-Arne Edvinsson.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kvalitet viktigare än ägandeform

DEBATT "Huvudmännen bakom välfärdsföretag är ofta eldsjälar med brinnande engagemang men utan stora ekonomiska tillgångar", skriver ordförande för LUF i Södermanland, Hannes Rudsäter, som är kritisk till ett vinsttak för välfärdsföretag.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Ny dom försvårar för styrelseledamöter

SKATT Styrelseledamöter tvingas minska på sina uppdrag efter en dom i Högsta förvaltningsrätten. Nu hotas tillväxten i företagen.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Den svenska exportkartan ritas om

EXPORT Efterfrågan i Europa är på väg upp och det ser ljust ut för svensk export. Men Brexit och Donald Trump är orosmoln som kan slå hårt mot världshandeln. Samtidigt kan det förändrade världsläget skapa nya möjligheter för länder och företag som spelar sina kort rätt, enligt Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.
NYHET Publicerad:

Postnord stjäl det som är ditt

DEBATT Postnord gör sig skyldiga till egenmäktigt förfarande eller till och med stöld när de makulerar försändelser utan att skicka tillbaka till avsändaren, menar debattören.
NYHET Publicerad:

Hatten av för Babblarnas mamma

ENTREPRENÖR Babblarna är färgglada figurer som trollbinder små barn framför skärmen. Men de är också språkpedagogiska hjälpmedel på hög nivå. Idag har skaparen Anneli Tisells idéer blivit ett succéföretag som omfattar böcker, spel, appar, musik, film och musikvideor, som har 140 miljoner visningar på Youtube. Nu har Babblarnas mamma siktet inställt på världen.
NYHET Publicerad:

Drönarföretagare vann mot myndigheterna

REGELKRÅNGEL Från och med den 1 augusti blev det tillåtet att flyga med en kameraförsedd drönare igen. Förbudet har varit lagstadgat i endast tio månader och drönarföretagarna har under hela tiden legat på för en lagändring. Nu är lagen ändrad och drönare med kameror kan användas igen.
NYHET Publicerad:

Skatteverket kräver in pengarna – trots att frågan inte är avgjord i rätten

SKATTER Hästaveln är hobbyverksamhet. Det slår Skattemyndigheten i Uppsala fast och upptaxerar företaget Unique Dogs and Horses AB med närmare en halv miljon. Samtidigt har företagets pressats med korta svarstider. Ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten, men något anstånd med att betala den upptaxerade skatten har inte medgivits, trots den rättsliga prövningen.
NYHET Publicerad:

De blev årets vinnare i Serendipity Challenge

ALMEDALEN Av över 400 bidrag utsågs SaltX till årets tillväxtbolag och Sprinklebit till årets startup i entreprenörstävlingen Serendipity Challenge.
NYHET Publicerad:

Patentskydd lyckokast för Berries by Astrid

IMMATERIALRÄTT När forskaren Astrid Friborg startade företaget Berries by Astrid valde hon att skydda varumärket, produkten och tillverkningsprocessen. Det visade sig vara ett lyckokast eftersom försäljningen av licensrättigheter idag är en stor intäktskälla i företaget. Annars är många startupföretag dåliga på att skydda sina innovationer. Hälften av företagen har inget skydd alls, visar en undersökning från Awapatent.
NYHET Publicerad:

Edward Blom: Den motvillige entreprenören

TIO FRÅGOR Böcker, sommarvärd på radio, tv-personlighet, kulturhistoriker, gastronom och så en jullåt på det. Edward Bloms portfolio går inte av för hackor, men själv hävdar han att han är en ganska motvillig entreprenör. ”Många entreprenörer gillar vägen till målet. För mig kommer den riktiga lusten när något är färdigt.”