Malin Malmström, professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet.

Malin Malmström, professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet.

NYHET Publicerad

Ny studie krossar fyra myter om kvinnors företagande

FÖRETAGANDE Kvinnor som driver företag är alltför försiktiga och deras bolag underpresterar. Det är två vanliga fördomar om kvinnors entreprenörskap. Men nu visar ny forskning – en gång för alla – att dessa uppfattningar helt saknar grund i verkligheten.

Att kvinnor som driver företag får mindre offentligt riskkapital än män, visste forskarna sedan tidigare.

Nu har Malin Malmström, professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet, gått till botten med orsakerna till snedfördelningen.

– Genom intervjuer med finansiärer hittade vi fyra vanliga fördomar om kvinnors företagande, säger Malin Malmström.

En av de vanligaste fördomarna är att kvinnor är försiktiga och riskneutrala medan män är ambitiösa och risktagande. I intervjuerna fick Malin Malmström och hennes kollegor bland annat höra att: ”Det är ett faktum att kvinnor är mer försiktiga än män i sina investeringar” och att: ”Hon är en typisk kvinna; extremt riskavert”.

Andra vanliga fördomar är att kvinnor är tveksamma till att låta företaget växa, saknar resurser för hög tillväxt, att deras företag underpresterar och att kvinnor inte strävar efter att gå med vinst eller bli lönsamma.

Nästa steg i studien var att kontrollera om det finns någon sanning bakom dess bedömningar. Malin Malmström och hennes kollegor granskade ekonomiska nyckeltal hos de företag som finansiärerna diskuterat. Och resultatet är tydligt.

– Det fanns inga skillnader i hur företag som drivs av kvinnor respektive män presterar, har för resurser, tar risker eller växer. Föreställningarna har inte någon grund i verkligheten – de är som trollen som spricker i solen, slår Malin Malmström fast.

Annons

Varför dessa vanföreställningar ändå förekommer har Malin Malmström inga konkreta svar på.

– Det kan vi bara spekulera om, men entreprenörskap som yrke är fortfarande maskulint betingat. Det syns bland annat i hur begreppet används i media. Det är inte bara investerarna som har en skev bild – det genomsyrar samhället, säger hon.

Den felaktiga bilden får naturligtvis negativa konsekvenser för kvinnors entreprenörskap.

– Att starta eget företag kan vara ett sätt för kvinnor att undkomma de ojämlika strukturer som finns på arbetsmarknaden med exempelvis lägre löner. Men om kvinnors företag snedfördelas ekonomiskt så kommer företagandet att förbli småskaligt och ändå inte få samma möjligheter som männens.

Det medför också problem på samhällelig nivå, framhåller Malin Malmström.

– Om vi konsekvent satsar på mäns företagande så går samhället miste om mycket positivt – till exempel nya marknader och produkter.

Vad finns det för lösningar på problemet?

– Att bli medveten om, och ifrågasätta varför, vi tänker på detta sätt är en viktig början. Men det är en svår nöt att knäcka. Hade vi svaren så hade vi troligen redan löst problemet, säger Malin Malmström.

Läs om studien i Harvard Business Review

Karin Montgomery

Slår hål på myter

I studien “VC stereotypes about men and women aren’t supported by performance” har forskare studerat elva offentliga, svenska riskkapitalister som fått in ansökningar från totalt 126 olika företag. 43 procent av dessa bolag drivs av kvinnor och 57 procent av män.

Könet visar sig ha stor inverkan på hur företagarna karaktäriseras och de vanligaste fördomar är:

  • Kvinnor har inte resurser att satsa på hög tillväxt – män har det.
  • Kvinnors företag underpresterar, mäns företag presterar väl.
  • Kvinnor är försiktiga och riskaverta. Män är ambitiösa och risktagande.
  • Kvinnor är tveksamma till att låta företaget växa, medan män vill satsa på tillväxt.

Forskarna har granskat bolagen utifrån 22 olika nyckeltal, däribland försäljningsvolym samt tillväxt i antal anställda och omsättning, vid den tidpunkt som ansökan om riskkapital skickades in. Forskarna hittade inga statistiska skillnader.

Tidigare forskning vid Luleå tekniska universitet har visat att kvinnliga entreprenörer i snitt fick 25 procent av sitt efterfrågade kapital, medan männen fick över hälften.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Gäller GDPR alla mina medarbetares mejl?

FRÅGA EXPERTEN En kollega till mig sade att GDPR gäller för varenda namn och adress som finns nånstans i min e-postlåda? Kan det verkligen vara så? Där finns tusentals mejl och jag har ingen översikt över allt som finns där, än mindre över vad som finns i mina medarbetares e-postlådor. Vad ska jag göra?
NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.