Ny utredning föreslår tillträdesförbud

505

Brott Brotten, trakasserierna och hoten mot handlarna ökar. Nu föreslår en ny utredning, som har lämnats över till riksdagen, hårdare straff mot flergångsförbrytare och ett tillträdesförbud.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.
Foto: Björn Mattisson
Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

– Det är positivt att det kommer förslag på lagstiftning som vi tror skulle kunna göra skillnad, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Enligt förslaget ska den som begått brott eller allvarligt trakasserat någon i en butik, badanläggning eller bibliotek kunna meddelas ett tillträdesförbud. Det ska även finnas en tidsgräns på ett år för förbudet och de som bryter mot tillträdesförbudet kan straffas.

– Vi ser inte att detta kommer påverka hela vår bransch men det kommer vara otroligt viktigt för de handlare som är speciellt drabbade. För dem kommer det att betyda mycket, säger Per Geijer.

En annan del av förslaget är att en ny straffbestämmelse införs – grov systematisk stöld.

– Det är väldigt positivt då det kommer att försvåra för de som tidigare har kunnat utnyttja en straffrabatt. Nu kommer de som vid upprepade tillfällen begår brott kunna straffas, säger Per Geijer.

My Hedström, byråchef på Åklagarmyndigheten, som utrett frågan på uppdrag av justitieminister Morgan Johansson, säger till tidningen Handelsnytt att hon inte vill att kunder ska kunna portas från butiker.

– Det är allvarligt att butiksanställda känner sig trakasserade på sin arbetsplats. Men jag tror inte att ett förbud är det bästa sättet att motverka det. Det krävs ganska mycket för att kriminalisera något och jag har kommit fram till att det inte är tillräckligt motiverat, säger hon till Handelsnytt.

Att utredaren på så sätt tar avstånd från det lagförslag hon lagt fram är problematiskt, menar Per Geijer.

– Det känns som att hon inte riktigt har förstått den vardag som våra medlemmar lever i och det är väldigt olyckligt.

Att lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2021, är även det väldigt problematiskt, menar Per Geijer vidare.

– Det här är våra medlemmars vardag. Vi kan inte vänta i två år till utan vi skulle vilja se ett tillträdesförbud betydligt snabbare än så. Det är dags att politikerna nu håller vad de lovade innan valet och att processen nu blir skyndsam.

Läs utredningen här

Frida Nygren