Ordförandeklubba
Foto: Henrik Holmberg/TT
NYHET Publicerad

Ny dom försvårar för styrelseledamöter

SKATT En dom i Högsta förvaltningsrätten sätter stopp för företagares möjligheter att arbeta som styrelseledamöter i andra bolag. Och nu hotas tillväxten i små och medelstora företag, menar experterna. Kjell-Arne Edvinsson i Karlstad är en av dem som kommer att tvingas minska sina uppdrag på grund av de ändrade reglerna.

Kjell-Arne Edvinsson

Kjell-Arne Edvinsson är bekymrad över hur nya regler för gör det omöjligt för styrelseledamöter att fakturera ersättningen via sina företag.

Foto: LARS HEDELIN / SCANPIX /

Kjell-Arne Edvinsson är managementkonsult och har drivit ett antal företag sedan han startade det första för över 30 år sedan. Han har precis den typen av erfarenhet och kunskap som behövs hos den som sitter i en bolagsstyrelse för ett litet företag. Han har styrelseuppdrag i fem olika företag och lägger 60–70 procent av sin arbetstid på dem. Genom sin kunskap kan han hjälpa företagen att utvecklas och kunna anställa fler och fler medarbetare.

Men nu är det stopp. Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen får arbetande styrelseuppdrag, alltså uppdrag där styrelsemedlemmen också utför arbete utöver styrelsemötena, inte längre betalas ut till bolag, utan måste betalas ut som lön. Det går inte att kombinera, det vill säga ta ut lön för styrelsemötena och fakturera övrigt arbete. Eftersom många styrelseledamöter i små och medelstora företag sitter där för att de har en kompetens att arbeta strategiskt med bolagets utveckling innebär domen en stor förändring i sättet att kunna arbeta.

Den nya domen betyder att det blir nu blir omöjligt för Kjell-Arne Edvinsson och många med honom att fullfölja sina styrelseuppdrag.

– I mitt bolag har jag byggt upp pensionsförsäkring, sjukförsäkring, jag har tjänstebil, betalar lokalkostnader, gymkort och annat. Hela min privatekonomi bygger på att jag tar ut lön från mitt bolag, berättar Kjell-Arne Edvinsson.

– Jag blir brännmärkt skattemässigt om jag är registrerad som styrelseledamot, eftersom jag inte längre kan fakturera något arbete i bolaget.

För att nya och små företag ska bli framgångsrika krävs kunskap och erfarenheter. Många av de som sitter i bolagsstyrelser är engagerade entreprenörer, precis som Kjell-Arne Edvinsson. Förutom de styrelseuppdrag han har är han också mentor för startup-företag via Almi. Det är ett jobb han gör utan ersättning.

– Och det är himla kul, säger han.

Annons

Men det är en omöjlighet för honom att arbeta gratis för alla andra företag han är engagerad i. Därför menar han att beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen kommer innebära att utbudet av kompetenta styrelseledamöter i bolagsstyrelse kommer minska.

Ett par av företagen där Kjell-Arne Edvinsson sitter i styrelsen har nu sagt att de vill avveckla sin externa bolagsstyrelse och istället köra så kallade advisory boards. I praktiken fungerar dessa som styrelser, men blir inte registrerade hos bolagsverket.

– Men finns det inte en extern styrelse drar bankerna åt sig öronen. Det blir mycket svårare för ett företag att ordna krediter och det hotar likviditeten. Och det hämmar utvecklingen för företagen.

På senare år har svenska företag utsatts för en hårdare konkurrens än tidigare. De är ytterligare en av anledningarna till att företagen behöver externa styrelser, menar Kjell-Arne Edvinsson.

– Det kräver mer strategisk tänk nu än tidigare, vilket gör att externa styrelser blir än mer viktiga, säger han.

Kjell-Arne Edvinsson betonar gång på gång att det blir svårare för företagen att anställa nya medarbetare om det inte finns fungerande bolagsstyrelser, inte minst på grund av bankernas ovilja att ge krediter. Och han är tydlig med att skattepengarna blir ungefär desamma om han tar ut ersättning via sitt eget bolag jämfört med om han får lön från företagen han sitter i styrelsen för.

Kjell-Arne Edvinsson får medhåll från kollegor runt om i landet. I en debattartikel i Veckans affärer skriver ett antal professionella styrelseledamöter, politiker och andra sakkunniga: ”Att en enskild dom ska få påverka alla Sveriges aktiebolag och utplåna en hel bransch är snävt och det är inte balanserat med för- och nackdelar av beslutets innebörd.”

I ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, publicerat på Svenskt Näringslivs webbplats, ifrågasätter företagaren Bo Åhnebrink hur mycket finansministern förstår av små och medelstora företags verklighet. ”I den nya tid som nu gäller blir det åtskilliga som inte ser någon möjlighet att jobba vidare. Det var tråkigt för oss som trodde vi hade något att bidra med. Det var också tråkigt för många företagare som nu får färre att välja på som styrelsestöd i sitt företagande”, skriver han.

För egen del är Kjell-Arne Edvinsson inte orolig. Drygt tre decennier efter att han blev företagare vet han hur han ska försörja sig.

– Jag klarar mig, jag är entreprenör och hittar annat att göra, men för företagen innebär det att det blir svårare att expandera, avslutar han Kjell-Arne Edvinsson.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Olle Burell skjuter från höften om friskolorna

DEBATT Politikerna borde tänka på kvaliteten all vaken tid och inte kasta ur sig uttalanden som får stora konsekvenser. Det menar debattören Johan Sjölin. Han reagerar starkt på att Stockholms socialdemokratiske skolborgarråd Olle Burell kräver förbud mot aktiebolagsdrivna skolor.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skanska-chef om #MeToo: ”Det finns ingen quick-fix”

ARBETSMARKNAD Kampanjen #MeToo har under de senaste dagarna cirkulerat på sociala medier. Den syftar till att synliggöra sexuella trakasserier och övergrepp, och har fått tusentals kvinnor dela med sig av sina historier. ”Som arbetsgivare har man ett jättestort ansvar för att vara tydlig med att det råder nolltolerans mot alla former av diskriminering” säger Veronica Rörsgård, hr-chef på Skanska.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

De jammar fram innovationerna

I PRAKTIKEN Via digitala innovationsgig väcker Volvo cars liv i medarbetarnas innovationskraft. Alla är inbjudna och alla åsikter tas till vara. Jakten på den unika uppfinningen kräver ett öppet sinne. ”Vårt fokus ligger på att kicka igång kreativiteten och få folk att dela med sig av sina idéer”, säger Charlotta Ahlberg, Corporate innovation manager på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Nytänkare stöper om psykiatrin

TOPP-50-LISTAN Hallå där… Anna Wiklund, grundare, ägare och operativ styrelseordförande i Prima barn- och vuxenpsykiatri.
Grattis till sjundeplatsen på listan över de 50 största kvinnliga företagarna i Sverige! Du har själv startat och byggt upp Prima tillsammans med två kvinnliga kollegor och idag är ert företag landets största vårdgivare inom specialistpsykiatri med 15 mottagningar, en akutenhet, två vårdavdelningar samt en psykossektion.
NYHET Publicerad:

Sveriges 50 största kvinnliga företagare

TOPP-50-LISTAN Carin Stoeckmann, ägare och vd på Byggmästarn i Skåne, toppar listan över Sveriges 50 största kvinnliga företagare, räknat efter företagets omsättning. Hennes byggföretag omsätter nästan en miljard kronor. Det visar en unik undersökning som Women's Business Research Institute gjort på uppdrag av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.