Tvätteri
NYHET Publicerad

”Olyckligt när kommunen försöker skapa jobb i konkurrens med näringslivet”

KONKURRENS I Landskrona har politikerna startat ett kommunalt tvätteri för att skapa jobb åt nyanlända och andra som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Men privata företag i regionen har svårt att förstå beslutet. ”Vi anställer också många nyanlända, det är väldigt viktigt för oss”, säger Claes Olofsson, försäljningschef på tvätteriföretaget CWS-boco Sweden, som anser att kommunen slagit in på fel väg.

Claes Olofsson, försäljningschef på CWS-boco Sweden.

Claes Olofsson, försäljningschef på tvätteriföretaget CWS-boco Sweden.

Arbetslösheten i Landskrona ligger på 14 procent. När kommunen, efter nya hygienkrav från Socialstyrelsen, fick ansvar för att tillhandahålla och tvätta arbetskläder som personalen inom hemtjänsten och särskilda boenden ska bära, föddes en idé hos politikerna i Landskrona. Kommunen bestämde sig för att starta ett eget tvätteri, bland annat för att skapa ”enkla jobb” till nyanlända och personer som står långt från arbetsmarknaden. Kommunen investerade tolv miljoner i projektet och i våras började de första maskinerna snurra.

Kommunalrådet Torkild Strandberg (L) betonade vid invigningen att verksamheten inte ska konkurrera med det privata näringslivet, utan bara tvätta kommunens egen tvätt.

– Nu gör vi i stället så att Landskronabor får jobb. Det är en vinst för Landskrona. Inte många hade vågat ta det greppet, sa han till Helsingborgs-Dagblad.

Tvätteriföretaget CWS-boco Sweden har närmare 300 anställda och omsätter 400 miljoner kronor. Företaget har inget tvätteri i Landskrona, men däremot i närområdet.

– Vi inte har något tvätteri lokalt i Landskrona, men vi ser hela regionen som vår marknad. Vi har tvätterier i Södra Sandby, utanför Lund, och i Oskarström. Det relevanta för oss är volymen tvätt och den klarar den privata sektorn väl, även om vi inte har tvätteri inne i Landskrona. Att starta ett kommunalt tvätteri är inte rätt väg att gå när vi finns och dessutom har flera kollegor här i regionen, säger Claes Olofsson, försäljningschef på CWS-boco Sweden.

Ett argument från politikerna för det kommunala tvätteriet är att det skapar enkla jobb för nyanlända eller personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Är inte det rimligt?

– Vi anställer också många nyanlända, det är väldigt viktigt för oss. Hos oss jobbar väldigt många olika nationaliteter. Jag är dock lite tveksam till definitionen av enkla jobb. Vad är ett enkelt jobb? De som jobbar hos oss har utbildning, erfarenhet och yrkesstolthet. Man kan inte bara gå in från gatan och göra det här jobbet. Jag tycker att politikerna borde fundera på begreppet ”enkla jobb”.

Varför tror du att kommuner agera på det här viset?

– Politikerna vill skapa jobb i kommunen och hantera arbetslösheten. Det är förståeligt att man försöker göra något, men kommunala bolag är inte det bästa sättet, säger Claes Olofsson.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.