Claes Bromander, Växjö Fria Gymnasium Växjö.jpg
Foto: Peter Holgersson

Claes Bromander, skolföretagare från Växjö, har svårt att förstå hur kommunerna ska klara välfärden utan privata initiativ.

NYHET Publicerad

Ny statistik: Jobbtillväxten i den privata välfärdssektorn fortsätter

VÄLFÄRD Färsk statistik från SCB visar att den snabbaste jobbtillväxten sker i de privata välfärdsföretagen. Förslaget om ett vinsttak skulle dra undan mattan för många av dem. Samtidigt visar flera rapporter att efterfrågan på välfärdstjänster och arbetskraft kommer att öka kraftigt de kommande åren.

Håkan Tenelius

Håkan Tenelius, Näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

Lars Stjernqvist

Lars Stjernqvist (S), Kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

Foto: JACK MIKRUT

SCB: s statistik för antalet nya jobb inom välfärdssektorn för 2016 visar att det är den privata välfärdssektorn som fortsätter att skapa flest jobb.

I Stockholm, där både den offentliga och privata välfärdssektorn växer absolut snabbast, skapades 50 procent fler jobb i den privata sektorn jämfört med den offentliga mellan åren 2012 och 2016.

I siffror handlar det om 14 500 personer i det privata mot 9 500 i det offentliga. Mellan åren 2015 och 2016 var relationen 4 000 nya jobb i den privata sektorn mot 3 500 i det offentliga.

Samtidigt visar en rapport från Sveriges Kommuner & Landsting att välfärdssektorn behöver anställa 200 000 personer de kommande tio åren. Anledningen är att antalet barn, unga och gamla kommer att öka markant.

Håkan Tenelius är näringspolitisk chef på Almega. Han berättar om en verklighet där organisationens medlemsföretag hela tiden ser hur efterfrågan på deras tjänster växer.

– Jag förstår att våra medlemsföretag undrar över förslaget när de ser att efterfrågan hela tiden ökar. Vår bedömning är att kommunerna i allt högre grad inte klarar sig utan de privata alternativen. Tittar man på Stockholm just nu är ungefär 90 procent av de planerade äldreboendena privata initiativ, säger Håkan Tenelius.

Allt fler kommuner ser också de privata alternativen som självklara inslag i välfärdssektorn. Claes Bromander, välfärdsföretagare från Växjö som bedriver verksamhet inom skola och omsorg, har varit i branschen sedan 1990-talet och menar att ett skifte har ägt rum. När han startade var det kommunerna som höll igen och ifrågasatte medan staten drev på. Idag är det tvärtom.

Annons

– De senaste 7–8 åren har det verkligen vänt. I alla fall här nere. Kommunen har en helt annan inställning idag och tar kontakt med oss för olika samarbeten. Ett exempel på det är den stora flyktingströmmen 2015 som vi och flera andra hjälpte kommunen att lösa, säger Claes Bromander.

Att motståndet nu i stället kommer från centralt håll tycker han är både cyniskt och verklighetsfrånvänt.

– Jag tycker att det är sorgligt att de nationella politikerna på det här sättet förstör för kommunpolitikerna, som ju sitter med huvudansvaret för verksamheterna. Skillnaden mellan den partipolitiska dogmen och den praktiska vardagen blir så uppenbar.

Ofta skär ju också den pragmatiska verkligheten tvärs igenom partigränserna ute i kommunerna. Ett exempel är staden Norrköping som styrs av en koalition av socialdemokrater, centerpartister, folkpartister och kristdemokrater. Det är Lars Stjernkvist (S) som är kommunstyrelsens ordförande.

– Ägarformen eller vinsterna är inte det stora problemet som jag ser det. Inom omsorgen och sjukvården fungerar det väldigt bra, för här finns det likvärdiga spelregler för företagen att rätta sig efter.

Men som flera andra städer har Norrköping problem med segregationen. Staden har tagit emot många flyktingar de senaste åren och här tycker Lars Stjernqvist att det är viktigt att man delar på ansvaret. Eftersom många friskolors antagning sker via ett kösystem har inte nyanlända flyktingar tillgång till dem. Men friskolorna kan avsätta en kvot om de önskar, men det är frivilligt.

– Det finns flera friskolor i Norrköping som tar sitt ansvar, men det finns de som inte utnyttjar denna kvotmöjlighet och vår utgångspunkt är att det borde vara helt lika villkor oavsett vem som är huvudman. Men de här viktiga frågorna diskuteras inte nu eftersom allt fokus är riktad mot vinstdebatten. Det tycker jag är synd, fortsätter Lars Stjernqvist.

Claes Bromander ser stora utmaningar framöver. Enligt en rapport från Friskolornas riksförbund kommer det att saknas cirka 80 000 platser i grundskolan och närmare 40 000 platser i förskolan. Anledningen är att antalet nyfödda i Sverige är större än någonsin. I samband med att rapporten släpptes sa Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL, att det motsvarar ett behov på 650 nya förskolor och 350 nya grundskolor.

–Tittar man på hur befolkningstillväxten ser ut och kommunernas framtida utmaningar för att klara av kärnfrågorna inom välfärden tycker i alla fall jag att det är viktigt att de utmaningarna möts i kombination med en god företagstillväxt, säger Claes Bromander.

Men han har svårt att se hur de privata företagen kan överleva det föreslagna vinsttaket på sju procent av det operativa kapitalet. När tidningen SvD lät revisionsbyrån Grant Thornton titta på hur förslaget skulle slå kom byrån fram till att det skulle radera ut vinsterna för många av Sveriges storföretag och hårdast skulle det slå mot tjänsteföretag.

–Vi skulle inte försvinna direkt. Men det är inget tvivel på att det skulle vara början till slutet, konstaterar Claes Bromander.

Privata och offentliga jobb inom välfärdssektorn

Vården, skolan och omsorgen sysselsätter runt 1 314 000 personer.

Av dessa arbetar 1 016 400 i offentlig sektor och 297 100 i privat sektor, men det finns stora skillnader mellan Sveriges län.

Fördelningen mellan privat och offentligt i de tre stora län:

Stockholm 160 270 stycken offentligt anställda/106 570 privat anställda.

Skåne 132 319 stycken offentligt anställda/38 129 privat anställda.

Västra Götaland 185 994 offentligt anställda/38 871 privat anställda
 

Antal skapade arbetstillfällen i Stockholm:

Totalt 1 år privat sektor 3 923 stycken nya jobb / Motsvarande offentliga jobb 3 403 stycken

Totalt 4 år privat sektor 14 684 stycken nya jobb / Motsvarande offentliga jobb 9 560 stycken
 

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.